Velikonoční nádivka 3x jinak! Tradiční s uzeninou, špenátová a kaštanová z Francie
Velikonoční nádivka, někdy také velikonoční svítek nebo sekanice, se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři. Chybět by v ní rozhodně neměly zelené bylinky - symbol jara. Ve starých receptech můžeme najít, že se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva, a to svařením mléka a krupice. Do této směsi se pak přidalo vejce, nasekané maso a kopřiva a peklo se na plechu.
My vám zde představíme velikonoční nádivku na tři způsoby – jeden tradiční recept, jeden recept bez masa se špenátem, a nakonec recept na luxusní francouzskou nádivku. Přečtěte si, jaké jsou velikonoční zvyky ve světě i velikonoční tradice v ČR.
Na co si dávat pozor při přípravě velikonoční nádivky
- Dobře vyšlehejte sníh z bílků. Bílky šlehejte pomalu. To je základem nadýchané velikonoční nádivky. Ten správný sníh poznáme podle malých bublinek. Pokud jsou naopak velké, nemá pak velikonoční nádivka dobrou konzistenci.
- Do nádivky nepřidávejte čerstvé pečivo, protože to moc rychle nasaje mléko a pak vám vznikne kaše.
Tradiční velikonoční nádivka
Co budete potřebovat:
- 450 g vepřové krkovice
- 400 g uzeného bůčku
- 250–300 ml vývaru z masa
- 8 rohlíků
- 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
- 50 g másla sůl, pepř, muškátový květ
- 2 pořádné hrsti petrželky anebo spařených kopřiv, nasekaných
- 1 svazek jarní cibulky, nakrájený sádlo na vymazání formy
- 4–5 vajec uvařených natvrdo řeřicha k posypání
Postup přípravy:
- Vepřové a uzené maso uvařte doměkka. Vyndejte, nechte zchladnout a nakrájejte na menší kousky. Vývar uschovejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy a pokropte vývarem z masa, aby se pečivo navlhčilo.
- Žloutky utřete máslem a špetkou soli. Pak je spolu s masem přidejte k rohlíkům, ochuťte pepřem a muškátovým květem. Přidejte nasekané kopřivy nebo petrželku a jarní cibulku. Vše promíchejte a podle potřeby přilévejte vývar – směs nesmí být příliš řídká.
- Ušlehejte sníh z bílků a přidejte je do syrové nádivky.
- Kulatou dortovou formu s otvorem uprostřed vymažte sádlem, vlijte do ní část směsi, na ni poklaďte vařená vejce a přelijte zbylou směsí.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. A velikonoční nádivka je hotová.
Velikonoční nádivka se špenátem
Co budete potřebovat:
- 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- 50 g změklého másla + na formu
- sůl
- 1–2 stroužky česneku, prolisované
- 7 tvrdších housek nebo rohlíků
- 200–250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 130 g baby špenátu
- 2 velké hrsti kopřiv
- svazek čerstvé bazalky, omyté
- strouhanka na vysypání formy
Postup přípravy:
- Rozpalte troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu o objemu 1,2 l vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo vyložte pečicím papírem.
- Pečivo ve velké míse pokropte mlékem a smetanou. Listy kopřiv a špenát přelijte v cedníku vroucí vodou. Nechte okapat, trochu vymačkejte vodu a nasekejte. Překrájejte i listy bazalky a vše zelené přidejte k namočenému pečivu.
- Žloutky s máslem a špetkou soli našlehejte do pěny a vmíchejte s prolisovaným česnekem do misky k namočenému pečivu. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do nádivkové hmoty.
- Směsí naplňte formu, vložte na střední mřížku trouby a pečte 35–40 minut, dokud velikonoční nádivka nevyběhne a nezezlátne. Přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Potom vyklopte, otočte vypouklou stranou nahoru a krájejte na plátky.
Kaštanová velikonoční nádivka po francouzsku
Co budete potřebovat:
- 500g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
- 150g drůbežích jater
- 50ml brandy
- 150g šunky
- 2 cibule
- 50g uvařené rýže
- lžíce olivového oleje
- hrst nasekané petrželové nati
- muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup přípravy:
- Kaštany rozdrťte na kaši, přidejte nadrobno nakrájená játra, která byla předtím namočená 6 hodin v brandy.
- Přidejte nakrájenou šunku, najemno nakrájenou cibuli, rýži, sůl, koření, petrželku a lžíci oleje.
- Nádivkou naplňte očištěné břicho drůbeže, zašpejlujte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Podle potřeby podlévejte vodou a výpekem. A velikonoční nádivka z Francie je hotová!
Jaká je vaše oblíbená velikonoční nádivka?
Diskuse k článku