Wasabi je oblíbenou i nenáviděnou ingrediencí

Wasabi: Japonský křen na českém talíři. Okuste luxusní pálivé dobroty

Rostlina wasabi neboli japonský křen je vytrvalá bylina, která patří do stejné rodiny rostlin, jako je například křen selský, hořčice, vodnice, tuřín, kedlubny, hlávkové zelí, čínské a pekingské zelí, kapusta, ředkve, brokolice, romanesco, květák a řada divokých rostlin. Oproti nim má však celou řadu účinků blahodárných pro naše zdraví. A v kuchyni je zcela nenahraditelný.

Wasabi se pěstuje především pro své až tři centimetry silné a osmnáct až dvacet centimetrů dlouhé dužnaté stonky štiplavé chuti a žlutozelené až zelené barvy. Vzhledem ke specifickým životním podmínkám není komerční pěstování japonského křenu příliš rozšířeno, jedná se stále o drahý a vzácný produkt. Nejkvalitnější wasabi (sawa) se produkuje v jeho přirozeném prostředí (s kořeny v tekoucí vodě), levnější sorty (oka) pak na zavlažovaných terasovitých polích podobných rýžovým nebo v hydroponických kulturách. Oddenky wasabi se sklízejí po dvou až čtyřech letech. 

Wasabi v kuchyni

Jedlé a léčivé jsou všechny části rostliny, nejvíce biologicky aktivních látek se ale nalézá právě v oddenku. Tyto sloučeniny jsou ale z velké části těkavé, anebo tepelně nestálé, oddenky, listy i květy japonského křenu je proto nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Obvykle se v jídlech kombinují s fermentovanou sójovou omáčkou či zázvorem. Listy wasabi mají slabší chuť než oddenek, mladé listy z prostředků růžic jsou křehčí a jemnější. Používají se do salátů a polévek, mohou sloužit i jako vonná dekorace, sušenými listy lze ochucovat sýry či krekry. Účinné a aromatické látky wasabi jsou těkavé a z velké časti mizí již do patnácti až dvaceti minut, oddenky se proto mají používat nejlépe syrové a loupat a najemno, na pastu, je strouhat až těsně před konzumací.

Čtěte také:

Křen - poznejte sílu této pálivé kořenové zeleniny

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

Piri-Piri koření si oblíbí především milovníci pálivých jídel. Jak ho připravit doma?

Slupka japonského křenu obsahuje velké množství bioaktivních sloučenin, před strouháním oddenku ji proto neloupeme, jen oddenek důkladně kartáčkem očistíme, omyjeme v tekoucí studené vodě a podle potřeby z něj odřízneme výčnělky (pahýly listů) a hrubé části. Ke strouhání je třeba zvolit velmi jemné a ostré struhadlo, ideální je tradičně používaná pravá žraločí kůže či speciální keramické struhadélko na wasabi, hodí se i keramická strouhátka na česnek a zázvor, kompromisně lze použít kovové struhadlo typu microplane.

Využití wasabi k jídlu

Wasabi se uplatňuje především v japonské kuchyni k ochucení suši, sašimi a nudlí. Hodí se také k masu, do polévek, pomazánek a studených omáček, je možné ho použít místo pepře či chilli do koktejlu Bloody Mary. Pomocí wasabi se aromatizují destiláty i jedlé oleje, sušené wasabi se přidává do těstíčka na smažení oříšků nebo k obalení upražených ořechů a luštěnin. Ze semen japonského křenu se za studena lisuje olej, po nanesení na pokožku ji prokrvuje, prokysličuje a působí hřejivě. 

Wasabi je pořádně pálivé, šetřete s ním

Wasabi olej na dochucení pokrmů

Přísady:

  • ¼ hrnku olivového rostlinného oleje
  • ¼ hrnku světlého sezamového oleje
  • ½ lžičky čerstvě připravené wasabi pasty

Příprava: 

V kastrůlku smísíme oba oleje a při nízkém výkonu plotýnky je dvě až tři minuty zahříváme tak, aby nezačaly vařit či kouřit. Kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a do oleje vmícháme wasabi pastu. Zakryjeme, necháme stát jednu hodinu a poté olej slijeme, necháme vychladit a můžeme používat.

Salát z červené řepy, listů wasabi a roastbeefu

Přísady:

  • 400 g vychlazeného roastbeefu nakrájeného na tenké plátky
  • 200 g směsi baby salátů
  • 200 g čerstvých listů wasabi natrhaných na kousky
  • 25 g lístků hladké petrželky
  • 2 vychladlé středně velké pečené červené řepy, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
  • ½ hrnku hustého kysaného podmáslí
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 malý prolisovaný stroužek česneku
  • sůl

Příprava: 

Na talíře rozložíme směs salátů, listy wasabi, petrželku, červenou řepu a roastbeef, polijeme dresingem smíchaným z podmáslí, olivového oleje, citrónové šťávy, hořčice, česneku a soli a ihned podáváme.

Celerové hranolky s wasabi dipem

Přísady:

  • 1 kg bulvového celeru
  • 1/4 hrnku husté zakysané smetany
  • 1/4 hrnku domácí či jiné kvalitní majonézy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžičky čerstvě připravené wasabi pasty
  • 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
  • extra virgin olivový olej
  • sůl

Příprava: 

Troubu rozpálíme na 200 °C, celer oloupeme a nakrájíme na hranolky. Celerové hranolky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, posolíme je a pokapeme olivovým olejem a upečeme. Mezitím smícháme zakysanou smetanu, majonézu a citrónovou šťávu, dle chuti přidáme wasabi a sůl a hotový dip v misce posypeme pažitkou. Upečené celerové hranolky vyndáme z trouby a podáváme je se studeným dipem.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Prostředky na naléhavé finanční potřeby lze získat do 24 hodin rychlou půjčkou, která...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.