Exotické ovoce na svátečním stole. Které druhy byste rozhodně měli ochutnat?
Ke svátkům pochopitelně patří spousta dobrého jídla. Na stole by neměly chybět ani potraviny, které si běžně nekupujeme. A právě exotické ovoce je jednou z těch dobrot, na kterých si rádi pochutnáme. Jenže častokrát v obchodě kolem nejrůznějších druhů chodíme a vlastně ani nevíme, jak tento produkt chutná a jak bychom jej měli správně jíst.
Poradíme vám, které exotické ovoce by ve vašem košíku rozhodně mělo skončit. Pořiďte dobroty třeba na silvestrovskou oslavu. Místo nejrůznějších nezdravých sladkostí si letos můžete pochutnat na netradičním ovoci, které jste možná ještě nikdy nejedli.
Exotické ovoce z obchodu či tržnice
Dnes už má spousta obchodů v nabídce exotické ovoce. Pravdou je, že stále ještě v omezené nabídce a někdy ani není v úplně dobré kondici. V některých větších tržnicích můžete ale sehnat skutečně nespočet druhů ovoce, jako je duriant, jackfruit nebo třeba calamasi. Tyto druhy totiž v běžných obchodech nejsou vlastně téměř vůbec.
České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?
Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet
Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese
Správný výběr exotického ovoce
Abyste si na exotickém ovoci skutečně pochutnali, musíte při nákupu hodně vybírat. Ovoce by v žádném případě nemělo být potlučené nebo nějak poškozené. Nechte na pultu ležet i kusy, které mají otlaky, skvrny nebo je vidět začínající hniloba. U některých druhů ale můžete koupit i lehce nedozrálé kusy, doma vám dojdou. Případně jim můžete pomoci tak, že k nim dáte několik jablek. Ty totiž dozrávání urychlí.
Exotické ovoce: Oblíbené kaki
I když se kaki řadí mezi exotické ovoce, dnes už není vůbec problém jej sehnat. Dá se říci, že zdomácnělo. Na pultech obchodů je právě nyní, přes zimní měsíce. A často bývá dokonce i v akci za opravdu drobné peníze. U kaki se můžete setkat i s názvem tomel nebo churma. Vše je správně. I když kaki vypadá na první pohled jako oranžové rajče, jde o ovoce chutnající spíše po meruňkách či broskvích. Má až 40 procent cukru a je skutečně lahodné. Má hodně vlákniny a dokáže ulevit při zažívacích obtížích.
Exotické ovoce: Calamansi
S calamansi rozhodně nešlápnete vedle. Je to citrus a často bývá označovaný také jako filipínská limetka. Chuť má podobnou mandarince, ale možná ucítíte i tóny pomeranče a limetky. Kromě vitamínu C obsahuje i nespočet dalších zdraví prospěšných látek. Vzhledem je podobný kříženci limetky a mandarinky. Je osvěžující a využívá se také v mnoha receptech. Ve filipínské kuchyni neutralizuje calamansi slanost patis (rybí omáčka) nebo sójové omáčky. Hojně se salamansi využívá ale i v asijské kuchyni, jako zvýrazňovač chuti. Pokud calamansi po nákupu ihned nesníte, uchovávejte jej v lednici. I tak se jej ale snažte sníst co nejdříve.
Exotické ovoce: Granátové jablko
Na pultech obchodů je u nás sice už dlouho, přesto mu někteří stále nepřišli na chuť, neboť ani nevědí, jak jej konzumovat. Granátové jablko byste ale rozhodně měli vyzkoušet. Smíchejte si jej třeba do zeleninového salátu, do této kombinace se zamilujete. Granátové jablko v sobě ukrývá drobná zrníčka rubínové barvy. Po zdravotní stránce je blahodárné pro celý kardiovaskulární systém. Dokonce snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. A mimochodem, ve starém Egyptě bylo granátové jablko uctíváno jako elixír mládí.
Exotické ovoce: Durian
Někomu se ježí chlupy na těle, jen tento název uslyší. Jinému se začnou sbíhat sliny. Pokud jste durian ještě nikdy neochutnali, je na čase to změnit. Jde o velice netradiční ovoce. Jeho chuť se poměrně těžko popisuje. Je těžká, kořenitá a dá se říci, že se přibližuje chuti mandlí. Pudinkovitá dužina pak může připomínat vanilku, ale tak trošku i cibuli. Zásadním problémem u durianu je vůně. Tedy přesnější by bylo napsat: zápach. Vzhledem k tomu, že základní složkou tohoto exotického ovoce je aminokyselina ethionin a její deriváty, tak durian skutečně zapáchá. Dá se to přirovnat ke shnilé cibuli. Pokud však tento odpor překonáte, možná budete chutí opravdu okouzleni.
Exotické ovoce: Karambola
Poznáte ji na první pohled, karambola vypadá jako hvězda. Právě v čase kolem vánočních svátků ji mívají i v mnoha českých obchodech. A chutná stejně dobře jako vypadá. Její chuť by se dala popsat jako jablečno-citrusová. Výhodou karamboly je, že má nízký obsah cukru, ale spoustu vitamínu C a mnoho dalších prospěšných látek. Jedno “ale” přeci jen toto exotické ovoce má. Obsahuje totiž příliš vysoké množství kyseliny šťavelové, rozhodně by se jí tedy měli vyhnout lidé s onemocněním ledvin. A ani zdraví jedinci by to s konzumací rozhodně neměli přehánět.
Exotické ovoce: Jackfruit
Jackfruit je ovoce s vysokým podílem sacharidů. Ale má také spoustu vitamínů a minerálních látek. Chuť jackfruitu je jemná, nasládlá a osvěžující. Dá se lehce přirovnat k banánům nebo nektarinkám. Konzistence tohoto exotického ovoce je lehce gumovitá a při vysoké zralosti pak slizovatí. Čerstvá dužina se dá jíst jen tak nebo ji můžete přidávat do salátů, ať už zeleninových či ovocných. Nezralé plody jackfruitu se pak hojně využívají ve vegetariánské a veganské kuchyni jako náhražka masa.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku