Vánoční ryba 4x jinak a v netradičních kombinacích
Vánoční ryba nemusí být vždy jen v trojobalu s bramborovým salátem. Zkuste jednou na Štědrý večer alespoň malinko porušit vánoční tradici. Popusťte uzdu fantazii a rybu i salát si tentokrát připravte úplně jinak. Zdravěji a s bylinkami. Přinášíme čtyři nejfantastičtější jídla, po kterých se jen zapráší.
Vánoční ryba a salát je u nás tradičně servírována v té nejméně zdravé variantě. Přitom stačí jen nepoužívat trojobal, majonézu nebo tatarskou omáčku a z nezdravého pokrmu se stane zdravé, plnohodnotné a výživné jídlo. Zkuste to letos jinak!
Vánoční ryba: Pečená bylinková ryba s citrónem
Přísady:
- vánoční ryba: 4 očištěné steaky čerstvé ryby
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 bio citróny nakrájené na tenká kolečka
- 4 stroužky naplocho rozmačkaného česneku
- hrst čerstvých bylinek (kopr, pažitka, koriandr, bazalka)
- ½ červené cibule nakrájená na kolečka
- mořská sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
Příprava:
Vánoční ryba potřebuje, aby trouba byla předem dokonale vyhřátá na 240 stupňů. Teprve pak se pusťte do přípravy pokrmu. Prsty namočíme do oleje a jemně ho vetřeme do kůže ryby. Osolíme a opepříme z obou stran. Dvě třetiny citrónových plátků dáme na pekáč. Zbylé plátky pak vložíme přímo do ryby – jako bychom ji chtěli „prošpikovat“. Přidáme i nasekané bylinky a česnek. Vánoční ryba je připravená a položíme ji do pekáče na citróny. Pečeme asi půl hodiny. Podáváme s čerstvým bramborovým salátem s červenou cibulí a kukuřicí, bez majonézy.
Vánoční ryba: Česnekový pstruh s bylinkovou krustou
Přísady:
- vánoční ryba: 4 pstruzi
- svazek petrželové natě
- lžíce strouhanky
- 2 hrsti bazalky
- 8 stroužků česneku
- 200 g másla
- jemně nasekané byliny – kopr, kerblík, petržel
- citrón
- sůl
- hladkou mouku
Příprava:
Tato vánoční ryba vyžaduje troubu rozpálenou na 180 stupňů, toto uděláme jako první. Pak utřeme prolisovaný česnek se solí. Připravené bylinky (petržel, bazalka) nasekáme a přihodíme je k česneku. Pstruha vykucháme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Vnitřek pokapeme citrónovou šťávou a vyplníme polovinou slané bylikovo-česnekové směsi. Jakmile máme všechny ryby hotové, lehce je poprášíme moukou a zprudka osmahneme na rozehřátém másle. Druhou polovinu bylinkové směsi smícháme se strouhankou na hustou hmotu a potřeme jí ryby. Vložíme do pekáče a dáme je zapéct do trouby. Pečeme asi 25 minut.
Vánoční ryba: Sváteční kapr na bylinách
Přísady:
- vánoční ryba: 300 g filetů z kapra (bez kůže)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 10 ml slunečnicového oleje
- 25 g másla
- 1 lžíce nasekané petrželky
- ¼ lžičky řebříčku
- špetka sušené bazalky
- sůl
Příprava:
Vánoční rybu nejprve očistíme a pak ji rozdělíme na porce. Osolíme a zakápneme citrónem a olejem. Všechny porce ryby dáme do pekáčku a mírně podlijeme. V troubě vyhřáté na cca 180 stupňů pečeme do růžova. Než se dopeče, smícháme máslo se solí, petrželkou a bylinkami. Upečenou rybu tímto bylinkovým máslem pokapeme.
Vánoční kapr: Kapr s vlašskými ořechy
Přísady:
- vánoční kapr: 800 g kapra
- 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 50 g sardelové pasty
- 1 lžíci soli
- olej na pečení
- 1 lžíci sekaných čerstvých bylinek (česnek, libeček, bazalka)
- hladkou mouku na obalení
- 3 lžíce másla
Příprava:
Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Vánoční rybu – kapra – rozporcujeme a každou porci potřeme sardelovou pastou a posypeme nasekanými bylinkami. Ryba se pak obalí v hladké mouce a opeče dozlatova na rozpáleném oleji. Do pekáč vymažeme máslem a vánoční rybu do něj vložíme. Posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Zbytek másla můžeme dát na povrch ryby. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku