Zeleninové šťávy pro zdraví! Po které zelenině byste měli sáhnout právě vy?
Zeleninové šťávy jsou plné zdraví a mohou nám pomoci při mnoha zdravotních obtížích. Ať už jde o virózy, pálení žáhy nebo třeba vysoký krevní tlak. Navíc jsou doslova nabité cennými látkami a mohou nás postavit na nohy, pokud se necítíme zrovna nejlépe.
Zeleninové šťávy si oblíbili už lidé před několika staletími. Populární byly především ve Středomoří. Běžným pokrmem se však staly až ve 20. století. Značnou popularitu si však získaly v letech 60., kdy byl boom zdravého stravování. Právě tehdy se také poprvé začalo používat slovo “smoothie-hladký”.
Zeleninové šťávy plné cenných látek
Zeleninové šťávy ale nejsou jen o vitamínech a minerálech. Ukrývají také enzymy, o kterých se v poslední době hodně mluví. To jsou látky, které se ukrývají v semenech rostlin a starají se o správný růst. Navíc se podílejí i na činnostech, které jsou nezbytné k udržení života. V lidském těle pak enzymy pomáhají například opravovat imunistní systém a podílejí se i na likvidaci zánětů. Rozhodně je také důležité vědět, že enzymy likviduje teplota, která je vyšší než 42 °C. Tedy tepelně upravená zelenina už tyto schopnosti nemá.
Ovocné a zeleninové šťávy podle znamení zvěrokruhu. Namíchejte si zdravé smoothie přesně na míru
Jak dobít energii na podzim? Připravte si skvělé ovocné a zeleninové šťávy!
Červená řepa jako superpotravina? Šťáva z červené řepy vás nabije vitamíny
Zeleninové šťávy: Karotková šťáva
Karotková šťáva patří mezi nejoblíbenější zeleninové šťávy. Čerstvá karotková zeleninová šťáva obsahuje velké množství sodíku, draslíku, hořčíku, železa či křemíku. A nechybí samozřejmě ani zástup vitamínů. Je vhodná i pro nejmenší děti. A má i mnoho zdravotních benefitů. Například zvyšuje odolnost vůči infekcím. Je přírodním prostředkem při léčbě otoků a vředů. Hodí se jako přírodní doplněk při léčbě onemocnění krčních mandlí a nosních dutin. Dodává tělu energii a chrání nervový systém. Karotková šťáva se hojně využívá i k očiště jater a tudíž i při detoxikacích. Je vhodným doplňkem v případě, že vás trápí akné.
Zeleninové šťávy: Šťáva ze zelí
Chcete-li dokonale pročistit celý organismus, pak je zelná šťáva rozhodně dobrou volbou. Navíc díky obsahu síry, chloru a jódu je skvělým přírodním pomocníkem při onemocnění zažívacího traktu. Pečuje nejen o žaludeční sliznici, ale vůbec o sliznice celého zažívacího ústrojí. Zeleninová šťáva ze zelí je doslova vitamínovou bombou, bohatá je především na vitamín C. Zelná šťáva se využívá také při odtučňovacích kúrách.
Zeleninové šťávy: Petrželová šťáva
Petržel je odjakživa využívána pro očistu těla a správně fungující látkovou výměnu. Pečuje o správnou funkci nadledvinek i správnou funkci štítné žlázy. Její užívání se doporučuje v případě, že často trpíme na záněty močového ústrojí. Stejně dobře si ale poradí při zrakových onemocněních. Je především dobrým doplňkem při zánětech či šedém zákalu. Petrželová zeleninová šťáva je velmi silný přírodní prostředek, doporučuje se proto užívat ji jen ve velmi malém množství. Případně se dá kombinovat i s jinými druhy zeleniny.
Zeleninové šťávy: Okurková šťáva
Zeleninová šťáva z okurky je vynikajícím přírodním léčivem. Skvěle působí při potížích s tlakem, srovnává jej. Díky vysokému obsahuj křemíku a síry podporuje růst vlasů i nehtů. Rovněž je to zajímavý přírodní prostředek na pomoc při zánětu dásní i k pročištění pleti. Pamatujte však na to, že některé zeleninové šťávy, okurková především, ochlazují. Jejich konzumaci bychom v zimních měsících proto neměli přehánět. Případně je vhodné namíchat ji s jinými druhy zeleniny, které tolik organismus neochlazují.
Zeleninové šťávy: Česneková šťáva
Jde o skutečně silný přírodní prostředek, který však nemusí vyhovovat každému. Zeleninová šťáva z česneku se využívá k léčbě jen při potížích. Je to silný lektvar v boji proti bakteriím, virům i parazitům. Opatrní by však měli být lidé, kteří nemají zcela v pořádku zažívací ústrojí. Těm by česneková šťáva nemusela udělat dobře.
Zeleninové šťávy: Ředkvičková šťáva
Zeleninová šťáva z ředkviček je skvělá pro očistu těla, doplnění cenných látek do organismu a rovněž i pro obnovu zdraví sliznic. Využívat se mohou nejen samotné plody, ale rovněž často opomíjené ředkvičkové listy. Zeleninové šťávy obsahují zajímavé koktejly vitamínů a minerálů. U ředkviček je to zejména draslík, hořčík i železo. Díky této silné trojkombinaci se proto doporučuje i při léčbě zahlenění.
Zeleninové šťávy: Celerová šťáva
Zeleninová šťáva z celeru je plná zdraví! Ukrývá v sobě obrovské množství sodíku, hořčíku i železa. V přírodní medicíně se využívá na mnohá krevní a nervová onemocnění. Celerová šťáva je navíc schopna optimalizovat funkce všech tělesných orgánů.
Zeleninové šťávy: Bramborová šťáva
Zeleninová šťáva z brambor bývá hojně doporučovaná zejména při pálení žáhy či žaludečních obtížích. Avšak nejen pro tyto účely je vhodná. Stejně jako jiné zeleninové šťávy, obsahuje vysoké množství vitamínu C. Dále pak ještě draslík, vápník, hořčík, fluor, fosfor, zinek, železo či měď. Má pozitivní vliv na stav našich kloubů, svalů a kůže. Ale i vlasů i nehtů, u nichž podporuje růst a vylepšuje kvalitu. Bramborová zeleninová šťáva rovněž posiluje imunitní systém, pomáhá při aftech nebo zánětech hrtanu.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku