Vyzkoušejte netradiční silvestrovské jednohubky! Těchto 6 exotických receptů si zamilujete
Poslední večer v roce se blíží a vy stále nevíte, co za občerstvení připravit? Vsaďte letos na netradiční silvestrovské jednohubky s nádechem exotiky, které rozšíří váš chuťový repertoár. Silvestrovská party totiž nemusí být pouze o klasických českých chlebíčcích s bramborovým salátem, šunkou a dalšími pochutinami. Inspirujte se šesti chutnými a zajímavými recepty!
Z receptů na netradiční silvestrovské jednohubky jsme pro vás připravili například indickou smaženou dobrotu zvanou „bhajis“ (nebo také „bhaji“) z kapustiček, thajské rybí placičky, lahodný vepřový bůček na vietnamský způsob, řecké taštičky se špenátem a fetou, krabí koláčky nebo prosciutto se šťavnatým melounem. Jakou dobrotu si vyberete vy?
Netradiční silvestrovské jednohubky: 1. KAPUSTIČKOVÉ BHAJIS S MÁTOVOU RAITOU
Tyto netradiční silvestrovské jednohubky v podobě křupavých kapustiček obalených v kořeněném těstíčku, doplněných osvěžující mátovou raitou, zaručeně zaujmou vaše hosty jako chutný předkrm nebo snack.
Potřebné ingredience
- 200 g cizrnové mouky
- 25 g hladké mouky
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička semen římského kmínu
- 1 lžička černých hořčičných semínek
- ½ lžičky mořské soli + extra na dochucení
- 200 až 250 ml perlivé vody (chlazené)
- 200 g kapustiček, nakrájených na tenké plátky
- 1 zelená chilli paprička (rozpůlená, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky)
- 1 cibule, nakrájená na jemné plátky
- rostlinný olej na smažení
Na raitu:
- 150 g řeckého jogurtu
- ½ salátové okurky (rozpůlené, zbavené semínek a nastrouhané)
- šťáva z 1 citronu
- hrst máty (nasekané)
- ½ lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
RECEPT
- Příprava těstíčka a zeleniny: Do velké mísy dejte mouky, koření a sůl. Postupně přidávejte perlivou vodu a míchejte, dokud nevznikne husté těstíčko. Do těstíčka přidejte nakrájené kapustičky, chilli papričku a cibuli. Důkladně promíchejte, aby byla zelenina dobře obalená těstíčkem.
- Příprava raitové omáčky: V misce smíchejte všechny ingredience na raitu – řecký jogurt, nastrouhanou okurku, citronovou šťávu, nasekanou mátu, černý pepř a špetku soli. Promíchejte a dejte do lednice, než budou bhajis hotové.
- Smažení bhajis: Do hluboké pánve nebo hrnce nalijte olej tak, aby zaplnil maximálně třetinu objemu, a zahřejte na 180 °C (nebo dokud kostička chleba nezhnědne za 30 sekund). Lžící naberte těstíčko a opatrně ho vložte do oleje. Smažte 3–4 minuty, dokud nebudou bhajis zlatavé a křupavé. Vyjměte je na kuchyňský papír a lehce osolte (dle preferencí).
- Servírování: Hotové bhajis udržujte teplé v mírně předehřáté troubě, dokud dosmažíte všechny. Své netradiční silvestrovské jednohubky podávejte s mátovou raitou jako dipem.
Netradiční silvestrovské jednohubky: 2. THAJSKÉ RYBÍ PLACIČKY S NAKLÁDANOU OKURKOU
Thajské rybí placičky jsou netradiční silvestrovské jednohubky, které se zachutnají mnoha mlsounům na poslední party v roce. Lze je připravit předem, osmažit a udržovat teplé v troubě. Jednoduchá okurková příloha dodá pokrmu autentický jihovýchodní nádech a zaujme vaše hosty.
Potřebné ingredience
- 400 g rybího filé (např. treska bez kůže a kostí), nahrubo nakrájeného
- 1 lžíce thajské červené kari pasty
- 2 lžičky rybí omáčky
- 1 a ½ lžičky palmového nebo světlého třtinového cukru
- 1 list limetky (nebo kůra z ½ limetky), jemně nakrájený
- 1 bílek
- ½ stonku citronové trávy (jemně nasekaného)
- 1 lžíce koriandrových listů + extra na ozdobu
- 50 g zelených fazolek, nakrájených na kolečka
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nakrájená
- 2 lžíce sezamových semínek
- slunečnicový olej na smažení
Na nakládanou okurku:
- 50 ml bílého vinného octa
- 50 g krupicového cukru
- ½ salátové okurky, nakrájené na malé kostičky
- 2 šalotky, jemně nakrájené
RECEPT
- Příprava placiček: Vložte rybí maso, kari pastu, rybí omáčku, cukr, limetkový list, bílek, citronovou trávu a koriandr do mixéru. Přidejte špetku soli a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Vmíchejte nakrájené fazolky a chilli papričku. Z hmoty vytvarujte asi 18 malých placiček. Každou posypte sezamovými semínky z obou stran a položte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
- Příprava nakládané okurky: V rendlíku jemně zahřívejte ocet a cukr s 1 lžící vody, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Nechte zchladnout a poté přimíchejte nakrájenou okurku a šalotky.
- Smažení placiček: Předehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušná na 140 °C). Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a smažte placičky postupně, dokud nejsou z obou stran zlatavé. Přendejte je do trouby, aby se dokončily a udržely teplé, zatímco dosmažíte zbytek.
- Servírování: Hotové netradiční silvestrovské jednohubky naskládejte na servírovací talíř, ozdobte koriandrem a podávejte s okurkovou přílohou.
Netradiční silvestrovské jednohubky: 3. ŠPÍZY Z VEPŘOVÉHO BŮČKU S VIETNAMSKOU KARAMELOVOU OMÁČKOU
Tyto špízy z vepřového bůčku s vietnamskou karamelovou omáčkou představují netradiční silvestrovské jednohubky, které jsou jednoduché na přípravu, ale zároveň působí velmi efektně. Je to perfektní volba pro sváteční večírky a dozajista nadchne vaše hosty svou exotickou chutí.
Potřebné ingredience
- Asi 900 g předvařeného vepřového bůčku (nebo zbylého z pečeně), nakrájeného na 5cm kostky
- 6 lžic tmavé sójové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- šťáva ze 2 limetek
- 175 g světlého třtinového cukru
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nakrájená
- 1 salátová okurka
RECEPT
- Příprava masa a marinády: Pokud používáte koupený vepřový bůček, odstraňte obal. Bůček nakrájejte na kostky o velikosti 5 cm. Smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a cukr v hrnci. Zahřívejte na mírném plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs zvolna vařte, dokud nezhoustne na sirupovou konzistenci. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
- Marinování masa: Do mísy vložte kostky bůčku a přidejte 100 ml připravené marinády. Promíchejte a nechte v lednici marinovat alespoň 30 minut. Zbytek marinády smíchejte s nasekanou chilli papričkou a nechte při pokojové teplotě jako dip.
- Pečení bůčku: Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C). Plech vyložte pečicím papírem a na něj položte kousky bůčku kůží nahoru. Pečte asi 20 minut, dokud nejsou kousky zlatavé, lepkavé a karamelizované.
- Příprava okurkových špízů: Okurku nakrájejte pomocí škrabky na tenké pásky, aby vznikl stejný počet proužků jako máte kostek bůčku. Každý proužek okurky lehce naskládejte na párátko nebo malý dřevěný špíz.
- Servírování: Každý kousek bůčku napíchněte na připravený okurkový špíz. Netradiční silvestrovské jednohubky naaranžujte na servírovací tác a podávejte s miskou vietnamské karamelové omáčky jako dipem.
Netradiční silvestrovské jednohubky: 4. ŘECKÉ ŠPENÁTOVÉ TROJÚHELNÍČKY S FETOU – SPANAKOPITA
Tyto špenátové trojúhelníčky z filo těsta s fetou jsou netradiční silvestrovské jednohubky, které nadchnou svou křupavostí a bohatou chutí. Jsou jednoduché na přípravu a ideální jako pohoštění pro hosty na slavnostní večer.
Potřebné ingredience
- 450 g mraženého špenátu (rozmraženého a dobře vymačkaného)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední červená cibule (nakrájená na kostičky)
- 5 stroužků česneku (jemně nasekaných)
- 2 lžičky sušeného kopru
- ½ hrnku petrželových listů (jemně nasekaných)
- ¼ hrnku jarní cibulky (jemně nasekané) - pouze bílé a světle zelené části
- 2 lžičky citronové kůry
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 a ½ hrnku rozdrobeného sýra feta (asi 170 g)
- 6 lžic nesoleného másla (rozpuštěného)
- asi 20 plátů filo těsta (rozmraženého)
RECEPT
- Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Poté přidejte česnek a kopr a pokračujte ve smažení dalších 5 minut, dokud směs nezměkne a nezkarmelizuje. Nechte vychladnout. Vymačkejte přebytečnou vodu z rozmraženého špenátu (měli byste získat asi 1 hrnek). Přidejte špenát k cibulové směsi spolu s petrželkou, jarní cibulkou, citronovou kůrou, pepřem a fetou. Směs důkladně promíchejte.
- Sestavení trojúhelníčků: Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na čistém povrchu rozložte filo těsto a nakrájejte ho na proužky o šířce asi 6 až 7 cm/mohou být i užší (nejlépe pomocí rádýlka). Těsto, s kterým zrovna nebudete pracovat, přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevysychalo. Dále položte jeden plát filo těsta (pokrájeného na pruhy) na pracovní plochu a potřete ho rozpuštěným máslem. Pak položte druhý plát pokrájeného těsta (na pruhy) přímo na něj a znovu potřete máslem - překryjete dva pruhy těsta. Na jeden roh těsta dejte lžíci náplně a vytvarujte do trojúhelníku. Roh těsta přehněte přes náplň tak, aby vznikl trojúhelník, a poté ho skládejte stále dokola, dokud nezabalíte celý proužek těsta. Hotové trojúhelníčky položte na plech. Opakujte, dokud nespotřebujete těsto i náplň.
- Pečení: Trojúhelníčky pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Po upečení nechte své netradiční silvestrovské jednohubky 10 minut vychladnout a podávejte.
Netradiční silvestrovské jednohubky: 5. MINI KRABÍ KOLÁČKY
Tyto mini krabí koláčky nadchnou na party všechny gurmány a milovníky mořských plodů. Jsou plné šťavnatého krabího masa, s minimálním množstvím přidaných ingrediencí, což zdůrazňuje jejich lahodnou chuť. Jako netradiční silvestrovské jednohubky jsou zkrátka dokonalé.
Potřebné ingredience (na cca 28 kousků)
- 450 g krabího masa (např. z klepet)
- 1 velké vejce
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 60 ml majonézy
- 60 ml panko strouhanky (rozdělené)
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 a ½ lžičky koření Old Bay
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)
RECEPT
- Příprava: Předehřejte troubu na 230 °C. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
- Zpracování krabího masa: Zkontrolujte krabí maso, zda neobsahuje ulity, ale snažte se ho příliš nerozdrobovat.
- Směs na koláčky: V misce smíchejte vejce, česnek, majonézu, polovinu strouhanky, hořčici, koření Old Bay, citronovou šťávu a pepř. Opatrně přidejte krabí maso a jemně promíchejte, aby se ingredience spojily, ale krabí maso zůstalo co nejvíce v celku.
- Tvarování a pečení: Pomocí lžíce vytvořte z krabí směsi malé kuličky o velikosti jedné lžíce a položte je na připravený plech. Nechte mezi jednotlivými koláčky prostor. Posypte zbytkem strouhanky. Pečte 6–8 minut, dokud nebudou koláčky zlatavé a vnitřní teplota nedosáhne alespoň 74 °C.
- Dokončení a servírování: Každý koláček potřete rozpuštěným máslem. Podle chuti ozdobte netradiční silvestrovské jednohubky nasekanou petrželkou a podávejte s oblíbenou omáčkou na namáčení.
TIPY: Máslo na povrchu dodává krabím koláčkům extra chuťovou vrstvu, která je povýší na jinou úroveň. Krabí maso bývá samo o sobě slané, takže opatrně s přidáváním soli. Pokud používáte konzervované krabí maso, pamatujte, že je již tepelně upravené.
Netradiční silvestrovské jednohubky: 6. PROSCIUTTO S MELOUNEM
Tento recept spojuje sladkost šťavnatého cantaloupe melounu a jemnou slanost italské šunky prosciutto. Skvělý nápad na netradiční silvestrovské jednohubky, které můžete snadno ozvláštnit přidáním mozzarelly a sladkokyselé balsamikové redukce.
Potřebné ingredience
- 1 cantaloupe meloun (o váze 1,2–1,4 kg)
- 170 až 225 g tenkých plátků prosciutta
Volitelné doplňky:
- 225 g mozzarelly v mini kuličkách
- 120 ml balsamikového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
RECEPT
- Příprava melounu: Meloun rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka. Oloupejte slupku a každou polovinu nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2,5 cm.
- Balení melounu do prosciutta: Každou kostku melounu zabalte do poloviny plátku prosciutta. Pokud je kostka větší nebo je plátek velmi tenký, můžete použít celý plátek prosciutta. Jednotlivé kousky zajistěte párátkem.
- Podávání základní verze: Hotové netradiční silvestrovské jednohubky podávejte ihned, aby meloun zůstal čerstvý a šťavnatý.
Varianta s mozzarellou a balsamikovou redukcí: Smíchejte balsamikový ocet s třtinovým cukrem v malém rendlíku a zahřívejte na středním plameni, dokud směs nezačne jemně probublávat. Poté snižte teplotu na mírnou a za občasného míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci sirupu (asi 7–10 minut). Nechte vychladnout. Na každý připravený meloun s prosciuttem přidejte mozzarellovou kuličku a připevněte ji párátkem. Na závěr silvestrovské jednohubky pokapejte balsamikovou redukcí a ihned podávejte.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku