Pivní břicho není jenom z piva. Zaručené rady, jak se ho nadobro zbavit
Pivní břicho nebo lidově také pivní mozol trápí řadu mužů. Paradoxně však přitom se samotným popíjením lahodného chmelového nápoje nemusí mít vůbec nic společného. Pokud muž ztloustne, je to vždy vidět nejprve na břiše. A A co tedy s tím?
Z čeho tedy pivní břicho vzniká? Tuk v břiše (viscerální tuk) má za úkol chránit vnitřní orgány přes poškozením. Ale pokud je to moc, může napáchat více škody, než užitku. Především játra a slinivka pak mohou být tukem doslova zavaleny a první zdravotní obtíže jsou na světě. Na rozdíl od podkožního tuku není břišní tuk na první pohled zcela vidět, není možno jej odstranit liposukcí a je také velmi těžké jej redukovat. Naštěstí však existují přírodní prostředky, které nám s jeho eliminací mohou pomoci.
Pivní břicho a správný jídelníček
Chcete-li pivní břicho zlikvidovat, bude to stát poměrně dost úsilí. S tím počítejte. Základem pro likvidaci viscerálního tuku je pochopitelně vhodná strava s ideálním poměrem jednotlivých živin. Přičemž nejvíce je třeba omezit sacharidy. Tuky byste měli volit pouze ty, které vašemu tělu prospívají. A zapomeňte i na tučná masa a plnotučné mléčné výrobky. Do jídelníčku naopak zařaďte správné koření, které se proti břišnímu tuku postaví čelem.
Trápí vás věčně nafouklé břicho? Zbavte se nepříjemného nadýmání jednou provždy
Řemeslo sladovnické bývalo vážené. Bez něj by pivo nebylo pivem!
Koření může zlikvidovat pivní břicho
Tajemství koření je především v obsažených esenciálních olejích. Podle druhu esenciálního oleje je pak koření buď ostré, svěží nebo nahořklé. Tyhle oleje ale neovlivňují jen to, jak koření chutná, ale mají velký vliv i na naše trávení. A pochopitelně ničí břišní tuk, tedy i pivní břicho.
Koření na pivní břicho: Kari
Vědci zjistili, že tohle koření obsahuje látky, které dokážou zabránit ukládání tuků. A nejen z jídla, ale umí proniknout i k lipidům do zásobáren tuku, a tam je ničit. Kari je jedním z nejsilnějších bojovníků, které mohou pomoci eliminovat pivní břicho.
Koření na pivní břicho: Chilli
Ďábelsky pálivá substance z chilli papriček. Proti té nemá pivní břicho šanci. Za svou pověstnou ostrost může látka zvaná kapsaicin. Svojí ostrostí se chilli významně podílí na spalování tuků. Skvěle vám chilli zachutná k zeleninovým pokrmům, bramborám nebo mletému masu.
Koření na pivní břicho: Kmín
Pivní břicho pomůže odstranit i obyčejný kmín. Obsahuje totiž silice kavron a limonen. Omezuje hlad a potlačuje chutě na sacharidy. Skvělý je v kombinaci se zelím. Ideální je při vaření brambor, odstraňuje z nich zbytky jedovatých látek ze zelených a klíčících hlíz.
Koření na pivní břicho: Černý pepř
Tyhle malé pálivé kuličky útočí na nadbytečná kila (i pivní břicho) přímo vražedně. A to díky ostré substanci piperin. Nejintenzivnějšího výsledku dosáhnete, když kuličky pepře těsně před konzumací pomelete nebo podrtíte.
Koření na pivní břicho: Zázvor
Ostré koření, na které je pivní břicho krátké. Zázvor má za úkol odbourávat v těle toxické látky. Drceným zázvorem můžete nejen dochutit asijské polévky, ale výborný je například do sušenek.
Koření na pivní břicho: Paprika
Nejen pálivá, ale i ta jemná je pro hubnutí (a pro menší pivní břicho) ideální. Pozitivně totiž ovlivňuje metabolismus. Ideální je ke kuřecímu masu.
Koření na pivní břicho: Kardamom
K hubnutí přispívá tím, že podporuje zažívací ústrojí a přispívá k odstranění plynů. Takže nafouklé břicho vám s tímhle kořením rozhodně nehrozí. V bylinkářství jej seženete i jako součást čajové směsi. Ostatně právě i popíjení čajů z vhodných bylin je doporučováno, pokud se zbavujete tuku a chcete, aby pivní břicho rychleji mizelo.
Koření na pivní břicho: Skořice
Pozitivně zahýbe s naším metabolismem a pomůže zmenšit pivní břicho. Skořice udržuje ideální hladinu cukru v krvi, takže nás nikdy nepřepadne hlad. Pokud ji ale nechcete použít do jídla, pak můžete využít slabý odvar se skořice a přilít si jej trochu například do čaje či kávy.
Koření na pivní břicho: Hřebíček
Zničí všechny tuky, které zkonzumujete. Nebojte se ho po jídle rozžvýkat nebo si jej přidejte jako doplněk k teplým nápojům. Je to ideální pomocník, pokud nás trápí pivní břicho a chceme se jen zbavit.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku