Olivový olej není jedinou zdravou variantou pro úpravu jídel
OLIVOVÝ OLEJ
Olivový olej je olej získaný z plodů olivovníku = oliv lisováním, či jinými mechanickými postupy. Tento druh oleje je možné používat při přípravě jídel, v kosmetice i farmaceutickém průmyslu. Bývá tradiční součástí středomořské kuchyně. Téměř polovina světové produkce olivového oleje pochází z jihu Evropy, konkrétně ze Španělska. Olivový olej se ve Španělsku vyrábí hlavně v oblasti Andalusie. Dalšími zeměmi, které se zabývají produkcí olivového oleje, jsou Itálie, Řecko, Sýrie, Portugalsko a Brazílie.
Druhy (nejen) olivového oleje
Obecně se olivové oleje (ale i další druhy olejů) dělí na panenské, rafinované a směsi obou skupin.
- Panenské oleje jsou lisované z celých plodů za studena, tj. do 50°C. Dále se dělí na tzv. extra panenský (Extra virgin) s volnou kyselostí, získaný přímo z plodů olivovníku, nejvyšší kvalitu mají oleje lisované z oliv bez pecek. Panenský olej virgin je olej získaný přímo z plodů olivovníku, při jehož výrobě byly použity mechanické postupy. Obyčejný panenský olej je olivový olej s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100g včetně.
- Rafinované oleje jsou lisovány za vysokých teplot a tlaků, produkt bývá následně chemicky upraven. Rafinovaný olej je olivový olej získaný rafinováním panenského olivového oleje a rafinovaný olej s pokrutin je olej získaný rafinováním surového olivového oleje z pokrutin.
- Směsi mohou být buď olivový olej, získaný smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje, olej z pokrutin vzniká smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje.
Účinky olivového oleje na zdraví
Olivový olej má blahodárné účinky pro náš organismus, a to nejen zvenku, ale i zevnitř. Olivový olej je nazýván jednou z pěti nejprospěšnějších surovin na světě. Tento olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny a přírodní antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů a zpomalují proces stárnutí. K dalším jeho přínosným účinkům patří preventivní působení proti rakovině, podpora metabolismu cukrů a tuků, možnost ošetření popraskané kůže a jizev. Bývá také součástí redukčních diet, snižuje totiž hladinu cholesterolu v krvi a tím napomáhá hubnutí.
Staří Římané měli pětistupňovou stupnici kvality olivového oleje:
Oleum ex albis ulivis | lisovaný ze zelených oliv |
Oleum viride | lisovaný z oliv ze sklizně ve stádiu před úplnou zralostí |
Oleum maturum | lisovaný ze zralých oliv |
Oleum caducum | lisovaný z oliv spadlých na zem |
Oleum ciborium | lisovaný z téměř sušených oliv, které sloužily k výživě otroků |
PALMOVÝ OLEJ
Palmový olej je vyráběn z plodů palmy olejné. Dle nejnovějších poznatků, tak jakožto čerstvá potravina, přináší mnohé zdravotní výhody, jako je snížení krevního tlaku a snížení rizika arteriální trombózy. Bohužel, většina z běžně používaných forem palmového oleje, se k nám dostává ve formě oxidované.
Účinky palmového oleje na zdraví
KOKOSOVÝ OLEJ
Kokosový olej se získává z nadrcené bílé dužiny kokosových ořechů. Kokosové ořechy se ručně sbírají a suší pod horkým sluncem tropických ostrovů. Má specifickou, nezaměnitelnou vůni, která evokuje exotiku. Panenský kokosový olej se vyrábí lisováním za studena, díky čemuž si zachovává maximální obsah cenných látek v kokosových plodech obsažených. Exotický nádech dodává díky své chuti a vůni i pokrmům na něm připravovaným.
Účinky kokosového oleje na zdraví
Kokosový olej neobsahuje cholesterol, a tak je také skvělou součástí redukčních diet. Snadno se vstřebává, neusazuje se v těle a spaluje se až na glukózu, která je rychlým zdrojem energie pro tělo. Spalování kokosového oleje probíhá postupně, což dodává lidskému organismu energii a zažene pocity hladu až na několik hodin. Dokáže i snížit chuť na sladkosti.
