Nezmeškejte pravý čas pro zavařování jablek

Nezmeškejte pravý čas pro zavařování jablek

Čas dozrávání jablek, ovoce pro naše zahrady asi nejtypičtější, je právě v těchto dnech a dnech minulých.  Plody, které nestačíte zkonzumovat čerstvé nebo neuskladníte, můžete zavařit.

Je to postup velice vhodný pro uskladnění zásob na zimní období. Konzervování ovoce a zeleniny vždy patřilo k běžným znalostem a pracím hospodyně. Konzervovat se může ovoce, které nelze uchovat. Nesmí být zkažené, natlučené nebo nevzhledné. Vyplatí se všechny plody před zavařením důkladně prohlédnout a natlučené nebo jinak napadené plody vyřadit, protože i jen jeden zkažený plod může zbytečně pokazit celou várku.

Obavy, že k zavařování jablek a veškerého ovoce je zapotřebí mnoho cukru, není úplně oprávněná. Méně slazené kompoty jsou nejen zdravější, ale i chutnější. Ovoce ve vlastní šťávě nevyžaduje cukr vůbec. Pokud si práci dobře naplánujete, rozmyslíte si postup a připravíte všechny potřeby, pak nezabere ani mnoho času.

Kompoty

Kompot je ovoce zalité slabým cukerným roztokem. Krom zavařování jablek doporučujeme vyzkoušet si i zavařit kdoule, ovoce příbuzné jablku. Plody nezralé nebo přezrálé se pro přípravu kompotu nehodí. Jablka přebereme a důkladně omyjeme. Omyté ovoce zbavíme nejedlých částí (stopek, jádřinců, pecek), jablka také oloupeme (pokud však máte krásná jablka s červenou slupkou, loupat je nemusíte. Kompot pak vypadá velmi hezky.) a dělíme je do úhledných čtvrtek nebo osminek. Protože plody jako jsou jablka nebo i kdoule na vzduchu hnědnou, zaléváme je při přípravných pracích vodou s kyselinou citronovou, tím se hnědnutí ovoce předchází, zpomaluje jej. Jablko můžeme rovněž ihned po oloupání potřít citrónem a nakrájené čtvrtky rovněž pokapeme citrónovou šťávou.

Předváření a proslazování

Jablka před plněním do sklenic předváříme do poloměkka. Ponoříme je ve spařovacím košíčku do vroucí vody nebo je do vroucí vody vhodíme a povaříme po dobu dvou až tří minut. Předváříme ve vodě s kyselinou citronovou nebo ve vodě čiré. Dobře předvařené ovoce je sklovité a pružné. Vodu, ve které jsme ovoce předvářeli, použijeme na cukerný roztok. Předvařená jablka vyjmeme z vodní lázně a na tácu necháme vychladnout.

Vychladlé či vlažné ovoce prosladíme – přelijeme cukerným roztokem. Ten připravíme z vody, ve které jsme ovoce předvářeli a přidáme na litr vody cca 200 - 300 g cukru. Dávku můžeme snížit až na 50 g. Pro přípravu cukerného roztoku používáme jemný krystalový cukr, který se ve vodě dobře rozpouští. Roztok krátce převaříme a sebereme pěnu, ovoce přeléváme teplým až horkým roztokem.

Výběr sklenic

Sklenice i víčka před upotřebením umyjeme v horké vodě se sodou, opláchneme v čité vodě a neotíráme. Sklenice naplníme horkou vodou, kterou posléze vylijeme krátce před plněním. Naplníme je volně jablky, která jsou již předvařená a proslazená a plníme ne až po okraj , ale přibližně jeden cm volný pod okrajem, naplněnou sklenici posléze zalijeme horkým cukerným roztokem.

Sterilace

Sterilace je povaření kompotu při teplotě 75 - 85°C, díky které se zničí škodlivé mikroorganismy.  Sterilujeme ve sterilačním nebo i obyčejném hrnci. Při vaření uniká teplý vzduch ze sklenice, čímž se přitiskne víčko na gumový kroužek, kterým je umístěn mezi sklenicí a víčkem. Víčko tím pádem pevně drží a brání tak proniknutí vnějšího vzduchu do sklenice a obsah je chráněn před nákazou.

Ve sterilačním hrnci položíme sklenice na podložku, zalijeme vodou téměř celé. Hrnec přiklopíme a zasuneme teploměr, ve chvíli, kdy dostoupí teplota výše uvedené v předpisu, odečteme čas.  Po ukončené sterilaci odklopíme víko a necháme asi tři minutky chladnout. Poté sklenice vyjmeme, postavíme na stůl a přehodíme přes ně utěrky, které předtím namočíme v chladné vodě. Tím zabráníme měknutí ovoce a ztráty barvy.

Uchování

Sklenice se zavařeným ovocem skladujeme na suchém a tmavším místě.

Servírování

Kompoty podáváme jako přílohy k masu, vhodnému hlavnímu jídlu, k moučníkům, ale i jako dezert po hlavním jídle. Samotný kompot podávaný s piškoty nebo oplatky je skvělým dezertem. Jablkový kompot můžeme také zalít vanilkovým pudinkem a zdobit třešněmi, nastrouhaným perníkem, skořicí,… Kompoty však nejsou jedinou úpravou zavařování jablek.

Další recepty z jablek na bázi zavařování jablek a kompotů

Strouhaná jablka do sklenice (na štrúdl)

Jablka oloupeme, zbavíme slupek a jádřinců, nastrouháme je a napěchujeme co nejvíc do sklenic a zasypeme cukrem. Při sterilaci se obejdete i bez sterilačního hrnce. Uzavřené sklenice s ovocem poskládáte do vyššího plechu s vodou, dáte do trouby, kterou zapnete na teplotu 200°C a asi půl hodiny necháte v troubě, poté necháte vychladnout a uskladníte. Strouhaná jablka můžete po celý rok používat pro přípravu štrúdlu, jablečných desertů a koláčů.

 

Jablkový kompot se zázvorem

K přípravě tohoto kompotu budeme potřebovat: 1 kg jablek, 1 čerstvý zázvor, 3 citrony, rozinky a želírovací cukr (cca 1 kg)

Oloupaná jablka, zbavená jádřinců a stopek, rozčtvrtíme a nakrájíme na malé kousky. Zázvor oloupeme a na jemno nasekáme. Vymačkáme citrony a rozinky namočíme do vody. Želírovací cukr, posekaný zázvor, citronovou šťávu a kousky jablek vložíme do kastrolu. Za stálého míchání směs ohřejeme a necháme prudce povařit po dobu 4 minut. Sklenice vypláchneme horkou vodou a naplníme kompotem. Nádoby dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout 15 minut. Uchováváme na suchém, chladném a tmavém místě.

Staročeský jablečný kompot

Připravená jablka, nakrájená na čtvrtky, naskládáme do připravených sklenic. Zalijeme je vlažným cukerným roztokem a do každé sklenice přidáme hřebíček, kousek skořice a kolečko citronu (kůra musí být pečlivě omyta). Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 až 20 minut při 85°C.

Babiččin jednoduchý zimní jablečný kompot

Můžeme jej vytvořit z jablek čerstvých, klidně v tomto případě i vráščitých a padaných, nebo z jablkového kompotu předem připraveného.

Do hrnce s cukrem přidáme předpřipravený kompot nebo jablka zbavená stopek, jádřinců a nakrájená na osminky. Přidat můžeme i hrušky nebo hruškový kompot, máme-li jej. Přidáme jednu až dvě celé skořice, dva až tři kusy hřebíčku, cukr dle chuti, citron nebo kousek limetky, rozinky a pár loupaných mandlí. Směs zalijeme vodou, povaříme a ještě teplé konzumujeme. Tato pochutina je velice oblíbená dětmi. Pro dospělé však do směsi můžeme přidat i trochu rumu nebo jiného alkoholu. I po ochladnutí zastudena je tento pokrm velice chutný.

