Jitrnice jsou skvělé opečené a doplněné o křen, hořčici, nakládanou zeleninu a pečivo. Jitrnice jsou skvělé opečené a doplněné o křen, hořčici, nakládanou zeleninu a pečivo.

Zabijačkové recepty: Připravte si vlastnoručně 10 tradičních pochoutek

Zabijačkové recepty neodmyslitelně patří k zimnímu období. Pokud nevyrazíte na zabijačkové hody, kde si můžete pochutnat na hotovém ovaru, jitrnicích, jelítkách nebo tlačence, zkuste si tyto dobroty připravit sami doma. Máme pro vás deset osvědčených receptů, které zvládnete levou zadní.

V našem výčtu zabijačkových receptů si najde svého favorita kdejaký milovník masových specialit a teplých jídel. Vsadíte na domácí prejt, který si můžete dopřát s brambory a zelím anebo upřednostníte raději klasickou jitrnici a jelítko?

1. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ JITRNICE

Domácí jitrnice patří mezi tradiční zabijačkové recepty a obecně jsou velice oblíbené. Vepřové maso, aromatické koření a voňavý česnek tvoří dokonalou kombinaci, která potěší všechny milovníky dobrého jídla. Připravte si je doma a užijte si jejich jedinečnou chuť!

Čtěte také:

Jak na domácí chov prasat? Postarejte se o dobré krmení, čištění a výběh

Potřebné ingredience na domácí jitrnice (cca 15 kusů)

  • 350 g vepřového laloku
  • 1 kg vepřového boku
  • 500 g vepřové plece
  • 350 g vepřových jater
  • 500 g staršího pečiva (rohlíky, žemle)
  • 500 ml vepřového vývaru
  • 45 g utřeného česneku
  • 90 g soli
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce mletého nového koření
  • vepřová střeva na plnění

RECEPT na domácí jitrnice

  1. Vaření masa: Připravte si dva velké hrnce. V jednom uvařte do měkka vepřový bok a lalok, ve druhém vařte přibližně hodinu plíce. Mezitím si nakrájejte pečivo na malé kostičky, vložte do mísy a zalijte polovinou horkého vývaru. Nechte nasáknout.
  2. Mletí a míchání: Uvařené plíce rozemelte najemno v masovém strojku, syrová játra umelte dvakrát, aby byla opravdu hladká. Vše smíchejte s rozmočeným pečivem. Přidejte sůl, koření a utřený česnek rozmíchaný ve zbytku vývaru. Důkladně promíchejte, aby se chutě krásně propojily.
  3. Zpracování masa: Vychladlý bok vykostěte, zbavte chrupavek a společně s lalokem nakrájejte na drobné kousky (cca 5×5 mm). Přidejte k připravené směsi a pečlivě propracujte, aby vznikla hladká jitrnicová hmota – prejt.
  4. Plnění střev: Vepřová střeva důkladně propláchněte. Pomocí narážky nebo nástavce na robotu je naplňte připraveným prejtovým základem. Konce zajistěte provázkem nebo zašpejlujte.
  5. Vaření jitrnic: V hlubokém hrnci přiveďte vodu téměř k bodu varu (nesmí se vařit, jinak jitrnice popraskají). Vložte jitrnice a pomalu táhněte asi 15 minut. Poté je vyjměte, nechte vychladnout na dřevěné desce a můžete servírovat.

2. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ JELITA

Pokud máte rádi tradiční české pochoutky, domácí jelítka si zamilujete. Připravte si je podle našeho zabijačkového receptu – pěkně poctivá, plná chuti, tak, jak to dělávali naši předci. Oblékněte si zástěru a pusťte se do toho.

Potřebné ingredience na domácí jelita (na 5 kg)

  • 750 g vepřového boku
  • 1,25 kg vepřových laloků
  • 1 kg vepřových plic
  • 350 g škvarků
  • 1,25 kg vařených krup
  • 2 velké cibule
  • trochu škvařeného sádla
  • 500 ml vepřové krve
  • vepřové sádlo

Koření na 5 kg jelit:

  • 100 g utřeného česneku
  • 150 g soli
  • 7,5 g mletého pepře
  • 2,5 g mletého nového koření
  • 2,5 g drceného kmínu (nebo mletého)
  • 5 g sušené majoránky

Ostatní: hovězí střeva nebo jiná vhodná střeva na plnění, špejle na uzavření

RECEPT na domácí jelita

  1. Příprava krup: Nejdříve důkladně propláchněte kroupy a dejte je vařit do měkka. Až budou hotové, slijte vodu, nechte je okapat a nechte je odležet do druhého dne.
  2. Příprava masa: Vepřový bok a laloky uvařte doměkka. Jakmile vychladnou, bok vykostěte a zbavte chrupavek. Pak maso nakrájejte na menší kousky. Společně s plícemi je umelte najemno.
  3. Míchání směsi: Druhý den přelijte uvařené kroupy scezenou vepřovou krví a dobře promíchejte, aby krev rovnoměrně vsákla. Přidejte nakrájený bůček, umleté laloky a plíce, škvarky a osmaženou cibuli. Osolte, okořeňte a celou směs důkladně propracujte. Pokud je potřeba, ještě dochuťte.
  4. Plnění střev: Střeva si připravte – jeden konec zašpejlujte a poté směs rovnoměrně naplňte. Dbejte na to, aby nebyla příliš plná, aby při vaření nepraskla. Poté druhý konec dobře uzavřete.
  5. Vaření jelit: Připravená jelita vložte do hrnce s vodou ohřátou na 90 °C a nechte vařit asi 30 minut. Po dovaření je opláchněte ve studené vodě a rozložte je na rovnou plochu, aby mohla postupně vychladnout.

3. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ TLAČENKU

Tlačenka patří mezi oblíbené speciality, které si spousta lidí spojuje se zabijačkou. Připravit si ji doma ale není vůbec složité, pokud víte, jak na to. Tento recept vám ukáže, jak si vychutnat poctivou domácí tlačenku, která se skvěle hodí k pečivu, cibuli a octu.

Potřebné ingredience na domácí tlačenku

  • 1 ks vepřové plece (cca ½ kg)
  • 1 zadní vepřové koleno (cca ½ kg)
  • 1 ks vepřové nožky
  • 1 ks cibule
  • 6 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř

RECEPT na domácí tlačenku

  1. Uvaření masa: Do velkého hrnce vložte plec, koleno a nožku. Zalijte studenou vodou tak, aby bylo maso ponořené (cca 500 ml). Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli vcelku a dvě lžičky soli. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném plamenu cca 90 minut (v tlakovém hrnci stačí méně). Během vaření dolévejte vodu podle potřeby.
  2. Oddělení vývaru a masa: Měkké maso vyjměte, vývar sceďte a nechte zchladnout nejprve při pokojové teplotě a pak v lednici. Tuk, který se usadí na povrchu vývaru, odstraňte. Vepřovou nožku vyhoďte – sloužila pouze k želírování.
  3. Příprava masové směsi: Maso nechte úplně vychladnout. Oddělte libové, tučné části a kůži. Libové maso nakrájejte na menší kousky. Tučnější části a kůži nasekejte najemno (nebo rozmixujte). Smíchejte dohromady, přidejte utřený česnek, osolte a opepřete.
  4. Dokončení tlačenky: Z vývaru odeberte tuk a postupně ho přilévejte do masové směsi – jen tolik, aby směs držela pohromadě. Připravenou směs vložte do formy vymazané sádlem/vyložené fólií nebo do potravinářského střeva.
  5. Chlazení a podávání: Uložte do lednice a nechte ztuhnout přes noc. Domácí tlačenku podávejte nakrájenou na plátky s octem, cibulkou a čerstvým pečivem.

4. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ PREJT

Vepřový prejt je poctivá česká specialita, která neodmyslitelně patří do kategorie zabijačkových receptů. Jeho výrazná chuť, kterou podtrhuje česnek, majoránka a jemné aroma nového koření, se skvěle doplňuje s vařenými bramborami a kysaným zelím. Připravte si doma tuto lahůdku – je skvělá nejen čerstvá, ale i druhý den opečená na pánvi.

Potřebné ingredience na domácí prejt (na asi 6 porcí)

  • 1 uvařené vepřové koleno (asi 600 až 700 g bez kosti)
  • 2 lžíce jemně nasekaných vepřových jater
  • 2 včerejší rohlíky nebo housky
  • 3 česnekové stroužky (rozetřené se solí)
  • ½ lžičky mletého zázvoru nebo dle chuti
  • 3 kuličky nového koření (nadrcené)
  • sušená majoránka podle chuti
  • mletý pepř a sůl podle chuti
  • sádlo na vymazání pekáče

RECEPT na domácí prejt

  1. Příprava pečiva: Rohlíky nebo housky nakrájejte na menší kousky, namočte je do vody, po chvíli jemně vymačkejte a vložte do mísy.
  2. Dochucení: Česnek oloupejte a rozetřete se solí. Přidejte dle chuti majoránku, mletý pepř, roztlučené nové koření (3 bobule) i mletý zázvor a vložte k pečivu.
  3. Míchání směsi: Uvařené koleno nasekejte nadrobno a přidejte ke směsi pečiva s česnekem a kořením. Vše důkladně promíchejte – nejlépe rukama, aby se všechny chutě rovnoměrně propojily.
  4. Pečení: Pekáček vymažte sádlem a rovnoměrně do něj rozprostřete připravenou směs. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 až 45 minut dozlatova.
  5. Podávání: Prejt podávejte horký s vařenými bramborami a kysaným zelím. Skvělá je i varianta s chlebem a nakládanou zeleninou.

Téměř každý Čech si rád pochutná na křupavých vepřových škvarkách. Téměř každý Čech si rád pochutná na křupavých vepřových škvarkách.

5. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ ŠKVARKY

Když se řekne zabijačkové recepty, škvarky jsou jednou z prvních pochoutek, které vás jistě napadnou. Tahle jednoduchá, ale neodolatelně křupavá dobrota se připravuje už po generace a rozhodně nestárne. Ať už je budete chroupat jen tak, přidáte do pomazánky nebo si je vychutnáte na chlebu se sádlem, vždycky vás dostanou svou dokonale zlatavou barvou a lahodnou chutí.

Potřebné ingredience na domácí škvarky

  • 1 kg vepřového hřbetního sádla (bez kůže)
  • 100 ml vody
  • 1 lžička soli (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce plnotučného mléka
  • špetka drceného kmínu nebo majoránky pro extra chuť – volitelně

RECEPT na domácí škvarky

  1. Připravte sádlo: Sádlo nakrájejte na rovnoměrné kousky o velikosti cca 1,5 × 1,5 cm. Čím přesnější budou, tím rovnoměrněji se vyškvaří.
  2. Začněte škvařit: Do hlubšího kastrolu nalijte vodu a přidejte nakrájené kousky sádla. Zahřívejte na středním plamenu – voda se postupně odpaří a sádlo začne škvařit.
  3. Míchejte a sledujte barvu: Každých 5 minut promíchejte, aby se škvarky opékaly rovnoměrně. Jakmile začnou mít zlatavý nádech, jemně je osolte a můžete přidat i špetku kmínu pro intenzivnější chuť.
  4. Dokončení: Jakmile jsou škvarky krásně zlatavé a křupavé, přidejte lžíci mléka – právě to jim dodá perfektní barvu a neodolatelnou křupavost. Ještě minutu opékejte, poté je děrovanou lžící vyjměte a nechte okapat.

6. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ SÁDLO

V rámci výčtu zabijačkových receptů pro vás máme i jednoduchý postup na to, jak si připravit lahodné domácí sádlo. Jistě ho využijete jen tak na chleba nebo klidně i na vaření typických českých pokrmů. Kromě toho jeho vyškvařením získáte skvělé škvarky.

Potřebné ingredience na domácí sádlo

  • 2 kg vepřového sádla
  • 1 lžička soli
  • 100 ml vody

RECEPT na domácí sádlo

  1. Příprava sádla: Sádlo nakrájejte na menší kostky o velikosti přibližně 1,5 × 1,5 cm. Přendejte je do velkého hrnce a podlijte 100 ml vody, aby se sádlo nezačalo připalovat hned na začátku.
  2. Škvaření sádla: Hrnec postavte na mírný plamen a začněte sádlo škvařit. Pravidelně každých 20 minut promíchávejte, aby se tuk rovnoměrně uvolňoval a nic se nepřichytilo ke dnu.
  3. Postupné škvaření: Po přibližně 60 minutách uvidíte, že sádlo pustilo velkou část tuku a kostky se zmenšily na polovinu. Po dalších 30 až 40 minutách začne ubývat bublání, což znamená, že se blížíte ke konci procesu.
  4. Dochucení a finální fáze: Když už sádlo téměř nebublá, přidejte do něj lžičku soli. Ta zajistí, že sádlo zůstane jemné a dobře roztíratelné, i když ztuhne.
  5. Dokončení: Po dalších 20 minutách přestane sádlo bublat úplně – to je znamení, že je hotovo. Přeceďte ho tedy přes síto, abyste oddělili škvarky.
  6. Skladování: Horké sádlo nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte ztuhnout. Škvarky můžete skladovat zvlášť nebo je přimíchat do sádla podle chuti.

Sádlo je výtečné na čerstvém chlebu s cibulí. Sádlo je výtečné na čerstvém chlebu s cibulí.

7. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ OVAR

Tento zabijačkový recept patří mezi klasické pokrmy české kuchyně a je neodmyslitelnou součástí tradičních vesnických zabijaček. Vepřový ovar je jednoduchý na přípravu a jeho lahodná chuť vynikne s čerstvým chlebem, křenem a hořčicí.

Potřebné ingredience na domácí ovar (2 porce)

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 ks větší cibule
  • 4 stroužky česneku (dle chuti, nemusí být)
  • 2 bobkové listy
  • 10 bobulí celého černého pepře
  • 6 bobulí celého nového koření
  • 2½ lžičky soli
  • 2 l vody

RECEPT na domácí ovar

  1. Příprava masa: Nejprve vepřovou kýtu důkladně očistěte a zkontrolujte, zda na ní nezůstaly zbytky štětin.
  2. Vaření: Maso vložte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Přidejte celé kuličky černého pepře, nové koření a bobkové listy.
  3. Dochucení: Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a přidejte do hrnce. Osolte a případně přidejte prolisovaný česnek pro intenzivnější chuť.
  4. Pomalé tažení: Přiveďte vodu k varu a poté ihned stáhněte plamen na minimum. Nechte maso táhnout přibližně 3 hodiny, dokud není krásně měkké a křehké.
  5. Dokončení a servírování: Hotové maso vyjměte z hrnce, případně opatrně odstraňte kost. Pokud má kýta kůži, můžete ji sloupnout. Maso nakrájejte na plátky a podávejte ještě teplé s čerstvým chlebem, křenem a hořčicí.

8. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ PRDELAČKU

Tradiční zabijačková polévka neboli prdelačka vás skvěle v zimě zahřeje i zasytí. Kombinace vepřového vývaru, krve, krup a voňavého koření dělá z prdelačky nepostradatelnou součást zabijačkových receptů. Vyzkoušejte tuto klasiku plnou chuti.

Potřebné ingredience na domácí prdelačku

  • 1,5 litru vepřového vývaru (ideálně z ovaru)
  • 100 g krup (předem propláchnutých)
  • 250 ml syrové vepřové krve (doporučujeme objednat předem u řezníka)
  • 1 větší cibule (nadrobno nakrájená)
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 3 stroužky česneku (utřené se solí)
  • 1 hrst sušené majoránky (rozemnuté mezi prsty)
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • snítka čerstvé majoránky na ozdobu

RECEPT na domácí prdelačku

  1. Příprava krup: Kroupy uvařte ve větším množství vody s trochou soli a lžičkou sádla, dokud nezměknou. Tento krok si můžete připravit i předem – ušetříte si čas při samotném vaření polévky. Po uvaření je slijte a nechte stranou.
  2. Osmažení cibule: Na rozehřátém sádle opečte cibulku dozlatova. Pokud chcete polévce dodat ještě výraznější chuť, můžete ji opékat na sádle se škvarky nebo přidat trochu nakrájené slaniny.
  3. Příprava základu polévky: Vývar přeceďte, případně z povrchu odeberte přebytečný tuk. Přiveďte ho k varu, stáhněte plamen na minimum a postupně do něj vmíchejte krev. Za stálého míchání zahřívejte jen těsně pod bod varu – nesmí se vařit, aby krev nezhrudkovatěla.
  4. Dokončení a dochucení: Do polévky přidejte uvařené kroupy a osmaženou cibulku. Nakonec dochuťte utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Krátce prohřejte a podávejte ozdobené snítkou čerstvé majoránky.

9. Zabijačkový recept na DOMÁCÍ HUSPENINU (SULC)

Domácí huspenina neboli sulc patří mezi nejoblíbenější zabijačkové recepty. Tato poctivá pochoutka z vepřového masa a nožiček je nejen chutná, ale také výživná a bohatá na kolagen. Pokud hledáte recept, který vás vrátí do dob, kdy se vařilo poctivě a s láskou, tento domácí sulc je skvělou volbou.

Potřebné ingredience na domácí huspeninu (sulc)

  • 3 ks vepřových nožiček
  • 1 ks vepřového kolene
  • 4 ks malé cibule
  • 3 ks bobkového listu
  • 8 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 ks mrkve
  • ½ menšího celeru
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce octa (plus něco navíc k podávání)
  • 4 ks kyselých okurek
  • petrželová nať
  • čerstvý chléb k servírování

RECEPT na domácí huspeninu (sulc)

  1. Vaření vývaru: Vepřové koleno a nožičky důkladně omyjte a vložte do velkého hrnce. Přidejte celé kuličky pepře, nové koření, bobkový list a sůl. K masu dejte také jednu celou cibuli, jednu mrkev a kousek celeru. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, stáhněte plamen na minimum a nechte táhnout přibližně 2 až 3 hodiny. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu z povrchu.
  2. Kontrola želírování: Když maso změkne, nalijte lžičku vývaru na studený talířek a vložte ho na pár minut do lednice. Pokud vývar ztuhne, je připraven. Pokud ne, pokračujte ve vaření a test zopakujte později.
  3. Příprava masa a zeleniny: Maso po uvaření vyjměte z hrnce a nechte mírně zchladnout. Vyvařenou zeleninu odstraňte a vývar přeceďte. Do něj přidejte zbývající nakrájenou mrkev a celer a vařte dalších 10 minut, dokud nebude zelenina měkká. Před koncem vaření přilijte trochu octa.
  4. Dokončení sulcu: Maso oberte od kostí a pokrájejte na drobné kousky. Kyselé okurky a zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a vše přidejte do vývaru spolu se zeleninou. Dobře promíchejte a ochutnejte – podle potřeby přidejte ještě ocet nebo sůl.
  5. Tuhnutí: Na dno preferované formy dejte pár lístků petržele a poté do ní nalijte hotový sulc, jenž nechte chladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici (zakrytý potravinovou fólií). Huspeninu chlaďte ideálně přes noc, aby pořádně ztuhla.
  6. Servírování: Ztuhlý sulc pak vyjměte z lednice, vyklopte z formy na tác, nakrájejte na plátky a podávejte s octem a chlebem či jiným oblíbeným pečivem.

10. Zabijačkový recept na ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ

Tento zabijačkový recept potěší každého, kdo má rád vydatné omáčky. Směs vepřového masa, drobů a bůčku pečená v troubě s kořením vytvoří šťavnatý a lahodný pokrm. Chléb ho skvěle zahustí a dodá mu správnou konzistenci. Nejlépe chutná s čerstvým pečivem nebo domácím knedlíkem.

Potřebné ingredience na zabijačkový guláš (4 porce)

  • 400 g vepřového bůčku
  • 200 g vepřových jater
  • 1 vepřová ledvinka
  • 400 g vepřové plece
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 plátek klasického kvasového chleba (bez kůrky)
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 200 ml vývaru nebo vody (dle potřeby)

RECEPT na zabijačkový guláš

  1. Příprava surovin: Vepřovou ledvinku důkladně očistěte, nakrájejte na malé kousky a spařte vroucí vodou (poté ji opláchněte studenou vodou). Játra a vepřové maso nakrájejte na kostky, cibuli nasekejte najemno.
  2. Restování základu: V pekáči vhodném do trouby rozehřejte vepřové sádlo a na středním plamenu osmahněte cibuli, dokud nezezlátne a nezíská lehce karamelovou chuť.
  3. Pečení v troubě: K cibuli přidejte následně maso i vnitřnosti, osolte, opepřete, dochuťte kmínem, sladkou i pálivou paprikou a přihoďte bobkové listy. Nakonec zalijte 200 ml vody nebo vývaru a důkladně promíchejte. Pekáč přikryjte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte přibližně 2 hodiny, během kterých guláš několikrát promíchejte a podle potřeby podlijte dalším vývarem nebo vodou.
  4. Zahuštění chlebem: Po 90 minutách pečení do směsi rozdrobte krajíc chleba bez kůrky a zamíchejte. Troubu stáhněte na 170 °C a nechte guláš dojít, aby se chutě dobře spojily.
  5. Dokončení a servírování: Jakmile je maso měkké a téměř se rozpadá, lze zabijačkový guláš podávat. Omáčka by měla být hustá, ale stále lehce šťavnatá. Kromě tradiční přílohy v podobě knedlíků můžete svou porci guláše dozdobit také nakrájenou čerstvou cibulkou. 

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá a seriózní nabídka půjčky Poskytujeme vám půjčky za velmi flexibilních podm...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY.. Dobrý den, jsem JIRI JAROS, poctivý soukromý věřitel ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

OKAMŽITÉ NEBANKOVNÍ PŮJČKY. Dobrý den, jsem JIRI JAROS, poctivý soukromý věřitel p...
Zobrazit všechna témata

Prach v bytě má negativní vliv na zdraví. Jak se ho co nejlépe zbavit?

Prach v bytě pronásleduje každého z nás a jeho usazování do jisté míry neovlivníme. Přeci jen musíme pravidelně větrat, čímž se do obytného prostoru různé prachové částice dostávají. Abychom si udrželi dlouhodo...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Zelené superpotraviny pro detoxikaci, energii a sílu

Zelené superpotraviny jsou bohaté na spoustu důležitých živin. Pomáhají detoxikovat tělo, zvyšují energii a posilují imunitní systém. Navíc je snadno zařadíte do jídelníčku. Obzvlášť nyní na konci zimy, kdy těl...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.