Zavařování je poměrně snadné. Stačí jen vědět, jak na to

Zavařování nemusí být věda. Vyzkoušejte snadné recepty, podle kterých to hravě zvládnete

Zavařování je o prázdninách velkým tématem. Dozrává ovoce i zelenina a tak přemýšlíme, jak je nejlépe zakonzervovat na horší časy. A co si budeme povídat, domácí produkty jsou zkrátka nejlepší. Vyzkoušejte snadné zavařování bez zbytečných chemických přísad a uchovejte si kus léta až do zimy.

Každé ovoce i zelenina mají nějaký způsob, kterak je nejlepší je uchovat. Některé druhy můžeme sušit, jiné mrazit a spoustu věcí pak můžeme konzervovat také právě díky zavařování. A není na tom vůbec nic náročného. Zkusíte to?

Snadné zavařování: Okurky na kyselo

Přísady:

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

  • 5 kg okurek na nakládání
  • 2 l vody
  • 0,75 l octa
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 350 g cukru
  • 80 g soli
  • 1 velká cibule nakrájená na kousky
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • koření k okurkám: bobkový list, kuličky pepře a nového koření

Příprava:

Okurky důkladně očistíme pod tekoucí vodou, případně je můžeme nechat očistit v pračce nebo v myčce. Mezitím si začneme chystat nálev. Smícháme vodu, ocet, kyselinu citrónovou, cukr a sůl. Společně provaříme alespoň 5-10 minut. Než se nálev uvaří, naskládáme okurky do sklenic. Přihodíme k nim kousek cibule, několik koleček mrkve a nakonec pak koření. Každou sklenici zalijeme až po okraj nálevem a víčkem pevně uzavřeme. Zavařovat pak můžeme v troubě nebo v myčce. Nejlépe při teplotě 90 stupňů po dobu patnácti minut nebo při teplotě 80 stupňů po dobu 20 minut. Hotové vyjmeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zcela zchladnout.

Snadné zavařování: Medový rybíz za studena

Přísady:

  • 1 kg rybízu (může být jen černý nebo směs černého a červeného)
  • 500 g tekutého medu
  • 100 ml rumu

Příprava: 

Rybíz a očistíme. Vhodíme jej do mixéru a pořádně promixujeme na pyré. K němu pak postupně přiléváme med a dále mixujeme. Směs musí být dokonale hladká. Jakmile máme hotovo, dáme zavařeninu do uzavíratelných sklenic. Medové ovoce i víčko zakápneme trochou rumu a pořádně uzavřeme. Skladujeme v chladu, nejlépe ve sklepě.

Snadné zavařování: Broskve s pomerančovou kůrou

Přísady:

  • 2 kg broskví
  • kůra ze dvou chemicky neošetřených pomerančů
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Příprava:

Broskve očistíme, vyjmeme pecku a rozdělíme je na menší kousky, ideálně na čtvrtiny. Dáme je do připravených čistých vysterilizovaných sklenic. Pomeranče pořádně omyjeme a škrabkou na brambory oloupeme kůru. Tu pak rovnoměrně přidáme do sklenic k broskvím. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj nalijeme vodu. Přidáme cukr i kyselinu citrónovou a necháme přijít k varu. Chvíli provaříme a cukrovou vodou následně zaléváme broskve ve sklenicích. Pevně je uzavřeme a dáme do trouby. Ideálně zavařujeme deset minut při devadesáti stupních. Vyjmeme z trouby, otočíme dnem vzhůru a necháme úplně zchladnout.

Snadné zavařování: Růžová marmeláda

Přísady:

Přípravy: 

S okvětními plátky růží musíme zacházet skutečně opatrně. Čerstvě nasbírané je dáme do sítka a propláchneme po malým proudem vody. Pak je dáme do připravené vody v hrnci a necháme směs přijít k varu. Povaříme 15 minut, pak odstavíme. Jakmile je růžová voda zcela chladná, přidáme k ní šťávu vymačkanou z citrónů a třtinový cukr. Znovu necháme pomalu zahřívat a vaříme asi půl hodiny. Pak odstravíme a naplníme marmeládou menší sklenice. Uzavřeme a ihned otočíme dnem vzhůru. Necháme dokonale vychladnout.

Marmeláda z růží chutná naprosto luxusně

Snadné zavařování: Exotické želé z ostružin

Přísady:

  • 1500 g ostružin
  • 500 ml vody
  • 1 kg kokosového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 4–6 hřebíčků
  • 5 lžiček citrusového pektinu
  • čerstvé bylinky podle preferencí (máta, meduňka, šalvěj…)

Příprava: 

Čerstvě natrhané ostružiny očistíme, omyjeme a necháme proschnout. Na plotnu dáme vodu s cukrem i kořením. Po chvíli přidáme i ostružiny a vaříme necelou půlhodinu. Ostružiny musí být úplně měkké až rozvařené. Odstravíme a necháme zchladnout. Teď je čas celou směs přecedit přes plátno. Znovu ji přivedeme k varu. Přidáme citrusový pektin a vaříme minimálně hodinu. Jakmile uvidíme, že ostružinová voda začíná želírovatět, můžeme odstavit a začít přelévat do zavařovacích sklenic. Pevně je uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Jakmile sklenice zchlanou, máme hotovo.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá a spolehlivá půjčka do 24 hodin Potřebujete spolehlivou a rychlou půjčku pro ná...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlé a spolehlivé online financování Nabízím všechny typy úvěrů a investic od 20 0...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Zelená jídla rychle a levně: Nejlepší tipy na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je skvělou příležitostí, jak se inspirovat zdravými a chutnými jídly plnými zelené barvy. Ať už se jedná o tradiční pokrmy nebo moderní variace, zelené ingredience, jako jsou špenát, brokolice, n...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.