Miso polévka může mít spoustu variant, přesně dle vaší chuti

Znáte miso polévku? Připravili jsme pro vás ten nejlepší recept!

Tradiční polévka miso je základem japonské kuchyni. Ostatně v každé japonské restauraci se často podává jako předkrm. Rozhodně lze říci, že jde o zdravé a výživné jídlo. Díky fermentaci dokáže polévka s naším tělem téměř zázraky. Nakopne imunitní systém, pročistí tělo, dodá živiny a ochrání nás proti nejrůznějším nemocem. Naučíme vás, jak si polévku můžete připravit snadno sami doma.

Miso polévka má ale rozhodně spoustu dalších benefitů, které mohou přijít vhod. Miso polévka je totiž relativně nízkokalorická, takže se nemusíte bát, že byste po ní přibrali. Ba právě naopak. Rozhodně je vhodným doplňkem jídelníčku v případě, že se snažíte zhubnout. 

Miso pasta jako základ

To, co dělá tuto polévku tak výživnou, je kvalitní miso. Jde o pastu, která se vyrábí ze sójových bobů. Výsledný produkt je fermentovaný. Miso je tradiční japonské koření a využívá se zejména k příprave polévek, omáček a pomazánek. Ale také k nakládání zeleniny, ryb nebo masa. Použít se dá i za salátových zálivek nebo dipů. Chuť miso pasty je celkem výrazná. Dá se říci, že je podobná klasické sójové omáčce, ale je více plnější a bohatší. Rozhodně platí rovnice, že čím tmavší miso je, tím je chuťově výraznější a aromatičtější.

Čtěte také:

Wasabi čili japonský křen může být bojovníkem proti mnoha civilizačním nemocem. Už jste ho vyzkoušeli?

Zeleninové polévky 25x jinak: Doplňte díky nim vitamíny a porazte jarní únavu!

Mizuna: Japonský salát, který patří mezi superfood. Ochutnejte a vypěstujte si jej sami

Miso a výhoda fermentace

Svět je rozdělen na dva tábory. Jedni sóju nemají rádi a tvrdí, že jde o škodlivou potravinu. Druzí ji milují a konzumovali by ji nejradši denně. Jak to tak bývá, pravda o sóji je někde přesně uprostřed. Nicméně faktem je, že fermentovaná sója je tělu rozhodně prospěšná. Právě díky fermentaci nabízí tělu skvělý soubor dostupných živin. Nabudí nasi obranyschopnost a umí ochránit třeba i před nemocemi z nachlazení.

Nejčastěji se miso prodává ve formě pasty

Nutno však podotknout, že miso vždy nemusí být jen se sójových bobů. Někdy se místo nich využívá i jiných luštěnin nebo obilí nebo kombinace všeho dostupného. Základní surovina se tepelně zpracuje v páře, smíchá se s mořskou solí, houbou koji a fermentačním činidlem v dřevěných sudech. A právě od délky fermentace se následně odvíjí intenzita chuti výsledné miso pasty.

Základ miso polévky je dashi vývar

U receptů na miso polévku se setkáte rovněž i s pojmem “dashi”. Jde o japonskou specialitu a vlastně i základ tradiční miso polévky. Na přípravu dashi vývaru budete potřebovat řasu kombu a vločky sušeného tuňáka bonito neboli katsobhushi. A jak na to? Sušenou řasu nalámeme na malé kousky a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme asi půl hodiny. Pak řasu vyjmeme a místo ní vložíme do vývaru tuňákové vločky katsobhushi. Opět povaříme. Pokud se vám nechce dashi vývar připravovat doma, můžete si snadno koupit už hotový. Pochopitelně vegetariáni či vegani použijí jako základ miso polévky vývar zeleninový.

Rychlý recept na miso polévku

Přísady:

  • 500 ml dashi nebo zeleninového vývaru
  • 130 g tofu
  • 2 lžíce miso pasty
  • 2 jarní cibulky
  • 2 čerstvé nebo sušené houby shiitake
  • 2 ředkvičky
  • 1 pórek
  • hrst kuliček cukrového hrášku
  • hrst klíčků alfalfa

Příprava:

Do již hotového vývaru přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičku na plátky, pórek na kolečka a nadrobno nasekané houby shiitake. Dále pak orestované na kostky nakrájené tofu a hrášek. Povaříme, aby zelenina změkla. Z vývaru pak odebereme asi 100 ml bokem a v něm rozmícháme miso pastu. Ta nesmí projít varem, jinak by se zničily veškeré živé enzymy. Vlijeme zpět do odstavené polévky a můžeme servírovat. Nakonec polévku ozdobíme klíčky alfalafa. Dobrou chuť!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!