Dýňová semínka při vaření nevyhazujte! Připravte si z nich zdravé mlsání
Období dýní láká všechny milovníky chutných dýňových polévek a pokrmů, aby si z dýně něco skvělého uvařili. Většinou jsou recepty postaveny tak, že dýně se musí vydlabat a zbavit semínek. Co ale se semínky děláte potom? Vyhazujete je? Jestli ano, tak pozor! Dýňová semínka rozhodně nepatří do koše.
Jsou totiž velmi zdravá a vy je můžete dále v kuchyni využít. Že nevíte jak? Rádi vám prozradíme pár triků a tipů, abyste mohli dýni zpracovat celou do posledního semínka.
Dýňová semínka do koše nepatří
Jestli vám u vaření z dýně zbude vždy miska plná vydlabaných semínek, určitě je nevyhazujte. Můžete s nimi dále pracovat a využít všechno. A hlavně v období vyřezávání dýní či podzimních vaření polévek vám vždy zbudou semínka, která můžete v kuchyni dále zpracovat a pochutnat si na nich.
Semínka můžete usušit, pražit, dají se také jíst bez jakýchkoliv úprav. Lze je totiž přidávat do domácího pečiva anebo s nimi jednoduše posypat zeleninový salát a přichystat si o to více zdravější oběd. A proč radíme, abyste se semínek nezbavovali? Jsou nejen chutná, ale hlavně zdravá. Vypěstujte si doma sami dýni Hokaido a semínek budete mít dostatek.
Dýňová semínka a zdraví
Věděli jste, že dýňová semínka se řadí mezi superpotraviny? Podle mnohých odborníků na výživu jsou právě tato semínka elixírem zdraví. Proč? Obsahují velké množství vzácných a prospěšných látek, které podporují naše zdraví. Dýňová semínka a zdraví jdou ruku v ruce.
Dýňová semínka - účinné látky
- Velké množství minerálů: fosfor, mangan, hořčík, železo, měď
- Fytosteroly, u kterých se prokázalo, že dokáží snížit hladinu cholesterolu
- L-tryptofan, který zlepšuje náš spánek a může také pomáhat předcházet depresím
- Kvalitní bílkovinu - na 100g semínek vychází přibližně 30 g bílkoviny
- Vitamíny skupiny B - thiamin, niacin, riboflavin, vitamín B6
To ale není zdaleka vše, proč bychom neměli dýňové semínko vyhazovat, ale vždy je ještě zpracovat.
K čemu všemu jsou ještě semínka z dýně dobrá?
- Zabraňují, aby se v těle utvářely ledvinové kameny
- Olej z dýňových semínek zmírňuje obtíže s močením při zvětšené prostatě
- Redukují zánět při artritidě
- Zlepšují kvalitu vlasů i nehtů
- Pomáhají proti akné
Pražená dýňová semínka jsou skvělou volbou
Semínka z dýně jsou skvělá, pokud se opraží. Potom je můžete jen tak pojídat, jestli vás honí mlsná anebo si jimi můžete posypat zeleninový salát. Máme pro vás jednoduchý recept, jak si pražená dýňová semínka můžete rychle připravit doma a neutrácet za ty v obchodě. Vyzkoušejte také další dýňové recepty.
1. Pražená dýňová semínka
Ingredience
- Dýňová semínka
- Sůl
- Voda
Pražená dýňová semínka - postup
- Nejprve si všechna semínka očistíme od dužiny a vláken. Ideálně si je dejte do cedníku a pod tekoucí vodou je oddělujte rukou.
- Pak namočte semínka do osolené vody. Tím se zbavíte látek, které mohou váš žaludek podráždit, ale hlavně se vám pak budou ze semínek lépe do těla vstřebávat vitamíny.
- Do misky s vodou přidejte sůl dokud se nepřestane rozpouštět. Pak do ní vložte semínka a nechte máčet 8 hodin.
- Poté semínka utřeme do sucha a okořeníme podle chuti. V této fází přípravy se ve fantazii meze nekladou, takže můžete použít takové koření, které máte nejraději.
- Aby koření na semínkách lépe drželo, můžete je nejprve promíchat s olivovým olejem.
- Ochucená semínka dáme na pečící papír na plech a vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 200 stupňů.
- Semínka průběžně kontrolujeme a necháme je v troubě do té doby, než budou mít zlatavou až hnědou barvu. Pak jsou pěkně křupavá.
- Obvykle trvá upražení semínek v troubě asi 30 až 40 minut.
- Nezapomínejte semínka po každých 5 minutách na plechu protřepat, aby se nespálila.
Tip! Pražená semínka si můžete připravit i na pánvičce. Jen je za stálého míchání budete pražit, aby se opražila rovnoměrně a nepřipálila se.
2. Ostře kořeněná pražená dýňová semínka
Pro milovníky pálivých a kořeněných jídel tu máme jeden skvělý tip na to, jak si při pražení semínka ochutit tak, aby se z nich stala pěkně ostrá pochoutka.
Ingredience
- Semínka z dýně
- 4 lžíce krystalového cukru
- Trochu soli
- Kmín
- Skořici
- Zázvor
- Chilli koření
- Rostlinný olej (nejlépe olivový)
Ostře kořeněná pražená dýňová semínka - postup
- Postup je zcela jednoduchý. Všechna koření si nachystáme v množství asi ¼ lžičky a promícháme společně se 2 lžícemi krupicového cukru.
- Na pánvi si rozpálíme olej, přidáme semínka z dýně a zbylé 2 lžíce cukru a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat.
- Až nyní horká a pražená semínka přesuneme do přichystané misky s ostrým kořením, pořádně promícháme a necháme vychladnout.
- A ostrá i zdravá pochoutka k televizi nebo vínu je na světě.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku
Tynatana
Bohumila