Letní polévky v osmi variacích: Dodají vitamíny, skvěle osvěží a doplní tekutiny!
Letní polévky připravované za studena uvítáte především v parných dnech, kdy zrovna není chuť na teplé pokrmy. Kromě toho, že se díky nim nasytíte, doplníte i potřebné vitamíny prostřednictvím zeleniny. Inspirujte se osmi zajímavými recepty!
Když se řekne pojem letní polévky, jistě vás napadne jako první proslulé gazpacho. Jenže tento pokrm není z této kategorie zdaleka jediný. Kromě výše uvedené studené polévky se vám nabídne třeba ta avokádová s bazalkou anebo mrkvová se zázvorem a česnekem. Milovníky teplých pokrmů zase potěší například ta kukuřičná s bramborami, batátová s limetovou šťávou či cuketová s rajčaty. Objevujte tyto a další tipy níže!
Letní polévky 8x jinak: Avokádová s bazalkou
Mezi lahodné letní polévky můžeme dozajista zařadit například tu avokádovou s bazalkou, která je velmi osvěžující a lehká. Hodí se nejen k obědu v horkém dni, ale také jako předkrm.
Potřebné ingredience na avokádovou polévku s bazalkou
-
zralé avokádo: 2 kusy
-
kokosové mléko: 1 hrnek
-
zeleninový vývar s nízkým obsahem soli: 1 hrnek
-
strouhaná kůra: z 1 kusu bio citronu
-
citronová šťáva: 2 lžíce
-
vinný bílý ocet: 1 lžíce
-
jemně nasekaná bazalka citronová: 1 lžíce (lze použít i klasickou)
-
mletá šalotka: 2 lžičky
-
sůl: 1 a ½ lžičky
Recept na avokádovou polévku s bazalkou
Před zahájením přípravy této chutné letní polévky oloupejte pečlivě avokáda a dužinu pokrájejte na menší kusy. Poté ji přemístěte do mixéru, přilijte kokosové mléko, zeleninový vývar, citronovou šťávu, bílý vinný ocet a také přisypte šalotku, bazalku, sůl, citronovou kůru a vše rozmělněte na homogenní pyré. To chlaďte v lednici před servírováním alespoň dvě hodiny. Letní a osvěžující polévku z avokáda a bazalky podávejte samotnou anebo s opečenou bagetou. Dobrou chuť!
Letní polévky 8x jinak: Gazpacho
Jako další přinášíme věhlasné gazpacho, které vám v kombinaci s okurkou, mátou a pažitkou bude tuze chutnat! Patří mezi ty letní polévky, které kromě jiného doplní tekutiny i hodnotné vitamíny.
Potřebné ingredience na přípravu gazpacha
-
cherry rajčata: cca 900 až 920 gramů
-
malé salátové okurky (nebo polní okurky): 3 kusy
-
čerstvá máta peprná: ½ hrnku
-
jemně nasekaná pažitka: 2 lžíce
-
extra panenský olivový olej: 2 lžíce
-
červený vinný ocet: 1 lžíce
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
Recept na letní polévku gazpacho
Začněte tím, že si cherry rajčata pečlivě omyjete, překrojíte na polovinu a vložíte je do mixéru. Zde je následně rozmělněte spolu s oloupanými okurkami, s nasekanou mátou, s pažitkou, olivovým olejem, vinným octem, solí a pepřem. Pyré přemístěte do misky, uzavřete poklopem a nechte přes noc chladit v lednici. Další den gazpacho podávejte třeba k rodinnému obědu. Ostatně k němu se letní polévky v parných dnech dokonale hodí. Přejeme dobrou chuť!
Letní polévky 8x jinak: Mrkvová se zázvorem a česnekem
Už jste někdy konzumovali mrkvovou polévku za studena? Pokud ne, určitě ji musíte vyzkoušet! Vlije vám doslova energii do žil! A když se mrkev snoubí se zázvorem, česnekem a dalšími lahodnými surovinami, získáte pokrm, který zařadíte mezi nejoblíbenější studené letní polévky.
Potřebné ingredience na přípravu zázvorové polévky s mrkví a česnekem
-
kokosový olej: 2 lžíce
-
jarní cibule (bílá část): 2 až 3 kousky
-
česnekové stroužky: 1 až 2 kusy
-
loupaný a jemně strouhaný zázvor: cca 2 a ½ cm
-
vločky sušených chilli papriček: 1 špetka
-
mladá mrkev: cca 680 až 700 gramů
-
jemná mořská sůl: 1 lžička
-
mletá skořice: ¼ lžičky
-
loupaný a strouhaný kořen kurkumy: cca 2 a ½ cm
-
mletý pepř: dle chuti
-
filtrovaná voda: 1 litr
-
bílý jogurt: ¼ šálku (k servírování)
Recept na mrkvovou polévku se zázvorem a česnekem
Začněte tím, že si ve velké pánvi rozpálíte kokosový olej. Na něm pak orestujte na plátky nakrájenou bílou nať jarní cibulky. Také přidejte jemně strouhaný zázvor, prolisované česnekové stroužky a chilli vločky. Vše dobře promíchejte a restujte asi dvě minuty na mírnějším plamenu. V další fázi přidejte loupanou a na kolečka pokrájenou mrkev, jemně strouhanou kurkumu, mletou skořici, mořskou sůl a opékejte suroviny za občasného míchání 1 až 2 minuty. Posléze snižte teplotu, zeleninu přelijte vodou a pokrm duste zhruba 20 minut pod poklicí (než mrkev změkne). Směs nakonec přemístěte do mixéru a rozmělněte na pyré. To nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Než se pustíte do mrkvové letní polévky, nechte ji ideálně přes noc v lednici. Bude dokonale osvěžující! Porci lze doladit lžičkou bílého jogurtu. Dobrou chuť!
