Návod, jak na zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Návod, jak na zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Složité dilema? Se slupkou, nebo bez ní? Zavařování broskví je jednoduché, různorodé a my vám ukážeme jak na to. Nemáte-li zavařovací hrnec, nevadí, pomůžeme si v obyčejné horkovzdušné troubě. A všechna dilemata vystřídá v zimě jedno jediné: je lepší broskev samotná, nebo ten sladký sirup ve skleničce? Oboje!

Čtěte také:

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Tradiční zavařování broskví - se slupkou i bez slupky

Při zavařování broskví je důležitá kvalita broskví, měly by být zralé, ale stále ještě pevné. Při manipulaci, vyndávání pecek a případném loupání je třeba s nimi zacházet opatrně, aby se co možná nejméně pomačkaly. Pomačkaná část se velmi rychle kazí a může pak zapříčinit plesnivění kompotu. Přečtěte si také další souhrnné tipy, jak na zavařování

TIP: Chcete-li broskvový kompot s lehkou mandlovo nahořklou příchutí, dejte do každé skleničky jednu polovinu broskve i s peckou. Nebo jednoduše do každé skleničky jednu pecku z předchozích vyloupaných broskví přidejte.

Zavařování broskví bez slupky

  • Na 5 broskví střední velikosti počítejme asi 20 dkg cukru. Pokud chcete kompot zalívat už cukerným roztokem. Podle chuti a kyselosti broskví.

CUKERNÝ ROZTOK

Sladký: 25 dkg cukru na 600 ml vody

Střední: 17 dkg cukru na 600 ml vody

Jemný: 11 dkg cukru na 600 ml vody

  • Broskve omyjeme, necháme oschnout a rozpůlíme. Chceme-li je loupat a nejde to snadno, pomůžeme si vložením plodů na 30 vteřin do vroucí vody.
  • Do vyhřátých vysterilizovaných sklenic vložíme pečlivě poloviny broskví, zasypeme cukrem a teplou převařenou vodou, nebo cukerným roztokem, aby vše bylo zcela ponořené.
  • Sem tam se sklenicemi klepneme o stůl, aby vyšly zbytečné bublinky vzduchu a zašroubujeme, zavíčkujeme.
  • Sterilizujeme při 85 °C asi 35 minut v zavařovacím hrnci, poté vyndáme, otočíme dnem vzhůru a po zchladnutí uložíme.
  • Vyzkoušejte také další recept na zavařování broskví

Zavařování broskví v troubě

Zvládne to i začínající hospodyňka. Máte-li horkovzdušnou troubu, je úspěch zcela zaručen. Cirkulace vzduchu ventilátorem zaručí, že skleničky budou prohřívány rovnovměrně. Jak na to?

  1. Připravte si sklenice s broskvemi podle základního receptu na zavařování broskví.
  2. Předehřejte troubu na 250 °C a zatím si připravte starší utěrku a vyšší plech či zapékací mísu.
  3. Utěrku rozložte na dno vyššího plechu nebo mísy a zalijte vodou tak, aby byla ponořena a nad ní ještě bylo cca 3 – 4 cm vody.
  4. Naskládejte na ni sklenice s kompotem.
  5. Snižte teplotu na 150 °C a nechte „zavařovat“ 30 – 35 minut.
  6. Poté vypněte troubu a nechte ještě 30 minut dojít.
  7. Je hotovo, sklenice vytáhněte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

zavařování broskví2

Zavařování broskví se slupkou

Příprava kompotu z oloupaných i neoloupaných broskví se v zásadně neliší, v potaz musíme však vzít dvě věci:

  • Chloupky snáze nachytávají nečistoty, takže broskve zamýšlené k zaváření se slupkou musí být perfektně čisté a bez vad a omačkaných skvrn
  • Chuť broskví se slupkou je v kompotu výraznější, stojí to za to! A navíc broskvička se slupkou snáze drží tvar a nerozváří se tak snadno. Zavařování broskví můžete přizpůsobit vašim individuálním chutím. 

Zavařování broskví není to pravé? Zkuste pyré i amareto

Máme pro vás ještě dva perfektní tipy na uchování broskvového kouzla na zimu. Oblíbené je mražení a uchování v alkoholu. Slibujeme, tepla se ani nedotknete! Jeden recept je ryze zdravý a na zimu, druhý zase hříšný a tak trochu vánoční a rozhodně není pro děti.

Mražené broskvové pyré

Chcete-li broskve mrazit, doporučujeme z nich udělat rovnou pyré a mrazit jednotlivé porce. Hodí se pak skvěle třeba do smoothie nebo do různých ovocných krémů. Mrazíte-li celé poloviny broskví, počítejte s tím, že po rozmrznutí budou mít měkkou, kašovitou konzistenci.

Amareto broskve

Oloupané broskve povařte s cukrem podle chuti asi 1 – 2 minuty na mírném ohni, aby změkly, ale ještě držely tvar a naplňte jimi do poloviny vysterilizované skleničky. Druhou polovinu dolijte likérem typu amareto. Nechte 14 dní v chladničce uležet.

Zavařování ovoce - přečtěte si další články

Zavařování třešní



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 21. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.