Bude se i u vás dnes servírovat svatomartinská husa?

Svatý Martin přijíždí! Bude se i u vás servírovat svatomartinská husa?

Svatý Martin sice není tak populární svátek, jako třeba Vánoce, ale rádi si jej každoročně připomeneme. Především tedy dobrým jídlem. K svátku svatého Martina neomylně patří svatomartinská husa a také sladké martinské rohlíčky, rohy či podkovy. Těmi kdysi dávno děvčata obdarovávala své vyvolené. A co si dáte vy?

U nás v Česku je navíc svatý Martin spojen i s otevíráním svatomartinského vína. I o něm si můžete přečíst. Také se povídá, že svatý Martin by měl přijet na bílém koni. Což ostatně meteorologové nevylučují. Zima se neomylně blíží.

Svatý Martin: Počátek legendy

Jak přesně vznikla legenda, ve které kraluje svatý Martin, jasné není. Verzí je hned několik. Ta nejrozšířenější praví, že svatý Martin těsně před tím, než měl být jmenován biskupem, se ze skromnosti sobě vlastní, ukrýval s husníku. Jenže husy ho svým „kejháním“ prozradily. Na biskupa tak nakonec Martin z Tours vysvěcen byl, nejspíš 4. července roku 372. Druhá legenda pak říká, že když měl kázání, tak husy mu do řeči natolik hlasitě zasahovaly, že za trest pykají na svatomartinském pekáči.

Čtěte také:

Svatý Martin má svátek 11. 11. Znáte svatomartinské tradice? Svatomartinská husa a víno nesmí chybět

Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Svatý Martin a hodování

Nicméně, kde se vzala přemíra jídla a pití právě na tento svátek, jasné není. Svatý Martin žil prostě a velmi skromně. Možná, že časem si lidé na jeho památku spojili tento den s „oslavami“. Faktem také je, že svatý Martin zemřel 8. listopadu ve svých 81 letech. Právě 11. listopadu byl pak pohřben. Po své smrti byl vyhlášen za svatého jako první „nemučedník“. Stal se patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů.

Svatomartinská husa a další dobroty

Svatomartinská husa jako pokrm podávaný právě v den, kdy má svátek svatý Martin, spadá dávno do minulosti. Právě v listopadu chodily dříve na porážku vykrmené husy. Tenkrát si na huse pochutnávala celá domácnost. A dělení svatomartinské husy mělo přísná pravidla. Sluhové dostávali k jídlu křídlo, aby při práci lítali a šlo jim to rychleji. Vyšší sluha dostal stehno a sám hospodář si nechal zbytek. Kůže z husích nohou se pak dávala do bod. Údajně to mělo zamezit pocení nohou a růst kuřích ok.

Svatý Martin na bílém koni

Jasné není ani to, kde se vzala legenda o bílém koni. Nicméně svatý Martin je na něj dodnes velice často zobrazován. Nejspíš si v minulosti lidé spojili toto období s příchodem prvních sněhových vloček. Kůň totiž navíc symbolizuje konec podzimu a přicházející zimu.

Svatý Martin na talíři: Pečená svatomartinská husa

Svatomartinská husa – přísady:

Svatomartinská husa – příprava:

Svatomartinská husa nesmí na stole chybět

Svatomartinská husa není na přípravu nikterak náročná. Avšak před přípravou vyžaduje povalování dvě až tři hodiny při pokojové teplotě. Nikdy ji nedávejte do trouby studenou z lednice! Můžeme ji pak péct buď vcelku nebo ji před pečením rovnou rozporcovat. Celá svatomartinská husa nebo jednotlivé kusy se důkladně posypou solí a kmínem. Husu dejte na pekáček a přilijte k ní 200 ml vody. Zakryjte ji nebo alespoň pevně přikryjte alobalem. Na velmi nízkou teplotu (cca 90 stupňů) ji pak pečte zhruba 8-10 hodin, ideálně přes noc. Nakonec odklopte víko nebo sundejte alobal, zvyšte teplotu na 130 stupňů, a ještě další asi 2-3 hodiny dopékejte. Na poslední půl hodinu zvyšte teplotu na 180 stupňů, aby se vytvořila kůrka. Jako přílohu volte červené a bílé zelí s knedlíkem.

Svatý Martin sladce: Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky – přísady:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g másla
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Na náplň:

  • 120 g najemno namletých vlašských ořechů
  • 120 g cukru moučka
  • 1 bílek

Svatomartinské rohlíčky – přísady:

Do mouky uděláme důlek a nastrouháme do něj máslo. Pak přidáme smetanu a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Můžeme si pomoci robotem. Uhnětené těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na chvíli do lednice. Teď je čas připravit si náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme v misce. Těsto rozdělíme na šest cca 4 milimetrových dílů a každý z nich válečkem rozválíme do kruhu. Rádýlkem vykrojíme osm výsečí. Na širší stranu dáme trochu náplně. A rohlíček smotáme. Před pečením potřeme žloutkem. Svatomartinské rohlíčky pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...