Letní polévky 8x jinak: Kukuřičná polévka s bramborami
Máte v oblibě nasládlou chuť kukuřice? Potom vás zcela určitě nadchne kukuřičná polévka s bramborami. Ta rovněž patří mezi vydatné a zároveň velmi svěží letní polévky. Hotovou ji budete mít během pár minut!
Potřebné ingredience na přípravu kukuřičné polévky s bramborami
-
olivový olej: 2 až 3 lžíce
-
žlutá cibule (větší): ½ kusu
-
česnekové stroužky: 2 kusy
-
menší červené brambory: 4 kusy
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
čerstvé klasy kukuřice: 3 kusy
-
zeleninový vývar s nižším obsahem soli: 2 hrnky
-
neslazené mandlové mléko: 2 hrnky
-
jarní cibulka: 2 až 3 stonky (bílá část)
Recept na kukuřičnou polévku s bramborami
Nejprve si k ruce vezměte větší pánev a rozehřejte na ní olivový olej. Posléze na tuku orestujte jemně pokrájenou žlutou i jarní cibuli a prolisované česnekové stroužky (3 až 4 minuty). V další fázi k surovinám přidejte o loupané, omyté a na kostky pokrájené brambory, okořeňte solí, mletým pepřem a důkladně promíchejte. Směs restujte asi dalších 5 minut a také duste pod poklicí. Nakonec vsypte k bramborám i zrníčka z kukuřice, přelijte mandlovým mlékem, vývarem a vařte asi 10 až 15 minut na středním plamenu. Hotovou polévku (odeberte asi ¾ z celkového množství) rozmixujte na pyré. To následně vraťte ke zbylému množství v hrnci, promíchejte a ještě krátce povařte. Pokrm lze zařadit mezi studené i teplé letní polévky, proto je jen na vás, jak si ho dopřejete. Dobré chutnání.
Letní polévky 8x jinak: Batátová s limetovou šťávou
Následující batátová polévka s limetovou šťávou je nejchutnější teplá. Ovšem dá se servírovat vcelku dobře i studená. Je plná intenzivních a velmi aromatických chutí, proto ji můžeme zařadit mezi exotické letní polévky.
Potřebné ingredience na batátovou polévku s limetovou šťávou
-
batáty (středně velké): 3 kusy
-
kuřecí vývar: 4 hrnky
-
čerstvý zázvor (loupaný): 3 tenké plátky
-
limetové listy: 2 kusy
-
kokosové mléko: ¾ hrnku
-
voda: ½ hrnku
-
limetová šťáva: 2 lžíce
-
čerstvý koriandr (jemně sekaný): 2 lžíce
-
mořská sůl a mletý pepř: dle chuti
Recept na batátovou polévku s limetovou šťávou
Začněte tím, že si batáty pečlivě oloupete a pokrájíte na středně velké kusy. Ty pak vložte do velkého hrnce a přidejte k nim kuřecí vývar, zázvor i limetové listy. Takto vařte směs surovin na středním plamenu asi dvacet minut. Sladké brambory by měly změknout. Až se tak stane, vyjměte limetové listy a zázvor z vývaru a rozmixujte batáty na pyré pomocí tyčového mixéru. Dále nechte polévku na mírném plamenu a zakomponujte do ní kokosové mléko, limetovou šťávu a vodu. Nakonec ještě okořeňte pokrm solí a mletým pepřem, krátce provařte a podávejte s jemně nasekaným koriandrem. Až poprvé ochutnáte, jistě batátový krém s limetovou šťávou zařadíte mezi své nejoblíbenější letní polévky. Je vskutku fenomenální!
Letní polévky 8x jinak: S příchutí červené řepy a kopru
Dopřáváte si s oblibou v rodině klasický boršč? Pak vám určitě zachutná i tato variace letní polévky s červenou řepou, koprem, jarní cibulkou a okurkou. Jedná se o odlehčenější verzi, která je na horké dny jako dělaná.
