Domácí výroba sirupu do kávy není vůbec složitá

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do kávy. Jistě, můžeme si jej koupit. Ale na to, že jde jen o cukr, vodu a příchuť, nám z peněženky vytáhne vcelku dost peněz. Přitom právě sirupy do kávy si snadno můžete za zlomek ceny vyrobit doma.

Sirup je často považován za nejlepší způsob ochucení kávy. Už jen proto, že jde vlastně o již rozpuštěný cukr. Klasický cukr do kávy vlastně nepatří. Pokud si kafe chcete dosladit a nemáte po ruce sirup, pak už je mnohem lepší volbou například med, čekankové či javorové sladidlo nebo třeba sladěnka. Nicméně takový sirup do kávy s tou správnou příchutí pozvedne vaši kávu na úplně novou úroveň.

Sirup do kávy horké i ledové

Sirupy do kávy nejsou úplně to samé, to klasické sirupy do vody. Mají totiž dost specifické příchutě, které by vám jen s vodou příliš nechutnaly. Mezi nejoblíbenější patří například karamelová, ořechová, čokoládová, vanilková, kokosová, skořicová, perníčková nebo amaretto. Sirupy do kávy můžete použít jak do klasického černého kafe, tak i do ledového latte nebo slavnostnějších kávových nápojů. 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Sirup do kávy – základní recept:

Na základní recept budeme potřebovat:

Jak na to?

Vodu přivedeme k varu. Po částech pak vmícháme sirup, dokud se zcela nerozpustí. Dle preferencí přidáme příchuť a vaříme ještě další dvě minuty. Pak sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout. Sirup do kávy přelijeme do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Spotřebovat bychom jej měli ideálně do měsíce. 

Karamelový sirup:

Přidejte o 50 g více cukru a nedávejte již žádnou příchuť ani extrakt. Karamelový sirup do kávy připravte ideálně v silnostěnném hrnci. Čím déle necháte probublávat, tím intenzivnější chuť sirupu bude.

Sirup do kávy – příchutě:

Příchutě do sirupů můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejjednodušší cestou je přidání již hotového extraktu, který můžeme koupit. Jestli si ale chcete celý sirup vyrobit výhradně jen ze svých surovin, můžete vyzkoušet námi ozkoušené a osvědčené tipy:

Lískový oříšek:

Lískové ořechy vložte na chvíli do rozpálené trouby. Vyjměte je a ještě za tepla z nich sundejte slupky. Pomoci vám s tím může obyčejná látková utěrka. Nebojte se ničeho, jde to snadno. Ořechy pak nasekejte a přidejte je ke směsi cukru a vody. Směs nechte povařit alespoň dvacet minut. Pak sirup sceďte, vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici vychladit.

Vanilka:

Vanilkový lusk podélne rozřízněte a vložte jej do směsi s cukrovou vodou. Přikryjte a nechte 5-10 hodin louhovat. Poté vanilkový lusk vyjměte, sirup přeceďte a uchovejte.

Domácí sirup do kávy chutná nejlépe

Skořice:

Do cukrové směsi vložte 2 tyčinky skořicové kůry a půl lžičky vanillkového extraktu. Nechte 15-20 minut povařit, pak sceďte. Přelijte do vhodné nádoby a uchovávejte v lednici.

Čokoláda:

Nejprve rozpusťte ve vodě cukr a poté přidejte i cca 40 g rozpuštěné čokolády. Čokoláda musí být opravdu rozpuštěná, jinak sirup nebude dobře propojený. Směs nechte chvíli probublat a pak nalijte do vhodné nádoby.

Vyzkoušejte: Sirup s vůní perníčků

Přísady:

  • 300 g krupicového cukru
  • 200 ml vody + 50 ml vody navíc
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 hvězdička badyánu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetka kardamomu

Příprava: 

Podle základního receptu připravíme sirup. Poté do něj opatrně přilijeme odměřených 50 ml vody. A také přisypeme všechno připravené koření. Plotýnku stáhneme na minimum a směs necháme asi 10-15 minut probublávat. Odstravíme a necháme sirup do kávy lehce zchladnout. Pak jej přecedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice nebo sklenic. Skladujeme v lednici.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Ellen

    11:42 24. 4. 2024 0
    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? Pokud vím, tak v zemích, kde se káva pije odjakživa, se pije právě s cukrem (a s hodně velkým množstvím cukru). Takže mi přijde, že do kávy nepatří spíše ty sirupy, natož ještě s dochucovadly, protože to zabije chuť a vůni kávy. Ale samozřejmě, každý jsme jiný, a proti gustu... Někomu to asi chutná...

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?