Domácí výroba sirupu do kávy není vůbec složitá

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do kávy. Jistě, můžeme si jej koupit. Ale na to, že jde jen o cukr, vodu a příchuť, nám z peněženky vytáhne vcelku dost peněz. Přitom právě sirupy do kávy si snadno můžete za zlomek ceny vyrobit doma.

Sirup je často považován za nejlepší způsob ochucení kávy. Už jen proto, že jde vlastně o již rozpuštěný cukr. Klasický cukr do kávy vlastně nepatří. Pokud si kafe chcete dosladit a nemáte po ruce sirup, pak už je mnohem lepší volbou například med, čekankové či javorové sladidlo nebo třeba sladěnka. Nicméně takový sirup do kávy s tou správnou příchutí pozvedne vaši kávu na úplně novou úroveň.

Sirup do kávy horké i ledové

Sirupy do kávy nejsou úplně to samé, to klasické sirupy do vody. Mají totiž dost specifické příchutě, které by vám jen s vodou příliš nechutnaly. Mezi nejoblíbenější patří například karamelová, ořechová, čokoládová, vanilková, kokosová, skořicová, perníčková nebo amaretto. Sirupy do kávy můžete použít jak do klasického černého kafe, tak i do ledového latte nebo slavnostnějších kávových nápojů. 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Sirup do kávy – základní recept:

Na základní recept budeme potřebovat:

Jak na to?

Vodu přivedeme k varu. Po částech pak vmícháme sirup, dokud se zcela nerozpustí. Dle preferencí přidáme příchuť a vaříme ještě další dvě minuty. Pak sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout. Sirup do kávy přelijeme do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Spotřebovat bychom jej měli ideálně do měsíce. 

Karamelový sirup:

Přidejte o 50 g více cukru a nedávejte již žádnou příchuť ani extrakt. Karamelový sirup do kávy připravte ideálně v silnostěnném hrnci. Čím déle necháte probublávat, tím intenzivnější chuť sirupu bude.

Sirup do kávy – příchutě:

Příchutě do sirupů můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejjednodušší cestou je přidání již hotového extraktu, který můžeme koupit. Jestli si ale chcete celý sirup vyrobit výhradně jen ze svých surovin, můžete vyzkoušet námi ozkoušené a osvědčené tipy:

Lískový oříšek:

Lískové ořechy vložte na chvíli do rozpálené trouby. Vyjměte je a ještě za tepla z nich sundejte slupky. Pomoci vám s tím může obyčejná látková utěrka. Nebojte se ničeho, jde to snadno. Ořechy pak nasekejte a přidejte je ke směsi cukru a vody. Směs nechte povařit alespoň dvacet minut. Pak sirup sceďte, vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici vychladit.

Vanilka:

Vanilkový lusk podélne rozřízněte a vložte jej do směsi s cukrovou vodou. Přikryjte a nechte 5-10 hodin louhovat. Poté vanilkový lusk vyjměte, sirup přeceďte a uchovejte.

Domácí sirup do kávy chutná nejlépe

Skořice:

Do cukrové směsi vložte 2 tyčinky skořicové kůry a půl lžičky vanillkového extraktu. Nechte 15-20 minut povařit, pak sceďte. Přelijte do vhodné nádoby a uchovávejte v lednici.

Čokoláda:

Nejprve rozpusťte ve vodě cukr a poté přidejte i cca 40 g rozpuštěné čokolády. Čokoláda musí být opravdu rozpuštěná, jinak sirup nebude dobře propojený. Směs nechte chvíli probublat a pak nalijte do vhodné nádoby.

Vyzkoušejte: Sirup s vůní perníčků

Přísady:

  • 300 g krupicového cukru
  • 200 ml vody + 50 ml vody navíc
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 hvězdička badyánu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetka kardamomu

Příprava: 

Podle základního receptu připravíme sirup. Poté do něj opatrně přilijeme odměřených 50 ml vody. A také přisypeme všechno připravené koření. Plotýnku stáhneme na minimum a směs necháme asi 10-15 minut probublávat. Odstravíme a necháme sirup do kávy lehce zchladnout. Pak jej přecedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice nebo sklenic. Skladujeme v lednici.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

  • Ellen

    11:42 24. 4. 2024 0
    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? Pokud vím, tak v zemích, kde se káva pije odjakživa, se pije právě s cukrem (a s hodně velkým množstvím cukru). Takže mi přijde, že do kávy nepatří spíše ty sirupy, natož ještě s dochucovadly, protože to zabije chuť a vůni kávy. Ale samozřejmě, každý jsme jiný, a proti gustu... Někomu to asi chutná...

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.