Chilli papričky zahřejí, pomohou s léčbou některých nemocí a zničí nadbytečné tukové zásoby
Chilli patří mezi jedno z nejzdravějších druhů koření vůbec. Likviduje bakterie, viry i plísně. Tělo dokonale prohřeje, povzbudí a nabije. V celém těle rozproudí krev a napomůže vyplavit spoustu endorfinů, tedy hormonů štěstí. A navíc likviduje tuky a účinně tak pomáhá s hubnutím nadbytečných kilogramů.
Není to tak dávno, co se v českých médiích hovořilo o prodeji nejpálivějšího chipsu na světě. Ten má pálivost 2 200 000 SHU. Stupnici pálivosti navrhl americký chemik Wilbur Scoville a jedná se o měřitelnost kapsaicinu v chilli. Pro zajímavost, čistý kapsaicin má 16 000 000 SHU. Jak je to tedy s tím chilli, je pro lidské tělo bezpečné?
Chilli a kapsaicin
Právě v chilli papričkách se ukrývá zdravý prospěšný kapsaicin. Jde o látku bez chuti i zápachu, která se v přírodě nenachází v žádné jiné rostlině. Kapsaicin vyvolává pocit pálení. A to nejen v případě jeho pozření, ale také při dotyku. Chilli papričky jsou oblíbené díky své schopnosti vylepšit chuť prakticky jakéhokoliv jídla svoji pálivou chutí. A navíc mají spoustu neoddiskutovatelných benefitů pro naše zdraví. Chilli papričky zlepšují trávení a urychlují metabolismus. Zmírňují mirgény a mohou dokonce snižovat i riziko vzniku onkologických onemocnění. Bojují proti plísňovým infekcím, poskytují úlevu bolavým kloubům a bojují proti zánětu. Vyléčí vás z nachlazení i chřipky. Zlepší kognitivní funkce a podpoří kardiovaskulární zdraví. Skvělé jsou i pro zdraví očí, vlasů a pokožky. Jsou zkrátka jedinečné a rozhodně se vyplatí je do jídelníčku zařadit.
Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?
Maďarská paprika nejen do pikantního guláše. Jak toto koření použít a s čím kombinovat?
Chilli pro urychení metabolismu i lepší sex
Bezesporu jednou z největších výhod chilli papriček je to, že nás dokáží doslova rozpálit. A to jak fyzicky, tak i mentálně. Zbystří naše kognitivní funkce a v případě, že se něco nového účíme, lépe si to budeme pamatovat. Chilli však také pečuje o zdraví střev a postará se i o to, abychom měli hezkou postavu. Urychlí metabolismus a organismus zahřejí natolik, že začne pálit tukové zásoby. Navíc jsou chilli papričky považovány i za přírodní afrodiziakum. Kapsaicin totiž dokáže stimulovat krevní oběh natolik, že prokrví celé tělo. Tedy i pohlavní orgány, čímž se následně zvýší i jejich citlivost. Po požití chilli dochází u mužů i ke zlepšení potence.
Chilli pro správné zažívání
Oproti všeobecnému přesvědčení mohou chilli papričky působit na zdraví žaludku. Jsou dokonce skvělým způsobem, jak léčit žaludeční vředy. Pochopitelně léčba musí být umírněná, není třeba a není ani žádoucí to s chilli papričkami přehánět. Díky obsahu antioxidantů a dalších sloučenin dokáží chilli papričky zklidnit i rozbouřený žaludek, poradí si s průjem a případnými křečemi. Navíc jsou skvělým pomocníkem při nadměrné plynatosti. Chilli rovněž stimluluje žaludeční šťávy a působí proti kyselosti v zažívacím traktu.
Chilli proti migrénám i bolestem kloubů
Provedené studie jednoznačně uvádějí, že kapsaicin z chilli papriček má potenciál k léčbě bolestí hlavy a migrén. Podle vědců totiž kapsaicin znecitlivuje trojklanný nerv a snižuje CGRP (klíčový neuropeptid v patogenezi migrény). Oba jsou totiž zodpovědní za vznik migrénových bolestí. A vzhledem k tomu, že se kapsaicin váže na receptory bolesti a vyvolává pocit pálení, může časem znecitlivět naše vlastní receptory bolesti. Ve výsledku tak vlastně chilli působí jako lék proti bolesti. Toho se využívá především při bolestech kloubů a u léčby pásového oparu.
Chilli proti plísním i chřipce
Charakteristická červená barva chilli papriček naznačuje, že jsou bohaté na beta-karoten. Ten všeobecně pečuje o zdravý dýchací, střevní i močový systém. A obsažený vitamín C se pak stará o budování pevné imunity. Kapsaicin v chilli navíc působí antibakteriálně, antivirově a dokáže likvidovat i plísně.
Chilli a dlohověkost
Studie, kterou provedli v Číně, zjistila, že jedinci konzumující ostrá kořeněná jídla mají větší šanci dožít se vyššího věku. V průběhu sedmi let vědci zjistili, že lidé konzumující jídla s chilli alespoň 3-7x týdně, mají menší riziko vzniku onkologických nebo srdečních onemocnění či nemocí dýchacích cest. Stojí za tím schopnost kapsaicinu snižovat zánět, pročišťovat dýchací cesty a celkově omezit rozvoj civilizačních onemocnění.
První pomoc při pálení
V případě, že jste to s chilli přehnali, v žádném případě nezapíjejte pálivou chuť vodou. To byste si spíš ještě uškodili. Vzhledem k tomu, že účinná látka kapsaicin je rozpustná v tucích a alkoholu, je nejlepší volbou vypít sklenici tučného mléka nebo smetany. Můžete i sníst zakysanou smetanu nebo tučný jogurt. Případně si dejte panáka něčeho ostřejšího.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku