Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte

Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte

Pampelišková sezóna opět klepe na dveře. Pampeliška neboli smetanka lékařská kvete jen dva měsíce v roce – v dubnu a v květnu. Proto byste její sběr letos neměli propásnout.

Čtěte také:

Recepty z pampelišky

Pampeliška obsahuje spoustu účinných a zdravých látek. Její hořkost pomáhá při trávení a kořen z pampelišky zase čistí krev. Připravili jsme proto pro vás 3 recepty, které si letos můžete připravit z pampeliškových květů. Jsou skvělé a budou chutnat vám i celé vaší rodině.

Pampeliškový sirup

Podobně jako pampeliškový med, není ani pampeliškový sirup žádný výživový zázrak. Obsahuje poměrně hodně cukru a dlouhým vařením v něm nezbyde mnoho léčivých látek. Chuťově je však výborný a taková domácí pampelišková limonáda nás v parném létě dokáže skvěle osvěžit. Navíc je zdravější než kupované sirupy a je skoro zadarmo. Vyzkoušejte ho.

Co budete potřebovat?

  • 450 pampeliškových květů

  • 2 kg třtinového cukru

  • 2 litry vody

  • 3 bio citróny

Postup

Podobně jako to bylo u pampeliškového medu, si v přírodě nasbíráme 450 hlav pampelišek. Doma je zalijeme dvěma litry vody, přidáme omytý nakrájený bio citrón na kolečka (bez jadérek). Směs přivedeme k varu a povaříme 10 až 15 minut. Hrnec necháme zchladnout a necháme 24 hodin stát v chladnu.

Druhý den celou směs na pampeliškový sirup přecedíme a vymačkáme přes plátýnko a nalijeme do hrnce. Ke směsi přidáme cukr a přivedeme k varu. Poté jen na nízký plamen mícháme tak dlouho, dokud nebude mít pampeliškový sirup požadovanou konzistenci. Ještě horký sirup naléváme do vymytých čistých sklenic a uzavřeme víčko. Skladujeme v suchu a chladnu a ředíme s minerálkou nebo obyčejnou vodou.

Pampeliškový med

Někteří pampeliškový med kritizují za to, že je nezdravý a nemá téměř žádné výživové hodnoty. Část nezdravosti z něj ale můžete sejmout tím, že použijete třtinový cukr. Vařením se sice většina účinných látek z pampelišek vyvaří. Medu ale zůstane jeho neopakovatelná chuť, proto určitě stojí za to, si med doma připravit. Výborný je do čaje, na palačinky, do ovesné kaše nebo i na přípravu dezertů.

Co budete potřebovat?

  • 450 ks pampeliškových květů

  • 1,5 kg třtinového cukru

  • 2 citróny

  • 1,5 litru vody

Postup

Na zahradě nebo kdekoliv v přírodě si nasbíráme 400 hlav rozkvetlých pampelišek. Jakmile přijdeme domů, pampelišky si přendáme do misky a zalijeme studenou vodou. Mísu přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin macerovat. Poté si připravíme plátýnko, přes které základ na pampeliškový med přecedíme do hrnce. Přebytečnou šťávu vymačkáme.

Hrnec s tekutinou dáme vařit a přidáme cukr. Měli bychom dodržovat poměr 1:1. Pampeliškový med vaříme a přidáme šťávu ze dvou citrónů. Mícháme do zhoustnutí a dáváme pozor, aby se pampeliškový med nepřipálil. Med by měl mít řidší konzistenci než běžný med, ale zároveň by neměl být tak tekutý, jako sirup.

Ještě horký hotový pampeliškový med nalijeme do čistých vymytých sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu (sklep, komora).

pampeliškový med recept2

Pampeliškové víno

Pampeliškové víno je lék, proto určitě nepijeme dvě deci před spaním. Víno spíše usrkáváme, vychutnáváme a pijeme ho opravdu pomálu.

Co budete potřebovat?

  • 2,5 litru květů z pampelišek

  • 2 kg třtinového cukru

  • 2,5 litru vody

  • 2 litry vody na cukrový nálev

  • 3 pomeranče

  • 2 citróny

  • balíček sušených kvasnic

Postup

Na tento recept budeme potřebovat svařenou vodu, kterou ještě horkou nalijeme na natrhané pampelišky. Necháme 24 hodin macerovat tak, jako v předchozích receptech, a poté veškerou šťávu přecedíme přes plátýnko a vymačkáme.

Dále si svaříme další dva litry vody, ve které rozpustíme veškerý cukr a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čistou a sterilní nádobu (například pětilitrovku od okurek, demižon), do které vlijeme jak výluh z pampelišek, tak cukrový nálev. Vymačkáme si citróny i pomeranče a šťávu přidáme do nádoby. Přidáme také kvasnice, zamícháme a uzavřeme kvasnou zátkou (nebo nedotaženou zátkou. Dáváme pozor, aby v nádobě zůstala vzduchová bublina, jinak by nám pampeliškové víno překypělo.

Pampeliškové víno necháme kvasit zhruba 5 týdnů, poté ho stočíme a plníme do čistých lahví. Uchováváme v chladnu a temnu, například v komoře.

Připravte si doma také tyto sirupy podle našich receptů



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...