Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Máte doma zásobu přerostlých nakládacích okurek, které se na zavařování už úplně nehodí? Připravte z nich chutné kvašáky. Jejich kyselá chuť v létě příjemně osvěží, dodá vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály, pomůže zlepšit zažívání a posílí imunitu. Kvašené okurky nejsou náročné na přípravu a jejich chuť si oblíbíte.

Čtěte také:

Pickles: Kvašená zelenina dokáže upravit rozhozené zažívání i náladu

Jako kvašáky se označují okurky kysané v solném nálevu. Obvykle se připravují z přerostlých nakládacích okurek, které už se nehodí na zavařování. Okurky se očistí a omyjí, naloží se do nádoby a zalijí slaným nálevem, ve kterém vlivem mléčného kvašení zkvasí, změknou a získají nakyslou chuť.

Kvašáky – dříve nutnost, dneska pochoutka

Jde vlastně o druh konzervace. V dobách dávno minulých lidé tímto způsobem uchovávali zeleninu plnou vitamínů na zimu. Dnes už máme zeleninu i ovoce k dispozici prakticky celoročně, navíc s vynálezem sterilizace okurek se nakládačky stále častěji připravují právě zavařením v sladkokyselém nálevu. Kvašené okurky však zejména díky své nezaměnitelné příjemně nakyslé chuti ze spousty českých stolů jen tak nezmizí. Na kvašáky jsou vhodné jen některé druhy okurek.

Rychlokvašky a trvanlivější zimní kvašáky

Existují v podstatě dva základní druhy kvašáků – takzvané rychlokvašky a kvašáky na zimu. Rychlokvašky, jak už jejich název napovídá, jsou rychle hotové. Už po týdnu či dvou od naložení je můžete konzumovat, na druhou stranu se rychleji kazí, takže by se měly sníst do několika týdnů. Na rozdíl od trvanlivých kvašáků na zimu se zalévají teplou vodou místo studené, občas se do nich přidává kousek chleba, ovoce nebo cukr na podporu a urychlení kvašení. Nechávají se také uložené v teple, zatímco zimní kvašáky se v nádobách ukládají na chladné místo, třeba do sklepa, takže kvasí delší dobu, zároveň ale také déle vydrží.

Vitamínová bomba jménem kvašák

Kromě toho, že jsou kvašáky dobré, jsou také zdravé. Stejně jako kysané zelí obsahují spoustu vitamínů. Podporují imunitu a trávení, přispívají k tvorbě zdravé a tolik potřebné střevní mikroflóry. Obsahují důležité minerály, které z nich lidský organismus snadno získává. Navíc jsou kvašené okurky zejména v létě příjemným osvěžením a vhod přijdou i ráno po alkoholových dýcháncích. Stejně jako kvašáky účinkuje i lák z nich. Máte rádi kvašenou zeleninu? Vyzkoušejte také kvašené cuketové pickles

Kvašáky2

Zaručený recept na kvašáky

Při hledání receptu na kvašáky se pravděpodobně potkáte s mnoha různými variantami, které se od sebe lehce nebo i výrazněji liší. Platí, že každý výrobce kvašených okurek má svůj recept. A i když se vám to na první pohled bude zdát složité, vůbec tomu tak není. Stačit vám budou pouze tři suroviny:

Ingredience

  • okurky
  • sůl
  • voda

Správný poměr je vlastně na vás. Stejně tak můžete dle chuti do nálevu přidat:

  • křen
  • kopr
  • česnek
  • bobkový list
  • hořčičná semínka
  • pepř
  • nové koření
  • mrkev
  • petržel
  • nebo cibuli

Příprava

Nyní už samotný recept na kvašáky.

  1. Okurky omyjte a nechte je několik hodin odstát ve vodě – zbaví se tím hořké chuti.
  2. Poté je naskládejte do větší nádoby, ideálně do pětilitrové sklenice, hliněného soudku nebo většího hrnce.
  3. Okurky zalijte horkou vodou se solí tak, aby byly všechny ponořené.
  4. Do vody můžete také přidat další ingredience (buď ještě v průběhu vaření, nebo je nasypte do horké vody).
  5. Doporučuje se okurky zatížit třeba sklenicí nebo zkříženými špejlemi, aby zůstaly celou dobu kvašení ponoření.

Kvašáky potřebují 7 až 14 dní

Nádobu poté zakryjte prodyšnou látkou nebo plátnem, případně na ni volně položte víčko, aby mohly unikat plyny, které během kvašení vznikají. Okurky nechte kvasit zhruba 7 až 14 dní při pokojové teplotě. Hotové kvašáky poznáte podle chuti a mléčně zakaleného nálevu. Hotové kvašáky přesuneme do chladu (do ledničky či do sklepa), abychom proces kvašení zastavili. Kvašáky lze také ve sklenicích sterilizovat, aby vám déle vydržely.

Kvašáky1

Několik rad na závěr, aby se kvašáky povedly

Při výrobě kvašených okurek je třeba dodržovat několik pravidel, aby byl výsledek dokonalý. Zejména je potřeba okurky vždy zcela ponořit do solného roztoku. Pokud zůstane část okurky na vzduchu, nezkvasí, ale shnije. Kvašení bude nejlépe probíhat, pokud použijete čistou sůl – bez přidaného jódu a fluoru. Nepoužívejte ani mořskou sůl. Někdy se do nálevu přidává také chleba na podporu kvašení. Rozhodně ale nepřidávejte ocet pro zlepšení kyselosti – tu vám obstará právě kvašení.

A ještě zásadní otázka – propíchávat, nebo ne?

Při výrobě kvašáků se také setkáte s otázkou, zda okurky před naložením propíchat nebo ne. Pokud je vidličkou či párátkem propícháte, během kvašení z nich bude unikat vznikající oxid uhličitý a při skousnutí pak hotový kvašák nebude prskat a stříkat šťávu. Naopak někdo takové prskání považuje za důležitý znak kvašáků a okurky schválně nepropíchává, čímž vznikne takzvaný močák.

Většina receptů se přiklání k alespoň drobnému propíchávání, protože kvašák lépe nasákne nálev a je rychleji hotový. Nicméně záleží jen na vás a na tom, jak máte kvašáky radši.

Podívejte se také, jak si připravit klasické okurky nakládačky.



Diskuse k článku

  • jiří

    18:13 30. 8. 2020 -1
    zase čtu snůšku cypovin a výmyslů podle chuti pisatelů. kvasit lze i běžné nakladačky to za prve, jsou i chutnější. Za druhé, do sklinky jen listy buď višeň, nebo vinná réva nebo obojí, kopru poskromnu, kdo má rád pikantní přidá čerstvou pálivou papriku nebo kozí roh, to roste všude. Polévkové lžíce soli a víčko buď položit pokud je to omnia, nebo šroubovací lehce dotáhnout. Nechat venku na zemi, na stole, kam nepere slunko pořád. Až do podzimu. Sklinky se sami uzavřou, pak je umejt a zaskladnit. Kvašák i bez výmyslů a nesmyslných ingrediencí i tak projede mléčným kvašením, a o to jde především. Keci typu jaká to je superpotravina jsou k ničemu. Kdo má zahradu, a věnuje se zahradě ví, že od jara do zimy pořád jíme čerstvé ovoce a zeleninu. Kdo bývá v paneláku tak ten si hold zakoupí bifidus active od Danone, to je ten skvělý recept pro městskou komunitu :-D

Lunární kalendář

ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Bez ohledu na vaši finanční situaci vám poskytnu spolehlivou a rychlou finanční pomoc v r...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez pod...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové zákazníky. Půjčka od fyzické osoby bez ...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

11x alternativní mouka na pečení: Druhy, které byste měli rozhodně vyzkoušet

Chcete oživit své pečení a objevit nové chutě? Alternativní mouky nabízejí nejen zajímavé aroma, ale i řadu zdravotních benefitů. Ať už hledáte bezlepkovou variantu nebo jen chcete experimentovat, existuje mnoh...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.