Domácí výroba sirupu do kávy není vůbec složitá

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do kávy. Jistě, můžeme si jej koupit. Ale na to, že jde jen o cukr, vodu a příchuť, nám z peněženky vytáhne vcelku dost peněz. Přitom právě sirupy do kávy si snadno můžete za zlomek ceny vyrobit doma.

Sirup je často považován za nejlepší způsob ochucení kávy. Už jen proto, že jde vlastně o již rozpuštěný cukr. Klasický cukr do kávy vlastně nepatří. Pokud si kafe chcete dosladit a nemáte po ruce sirup, pak už je mnohem lepší volbou například med, čekankové či javorové sladidlo nebo třeba sladěnka. Nicméně takový sirup do kávy s tou správnou příchutí pozvedne vaši kávu na úplně novou úroveň.

Sirup do kávy horké i ledové

Sirupy do kávy nejsou úplně to samé, to klasické sirupy do vody. Mají totiž dost specifické příchutě, které by vám jen s vodou příliš nechutnaly. Mezi nejoblíbenější patří například karamelová, ořechová, čokoládová, vanilková, kokosová, skořicová, perníčková nebo amaretto. Sirupy do kávy můžete použít jak do klasického černého kafe, tak i do ledového latte nebo slavnostnějších kávových nápojů. 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Sirup do kávy – základní recept:

Na základní recept budeme potřebovat:

Jak na to?

Vodu přivedeme k varu. Po částech pak vmícháme sirup, dokud se zcela nerozpustí. Dle preferencí přidáme příchuť a vaříme ještě další dvě minuty. Pak sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout. Sirup do kávy přelijeme do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Spotřebovat bychom jej měli ideálně do měsíce. 

Karamelový sirup:

Přidejte o 50 g více cukru a nedávejte již žádnou příchuť ani extrakt. Karamelový sirup do kávy připravte ideálně v silnostěnném hrnci. Čím déle necháte probublávat, tím intenzivnější chuť sirupu bude.

Sirup do kávy – příchutě:

Příchutě do sirupů můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejjednodušší cestou je přidání již hotového extraktu, který můžeme koupit. Jestli si ale chcete celý sirup vyrobit výhradně jen ze svých surovin, můžete vyzkoušet námi ozkoušené a osvědčené tipy:

Lískový oříšek:

Lískové ořechy vložte na chvíli do rozpálené trouby. Vyjměte je a ještě za tepla z nich sundejte slupky. Pomoci vám s tím může obyčejná látková utěrka. Nebojte se ničeho, jde to snadno. Ořechy pak nasekejte a přidejte je ke směsi cukru a vody. Směs nechte povařit alespoň dvacet minut. Pak sirup sceďte, vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici vychladit.

Vanilka:

Vanilkový lusk podélne rozřízněte a vložte jej do směsi s cukrovou vodou. Přikryjte a nechte 5-10 hodin louhovat. Poté vanilkový lusk vyjměte, sirup přeceďte a uchovejte.

Domácí sirup do kávy chutná nejlépe

Skořice:

Do cukrové směsi vložte 2 tyčinky skořicové kůry a půl lžičky vanillkového extraktu. Nechte 15-20 minut povařit, pak sceďte. Přelijte do vhodné nádoby a uchovávejte v lednici.

Čokoláda:

Nejprve rozpusťte ve vodě cukr a poté přidejte i cca 40 g rozpuštěné čokolády. Čokoláda musí být opravdu rozpuštěná, jinak sirup nebude dobře propojený. Směs nechte chvíli probublat a pak nalijte do vhodné nádoby.

Vyzkoušejte: Sirup s vůní perníčků

Přísady:

  • 300 g krupicového cukru
  • 200 ml vody + 50 ml vody navíc
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 hvězdička badyánu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetka kardamomu

Příprava: 

Podle základního receptu připravíme sirup. Poté do něj opatrně přilijeme odměřených 50 ml vody. A také přisypeme všechno připravené koření. Plotýnku stáhneme na minimum a směs necháme asi 10-15 minut probublávat. Odstravíme a necháme sirup do kávy lehce zchladnout. Pak jej přecedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice nebo sklenic. Skladujeme v lednici.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Ellen

    11:42 24. 4. 2024 0
    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? Pokud vím, tak v zemích, kde se káva pije odjakživa, se pije právě s cukrem (a s hodně velkým množstvím cukru). Takže mi přijde, že do kávy nepatří spíše ty sirupy, natož ještě s dochucovadly, protože to zabije chuť a vůni kávy. Ale samozřejmě, každý jsme jiný, a proti gustu... Někomu to asi chutná...

Lunární kalendář

ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!