Zavařování je poměrně snadné. Stačí jen vědět, jak na to

Zavařování nemusí být věda. Vyzkoušejte snadné recepty, podle kterých to hravě zvládnete

Zavařování je o prázdninách velkým tématem. Dozrává ovoce i zelenina a tak přemýšlíme, jak je nejlépe zakonzervovat na horší časy. A co si budeme povídat, domácí produkty jsou zkrátka nejlepší. Vyzkoušejte snadné zavařování bez zbytečných chemických přísad a uchovejte si kus léta až do zimy.

Každé ovoce i zelenina mají nějaký způsob, kterak je nejlepší je uchovat. Některé druhy můžeme sušit, jiné mrazit a spoustu věcí pak můžeme konzervovat také právě díky zavařování. A není na tom vůbec nic náročného. Zkusíte to?

Snadné zavařování: Okurky na kyselo

Přísady:

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

  • 5 kg okurek na nakládání
  • 2 l vody
  • 0,75 l octa
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 350 g cukru
  • 80 g soli
  • 1 velká cibule nakrájená na kousky
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • koření k okurkám: bobkový list, kuličky pepře a nového koření

Příprava:

Okurky důkladně očistíme pod tekoucí vodou, případně je můžeme nechat očistit v pračce nebo v myčce. Mezitím si začneme chystat nálev. Smícháme vodu, ocet, kyselinu citrónovou, cukr a sůl. Společně provaříme alespoň 5-10 minut. Než se nálev uvaří, naskládáme okurky do sklenic. Přihodíme k nim kousek cibule, několik koleček mrkve a nakonec pak koření. Každou sklenici zalijeme až po okraj nálevem a víčkem pevně uzavřeme. Zavařovat pak můžeme v troubě nebo v myčce. Nejlépe při teplotě 90 stupňů po dobu patnácti minut nebo při teplotě 80 stupňů po dobu 20 minut. Hotové vyjmeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zcela zchladnout.

Snadné zavařování: Medový rybíz za studena

Přísady:

  • 1 kg rybízu (může být jen černý nebo směs černého a červeného)
  • 500 g tekutého medu
  • 100 ml rumu

Příprava: 

Rybíz a očistíme. Vhodíme jej do mixéru a pořádně promixujeme na pyré. K němu pak postupně přiléváme med a dále mixujeme. Směs musí být dokonale hladká. Jakmile máme hotovo, dáme zavařeninu do uzavíratelných sklenic. Medové ovoce i víčko zakápneme trochou rumu a pořádně uzavřeme. Skladujeme v chladu, nejlépe ve sklepě.

Snadné zavařování: Broskve s pomerančovou kůrou

Přísady:

  • 2 kg broskví
  • kůra ze dvou chemicky neošetřených pomerančů
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • 1 lžička kyseliny citrónové

Příprava:

Broskve očistíme, vyjmeme pecku a rozdělíme je na menší kousky, ideálně na čtvrtiny. Dáme je do připravených čistých vysterilizovaných sklenic. Pomeranče pořádně omyjeme a škrabkou na brambory oloupeme kůru. Tu pak rovnoměrně přidáme do sklenic k broskvím. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj nalijeme vodu. Přidáme cukr i kyselinu citrónovou a necháme přijít k varu. Chvíli provaříme a cukrovou vodou následně zaléváme broskve ve sklenicích. Pevně je uzavřeme a dáme do trouby. Ideálně zavařujeme deset minut při devadesáti stupních. Vyjmeme z trouby, otočíme dnem vzhůru a necháme úplně zchladnout.

Snadné zavařování: Růžová marmeláda

Přísady:

Přípravy: 

S okvětními plátky růží musíme zacházet skutečně opatrně. Čerstvě nasbírané je dáme do sítka a propláchneme po malým proudem vody. Pak je dáme do připravené vody v hrnci a necháme směs přijít k varu. Povaříme 15 minut, pak odstavíme. Jakmile je růžová voda zcela chladná, přidáme k ní šťávu vymačkanou z citrónů a třtinový cukr. Znovu necháme pomalu zahřívat a vaříme asi půl hodiny. Pak odstravíme a naplníme marmeládou menší sklenice. Uzavřeme a ihned otočíme dnem vzhůru. Necháme dokonale vychladnout.

Marmeláda z růží chutná naprosto luxusně

Snadné zavařování: Exotické želé z ostružin

Přísady:

  • 1500 g ostružin
  • 500 ml vody
  • 1 kg kokosového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 4–6 hřebíčků
  • 5 lžiček citrusového pektinu
  • čerstvé bylinky podle preferencí (máta, meduňka, šalvěj…)

Příprava: 

Čerstvě natrhané ostružiny očistíme, omyjeme a necháme proschnout. Na plotnu dáme vodu s cukrem i kořením. Po chvíli přidáme i ostružiny a vaříme necelou půlhodinu. Ostružiny musí být úplně měkké až rozvařené. Odstravíme a necháme zchladnout. Teď je čas celou směs přecedit přes plátno. Znovu ji přivedeme k varu. Přidáme citrusový pektin a vaříme minimálně hodinu. Jakmile uvidíme, že ostružinová voda začíná želírovatět, můžeme odstavit a začít přelévat do zavařovacích sklenic. Pevně je uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Jakmile sklenice zchlanou, máme hotovo.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Naléhavá nabídka půjčky. Nabízím půjčky s největší rychlostí a spolehlivostí. M�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.