Výživová expertka Michaela Levíčková

Rozhovor: Veganská strava tělu prospívá. Když chceme jíst zdravě, musíme vařit doma z poctivých surovin, říká expertka na vegan stravu, Michaela Levíčková

Michaela Levíčková je vystudovaná bioložka. A taky je výživový poradce a jógový trenér. Říká si “vegan food guru” a snaží se lidi vést k tomu, aby jedli lépe a zdravěji. A daří se jí to. Veganská strava je základem. Nyní vytvořila i web plný exkluzivních veganských receptů, kam rád zabrouzdá i “všežravec”, aby si zpestřil jídelníček.

„Jídlo nám může pomoci, abychom měli dostatek energie a cítili se dobře,” vysvětluje tak trochu jiná výživová poradkyně Michaela Levíčková, proč vytvořila veganský jídelníček. Podle ní nám to správné jídlo může pomoci udržet svěžest a mládí. Teď i za třicet let. Seznamte se...

Jsi výživový poradce, který se specializuje na veganskou stravu. Takových odborníků u nás příliš není. Proč právě veganská strava?

„Protože větší zastoupení opravdových potravin z říše rostlin (veganská strava) nemůže nikomu ublížit, což potvrzuje i současná věda. Co nám naopak ubližuje zcela prokazatelně, je příliš mnoho masa a především výrobků z něj, mléko a mléčné produkty. Přidejme k tomu extrémní spotřebu cukru a průmyslově vyráběných potravin a pochopíme, proč poprvé v historii trpí v současnosti na světě víc lidí obezitou než podvýživou. A západní dieta dovedla nyní Američany na bezprecedentní mez: dnešní mládež je historicky první generací, jejíž průměrná délka života bude kratší než průměrná délka života jejich rodičů. A to vše vlivem špatné výživy. Navíc korelace mezi výskytem některých druhů rakoviny a pitím mléka či jezením uzenin je již zcela markantní.”

Čtěte také:

Může mít vegan stejné svaly jako jedlík masa? Zjistěte, kde je pravda!

Domácí kondenzované mléko pro vegany a alergiky na mléčné výrobky

Rozhovor: Akrojóga je zábava i snadné hubnutí, zvládne ji každý. Katka a Honza začali nabízet i on-line lekce pro začátečníky

Jak dlouho je veganská strava tvým denním společníkem?

„Vegetariánsky jím přes čtvrt století, veganský jídelníček dodržují posledních pět let.”

Prozradíš nám definici vegana. Co vlastně jí a co ne? Jaký je rozdíl oproti vegetariánovi? Jaká je typická veganská strava?

„Vegan jí pouze potraviny rostlinného původu. Ale veganská strava je pestrá. Můžeme si dopřát skvělou zakysanou smetanu ze sóji, jogurt z kokosu, paštiku z vlašských ořechů či mozarellu z kešu i napěněné cappuccino s ovesným mlékem. Spektrum toho, co jako vegan můžete jíst, je nekonečné a velmi chuťově uspokojivé. Nešidíme se vůbec o nic. Vegani jdou však ještě dál a většina z nich nechodí do cirkusů, nenosí výrobky z kůže, nejezdí o dovolené na slonech, vybírá si kosmetiku netestovanou na zvířatech, nechová exotická zvířata, nenosí vlněné svetry apod. Vegetarián pouze ze své stravy vylučuje těla živočichů, tedy veškeré maso a ryby. Často se vegani rekrutují z několikaletých vegetariánů, jako to bylo i u mě.”

Výživoví poradci jsou většinou přesvědčeni, že veganům musí chybět spousta živin. Říkají to i navzdory vědeckým studiím, které praví opak. Proč je tu tak zakořeněn “odpor” vůči veganské stravě?

„Protože působilo silné lobby zemědělství a potravinářského průmyslu. Masáž reklamy s podporou zákonů již od poválečných let působila obrovský tlak na veřejné mínění. Šlo o to nás přesvědčit, že správní chlapi jedí steaky a pro zdravé kosti potřebujeme mléko. Jdeme-li však do hloubky, je již vědeckými studiemi většina těchto „pravd“ naprosto vyvrácená.

Veganská kuchyně je značně pestrá

Dalším velkým problémem je, že student medicíny podle současného curricula (v ČR, 2015) neabsolvuje ani jeden povinný semestr zdravé výživy. Veškeré informace o výživě jsou zahrnuty do ostatních předmětů, a to za 6leté studium s dotací pouhých asi 20 vyučovacích hodin (z cca 5500 hodin celkového studia). Přesto se mi pak v ordinacích stává, že mě lékař nejprve pochválí za špičkové hodnoty krve a pevné zdraví, jakmile však zmíním, že jsem vegan, protočí oči a přestane se se mnou bavit, místo, aby se zajímal, v čem vězí můj úspěch.”

Veganská strava jako plnohodnotná je uznávaná i Světovou zdravotnickou organizací. Přesto je těžké tento obor někde studovat. Jak jsi se k tomu dostala, jak jsi se naučila sestavovat vyvážený veganský jídelníček?

 „Absolvovala jsem několik kurzů pro výživové poradce, z toho jeden zaměřený částečně i na vyváženou rostlinnou stravu (veganská strava). Pomáhá mi i to, že jsem na Karlově Univerzitě vystudovala biologii, a tak snáze chápu procesy v lidském těle. No a samozřejmě neustále čtu, poslouchám audioknihy a studuji. Většinou v angličtině, jelikož jsou dostupné kvalitnější materiály. Motivací pro správně sestavený jídelníček mi jsou i moji dva skoro dospělí synové, kteří sportují a rychle rostou. Kromě vyváženosti živin tedy usiluji o chuťově lákavé jídlo, krásné na pohled.”

Vytvořila jsi webové stránky plné veganských receptů. Několik z nich jsem už zkusila připravit, jsou naprosto dokonalé. Co Tě vedlo k tomu, že jsi se jednoho dne rozhodla, že začneš vymýšlet veganská jídla, připravovat veganský jídelníček, vařit a fotit?

„Bylo to mým snem posledních pár let. Paradoxně mi pomohla korona krize. Musela jsem totiž kvůli vládním nařízením zavřít své jógové studio a ze dne na den se ocitla na dlouhé měsíce bez práce. A se spoustou času. Když mě přešla vlna frustrace, řekla jsem si, že toto období chci využít jako dar a vytvořím něco smysluplného. Mým přáním je, aby lidé nejen jedli zdravě a předcházeli tak nemocem, ale abychom se chovali laskavě ke zvířatům a přestali je zneužívat, což věřím, je dalším stupněm evoluce moderní společnosti. A tak vznikla myšlenka na web, kde bude mnoho inspirace nejen na úžasná jídla (veganská strava), ale i o zdravém životním stylu, slavných a úspěšných veganech atd. Chci lidi motivovat, aby si vařili doma, jedli zdravě a chovali se s úctou k celé planetě.”

Bylo hnacím motorem třeba i to, že spousta lidí má v sobě stále zakořeněno, že vegani jí jen kořínky a trávu? Z receptů je patrné, že veganský jídelníček může být mnohem pestřejší než jídelníček běžného strávníka, který jí vše.

„Ano, protože už mě to štvalo. Jsem gurmán, miluji jídlo a jím mnohem zajímavěji a chutněji než kdejaký masožrout. A pořád dokola slýchám otázku A co teda jíš? Jen taková perlička – málokdy opakuji v roce stejné jídlo dvakrát, většinou jen na přání dětí. Z 90 %, možná více, vařím každý den novinku, jak říkají moji kluci, experimenty. Kdo z běžných lidí takto pestře jí?

My máme třeba v pondělí thajské kari, v úterý bramboračku, ve středu indický dhal, ve čtvrtek mexické tacos, v pátek italské krémové rizoto, v sobotu svíčkovou a v neděli „kuře“ na paprice. A k tomu pekáč buchet. Zvládáme veganské Vánoce i exkluzivní narozeninové dorty. Veganská strava je úžasná.”

Často se hovoří o tom, že vegani mají nedostatek vitamínu B12. Jak to s ním tedy je. Je opravdu nutné jej suplementovat?

„Vitamín B12 si naše tělo neumí vyrobit a rostlinná- veganská strava ho neobsahuje. Dokud jsme jedli zeleninu neumytou přímo ze zahrad a pili vodu ze studánek, snědli jsme společně s tím i bakterie, které B12 vyrábí a našemu tělu to stačilo. V dnešní době nám toto kazí pesticidy a jiné chemikálie a my tedy kupované ovoce a zeleninu pečlivě omýváme nebo loupeme a vodu chlorujeme, čímž o tento vitamín přicházíme. Proto je nezbytné, aby každý vegan, ale i vegetarián, B12 denně suplementoval. Jeho nedostatek se vážně projevuje poruchami nervové soustavy, a to až po měsících či letech.”

Pokud se někdo rozhodne, že od teď bude praktikovat jen veganský jídelníček, na co by si měl dát pozor? A naopak, které potraviny je vhodné zařadit?

„Jsou dvě špatné cesty. Tou první je pouze vyřadit maso, mléko a vejce a jíst pouze to, co na první pohled zbyde. Tedy bílé rohlíky, zeleninovou polévku a vegan sušenky. Druhou cestou do pekla je začít kupovat polotovary a hotová vegan jídla. I v tomto případě nedodáte tělu dostatek nutrientů, a ještě za jídlo utratíte výplatu. Pokud nemáte nastudováno sami, doporučuji poradit se s výživovým poradcem a naučit se sestavit vyhovující a lákavý jídelníček na míru vašim podmínkám. Zorientovat se v tom, jaké potraviny obsahují bílkoviny, jednotlivé vitamíny, antioxidanty a pochopit princip zdravého talíře. Cílem by mělo být vařit doma a jíst opravdové jídlo, kde identifikujete výchozí suroviny. Pomůže nám užitečná pomůcka na závěr: Kupujte v obchodě jen to, co by poznala vaše pra pra babička a nemá to ve složení o moc víc než pět surovin.”

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 05. 11. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
STŘEDA 06. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 09. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 11. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
GastroProdukt: jedinečný catering z Valašského Meziříčí
GastroProdukt, rodinný podnik z Vala…

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Chov myší: Jaké myšky můžeme chovat doma?

Zdravím, mám 1 myšku darovanou hnědou větší a 2 bílé malé. Za jak dlouho vyrostou aby mě neprolezly 0,8mm drát...

Světový den chleba a pečiva: Upečte si vlastní bochník. S droždím nebo kváskový

Pekařka zdraví! Super článek, moc za něj díky. Jinak kdyby někdo chtěl zkusit péct z kvasu, tak ho ani nemusít...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Péče o pleť 40+

Já musím říct, že mně na vrásky účinné pomohl až botox a aplikace kyseliny hyalurono...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Na prodej prášky proti bolesti, prášky na spaní, prášky na depresi, prášky na úzkos...

Nové BF boty

Co se týká barefoot bot pro děti, tak bych určitě doporučila vybírat hlavně podle ší�...
Zobrazit všechna témata

Barva očí o vás prozradí mnohé. Z očí lze dokonce vyčíst i zdravotní stav

Čtením zdravotního stavu z očí se ostatně zabývá i takzvaná irisdiagnostika. Terapeut dokáže podle určitých znaků na duhovce rozeznat, jaké nemoci vás trápí, případně s čím bojujete. Ostatně už podle barvy očí ...

Moderní vánoční stromek pro dokonalé Vánoce

Vánoce jsou za rohem a vy jste se odhodlali zkontrolovat váš vánoční stromeček a zjistili jste, že už má své nejlepší roky za sebou a podepsal se na něm zub času? Nebo jste už mrkli na nejnovější typy vánočních...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.