Má pozitivní účinky na zdraví – upravuje kolísání hladiny krevního cukru a pomáhá předcházet obtížím se štítnou žlázou. Kokosový olej je vhodný k přímé konzumaci a je možné jej užívat jak ve studené, tak v teplé kuchyni k vaření, pečení i smažení. Pokrmům dodává netradiční chuťový nádech, je možné jím dochutit i lehké sladké deserty. Ve srovnání s ostatními tuky má nižší energetickou hodnotu. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, kaprylovou, kaprynovou a myristovou. Všechny tyto kyseliny působí jako přírodní antibiotika. Má schopnost ničit bakterie, viry, plísně, kvasinky a další patogenní organismy.
Kokosový olej se užívá již tisíce let v tradiční čínské medicíně, indické ajurvédě a dalších medicínách po celém světě. I v dnešní moderní medicíně však najde své uplatnění a domácí péči o zdraví. Je to skvělé přírodní antibiotikum, pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu, je prevencí civilizačních chorob a cukrovky, omezuje chronické záněty v těle, stimuluje metabolismus a podporuje spalování tuků, čímž napomáhá hubnutí. Dalším jeho skvělým účinkem, který možná není až tak znám je působení proti kazivosti zubů. V péči o pokožku působí regeneračně a ochranně, jeho vůně navíc navozuje pocity uvolnění, klidu a relaxace. Najde tedy uplatnění nejen při péči o pokožku obličeje a těla, ale je skvělý i k regeneračním masážím.
LNĚNÝ OLEJ
Len, ze kterého se lněný olej vyrábí, má vysoký obsah esenciálních kyselin, například Omega 3, Omega 6 a další cenné látky. Komplex látek, obsažených v oleji pomáhá udržovat vitalitu a energii, posiluje obranyschopnost organismu a působí příznivě na nervový systém člověka, kardiovaskulární i pohybový systém a podporuje i zažívání. Lněný olej má specifickou, lehce ořechovou chuť. Je možné jej užívat samostatně nebo přidávat do pokrmů. Kombinovat ho můžete například s jogurtem nebo tvarohem. Rozhodně však není možné jej tepelně upravovat.
Lněný olej mívá tendenci na vzduchu rychle oxidovat, proto je nutné ho uchovávat v ledničce, tmavém prostředí a průběžně kontrolovat jeho stav.
Účinky lněného oleje na zdraví
Lněný olej lze užívat vnitřně, ale je možné využívat jeho příznivých účinků k vnějšímu užití. Při vnitřním užití se doporučuje dávkování jedna až dvě kávové lžičky lněného oleje denně. Je skvělou prevencí před civilizačními nemocemi a snižuje hladinu cholesterolu. Jeho pozitivní působení na srdce a cévy je rovněž nezanedbatelné. Pomáhá předcházet ateroskleróze a infarktu. Pomáhá nejen při zácpě a chorobách žaludku, avšak je i prevencí rakoviny tlustého střeva a prsu. Celkově lněný olej pomáhá posilovat imunitu. Má antivirový a protiplísňový účinek, působí protizánětlivě. Prospívá mnoha systémům lidského těla, napomáhá čištění jater a ledvin. Příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru, podporuje střevní mikroflóru, snižuje menstruační bolesti a celkově problémy při menstruaci. Zmírňuje depresivní stavy a další psychické potíže.
Lněný olej má rovněž regenerační účinky na pokožku. Zvláčňuje a zjemňuje i velmi suchou kůži. Regeneruje kůži po ozařování, je možné jím pečovat o pokožku postiženou ekzémy a lupénkou, při aplikaci na vlasy pomáhá bojovat s lupy. Lněný olej se užívá i jako tělový masážní olej, který dokáže pokožce předat mnoho prospěšných látek.
KONOPNÝ OLEJ
Panenský konopný olej neobsahuje žádné psychoaktivní látky a lisuje se za studena ze semen konopí setého, bývá tmavší barvy. Má příjemnou oříškovou chuť a působí zejména jako antibiotikum, jeho účinky jsou však velmi všestranné. Rafinovaný konopný olej je bezbarvý a čirý, se slabou vůní i chutí. Rafinovaný olej se užívá hlavně k výrobě výrobků pro péči o tělo. Jako potravina se konopný olej užíval již ve starověké Číně. V tradičním lidovém léčitelství se předepisuje na léčbu spálenin, ekzémů a dalších postižení kůže.
