Mišpule patří mezi zapomenuté ovoce

Znáte mišpule? Okrasný stromek s lahodnými a zdravými plody vás okouzlí

Mišpule patří mezi tak trochu zapomenuté plody. A je to škoda. Protože jde o naprosto nenáročné ovoce, které rozhodně udělá vašim chuťovým buňkám radost. A nejen těm chuťovým… Plody mišpule velkoplodé pomáhají léčit choroby srdce, oběhového systému a také snižují cholesterol.

Přemrznuté změklé plody mišpule velkoplodé obsahují 75 procent vody, třísloviny, vlákninu, dusíkaté látky, cukr, minerální látky, vitamíny (především A, C a vitamíny skupiny B) a organické kyseliny, nejvíce pak kyselinu jablečnou. Ta má nezanedbatelný podíl v boji s cukrovkou, kdy příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru. Velký obsah vody působí společně se sodíkem a minerálními solemi močopudně a spolu s tříslovinami příznivě ovlivňují průjmovitá onemocnění, zejména u dětí. Z minerálních látek je nejvíce zastoupeno železo, vápník, hořčík a sodík s draslíkem. Jde tedy látky potřebné pro správnou funkci srdce a oběhového systému

Mišpule ozdobí vaši zahradu

Mišpule je nenáročný stromek nebo keř dosahující výšky tři až pět metrů. Utváří krásnou korunu tmavě zelených listů. Kvete bílými květy, jež se podobají květům jabloně. Plody jsou vlastně hnědozelené lehce chlupaté malvice velikosti od dvou do pěti centimetrů. Mišpule je naprosto nenáročná na pěstování. Hravě si s ní poradí i začínající zahradník. Jediné, co vyžaduje, je slunné a suché stanoviště. Do Evropy, tehdejší Germánie, byla dovezena z Orientu již v 8. století a velmi rychle zde zdomácněla. V Čechách se pěstuje od 12. století.  Vyhledávanou rostlinou byla mišpule už tehdy, a to díky svým chutným a zdravým plodům i pro svůj okrasný vzhled. 

Čtěte také:

Podzimní hnojení trávníku: Jak vybrat podzimní hnojivo, aby se tráva zelenala i na jaře?

Podzim se blíží. A s ním i čas vyrazit na šípky!

Víte, jak správně uskladnit a zpracovat jablka? Jejich sezóna se blíží ke konci, pospěšte si

Mišpule jsou k jídlu až po přemrznutí

Mišpule jsou zralé až ve chvíli, když přejdou prvními mrazy. Dokud mišpule neprojde mrazem, je tvrdá a chuť má trpce svíravou podobnou nezralé zelené švestce. Po přejití mrazem však plod změkne a jeho chuť se podobá rozvařenému jablku lehce navinulé chuti. Při procházce zimní zahradou můžeme mišpule trhat rovnou ze stromku a vymáčknout obsah přímo do úst. Pokud si nás jejich chuť nezíská, nezoufejme, plody mají velké využití i v kuchyni. Mišpule se dají otrhat už teď, v listopadu a nechat dojít několik týdnů v přepravkách do změknutí. Chuť ani vůně ovšem není už tak výrazná jako u plodů přemrzlých.

Pěstování mišpule na vlastní zahradě

Pěstovat mišpule není vůbec nic národného. Na zahrádku stačí vysadit jen jeden stromek, plodů urodí hodně. Mišpule je samosprašná a nepotřebuje opylovače, aby dobře plodila. Obvykle se rozmnožuje roubováním na hrušeň nebo hloh, a proto je vhodné zasadit ji do země tak hluboko, aby místo roubování bylo téměř dvacet centimetrů pod zemí. Tím se mišpule „zpravokoření“, tedy pustí své vlastní kořeny, a navíc podnož nebude obrážet vlastními výhony. 

Mišpule sázíme na podzim, ideálně v listopadu

Mišpule ocení suché a slunné místo, ale dobře se jí daří i v polostínu a ve vyšších polohách nad 700 metrů. Je mrazuvzdorná. Téměř vůbec netrpí na škůdce a kromě základního řezu v prvním roce nepotřebuje prořezávat

Stromek s holými kořeny (prostokořenný) zakoupíme i v běžném zahradnictví prodávajícím ovocné stromky. Vysazujeme od podzimu, po opadu listí, až do jara, než naraší pupeny (tedy v období vegetačního klidu). Kořeny udržujeme mokré – nikdy nám nesmí uschnout. Den před sadbou je necháme pořádně „napít“ a namočíme je do nádoby s vodou. Ty poškozené či uhnilé před zasazením zařízneme až na zdravé místo. Budete-li chtít na zahradě víc stromků mišpule, pak se doporučuje vzdálenost mezi jednotlivými stromky čtyři až šest metrů.

Mišpule v kuchyni i na mlsání

Využití mišpulí v kuchyni je celkem různorodé. Od rosolů, pyré a marmelád (díky vysokému obsahu pektinu) přes likéry až po sušené plody, které můžeme využívat například i při průjmových onemocněních.

Mišpule – recept: Marmeláda z mišpule

Přísady: 

  • 1 kg mišpulí
  • ½ kg tmavého nebo třtinového cukru
  • citrónová šťáva ideálně z bio citrónů
  • dle potřeby citrónový pektin

Příprava: 

Mišpule umyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Vložíme do hrnce, pokropíme citrónovou šťávou a přidáme polovinu cukru. Jakmile se začne směs vařit, přidáme i zbylou polovinu cukru a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Pokud se vám hmota zdá málo tuhá, přidejte citrónový pektin. Směs plníme ještě horkou do vymytých zavařovacích skleniček, na víčko kápneme trochu čistého alkoholu a po uzavření otočíme dnem vzhůru.

Mišpule se konzumují až po přemrznutí

Mišpule – recept: Pyré z mišpule

Přísady:

  • mišpule dle potřeby
  • voda dle potřeby

Příprava: 

Mišpule pokrájíme na polovinu a vložíme do hrnce s trochou vody. Vaříme za stálého míchání na středním stupni do změknutí. Rozpadající se mišpule odstavíme a propasírujeme do servírovací nádoby. Výsledné pyré je tmavé a husté, s příchutí jablka a karamelu s nádechem kyselosti. Omáčka se používá k masům nevýrazné chuti.

Mišpule – recept: Likér z mišpule

Přísady:

  • 600 g mišpulí
  • 500 ml kvalitní vodky či pálenky
  • 350 g cukru (bílého v bio kvalitě)

Příprava: 

Mišpule omyjte, osušte a naskládejte do sklenic. Ve vodce rozpusťte cukr a směs nalijte na ovoce. Po dobu jednoho týdne třeste sklenicí jednou až dvakrát denně. Od druhého týdne nechte stát v chladu a temnu šest měsíců. Poté přefiltrujte přes gázu a naplňte do lahví či karafy.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 21. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.