Jablkový džem

Pro přípravu jablkového džemu můžeme použít méně kvalitní jablka. Na 500 g loupaných jablek spotřebujeme 700 g cukru, kousek vanilky, skořici vcelku a hřebíček. Jablka rozdělíme na dvě skupiny. První polovinu jablek oloupeme, zbavíme stopek a jádřinců a nakrájíme na kostky. Druhou polovinu nakrájíme i se slupkou a můžeme i s jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, tu pak prolisujeme. Jablečný protlak převážíme a společně s větší částí oloupaných jablek dáme i s kořením do hrnce a vaříme do zhoustnutí. Posléze po částech přidáme cukr a zbytek jablek a povaříme dalších 3 - 5 minut. Když džem začne rosolovatět, odstraníme koření a nalijeme ho do připravených sklenic. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme chladnout. Skladujeme v chladu na tmavém místě.

Jablkový džem se zázvorem

Při přípravě postupujeme obdobně jako při přípravě jablkového džemu. Ingredience se však liší. Na jeden kilogram oloupaných a upravených jablek potřebujeme jeden zázvor, šťávu z citronu nebo dvou citronů, rozinky a kilogram želírovacího cukru. Jablka i oloupaný zázvor nakrájíme na kousky. Rozinky necháme namočit ve vodě, posléze necháme okapat a společně s želírovacím cukrem a ostatními ingrediencemi dáme do hrnce. Uvedeme do varu za stálého míchání a povaříme cca 4 minuty. Hotový džem plníme do sklenic, které uzavřené obrátíme dnem vzhůru a necháme chladnout. Skladujeme opět v chladu a temnu.

Jablková marmeláda

Marmeláda bývá tužší konzistence než džem a obsahuje více ovocné vlákniny. Vytvoříme jablečný protlak, a to tak, že omytá jablka nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a v hrnci pod pokličkou dusíme do měkka, tj. cca čtvrt hodiny. Vzniklou hmotu prolisujeme sítkem nebo v mlýnku na ovoce a jablečný protlak dáme do hrnce, kde ho odpařujeme po dobu deseti minut. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme dále, po pěti minutách zbytek cukru dosypeme, přidáme kyselinu citronovou. Jakmile marmeláda začne rosolovatět, nalijeme ji do sklenic, zavíčkujeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme chladnout.

Jablečná čokoláda na bázi nutely

Dobře upravená jablka, tedy oloupaná a zbavená jádřinců, pomeleme v mlýnku na ovoce a dáme vařit s cukrem, v poměru 1/3 váhy cukru na plnou váhu použitých jablek. Do horké směsi přimícháváme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Směs dobře promícháme a nalijeme ji do sklenic. Dále sterilujeme 20 minut při 80°C.

Jablečné čatní

Pro přípravu budeme potřebovat 1 lžíci soli, 1 lžíci pálivé papriky, 1/2 lžíce kari, 5 - 6 stroužků česneku, 1/2 lžíce zázvoru, 3 dcl vody, 3 dcl octa a 3 lžíce rozinek na 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek.

Jablka nakrájíme na plátky, přidáme koření a rovněž naplátkovaný česnek. V hrnci vše povaříme, přidáme cukr, ocet a rozinky. Vše chvíli povaříme a směsí naplníme sklenice. Sterilujeme při 80°C po dobu 20 minut.

Jablečná přesnídávka

Omytá jablka dusíme s trochou vody do měkka. Jádřinců je můžeme zbavit dopředu, nebo při přepasírování přes jemnější síto. Jablečnou hmotu rozmixujeme s připraveným vanilkovým pudinkem s cukrem a trochou skořice. Směs zakápneme citronem, přejdeme ještě jednou varem, nalijeme do skleniček a sterilujeme. Uchováváme na chladném a tmavém místě. Získáme tak zdravou svačinku, která chutná nejenom dětem.

Máte i vy nějaký osvědčený recept na zavařování jablek? Podělte se s námi v komentáři pod článkem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.