Účinky konopného oleje na zdraví
Konopný olej posiluje imunitu člověka, chrání tělo před záněty, má významné protirakovinné účinky a podporuje srdeční činnost člověka. Podporuje správnou funkci střev a působí proti zácpě. Vnější použití na kůži řeší různé kožní obtíže, například opary, plísně, ekzémy, popraskanou kůži, spáleniny a další. Olej se musí ukládat do tmy a chránit před světlem. Není vhodný na smažení a vaření při vysokých teplotách.
PUPALKOVÝ OLEJ
Pupalkový olej je pro svůj vysoký obsah biologicky aktivních látek velkým přínosem pro lidské zdraví. Získává se lisováním zralých semen pupalky dvouleté. Pupalce se někdy říká ženská pilulka, pro své pozitivní účinky na ženský organismus, klasické ženské obtíže a porodní funkce. Olej z pupalky dvouleté se užívá především jako doplněk výživy, neboť obsahuje látky, které se v naší běžné stravě vyskytují jen v zanedbatelném množství.
Účinky pupalkového oleje na zdraví
Pupalkový olej je vhodný zejména pro ženy. Snižuje menstruační bolesti a upravuje ženské obtíže. Příznivě ovlivňuje také sexualitu žen a porodní funkce. Podporuje prokrvení končetin, čímž omezuje tvorbu křečových žil. Zlepšuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů. Snižuje riziko infarktu, mrtvice i angíny pectoris. Doporučuje se při roztroušené skleróze, schizofrenii a Parkinsonově chorobě. Ovlivňuje pozitivně funkci jater, působí protizánětlivě, zejména při kloubních obtížích. Pupalkový olej se užívá jako doplněk stravy do neochucených jogurtů, tvarohů, salátů a podobně, nikdy se nezahřívá.
DALŠÍ DRUHY OLEJŮ
-
Dýňový olej
Jako jediný z olejů má dýňový olej vyšší obsah zinku. U mužů je jejich užívání oblíbené k zlepšení léčby prostaty a zlepšení sexuálních schopností. U žen pomáhá překonávat únavový syndrom.
-
Mandlový olej
Mandlový olej je vynikající na trávicí systém člověka, působí při špatné funkci žlučníku, regeneruje jaterní buňky a při onemocnění střev zlepšuje stav. Jakožto masážní olej působí pozitivně při svalových křečích a problémech s klouby.
-
Arganový olej
Arganový olej se získává lisováním jader stromu Argánie trnité /Argania spinosa/, který roste v jihozápadních částech Maroka. Dělí se na kosmetický a potravinový arganový olej. Při vnitřním užívání má řadu přínosných účinků na organismus. Za všechny je to snižování rizika rakoviny, antioxidační účinky, ochrana před chorobami srdce a cév, posilování nervového a lymfatického systému, napomáhání odbourávání tukových zásob, zpomaluje stárnutí. Pro kosmetické účely se používá k vyhlazování vrásek, zvláčňování pokožky, posiluje vlasy i nehty.
-
Kukuřičný olej
Kukuřičný olej má světle žlutou barvu, lisuje se většinou za studena, ale možná je i jeho rafinace. Obsahuje hořčík, vápník, zinek, mangan, železo a lutein. Je vhodný i pro lidi s bezlepkovou dietou, posiluje imunitu člověka a působí mírně projímavě.
Diskuse k článku
Martin Bartoň
Yanka
Yeti
Karfi
Tento olej má nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, také antioxidantů, betakarotenu, koenzymu Q 10 a vitamínů D a K. Mezi jeho výhody patří právě již výše zmíněná vysoká tepelná stabilita a doba uskladnění je až 24 měsíců. Má pozitivní vliv na zvyšování HDL – dobrého cholesterolu, a snižuje LDL – špatný cholesterol v organismu člověka. Palmový olej na sebe neváže negativní pachy, je lehce stravitelný a podporuje zdravý metabolismus organismu. K dalším jeho pozitivním vlivům na lidský organismus se počítá i to, že pomáhá odvracet kornatění tepen a předchází zvyšování vysokého krevního tlaku. Svými antioxidačními vlastnostmi a přítomností betakarotenu působí antioxidačně proti rakovině kůže a celkově protirakovinně. Brání růstu nádorových buněk. Palmový olej je zdravý, poměrně levný, dostupný a technicky vhodný pro využití pro většinu potravinářských výrobků.
Kde jste proboha vzali takovýhle nesmysl? Palmový olej je zabiják a o zdraví se opravdu mluvit nedá.
Anna