Mizuna: Japonský salát, který patří mezi superfood. Ochutnejte a vypěstujte si jej sami
Mizuna je salát v našich končinách ne příliš známý. Přitom jde o superpotravinu, která má vysoký obsah živin, málo kalorií a báječně chutná. Patří mezi brukvovitou zeleninu a doma je v Japonsku. Získala si však natolik velkou oblibu, že se začala dostávat i do ostatních kuchyní po celém světě.
Na první pohled může mizuna připomínat rukolu a vlastně i obdobně chutná. Díky bohaté a pepřové chuti je často přirovnávána nejen k rukole, ale také třeba k hořčici. Chuť mizuny je však o něco jemnější. Rozhodně ale nepostrádá cenné látky. Je zdrojem celé řady vitamínů i minerálních látek, tělu velmi prospívá. Je možné jíst ji zasyrova, ale báječně chutná i tepelně upravená.
Tajemná mizuna
Obrovskou přednost má mizuna v tom, že se snadno a rychle pěstuje a navíc dokáže odolávat i extrémním podmínkám, vydrží téměř všechno. Hravě si s ní poradí i začínající zahradník. Botanicky je mizuna příbuzná i s brokolicí, květákem, zelí, tuřínem nebo hořčicí. Mizuna je běžnou součástí mnohých salátů, velice často se však míchá i s dalšími druhy zeleniny. Ovšem díky své jemné a pepřové chuti může být součástí nejrůzněších zálivek na těstoviny, polévky, na maso nebo na pizzu. V Japonsku se často nakládá a podává se jako překrm. Nespornou výhodu má mizuna v tom, že na rozdíl od ostatních druhů salátů dokáže růst prakticky kdekoliv a za jakýchkoliv podmínek. Zvládne intenzivní horko i arktické teplo. Roste po celý rok a celý rok ji můžete také sklízet.
Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného
Vykouzlete si podzimní vitamínovou bombu - salát z červené řepy 3x jinak
Rukola nás na jaře nabije spoustou vitamínů. Nemusíte ji kupovat, vypěstujte si ji
Mizuna a její výhody pro zdraví
Většina zdravotních přínosů mizuny pramení z faktu, že tato zelenina obsahuje až neskutečně obrovské množství živin. Mizuna v sobě ukrývá velké množství antioxidantů. Ty neutralizují škodlivé volné radikály, zabraňují poškození buněk a snižují riziko chronických onemocnění. Mizuna obsahuje dokonce flavonoid kaempferol, který je spojován například s tím, že blokuje šíření rakovinných buněk, chrání zdravé buňky a snižuje chronický zánět.
Mizuna však obsahuje také velké množství vitamínu K, který je nezbytný pro správnou srážlivost krve a napomáhá procesu hojení. Vitamín K navíc rovněž podporuje zdraví kostí. Díky bohatému nutričnímu profilu je mizuna nezbytná pro silný imunitní systém. A pečuje i o zdraví očí, neboť v sobě ukrývá vysoké množství vitamínu A a je dobrým zdrojem karotenoidu luteinu. Ten je schopen zmírňovat poruchy, jako je věkem podmíněná makulární degenerace, což je stav způsobený poškozením sítnice, který má za následek příznaky, jako je rozmazané vidění.
Mizuna: Pěstování
Nespornou výhodu mizuny je to, že ji lze pěstovat skutečně pořád. Sází se nejčastěji ze semínek, která můžete sehnat v některých zahradnictvích. Rostlina rychle klíčí, obvykle během čtyř až osmi dnů. Sklízet ji lze už po 20 dnech, i když naplno se rozroste nejdřív po jednou tak dlouhé době. Plně vzrostlá mizuna může dorůst výšky až 45 centimetrů. Rostlina však i po odebrání listů rychle regeneruje a dorůstá. Pokud začne kvést, květy vyštípeme, jelikož snižují kvalitu salátu.
Mizuna v kuchyni
Jakmile mizunu sklidíte, můžete ji okamžitě spotřebovat nebo si můžete několik dní uchovat a spotřebovávat postupně. Zeleninu umyjte a bez problémů vydrží tři až čtyři dny v lednici. Můžete ji vařit, zapékat, jíst ji zasyrova jako salát nebo ji nadrobno posekat a posypat jí nejrůznější pokrmy.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku