Zelenina je zdrojem cenných vitamínů

Nejzdravější zelenina plná vitamínů. Které druhy se vyplatí jíst často?

Zelenina by měla tvořit základ jídelníčku. Obsahuje důležité vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a další cenné látky, které tělo ke svému fungování potřebuje. Jenže v zimě není zelenina tolik dostupná jako v sezóně, a tak její konzumaci zanedbáváme. Po kterých druzích zeleniny bychom v tomto období měli rozhodně sáhnout?

Kvalitní zelenina je potřebná pro správné fungování našeho těla. Vitamíny a další obsažené látky mohou povzbuzovat náš imunitní systém, čímž se vlastně stávají bojovníky pro nejrůznějším nemocem. Čím pevnější imunitní systém máte, tím je menší šance, že nás nějaká viróza či chřipka položí na lopatky.

Zelenina od rána do večera?

Výživoví poradci uvádějí, že bychom denně měli sníst 500 g ovoce a zeleniny. Přičemž právě zelenina má převažovat. Kolik to je 500 g? Zhruba pět malých svačinek. Tři z nich si přidejte k hlavnímu jídlu. Dvě si dejte mezi jídly. Takhle lze snadno dostát „tabulkám“ a sníst denně to, co naše tělo opravdu potřebuje. Podle dat z průzkumu, který byl v souvislosti s konzumací zeleniny prováděn, nás zelenina dělá dokonce šťastnějšími. Lidé, kteří po určitou dobu denně skutečně jedli pět porcí zeleniny, hlásily více energie, lepší náladu či pocity štěstí a spokojenosti.

Čtěte také:

Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Mořská řasa - netradiční zelenina plná minerálů

Zelenina vyžaduje správnou přípravu

Zelenina obsahuje také hodně vody, tudíž je důležitá pro hydrataci a trávení. Zároveň je to velmi důležité „palivo“ pro správné fungování našeho těla. Ke svému životu její cenné látky potřebují i potřebné bakterie v našem těle. Ovšem pozor – důležitá je nejen samotná zelenina, ale také její příprava. Používat byste na ni měli jiné než kovové nože. Některým druhům vyloženě neprospívá dušení a vaření nebo pečení, jiné si na něj zase potrpí. Smažená zelenina pak není vhodná vůbec.

Kvalitní zelenina: Vybírejte ty správné druhy

Okurky

Jsou považovány spíše za letní zeleninu. Není divu, právě v létě mají svoji sezónu. Rozhodně je vhodné připravit si z nich zásobu na zimu. Nejčastěji se nakládají a zavařují. Okurka obsahuje z 95 vodu a přispívá tak k vyplavování toxinů a dalších škodlivých látek. Není chudá ani na vitamíny. Je však nutné konzumovat i se slupkou. Tělu dodá vitamín C i vitamíny skupiny B. Je to koktejl účinný proti únavě a vyčerpání. Křemík a síra v nich obsažené jsou zase perfektním stimulátorem pro růst vlasů. A ještě jeden tip – pokud máte po ránu, navzdory hygieně, divný pocit v ústech, zhruba půl minuty cucejte kousek okusek okurky. Budete mít příjemný dech.

Kedlubna

Říká se jí takzvaná „zimní zelenina“. Kedlubna je skvělá na uchování a je opravdu schopná vydržet celou zimu. Připravíte si z ní spoustu dobrot, například vynikající kedlubnové zelí nebo je můžete využít na chlebíčky místo pečiva. Zelenina, která je nabitá celým spektrem prospěšných látek, to je kedlubna. Ukrývají se v ní vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A, vitamín C a velmi vzácný vitamín K. Obsahuje i obrovské množství vitamínů a je bohatá na látky, které zvyšují vylučování žluči.

Červená řepa

Zelenina, která na rozdíl od jiných druhů, má velmi málo vitamínů, ale za to velké množství minerálních látek. Červená řepa působí na naše tělo jako kartáč – čistí jej od usazenin, těžkých kovů a nežádoucích látek. Čerstvou řepu můžete jíst samotnou nebo si z ní připravit šťávu. Popíjením šťávy nalačno připravíte svému tělu očistnou bombu.

Zelenina je vhodná ve všech formách, přes zimu je ideální fermentovaná

Mrkev

Mrkev je cenná zelenina, a především bohatý zdroj vlákniny. Čerstvá mrkvová šťáva obsahuje až 37 procent minerálů, jako je například draslík, fosfor, vápník, železo, síra nebo chlór. Šťáva také skvěle čistí tělo a některé vnitřní orgány. Mrkev je navíc zelenina, která jde přes zimní měsíce bez problémů uchovat. Připravit si z ní můžete spoustu dobrot, zejména děti mrkev milují pro její nasládlou chuť. Kombinací nastrouhané mrkve, kyselého zelí, jemně nasekané cibule s trochou olivového oleje, získáte skvělý salát.

Bílé a červené zelí

Zelí je zelenina oblíbená u hubnoucích. Právě zelí je hlavní ingrediencí takzvané tukožroutské polévky. A ne náhodou. Má jen minimální kalorickou hodnotu. Avšak spoustu vlákniny a vody, takže umí utišit hlad. Zelí je zelenina, která je obrovskou studnicí kyseliny listové. Ale obsahuje i další vitamíny skupiny B, dále vitamíny C a E. Dá se říci, že zelí je v podstatě zklidňující potravina, která aktivuje v těle hormon dobré nálady. Nejvíce pozitivních účinků má čerstvá zelná šťáva. Vhodné je ale i nakládání nebo skladování. Zelí tím rozhodně neztrácí obsažené vitamíny a minerály. Dvě stě gramů kyselého zelí pokryje bohatě denní dávku vitamínu C a vitamínu B 12, který je mimořádně důležitý pro činnost mozku a celé nervové soustavy. Díky kvasnému procesu se v kysaném zelí vytváří probiotické kultury. Spolu s velkým množstvím vlákniny mají mimořádně pozitivní účinek na naše trávicí ústrojí.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 04. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!