Krabí koláčky (kuličky) jsou na Silvestra skvělou volbou. Dobře vypadají a výtečně chutnají.

Vyzkoušejte netradiční silvestrovské jednohubky! Těchto 6 exotických receptů si zamilujete

Poslední večer v roce se blíží a vy stále nevíte, co za občerstvení připravit? Vsaďte letos na netradiční silvestrovské jednohubky s nádechem exotiky, které rozšíří váš chuťový repertoár. Silvestrovská party totiž nemusí být pouze o klasických českých chlebíčcích s bramborovým salátem, šunkou a dalšími pochutinami. Inspirujte se šesti chutnými a zajímavými recepty!

Z receptů na netradiční silvestrovské jednohubky jsme pro vás připravili například indickou smaženou dobrotu zvanou „bhajis“ (nebo také „bhaji“) z kapustiček, thajské rybí placičky, lahodný vepřový bůček na vietnamský způsob, řecké taštičky se špenátem a fetou, krabí koláčky nebo prosciutto se šťavnatým melounem. Jakou dobrotu si vyberete vy?

Netradiční silvestrovské jednohubky: 1. KAPUSTIČKOVÉ BHAJIS S MÁTOVOU RAITOU

Tyto netradiční silvestrovské jednohubky v podobě křupavých kapustiček obalených v kořeněném těstíčku, doplněných osvěžující mátovou raitou, zaručeně zaujmou vaše hosty jako chutný předkrm nebo snack.

Čtěte také:

Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

Potřebné ingredience

  • 200 g cizrnové mouky
  • 25 g hladké mouky
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička semen římského kmínu
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • ½ lžičky mořské soli + extra na dochucení
  • 200 až 250 ml perlivé vody (chlazené)
  • 200 g kapustiček, nakrájených na tenké plátky
  • 1 zelená chilli paprička (rozpůlená, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky)
  • 1 cibule, nakrájená na jemné plátky
  • rostlinný olej na smažení

Na raitu:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • ½ salátové okurky (rozpůlené, zbavené semínek a nastrouhané)
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst máty (nasekané)
  • ½ lžičky čerstvě nadrceného černého pepře

RECEPT

  1. Příprava těstíčka a zeleniny: Do velké mísy dejte mouky, koření a sůl. Postupně přidávejte perlivou vodu a míchejte, dokud nevznikne husté těstíčko. Do těstíčka přidejte nakrájené kapustičky, chilli papričku a cibuli. Důkladně promíchejte, aby byla zelenina dobře obalená těstíčkem.
  2. Příprava raitové omáčky: V misce smíchejte všechny ingredience na raitu – řecký jogurt, nastrouhanou okurku, citronovou šťávu, nasekanou mátu, černý pepř a špetku soli. Promíchejte a dejte do lednice, než budou bhajis hotové.
  3. Smažení bhajis: Do hluboké pánve nebo hrnce nalijte olej tak, aby zaplnil maximálně třetinu objemu, a zahřejte na 180 °C (nebo dokud kostička chleba nezhnědne za 30 sekund). Lžící naberte těstíčko a opatrně ho vložte do oleje. Smažte 3–4 minuty, dokud nebudou bhajis zlatavé a křupavé. Vyjměte je na kuchyňský papír a lehce osolte (dle preferencí).
  4. Servírování: Hotové bhajis udržujte teplé v mírně předehřáté troubě, dokud dosmažíte všechny. Své netradiční silvestrovské jednohubky podávejte s mátovou raitou jako dipem.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 2. THAJSKÉ RYBÍ PLACIČKY S NAKLÁDANOU OKURKOU

Thajské rybí placičky jsou netradiční silvestrovské jednohubky, které se zachutnají mnoha mlsounům na poslední party v roce. Lze je připravit předem, osmažit a udržovat teplé v troubě. Jednoduchá okurková příloha dodá pokrmu autentický jihovýchodní nádech a zaujme vaše hosty.

Potřebné ingredience

  • 400 g rybího filé (např. treska bez kůže a kostí), nahrubo nakrájeného
  • 1 lžíce thajské červené kari pasty
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 1 a ½ lžičky palmového nebo světlého třtinového cukru
  • 1 list limetky (nebo kůra z ½ limetky), jemně nakrájený
  • 1 bílek
  • ½ stonku citronové trávy (jemně nasekaného)
  • 1 lžíce koriandrových listů + extra na ozdobu
  • 50 g zelených fazolek, nakrájených na kolečka
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nakrájená
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • slunečnicový olej na smažení

Na nakládanou okurku:

  • 50 ml bílého vinného octa
  • 50 g krupicového cukru
  • ½ salátové okurky, nakrájené na malé kostičky
  • 2 šalotky, jemně nakrájené

RECEPT

  1. Příprava placiček: Vložte rybí maso, kari pastu, rybí omáčku, cukr, limetkový list, bílek, citronovou trávu a koriandr do mixéru. Přidejte špetku soli a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Vmíchejte nakrájené fazolky a chilli papričku. Z hmoty vytvarujte asi 18 malých placiček. Každou posypte sezamovými semínky z obou stran a položte na tác vyložený pečicím papírem. Dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
  2. Příprava nakládané okurky: V rendlíku jemně zahřívejte ocet a cukr s 1 lžící vody, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Nechte zchladnout a poté přimíchejte nakrájenou okurku a šalotky.
  3. Smažení placiček: Předehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušná na 140 °C). Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a smažte placičky postupně, dokud nejsou z obou stran zlatavé. Přendejte je do trouby, aby se dokončily a udržely teplé, zatímco dosmažíte zbytek.
  4. Servírování: Hotové netradiční silvestrovské jednohubky naskládejte na servírovací talíř, ozdobte koriandrem a podávejte s okurkovou přílohou.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 3. ŠPÍZY Z VEPŘOVÉHO BŮČKU S VIETNAMSKOU KARAMELOVOU OMÁČKOU

Tyto špízy z vepřového bůčku s vietnamskou karamelovou omáčkou představují netradiční silvestrovské jednohubky, které jsou jednoduché na přípravu, ale zároveň působí velmi efektně. Je to perfektní volba pro sváteční večírky a dozajista nadchne vaše hosty svou exotickou chutí.

Potřebné ingredience

  • Asi 900 g předvařeného vepřového bůčku (nebo zbylého z pečeně), nakrájeného na 5cm kostky
  • 6 lžic tmavé sójové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • šťáva ze 2 limetek
  • 175 g světlého třtinového cukru
  • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a jemně nakrájená
  • 1 salátová okurka

RECEPT

  1. Příprava masa a marinády: Pokud používáte koupený vepřový bůček, odstraňte obal. Bůček nakrájejte na kostky o velikosti 5 cm. Smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a cukr v hrnci. Zahřívejte na mírném plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs zvolna vařte, dokud nezhoustne na sirupovou konzistenci. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
  2. Marinování masa: Do mísy vložte kostky bůčku a přidejte 100 ml připravené marinády. Promíchejte a nechte v lednici marinovat alespoň 30 minut. Zbytek marinády smíchejte s nasekanou chilli papričkou a nechte při pokojové teplotě jako dip.
  3. Pečení bůčku: Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C). Plech vyložte pečicím papírem a na něj položte kousky bůčku kůží nahoru. Pečte asi 20 minut, dokud nejsou kousky zlatavé, lepkavé a karamelizované.
  4. Příprava okurkových špízů: Okurku nakrájejte pomocí škrabky na tenké pásky, aby vznikl stejný počet proužků jako máte kostek bůčku. Každý proužek okurky lehce naskládejte na párátko nebo malý dřevěný špíz.
  5. Servírování: Každý kousek bůčku napíchněte na připravený okurkový špíz. Netradiční silvestrovské jednohubky naaranžujte na servírovací tác a podávejte s miskou vietnamské karamelové omáčky jako dipem.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 4. ŘECKÉ ŠPENÁTOVÉ TROJÚHELNÍČKY S FETOU – SPANAKOPITA

Tyto špenátové trojúhelníčky z filo těsta s fetou jsou netradiční silvestrovské jednohubky, které nadchnou svou křupavostí a bohatou chutí. Jsou jednoduché na přípravu a ideální jako pohoštění pro hosty na slavnostní večer.

Potřebné ingredience

  • 450 g mraženého špenátu (rozmraženého a dobře vymačkaného)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední červená cibule (nakrájená na kostičky)
  • 5 stroužků česneku (jemně nasekaných)
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • ½ hrnku petrželových listů (jemně nasekaných)
  • ¼ hrnku jarní cibulky (jemně nasekané) - pouze bílé a světle zelené části
  • 2 lžičky citronové kůry
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 a ½ hrnku rozdrobeného sýra feta (asi 170 g)
  • 6 lžic nesoleného másla (rozpuštěného)
  • asi 20 plátů filo těsta (rozmraženého)

RECEPT

  1. Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte, dokud nezměkne, asi 5 minut. Poté přidejte česnek a kopr a pokračujte ve smažení dalších 5 minut, dokud směs nezměkne a nezkarmelizuje. Nechte vychladnout. Vymačkejte přebytečnou vodu z rozmraženého špenátu (měli byste získat asi 1 hrnek). Přidejte špenát k cibulové směsi spolu s petrželkou, jarní cibulkou, citronovou kůrou, pepřem a fetou. Směs důkladně promíchejte.
  2. Sestavení trojúhelníčků: Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Na čistém povrchu rozložte filo těsto a nakrájejte ho na proužky o šířce asi 6 až 7 cm/mohou být i užší (nejlépe pomocí rádýlka). Těsto, s kterým zrovna nebudete pracovat, přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevysychalo. Dále položte jeden plát filo těsta (pokrájeného na pruhy) na pracovní plochu a potřete ho rozpuštěným máslem. Pak položte druhý plát pokrájeného těsta (na pruhy) přímo na něj a znovu potřete máslem - překryjete dva pruhy těsta. Na jeden roh těsta dejte lžíci náplně a vytvarujte do trojúhelníku. Roh těsta přehněte přes náplň tak, aby vznikl trojúhelník, a poté ho skládejte stále dokola, dokud nezabalíte celý proužek těsta. Hotové trojúhelníčky položte na plech. Opakujte, dokud nespotřebujete těsto i náplň.
  3. Pečení: Trojúhelníčky pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Po upečení nechte své netradiční silvestrovské jednohubky 10 minut vychladnout a podávejte.

Indické bhajis jsou zdravým a lahodným pohoštěním na jakoukoliv party.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 5. MINI KRABÍ KOLÁČKY

Tyto mini krabí koláčky nadchnou na party všechny gurmány a milovníky mořských plodů. Jsou plné šťavnatého krabího masa, s minimálním množstvím přidaných ingrediencí, což zdůrazňuje jejich lahodnou chuť. Jako netradiční silvestrovské jednohubky jsou zkrátka dokonalé.

Potřebné ingredience (na cca 28 kousků)

  • 450 g krabího masa (např. z klepet)
  • 1 velké vejce
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 60 ml majonézy
  • 60 ml panko strouhanky (rozdělené)
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 a ½ lžičky koření Old Bay
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)

RECEPT

  1. Příprava: Předehřejte troubu na 230 °C. Plech vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
  2. Zpracování krabího masa: Zkontrolujte krabí maso, zda neobsahuje ulity, ale snažte se ho příliš nerozdrobovat.
  3. Směs na koláčky: V misce smíchejte vejce, česnek, majonézu, polovinu strouhanky, hořčici, koření Old Bay, citronovou šťávu a pepř. Opatrně přidejte krabí maso a jemně promíchejte, aby se ingredience spojily, ale krabí maso zůstalo co nejvíce v celku.
  4. Tvarování a pečení: Pomocí lžíce vytvořte z krabí směsi malé kuličky o velikosti jedné lžíce a položte je na připravený plech. Nechte mezi jednotlivými koláčky prostor. Posypte zbytkem strouhanky. Pečte 6–8 minut, dokud nebudou koláčky zlatavé a vnitřní teplota nedosáhne alespoň 74 °C.
  5. Dokončení a servírování: Každý koláček potřete rozpuštěným máslem. Podle chuti ozdobte netradiční silvestrovské jednohubky nasekanou petrželkou a podávejte s oblíbenou omáčkou na namáčení.

TIPY: Máslo na povrchu dodává krabím koláčkům extra chuťovou vrstvu, která je povýší na jinou úroveň. Krabí maso bývá samo o sobě slané, takže opatrně s přidáváním soli. Pokud používáte konzervované krabí maso, pamatujte, že je již tepelně upravené.

Netradiční silvestrovské jednohubky: 6. PROSCIUTTO S MELOUNEM

Tento recept spojuje sladkost šťavnatého cantaloupe melounu a jemnou slanost italské šunky prosciutto. Skvělý nápad na netradiční silvestrovské jednohubky, které můžete snadno ozvláštnit přidáním mozzarelly a sladkokyselé balsamikové redukce.

Potřebné ingredience

  • 1 cantaloupe meloun (o váze 1,2–1,4 kg)
  • 170 až 225 g tenkých plátků prosciutta

Volitelné doplňky:

  • 225 g mozzarelly v mini kuličkách
  • 120 ml balsamikového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru

RECEPT

  1. Příprava melounu: Meloun rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka. Oloupejte slupku a každou polovinu nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2,5 cm.
  2. Balení melounu do prosciutta: Každou kostku melounu zabalte do poloviny plátku prosciutta. Pokud je kostka větší nebo je plátek velmi tenký, můžete použít celý plátek prosciutta. Jednotlivé kousky zajistěte párátkem.
  3. Podávání základní verze: Hotové netradiční silvestrovské jednohubky podávejte ihned, aby meloun zůstal čerstvý a šťavnatý.

Varianta s mozzarellou a balsamikovou redukcí: Smíchejte balsamikový ocet s třtinovým cukrem v malém rendlíku a zahřívejte na středním plameni, dokud směs nezačne jemně probublávat. Poté snižte teplotu na mírnou a za občasného míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci sirupu (asi 7–10 minut). Nechte vychladnout. Na každý připravený meloun s prosciuttem přidejte mozzarellovou kuličku a připevněte ji párátkem. Na závěr silvestrovské jednohubky pokapejte balsamikovou redukcí a ihned podávejte.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 03. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 04. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Celoroční zahradničení – ani v zimě péče o zahradu nekončí

Zahrada není jen doménou jara a léta. I v zimě, kdy se zdá, že příroda spí, vyžaduje naši péči. Správná zimní údržba je klíčová pro zdraví a vitalitu rostlin v následující sezóně. Zaměřme se na dva nejdůležitěj...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Exotické ovoce na svátečním stole. Které druhy byste rozhodně měli ochutnat?

Ke svátkům pochopitelně patří spousta dobrého jídla. Na stole by neměly chybět ani potraviny, které si běžně nekupujeme. A právě exotické ovoce je jednou z těch dobrot, na kterých si rádi pochutnáme. Jenže čast...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!