Zdravé velikonoční menu. Připravte si jídla, kterými můžete nastartovat jarní očistu
Nezvládli jste si dopředu přichystat velikonoční menu? Vůbec nevadí. Máme tu pro vás dobroty, které nezaberou tolik času a zvládnete je připravit ještě dnes. Navíc jsou zdravé a mohou nastartovat jarní detoxikaci organismu, pro kterou nyní nastává ideální čas.
Velikonoční menu: Polévka z černé čočky s bylinkami
Přísady:
- 2 hrnky černé čočky (beluga)
- 5 středně velkých mrkví
- pórek
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce polévkového koření
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- 2 lžíce konopných semínek
- slunečnicový olej
Příprava:
Pórek rozdělíme na dvě části. Tu bílou nakrájíme a opečeme na slunečnicovém oleji. Poté k němu přidáme černou čočku, oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev. Dále také česnek, polévkové koření a vše zalijeme vodou tak, aby čočka i zelenina byly ponořené. Vaříme tak dlouho, dokud čočka nezměkne. Nakonec do polévky nasypeme slunečnicová i konopná semínka. A také na tenké proužky nakrájenou zelenou část pórku. Ještě minutu povaříme. Teprve pak polévku na velikonoční menu odstavíme a můžeme servírovat.
Velikonoční menu: Bylinková tofu nádivka
Přísady:
- 4 housky
- 4 vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 balení uzeného tofu
- sůl, mletý pepř
- špetka muškátového květu
- 150 ml rostlinného mléka
- čerstvě nasbírané jarní byliny (bršlice, pampeliškové listy, kopřiva, hluchavka apod.)
Příprava:
Všechny housky na velikonoční menu nakrájíme na menší kostky, zalijeme mlékem a necháme pořádně nasáknout. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k namočeným houskám. Z bílků a špetky soli vyšleháme v robotu pevný, tuhý sníh. Než se bílky vyšlehají, nakrájíme na malé kostky obě tofu a přidáme je k houskám. Byliny nasekáme a přidáme též do směsi. Lehce osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ i prolisovaný česnek. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Uhladíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě cca 170 stupňů asi 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 190 stupňů a dopečeme dozlatova.
Připomeňte si tradiční velikonoční koledy a říkadla, které udělají radost vám i dětem
Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení
Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami
Velikonoční menu: Kakaovo-makový beránek bez cukru
Přísady:
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 hrnek jáhlové mouky
- 1 hrnek máku
- ½ hrnku směsi vlašských a lískových ořechů
- 1 vanilkový pudink
- 2 lžíce kakaa
- 100 g sušeného ovoce (datle, švestky, rozinky…) + hrst rozinek navíc do těsta
- 50 ml rumu
- 550 ml mléka nebo rostlinného mléka
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Příprava:
Nejprve si připravíme sušené ovoce. Zalijeme jej směsí rumu a vody. Tekutinu necháme alespoň 20 minut vsakovat. Obě mouky, pudink, kakao, skořici a sůl smícháme ve větší míse. Mák najemno nameleme a přidáme k moučné směsi. Směs ořechů lehce podrtíme a rovněž ji přidáme do mísy. Slijeme ovoce a přihodíme jej do mléka nebo rostlinného mléka, rozmixujeme a přilijeme k moučné směsi. Přisypeme prášek do pečiva a nakonec přidáme slunečnicový olej. Umícháme hladké těsto bez hrudek. Těsto přelijeme do máslem vymazané a krupičkou vysypané formy. Beránka na velikonoční menu pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku