Chybí vám apetit: 5 nejúčinnějších bylin, které povzbudí chuť k jídlu
Pokud chybí chuť k jídlu, může to být velký problém. Déletrvající nechutenství může být už i diagnóza, která si žádá zásah lékaře. Podpořit apetit však zvládnout i některé přírodní prostředky. Například byliny hrají v této oblasti opravdu velkou roli.
Bylinky dokáží dát lepší rozměr každému jídlu. A při nechutenství opravdu pomáhají. Jen je třeba vědět, po kterých sáhnout, abychom dostali pořádnou chuť k jídlu. Při pravidelném používání pak mohou apetit rychle navrátit.
Bylinky, které podpoří chuť k jídlu: Rozmarýn lékařský
Říká se o něm, že je jednou z nejlepších bylinek pro povzbuzení. A povzbudí právě i chuť k jídlu. Její osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je naprosto odzbrojující. Rozmarýn má dezinfekční a antiseptické účinky. Podporuje činnost jater a vylučování žluči. Taky upravuje trávení a je to velmi účinný lék při nadýmání. Kromě toho také povzbuzuje oběhový systém a zlepšuje prokrvení v těle.
Přepadá vás opakovaně únava či nechutenství? Otestujte se u lékaře na žloutenku typu C
Máta? Nejoblíbenější je máta peprná. Ochutnejte ale i netradiční druhy máty
Rozmarýn v aromaterapii vám pomůže k lepšímu soustředění a posílí mysl
Jak zvýší chuť k jídlu? Ideálně si vypěstujte čerstvý. Není náročný a pochopitelně chutná lépe než rozmarýn sušený. Vynikající jsou mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem. Rozmarýn se hodí na tučná masa, k sýrům, do těstovinových salátů nebo nádivek.
Pro větší apetit: Rozmarýnový ocet
Přísady:
- litr vinného octa
- několik snítek rozmarýnu, bazalky a petrželky
Příprava:
Do octa vložíme opláchnuté a osušené bylinky. Rozmarýnový ocet používáme do salátů a rajčatových omáček.
Bylinky, které podpoří chuť k jídlu: Máta peprná
Pro trávení, zažívání a apetit je jednoznačně nejlepší. Povzbudí chuť k jídlu. I když je několik druhů máty a všechny fungují víceméně podobně, ta peprná je pro žaludek přímo požehnáním. Čaj z této bylinky je vhodný doplněk jak při nechutenství, tak i poruchách trávení. Dále také pomáhá proti bolestem trávicího traktu, zabírá proti nadýmání a podporuje tvorbu žluči. Zároveň může být vhodnou prevencí například cestovní nevolnosti, kdy žaludek uklidňuje a konejší.
Jak zvýší chuť k jídlu? S mátou můžeme dochutit saláty, grilované maso, ryby, dresinky i omáčky. Hodí se do bylinkového másla nebo ke sladkým dezertům. Vyrábí se z ní osvěžující nápoj mojito.
Pro větší apetit: Mátový sirup
Přísady:
- 500 g čerstvé oprané natě máty
- 0,5 litru vody
- 1 větší biocitron bez jadérek na plátky
- 500 g tmavého cukru
Příprava:
Smícháme vodu s cukrem, přivedeme k varu a až začne směs houstnout, přidáme na menší kousky nařezanou mátovou nať a citron. Krátce povaříme, poté přiklopíme a za občasného zamíchání necháme 2 až 3 hodiny odstát. Poté přecedíme přes plátýnko, opět zahřejeme téměř k bodu varu a plníme do připravené skleněné lahve.
Bylinky, které podpoří chuť k jídlu: Bazalka pravá
Bazalka má zklidňující účinky, je vhodná i při bolestech hlavy, únavě či vyčerpanosti. Tiší zažívací trakt a reguluje zažívání. Zvyšuje chuť k jídlu. Při nechutenství je jedním z velmi účinných přírodních léků.
Jak zvýší chuť k jídlu? Bazalka je součástí italské kuchyně. Používá se hlavně do salátů, do omáček a na těstoviny. Populární je ve spojení s rajčaty a mozzarellou. Pokud ji zpracováváme výhradně za studena, uchová si veškeré cenné látky.
Pro větší apetit: Bazalkové pesto
Hrst bazalkových lístků, vlašské ořechy, petrželku, nakrájený česnek, mletý pepř a parmazán jemně umixujeme a nakonec přidáme olej, aby se ze směsi vytvořila hustší omáčka. Tu pak můžeme použít na jakýkoliv druh těstovin.
Bylinky, které podpoří chuť k jídlu: Bobkový list
Jde o sušený list vavřínu vznešeného. Má specifické aroma a nahořklou chuť. Vaření si bez něj jen těžko umíme představit. Odjakživa byl pokládán za velmi vznešenou rostlinu. Jeho největší předností je to, že podporuje trávení a podporuje apetit.
Jak zvýší chuť k jídlu? Používá se hlavně ke konzervaci ryb a masa při nakládání zeleniny, hub, okurek, k aromatizaci octa nebo do směsí koření.
Bylinky, které podpoří chuť k jídlu: Fenykl obecný
Bylina, která je zároveň zeleninou i kořením. Fenykl uvolňuje hladké svalstvo trávicího traktu. Díky tomu je schopen uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev. Pomáhá při plynatosti. Podporuje chuť k jídlu. Je jednou z bylin, která se používá u nejmenších dětí jako účinná prevence i první pomoc při bolestech bříška a kojeneckých kolikách.
Jak zvýší chuť k jídlu? Stonky chutnají nasládle a dalo by se říci, že lehce připomínají anýz. Můžeme je nakrájet do polévky, salátu či rozprostřít na maso při pečení. Listy se pak používají jako koření na dochucení zeleninových jídel.
Pro větší apetit: Fenyklový odvar
2 polévkové lžíce na 0,5 l vody, povaříme deset minut, scedíme a po šálcích pijeme v průběhu dne. Odvar pomáhá nejen na zažívání, ale také na nemoci dýchacích cest.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku