Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Co na štědrovečerní tabuli je asi každému jasné. Vítězí ryba, ať už český kapr nebo exotičtější mořské ryby a k nim většinou bramborový salát. Tradice se musí dodržovat. Avšak sváteční dny 25. a 26. prosince si zaslouží sváteční menu. K pečínce či jinému masu se bude skvěle vyjímat neobvyklá příloha. Zkuste místo klasiky připravit noky, lokše nebo třeba gratinované brambory a překvapte své hosty.

Čtěte také:

Vánoční recepty – jak chutnaly tradiční Vánoce našich předků?

Neobvyklé přílohy k masu pro sváteční menu

Knedlíky, brambory či jiné přílohy k masu jsou nepochybně lahodné a skvěle se hodí k jakémukoliv masu. S blížícími se svátky byste ale mohli popřemýšlet o jiných přílohách. Jsou snadné na přípravu, přitom méně obvyklé a pro sváteční tabuli tím pádem jako dělané. Záleží jen na vás, jestli zvolíte noky, lokše, plněné brambory nebo slavnostní gratinované brambory. Pomůžou vám recepty, které jsme pro vás připravili.

Noky jako příloha – jednoduché a nápadité

„Já bych nikdy nepozřel něco tak odporného jako je nok!“ Nejspíš si vybavujete slavnou filmovou scénu, která ve spojitosti s noky mnohým přijde na mysl. A snad patříte spíše k těm, kterým noky chutnají. Jsou totiž lahodné, přesto jednoduché na přípravu. Noky jako příloha dokonale doplní a ozvláštní nejedno jídlo, navíc jsou nápadité a připravit je lze na mnoho způsobů. Místo klasické přílohy k masu je o svátcích prostě musíte vyzkoušet!


Krupicové noky jako příloha k masu i omáčkám

Pokud na sváteční tabuli plánujete maso s omáčkou, jako příloha k masu by se mohly hodit krupicové noky. Jsou snadné, lahodné a obědu dodají punc svátečnosti.

Na krupicové noky budete potřebovat:

  • půl litru mléka
  • třetinu kostky másla
  • 200 g krupice
  • dvě vejce
  • sůl

Krupicové noky - příprava

Do hrnce nalijte mléko a máslo, obojí ohřejte téměř k varu. Poté osolte a za stálého míchání vařečkou opatrně přisypávejte krupici, dokud se vám nevytvoří hustá kaše. Tu nechte vystydnout a až poté do ní zamíchejte dvě rozšlehaná vejce. Nyní máte připravené těsto na noky. Dejte vařit hrnec vody, kterou osolte. Z těsta pomocí lžíce tvarujte noky, ještě je můžete obalit krupicí. Noky vložte do vařící osolené vody a vařte několik minut. Hotové noky poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu.


Bramborové noky

Místo bramborových knedlíků k pečené kachně či jiné pochoutce zkuste protentokrát udělat jako přílohu bramborové noky. Uvidíte, že s nimi budete mít úspěch.

Na bramborové noky budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • jedno vejce
  • máslo
  • polohrubá mouka
  • sůl

Bramborové noky - příprava

Brambory neloupejte, pouze je omyjte a uvařte ve slupce. Poté je nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, trochu osolte a přisypávejte mouku, dokud vám nevznikne hladké nelepivé těsto. Na vál si nasypte trochu mouky a tvarujte na něm z těsta malé nočky, které uvaříte v osolené vodě. Uvařené noky ještě můžete opéct na rozpáleném másle dozlatova.

bramborové knedlíky jednoduché


Lahodné lokše 

Mezi další zajímavé a méně obvyklé přílohy k masu patří lokše. K jejich přípravě budete potřebovat jen brambory a trochu mouky, výsledek však bude famózní a jako příloha k masu, například k pečené huse, kachně nebo k jiné sváteční pochoutce vám zajistí skvělý gurmánský zážitek i nejednu pochvalu od spokojených hostů.

Na bramborové lokše budete potřebovat:

  • kilo brambor
  • polohrubou mouku
  • sůl

Lokše - příprava

Nejprve si oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte brambory. Slijte z nich vodu a nechte vychladnout. Vlažné brambory rozmačkejte pomocí šťouchadla. Poté si posypte na vál nasypte polohrubou mouku, přidejte sůl a brambory. Vypracujte těsto, udělejte z nich váleček a ten nakrájejte na tenké plátky. Z plátků rozválejte tenké placky. Teflonovou pánev rozpalte a nasucho na mírném ohni na ní opékejte bramborovou placku. Jakmile se na lokši začnou objevovat hnědé puchýřky, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.

Hotové lokše můžete ještě na talířku potřít rozpuštěným máslem či směsí másla a sádla. Jako přílohu je podávejte třeba smotané, aby se daly ukrajovat nebo klidně ukusovat k masu. Podávat je můžete ale klidně i ve formě malých placiček jako třeba bramboráky.

lokše z brambor


Gratinované brambory jako příloha pro sváteční menu

Pokud chcete na sváteční stůl připravit něco opravdu luxusního, vyzkoušejte gratinované brambory. Plátky brambor se smetanovou omáčkou a vypečenou sýrovou krustou budou dokonalou sváteční přílohou, kterou si budou zajisté všichni pochvalovat.

Na gratinované brambory budete potřebovat:

  • kilo brambor
  • hrnek mléka
  • kelímek smetany ke šlehání
  • sýr – Ementál či jiný dle chuti
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Gratinované brambory - příprava

Omyjte a oloupejte brambory, nakrájejte je na tenké plátky. Mléko smíchejte se smetanou. Nachystejte si zapékací mísu a vymažte ji máslem. Do mísy skládejte plátky brambor, každou vrstvu osolte, opepřete. Podle chuti můžete přidat i nastrouhaný muškátový oříšek. Jakmile máte všechny brambory naskládané v míse, zalijte je hlavně po stranách mlékem se smetanou. Vrch posypte sýrem a přidejte kousky másla. Brambory dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte zhruba 50 minut, dokud brambory nebudou měkké a s vypečenou krustou.

Gratinované brambory jako příloha skvěle doplní pečenou drůbež, ale také přírodní plátky masa s trochou šťávy nebo třeba pořádný steak.

gratinované brambory recept


 Pečené brambory s máslovou náplní

Pečené brambory patří k oblíbeným přílohám k nejrůznějším masitým pokrmům. Pro sváteční tabuli je ale zkuste trochu ozvláštnit a uvidíte, jak se tím pozvedne úroveň celého jídla. Stačí brambory naplnit třeba bylinkovo-česnekovým máslem.

Na brambory s náplní budete potřebovat:

  • přibližně kilo menších brambor
  • máslo
  • česnek
  • bylinky podle chuti

Pečené brambory - příprava

Brambory důkladně omyjte, protože se budou péct ve slupce. Malou lžičkou do nich udělejte důlek, pozor si dávejte na to, abyste bramboru nepropíchli naskrz. Druhou (spodní) stranu brambor případně trochu seřízněte, aby bezpečně stály důlkem nahoru. V misce si rozmíchejte změklé máslo s prolisovaným česnekem a bylinkami, zkusit můžete třeba petržel nebo jakékoliv jiné bylinky dle chuti. Směsí naplňte důlky v bramborách zhruba do poloviny. Na vyšším plechu nebo v pekáčku je dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Po zhruba 45 minutách by mělo být hotovo. Brambory nechte vychladnout a máslo v nich ztuhnout. Poté důlky doplňte zbytkem ochuceného másla. Plněné brambory se hodí jako přílohy k masu z ryb, ale také k plátkům masa na šťávě nebo steakům. Místo másla můžete náplň brambor vyrobit i z tvarohu.

Kterou neobvyklou přílohu si nakonec letos vyberete a zpestříte si s ní sváteční menu?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 08. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

MIND dieta je klíč ke zdravému mozku a může být i prevencí demence

MIND dieta je kombinací dvou populárních stravovacích režimů – spojuje prvky středomořské a DASH diety. Je zaměřená na zlepšení zdraví mozku a prevenci nemocí, jako je Alzheimerova choroba. Jídelníček se u MIND...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.