Zahrada v květnu
Péče o půdu a zalévání
Vzešlé rostlinky budou během teplých jarních dnů potřebovat dostatek vláhy, je proto vhodné půdu kolem nich zamulčovat, je-li již prohřátá. Mulč udrží vláhu v zemi a zároveň zabrání růstu nežádoucích plevelů. Předtím však ještě půdu prokypříme a plevel vytrháme. To je vhodné udělat co nejdříve, jakmile rozeznáme zeleninu od planých rostlinek. Také ovocným stromům a keřům půdu kolem kmenů prokypříme. Zamulčované rostlinky nezaléváme příliš často, svými kořeny si budou hledat vláhu v hlubších vrstvách půdy. Zaléváme jen při velmi suchém a horkém počasí. Pozor na to, abychom nemokřili listy na okurkách, tvoří se pak na nich plísně. Jahody nezaléváme na květy a plody, ty pak zahnívají. Kolem jahod nasteleme slámu nebo jehličí a chvojí, které půdu okyseluje, což mají jahody rády. Nastýlku oceníme obzvláště při sbírání plodů, které budou čisté a nehnijící od vlhké země.
Řez stromů
Začínají kvést peckoviny a to je nejvhodnější doba pro jejich řez. Řezné rány se nyní rychle zhojí. Řezem se provzdušní stromům koruna a tím se částečně zabrání šíření houbových chorob. Nezapomeneme na vhodný lunární den, řez se provádí za ubývajícího Měsíce ve dnech plodu. Ořešák prořežeme v době, kdy jsou letorosty dlouhé 5-10 cm, aby rány neslzely. Po odkvětu pořežeme okrasné mandloně. Pokud jsme vysadili časně zjara stromky a ještě neraší, můžeme je zkusit zachránit, nejlépe když je novoluní nebo ubývající Měsíc. Stromek opatrně vyjmeme ze země a zkrátíme mu kořeny až na zdravou část dřeva. Potom jeho spodní část ponoříme do kbelíku s vodou a necháme několik dní v chladnější místnosti. Pokud stromek znovu vyraší, zasadíme ho ve dnech, které jsou pro to podle lunárního kalendáře nejvhodnější, například když Měsíc prochází znamením Panny, Berana nebo Lva. Nově vysazené stromky nenecháme tvořit květy ani plody, síla musí jít do tvorby kořenů. Pro zahrádkáře jsou obávaným neštěstím jarní mrazíky, kdy hrozí zmrznutí květů, pupenů a mladých výhonků na stromech. Určitou ochranou je proti tomu postřik vodní mlhou. I přesto, že voda na větvích zmrzne, rostlina se nepoškodí, protože mrznutí vody uvolňuje teplo.
Co vysazujeme v užitkové zahradě
Přímo na záhony v květnu vyséváme ředkvičky, ředkev, brokolici, mangold, celer, brokolici, špenát, cukrovou kukuřici. Vysazujeme předpěstované saláty, kedlubny, červenou řepu, pór, růžičkovou kapustu. Vysazujeme sazenice rajčat a paprik a také bylinky. Mezi zeleninu vysejeme aksamitník (afrikány), lichořeřišnici nebo měsíček, tyto rostliny ji ochrání před některými škůdci. Jednou za 3 týdny postříkáme stromy kopřivovým zákvasem.Ten slouží jako organické hnojivo, posiluje rostlinu a působí proti některým škůdcům.Výluh také nalijeme ke kmenům stromů a keřů a aplikujeme jej i na zeleninu.
Co vysazujeme v okrasné zahradě
Po ledových mužích vysadíme letničky, které jsme si předpěstovali, ven do truhlíků a záhonů. Začátkem května vysadíme hlízy jiřin a mečíků, gladioly, mombrécii, dosny. Sázíme růže. Popínavé letničky vysazujeme k tyčkové opoře. Dokvétajícím cibulovinám odstraníme semeníky a necháme je do konce května zatáhnout. Borovice můžeme tvarovat zaštípnutím výhonů. Přihnojujeme a sekáme trávník. Postaráme se také o jezírko, přemístíme do něj zazimované lekníny. Rašící lilie chráníme před slimáky tak, že je přes noc přiklopíme květináčem. Ptákům rozestavíme na zahradu napajedla.
Co již můžeme sklízet
Jako první v květnu začínají zrát třešně a také plody zimolezu kamčatského, známého také pod názvem kamčatská borůvka. Louky jsou plné žlutých květů pampelišek, ze kterých můžeme připravit med či pampeliškové víno. Kopřivy jsou již celkem vzrostlé, k přípravě pokrmů odlamujeme už jen jejich obrážející výhonky. Využijeme výhonků rebarbory na skvělou buchtu. Rebarboru sklízíme tak, že list vylomíme celý, neřežeme jen jeho část, zbytek by totiž mohl zahnívat a nakazit tak celou rostlinu. Trvalé byliny již také bohatě rostou, využíváme je do polévek a jiných pokrmů. Sklízíme také chřest. Místo kořenové zeleniny, která ještě neuzrála, využíváme kořen lopuchu. Z pařeniště sklízíme salát, ředkvičky a špenát.
Diskuse k článku