Potřebné ingredience na letní polévku z červené řepy a kopru
-
čerstvá červená řepa: cca 900 gramů bez slupek
-
sůl: dle chuti
-
zakysaná smetana: 480 gramů + trochu k servírování
-
kuřecí vývar: cca 480 mililitrů
-
bílý jogurt: 120 gramů
-
moučkový cukr: 50 gramů
-
citronová šťáva: 2 lžíce
-
vinný bílý ocet: 2 lžičky
-
mletý pepř: 1 a ½ lžičky
-
malé salátové okurky (nebo polní): cca 450 gramů
-
jarní cibulka (bílá část jemně nasekaná): 100 g
-
jemně nasekaný čerstvý kopr: 2 lžíce
Recept na letní polévku z červené řepy a kopru
Začněte tím, že loupanou červenou řepu vložíte do hrnce, zalijete vodou a necháte vařit do změknutí na středním plamenu asi 30 až 40 minut. Následně řepu odstavte, vyjměte z vývaru a nechte vychladnout. Zeleninu nakonec pokrájejte na menší kostičky a dejte stranou. Nyní si k ruce vezměte menší hrnec a v něm smíchejte 350 mililitrů vývaru z červené řepy, kuřecí vývar, zakysanou smetanu, bílý jogurt, cukr, citronovou šťávu, vinný bílý ocet, sůl a mletý pepř. Do polévky v poslední fázi ještě vložte kostičky vařené řepy, jemně nasekaný kopr, pokrájenou jarní cibulku, loupané a na kostky krájené okurky a vše promíchejte. Směs překryjte fólií a dejte chladit přes noc do lednice. Než se pustíte do letní polévky z červené řepy, dozdobte ji kopečkem zakysané smetany a větvičkou kopru. Přejeme dobrou chuť!
Letní polévky 8x jinak: Cuketová s rajčaty
Urodilo se vám na zahrádce mnoho cukety a rajčat? Potom můžete tuto zeleninu použít při přípravě skvělé letní polévky! Budete se oblizovat až za ušima!
Potřebné ingredience na přípravu cuketové letní polévky s rajčaty
-
středně velké cukety: 3 kusy
-
středně velká rajčata: 4 kusy
-
čerstvá jemně sekaná petržel: 2 lžíce
-
sušená bazalka: 1 lžička
-
máslo: 2 lžíce
-
středně velká cibule: 1 kus
-
hladká mouka: ¼ šálku
-
sůl: 1 lžička
-
mletý pepř: ¼ lžičky
-
kuřecí vývar s nižším obsahem soli: 3 šálky
-
citronová šťáva: 1 lžička
-
smetana na vaření: cca 350 mililitrů
-
čerstvá nebo mražená kukuřice: 1 a ½
-
strouhaný parmezán: ¼ šálku
Recept na cuketovou letní polévku s rajčaty
Nejprve si ve větším hrnci rozpusťte máslo. Posléze na něm restujte loupanou a na kostičky pokrájenou cuketu, jemně nasekanou cibuli a vše zasypte sušenou bazalkou a čerstvou petrželí. Směs nechte opékat asi dvě minuty na středním plamenu. Následně přisypte hladkou mouku, sůl, mletý pepř, promíchejte a vařte další minutu. Za stálého míchání v další fázi přilévejte kuřecí vývar. Polévku dochuťte citronovou šťávou a nechte probublávat tři minuty. Cuketa by měla být měkká. Nakonec ještě vložte omytá a pokrájená rajčata, kukuřici a vlijte smetanu. Vše duste pod poklicí 20 až 30 minut a občas promíchejte. Před koncem vaření zakomponujte do letní polévky z cuket strouhaný parmezán a ihned podávejte. Dobrou chuť!
Letní polévky 8x jinak: Okurková s mátou a vodním melounem
A na závěr zde máme opět pokrm, který se řadí mezi studené letní polévky. Snoubí se v něm salátová okurka, čerstvá máta a vodní meloun, což je vskutku velmi svěží kombinace. Doplníte díky ní ostatně i tekutiny v parném létu.
Potřebné ingredience na přípravu okurkové letní polévky s mátou a vodním melounem
-
jemně nasekaná máta: 1 a ½ šálku
-
loupané a nasekané salátové okurky (větší): 4 kusy
-
bezsemenný vodní meloun (kostky): 2 a ¼ šálku
-
bílý řecký jogurt: 1 šálek
-
menší cibule: ½ kusu
-
jemně nasekaný čerstvý koriandr: 2 lžíce
-
citronová šťáva: 3 lžíce
-
jemně strouhaný čerstvý zázvor: 1 lžička
-
kajenský pepř: ½ lžičky
-
sůl: dle chuti
-
rozdrobená feta (sýr): 1/3 šálku
-
opečená dýňová semínka: ½ šálku
Recept na okurkovou letní polévku s mátou a vodním melounem
Příprava letní polévky z okurek, máty a melounu je velmi snadná. Stranou si dejte asi dvě lžíce čerstvé a nasekané máty. Zbylé množství vložte do mixéru a rozmělněte spolu s loupanými a pokrájenými okurkami, vodním melounem, řeckým jogurtem, cibulí, koriandrem, citronovou šťávou, zázvorem, kajenským pepřem a se solí (cca 2 lžičky). Pyré umístěte následně do lednice na minimálně dvě hodiny. Studenou polévku podávejte s rozdrobenou fetou, opečenými dýňovými semínky, nasekanou mátou a případně i s kapkou chilli oleje. Přejeme dobré chutnání!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku