Znáte trávicí enzymy? Mohou pomoci při obtížích se zažíváním a podpoří zdraví střev
Říká se, že jsme to, co jíme. A tahle fráze rozhodně není daleko od pravdy. I když možná přesnější by bylo říci, že jsme tím, co trávíme. Právě proces trávení je pro naše celkové zdraví klíčový. S ním jsou úzce propojeny trávicí enzymy, které pečují o dobré trávení, zdraví střev i vstřebávání živin. Co tedy ale vlastně ty trávicí enzymy jsou a jak je můžeme v těle doplnit?
Trávicí enzymy jsou vlastně látky bílkovinné povahy a pro celý proces zažívání jsou naprosto nezbytné. Pomáhají štěpit sacharidy, bílkoviny i tuky na jednodušší, do krevního oběhu vstřebatelné molekuly. Krom rozkladu potravy ale napomáhají i dalším činnostem spojeným nejen s trávením, ale i s metabolismem, vstřebáváním živin nebo likvidací škodlivých látek. Jsou to vlastně takové katalyzátory, které urychlují specifické, životně důležité chemické reakce v našem těle.
Trávicí enzymy a celkové zdraví
Teprve nedávno se začalo hovořit o tom, že střeva jsou vlastně náš druhý mozek a hrají klíčovou roli v našem celkovém zdraví. Jde o takzvaný mikrobiom, který je v poslední době stále častěji v hledáčku nejrůznějších odborníků. Ti stále zjišťují nová fakta o tom, jak náš trávicí systém vlastně skutečně funguje. Vychází najevo, že mnoho nemocí může být úzce spojeno správě s malabsorbcí živin kvůli nedostatku trávicích enzymů. Na pultech lékáren se tak objevují produkty, které slibují pomoc při refluxu, dlouhodobé únavě, výkyvech nálad, zhoršeném premenstruačním syndromu, bolestech kloubů, potížích se spánkem, svalové slabosti, pálení žáhy nebo dyspepsii. S tím vším nám totiž trávicí enzymy mohou pomoci.
Meridián tenkého střeva ovlivňuje bolest zubů i životní radost
Glauberova sůl – přírodní prostředek pro hloubkovou očistu těla, střev a zažívání
Jak mít zdravá střeva? Pomůže vám vláknina - začleňte ji do vašeho jídelníčku
Trávicí enzymy pod drobnohledem
Tělo využívá trávicí enzymy ke štěpení makroživin, aby bylo zajištěno nejen správné trávení, ale i vstřebání veškerých cenných látek. Zdraví a mladší jedinci v tomto směru obtíže nemívají. Ovšem u lidí s určitými zdravotními problémy nebo u starších osob jsou trávicí enzymy často nedostatkovou složkou.
Trávicí enzymy se dělí na tři kategorie. V té první jsou proteolytické enzymy, které jsou nezbytné k metabolizaci bílkovin. Dále pak lipázy pro trávení tuků a amylázy, které jsou potřebné ke štěpení sacharidů.
Výhody trávicích enzymů pro zdraví
Vstřebávání živin
Pokud jíme zdravou a vyváženou stravu, potřebujeme právě trávicí enzymy k tomu, aby se veškeré živiny mohly správně vstřebat do těla. Pomáhají tedy nejen předcházet nutričním nedostatkům, ale dokáží také zvýšit hladinu energie, posílit imunitní funkce a optimalizovat celkové zdraví.
Zdravé zažívání
Jednou z výhod trávicích enzymů je schopnost podporovat správné zažívání. A to tím, že trávicí enzymy udržují náš zažívací systém ve správném chodu. Zároveň mohou pomáhat při mnoha žaludečních i střevních onemocněních.
Nadýmání a plynatost
Některé enzymy se přímo zaměřují na to, aby eliminovaly plynatost, nadýmání či bolesti žaludku. Jejich hlavním úkolem je rozkládat obtížně stravitelné potraviny, včetně luštěnin, zeleniny bohaté na vlákninu a mléčných výrobků.
Reflux
Pálení žáhy je nepříjemný problém, se kterým si však trávicí enzymy umí poradit. Mohou totiž pomoci urychlit vyprazdňování žaludku, což může ve výsledku zabránit zpětnému proudění kyseliny do jícnu. Tím se eliminuje i nepříjemné pálení žáhy.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku