Přichystejte si zdravé velikonoční menu

Zdravé velikonoční menu. Připravte si jídla, kterými můžete nastartovat jarní očistu

Nezvládli jste si dopředu přichystat velikonoční menu? Vůbec nevadí. Máme tu pro vás dobroty, které nezaberou tolik času a zvládnete je připravit ještě dnes. Navíc jsou zdravé a mohou nastartovat jarní detoxikaci organismu, pro kterou nyní nastává ideální čas.

Velikonoční menu: Polévka z černé čočky s bylinkami

Přísady:

  • 2 hrnky černé čočky (beluga)
  • 5 středně velkých mrkví
  • pórek
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce polévkového koření
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • 2 lžíce konopných semínek
  • slunečnicový olej

Příprava:

Pórek rozdělíme na dvě části. Tu bílou nakrájíme a opečeme na slunečnicovém oleji. Poté k němu přidáme černou čočku, oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev. Dále také česnek, polévkové koření a vše zalijeme vodou tak, aby čočka i zelenina byly ponořené. Vaříme tak dlouho, dokud čočka nezměkne. Nakonec do polévky nasypeme slunečnicová i konopná semínka. A také na tenké proužky nakrájenou zelenou část pórku. Ještě minutu povaříme. Teprve pak polévku na velikonoční menu odstavíme a můžeme servírovat.

Velikonoční menu: Bylinková tofu nádivka

Přísady:

  • 4 housky
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 balení uzeného tofu
  • sůl, mletý pepř
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml rostlinného mléka
  • čerstvě nasbírané jarní byliny (bršlice, pampeliškové listy, kopřiva, hluchavka apod.)

Příprava: 

Všechny housky na velikonoční menu nakrájíme na menší kostky, zalijeme mlékem a necháme pořádně nasáknout. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky přidáme k namočeným houskám. Z bílků a špetky soli vyšleháme v robotu pevný, tuhý sníh. Než se bílky vyšlehají, nakrájíme na malé kostky obě tofu a přidáme je k houskám. Byliny nasekáme a přidáme též do směsi. Lehce osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ i prolisovaný česnek. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Uhladíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě cca 170 stupňů asi 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 190 stupňů a dopečeme dozlatova

Čtěte také:

Připomeňte si tradiční velikonoční koledy a říkadla, které udělají radost vám i dětem

Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení

Bylinky na Velikonoce? Ochutnejte netradiční velikonoční recepty s čerstvými bylinkami

Velikonoční menu může být zároveň slavnostní i zdravé

Velikonoční menu: Kakaovo-makový beránek bez cukru

Přísady:

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek jáhlové mouky
  • 1 hrnek máku
  • ½ hrnku směsi vlašských a lískových ořechů
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sušeného ovoce (datle, švestky, rozinky…) + hrst rozinek navíc do těsta
  • 50 ml rumu
  • 550 ml mléka nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Příprava:

Nejprve si připravíme sušené ovoce. Zalijeme jej směsí rumu a vody. Tekutinu necháme alespoň 20 minut vsakovat. Obě mouky, pudink, kakao, skořici a sůl smícháme ve větší míse. Mák najemno nameleme a přidáme k moučné směsi. Směs ořechů lehce podrtíme a rovněž ji přidáme do mísy. Slijeme ovoce a přihodíme jej do mléka nebo rostlinného mléka, rozmixujeme a přilijeme k moučné směsi. Přisypeme prášek do pečiva a nakonec přidáme slunečnicový olej. Umícháme hladké těsto bez hrudek. Těsto přelijeme do máslem vymazané a krupičkou vysypané formy. Beránka na velikonoční menu pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!