Bude se i u vás dnes servírovat svatomartinská husa?

Svatý Martin přijíždí! Bude se i u vás servírovat svatomartinská husa?

Svatý Martin sice není tak populární svátek, jako třeba Vánoce, ale rádi si jej každoročně připomeneme. Především tedy dobrým jídlem. K svátku svatého Martina neomylně patří svatomartinská husa a také sladké martinské rohlíčky, rohy či podkovy. Těmi kdysi dávno děvčata obdarovávala své vyvolené. A co si dáte vy?

U nás v Česku je navíc svatý Martin spojen i s otevíráním svatomartinského vína. I o něm si můžete přečíst. Také se povídá, že svatý Martin by měl přijet na bílém koni. Což ostatně meteorologové nevylučují. Zima se neomylně blíží.

Svatý Martin: Počátek legendy

Jak přesně vznikla legenda, ve které kraluje svatý Martin, jasné není. Verzí je hned několik. Ta nejrozšířenější praví, že svatý Martin těsně před tím, než měl být jmenován biskupem, se ze skromnosti sobě vlastní, ukrýval s husníku. Jenže husy ho svým „kejháním“ prozradily. Na biskupa tak nakonec Martin z Tours vysvěcen byl, nejspíš 4. července roku 372. Druhá legenda pak říká, že když měl kázání, tak husy mu do řeči natolik hlasitě zasahovaly, že za trest pykají na svatomartinském pekáči.

Čtěte také:

Svatý Martin má svátek 11. 11. Znáte svatomartinské tradice? Svatomartinská husa a víno nesmí chybět

Upéct svatomartinskou husu zvládne i začátečník. Podle našeho receptu inspirovaného Magdalenou Rettigovou

Svatý Martin a hodování

Nicméně, kde se vzala přemíra jídla a pití právě na tento svátek, jasné není. Svatý Martin žil prostě a velmi skromně. Možná, že časem si lidé na jeho památku spojili tento den s „oslavami“. Faktem také je, že svatý Martin zemřel 8. listopadu ve svých 81 letech. Právě 11. listopadu byl pak pohřben. Po své smrti byl vyhlášen za svatého jako první „nemučedník“. Stal se patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů.

Svatomartinská husa a další dobroty

Svatomartinská husa jako pokrm podávaný právě v den, kdy má svátek svatý Martin, spadá dávno do minulosti. Právě v listopadu chodily dříve na porážku vykrmené husy. Tenkrát si na huse pochutnávala celá domácnost. A dělení svatomartinské husy mělo přísná pravidla. Sluhové dostávali k jídlu křídlo, aby při práci lítali a šlo jim to rychleji. Vyšší sluha dostal stehno a sám hospodář si nechal zbytek. Kůže z husích nohou se pak dávala do bod. Údajně to mělo zamezit pocení nohou a růst kuřích ok.

Svatý Martin na bílém koni

Jasné není ani to, kde se vzala legenda o bílém koni. Nicméně svatý Martin je na něj dodnes velice často zobrazován. Nejspíš si v minulosti lidé spojili toto období s příchodem prvních sněhových vloček. Kůň totiž navíc symbolizuje konec podzimu a přicházející zimu.

Svatý Martin na talíři: Pečená svatomartinská husa

Svatomartinská husa – přísady:

Svatomartinská husa – příprava:

Svatomartinská husa nesmí na stole chybět

Svatomartinská husa není na přípravu nikterak náročná. Avšak před přípravou vyžaduje povalování dvě až tři hodiny při pokojové teplotě. Nikdy ji nedávejte do trouby studenou z lednice! Můžeme ji pak péct buď vcelku nebo ji před pečením rovnou rozporcovat. Celá svatomartinská husa nebo jednotlivé kusy se důkladně posypou solí a kmínem. Husu dejte na pekáček a přilijte k ní 200 ml vody. Zakryjte ji nebo alespoň pevně přikryjte alobalem. Na velmi nízkou teplotu (cca 90 stupňů) ji pak pečte zhruba 8-10 hodin, ideálně přes noc. Nakonec odklopte víko nebo sundejte alobal, zvyšte teplotu na 130 stupňů, a ještě další asi 2-3 hodiny dopékejte. Na poslední půl hodinu zvyšte teplotu na 180 stupňů, aby se vytvořila kůrka. Jako přílohu volte červené a bílé zelí s knedlíkem.

Svatý Martin sladce: Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky – přísady:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g másla
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Na náplň:

  • 120 g najemno namletých vlašských ořechů
  • 120 g cukru moučka
  • 1 bílek

Svatomartinské rohlíčky – přísady:

Do mouky uděláme důlek a nastrouháme do něj máslo. Pak přidáme smetanu a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Můžeme si pomoci robotem. Uhnětené těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na chvíli do lednice. Teď je čas připravit si náplň. Všechny ingredience na náplň smícháme v misce. Těsto rozdělíme na šest cca 4 milimetrových dílů a každý z nich válečkem rozválíme do kruhu. Rádýlkem vykrojíme osm výsečí. Na širší stranu dáme trochu náplně. A rohlíček smotáme. Před pečením potřeme žloutkem. Svatomartinské rohlíčky pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.