U zavařování je nutné dodržovat jasně daná pravidla

Čas zavařování je tu. Víte, jak nejlépe konzervovat produkty ze zahrádky?

Cukety, okurky, rajčata… Snad i nějaké druhy ovoce jako jsou broskve, švestky, hrušky či jablka. Případně volně rostoucí plodiny jako jsou jeřabiny nebo plody černého bezu. Máte-li dostatek ovoce či zeleniny pro konzervaci, pusťte se do toho. Zavařování, sušení, mrazení vám sice nějaký čas zabere, ale v zimě vám přijdou domácí produkty rozhodně vhod.

Přemíra výpěstků ovoce a zeleniny se někdy může opravdu hodit. V srpnu jsou to hlavně okurky, rajčata, cukety, cibule, mrkev, rajčata… Všechno se dá zakonzervovat a uchovat na dobu, kdy čerstvé plodiny k dispozici nebudou. Naštěstí už odpradávna existuje konzervace potravin. A není to jen o zavařování. Existuje mnoho metod, které můžete vyzkoušet. Každá z nich má výhody a možná i nevýhody. Seznámíme vás se všemi.

Zavařování a uchování potravin

Pokud nespotřebujete veškeré výpěstky, můžete je rozdat přátelům nebo sousedům. Anebo je můžete právě zakonzervovat. V dnešní době, kdy se neustále mluví o ekologii a emisích je důležité zmínit, že domácí úroda snižuje počet kilometrů, které vaše jídlo absolvuje než se dostane na talíř. Šetříte tak přírodu, ovzduší a oteplující se planetu. A navíc víte přesně, jak jste plodiny pěstovali a zda jste na ně vůbec nějakou chemii použili. Pokud ano, pak přesně víte, kterou. A šetřit můžete i nadále. Budete-li konzervovat sušením na vzduchu, pak potraviny skladujete bez použití elektřiny. Šetříte rovněž náklady za další jídlo a pochopitelně nepotřebujete žádné plasty, do kterých budete jednotlivé kusy balit. Ve výsledku tedy potraviny nevystavujete žádným potenciálně škodlivým chemikáliím. Zkrátka výhod domácího pěstování a konzervování je celá řada.

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Zavařování je ve výsledku pohodlné

Díky tomu, že budete mít na zimu plnou spíš domácích zavařených potravin, ušetříte si i spoustu cest do obchodu s potravinami. Navíc si i doma ve spíži můžete vybrat z toho, na co máte momentálně chuť. Existuje spousta metod, jak prodloužit životnost potravin pomocí domácí konzervace. Vyzkoušet můžete klidně všechny. Často se i na každou plodinu hodí něco jiného. Někdy je lepší zavařování, jindy sušení nebo fermentace. 

Nejčastější způsoby zavařování a konzervace potravin:

Mrazení

Možná nejjednodušší způsob uchování potravin. Máte-li v mrazáku dostatak úložného prostodu, není nic lepšího než potraviny zamrazit. Takto vám vydrží bez problémů několik měsíců. Pamatujte však na to, že postupem času mohou ztrácet chuť. Lepší je proto před zamrazením potraviny vakuově uzavřít. 

Sušení mrazem

Lyofilizátory jsou stále oblíbenější. Jde o rychlou a bezpečnou metodu domácí konzervace potravin. Lyofilizace vlastně spočívá v umístění zmrazené potraviny do vakuové komory. Odstraní se vlhkost, včetně případných ledových krystalků. Výsledkem je pevná vysušená potravina.

Sušení neboli dehydratace

Dehydratace jídla eliminuje podmínky, které bakterie potřebují k růstu a životu. Potravinám tak pomáhá déle vydržet. Klíčem je snížit obsah vlhkosti v potravinách. Dosáhnout toho lze díky službě elektrické sušičky, případně je možné sušit některé druhy potravin, byliny a houby v sušicích koších v polostínu.

Zavařování

Klasické zavařování, kdy dáme potraviny do sklenice, uzavřeme a sterilujeme. Možností je spoustu. Můžeme si pořídit zavařovací hrnec nebo sterilovat pomocí trouby, mikrovlnky nebo dokonce myčky.

Moření

Metoda, kdy se potraviny zalijí lákem, který má vysoký obsah soli a kyseliny. Především se využívá ocet. V tomto prostředí s nízkým pH nemají bakterie šanci přežít. Nejčastěji se tak nákladají okurky, ale i řepa, cibule, fazole nebo mrkev.

Zavařování cukrem

Džemy, marmelády, kompoty v nálevu nebo želé… Díky vysokému množství cukru se prodlužuje nejen trvanlivost, ale i chuť čerstvého ovoce. Cukr zařídí, že je prostředí škodlivé pro bakterie.

Usušené potraviny uzavřete vzduchotěsně nebo alespoň do šroubovacích sklenic

Kvašení

Ať už je to kysané zelí, kvašáky, kimchi, tempeh, kefír nebo třeba miso. Fermentované potraviny jsou nejen oblíbené, ale i zdravé. Fermentace znamená, že se sacharidy (škrob, cukr) přeměňují na kyselinu či alkohol díky troše soli a prostředí bez kyslíku. Většina domácí fermentace vytváří kyselinu mléčnou.

Nakládání do alkoholu

Během 18. století se v Evropě ovoce jako broskve, třešně, meruňky… ponořily do brandy a podávaly se jako dezert po jídla. Alkohol totiž vytahuje z potravin vodu, podobně jako cukr a sůl, čímž brání růstu mikrobů.

Konzervace pomocí oleje

Olej, ideálně za studena lisovaný, je vlastně přírodní konzervační látka. Zkažení potraviny zabraňuje izolací od vzduchu a zároveň slouží jako “těsnění”, tudíž zpomalí oxidaci a plesnivění. Metoda se používá zejména ze konzervaci čerstvých bylinek, zeleniny a ryb. 

Zavařování nemusí být vždy bezpečné

Možná jste už někdy slyšeli hrůzostrašné historky o tom, jak se někdo přiotrávil z domácích konzervovaných potravin. Nebo z nich vážně onemocněl. Rozhodně je dobré zmínit, že to není sice nic běžného, ale stát se to může. Pokud se jakákoliv kontaminace dostane do zdroje potravy a jídlo samotné není správně konzervováno, může skutečně nastat problém. Nejzávažnějším kontaminantem je bakterie Clostridium botulinum, která může způsobit život ohrožující stav známý jako botulismus. Aby nám bakterie mohla ublížit, musí být v prostředí s nízkým obsahem soli, nízkým obsahem kyselin, nízkým obsahem cukru a kyslíku. Což se stane, pokud nejsou správně dodrženy receptury a postupy.

Tipy pro konzervaci a zavařování

I když má každá metoda své postupy a recepty, je dobré si zopakovat všeobecné zásady.

1.  Vždy používejte co nejčerstvější ovoce a zeleninu

Pokud kvasíte, sbírejte hned ráno pro co nejvyšší obsah vody. Pokud dehydratujete, sklízejte odpoledne poté, co sluníčko ztratí největší sílu.

2.  Vždy používejte čisté nástroje

Sklenice i veškeré nástroje pro přípravu je nutné důkladně vysterilizovat. Vše musí být absolutně bez bakterií. Sami pracujte buď v rukavicích nebo si často myjte ruce antibakteriálním mýdlem.

3.  Dodržujte přesné postupy receptů

Recepty jsou pečlivě kalibrovány nejen pro chuť, ale i bzepečnost. Nenahrazujte tedy octy nebo jiné kyselé přísady, ale používejte přesně to, co je uvedeno. Pokud chcete ze zdravotních důvodů snížit obsah cukru nebo soli, poohlédněte se raději po jiném receptu.

4.  Ingredience důkladně promíchejte

To je důležité zejména při fermentaci kvůli rovnoměrnému rozložení soli. Při konzervování a nakládání musí být sůl a octy pro dosažení nejlepších výsledků rovnoměrně promíchány.

5.  Používejte časovače a teploměry

U elektrické sušičky si snadno nastavíte teplotu i čas, ale třeba při zavařování troubě je skutečně nutné zavařovat některé druhy ovoce či zeleniny přesně 20 minut na 90 stupňů. Vyšší teplota nebo delší doba mohou potraviny poškodit. V opačném případě zase může být sterilizace nedostatečná.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 24. 08. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 25. 08. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 26. 08. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 27. 08. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
STŘEDA 28. 08. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 29. 08. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 30. 08. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Psychosomatika tenké střevo: Je váš život vyživující?

Dobrý den, děkuji za názory ve Vašem článku. Velmi mi pomohly k určení příčiny mých zdravotních problémů. Jsem...

Lunární magie a kouzla

Začalo to malými nedorozuměními, po kterých mi řekl, že by bylo dobré dát si pauzu, která se podle mě změnila ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahoj, přechod na BF je hrozně individuální. Já jsem roky nosila nízké boty s tenkou podr...

Darování krevní plazmy

Nedoporučuji vaše krevní plazma se prodává za obrovské peníze jaké my si neumíme ani p...

Femixal

Podvod, podvod při vrácení tablet nemám vráceny peníze a kontakt kdesi v Bulharsku
Zobrazit všechna témata

Ostružiník jahodnatý neboli jahodomalina. Už jste okusili tyto lahodné plody?

Jahodomalina není žádnou velkou novinkou, i když na českých zahradách příliš často k vidění není. Najít ji můžete také pod označením “balloon berry”. Jde o malý keřík, který má poměrně netradiční plody. Na prvn...

Okinawská dieta pomůže zformovat postavu a prodlouží život

Hubnutí je téma, které se ozývá po celý rok. Nejsme se sebou spokojení a rádi bychom se zbavili několika nadbytečných kilogramů. A stále řešíme, jak na to. Zázračné diety ani doplňky stravy nefungují, do pohybu...

Edemame: Nezralé sójové boby, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin

Edemame patří mezi superpotraviny. Oblíbené jsou zejména v Asii, ale i v mnohých evropských zemích se těší velké oblibě. V čínské restauraci můžete mít edemame jako přílohu, ale i doma si je můžete dát jako zdr...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Dobrý rodinný vztahy nejsou samozřejmost aneb Když dostaneš dýkou do srdce od nejbližšího...

Dneska mnou rezonuje jedno téma - rodina. Je to téma, který má představovat bezpečí, jistotu, podporu, lásku, pravdomluvnost, péči, ne vždy tomu tak ale je. Rodinný vztahy jsou leckdy dost komplikovaný, ale pořád si to dělaj lidi sami. I já mám za sebou trnitej příběh a vy možná taky.