Vitamín C jako účinná prevence i zajímavý přírodní lék. S čím vším nám mohou pomoci vysoké dávky vitamínu C?
Není žádnou novinkou, že vitamín C je všelék. Dokáže nás účinně chránit před nachlazením, negativními vlivy znečištění ovzduší a dokonce v těle působí jako silný antioxidant. V neposlední řadě pomáhá opravovat tkáně, hojit rány a chrání nás před nemocemi celého kardiovaskulárního systému. Zmůže toho však mnohem víc.
Vitamín C podporuje také vstřebávání železa z potravy a snižuje množství riskantního LDL cholesterolu i triglyceridů v krvi. Funguje i jako přírodní projímadlo, dále napomáhá produkci antistresových hormonů a je důležitým faktorem při tvorbě kolagenu, což znamená, že zpomaluje stárnutí a tvorbu vrásek. Užívat byste jej měli i v případě, že trpíte na křečové žíly, hemoroidy nebo máte předpoklady k rozvoji některých z těchto zdravotních obtíži.
Vitamín C a vysoké dávky na užívání
Vitamín C je považován za relativně bezpečný léčebný prostředek. Užívání vysokých dávek bylo mnohokrát prověřeno a funguje na spoustu zdravotních obtíží. Jestliže budeme užívat vitamín C ve vysokých dávkách, je nutné dodržovat určitá pravidla. S nežádoucími účinky se setkáme jen výjimečně při příjmu mnohem vyšších než doporučených množství. Patří k nim nevolnost až zvracení, bušení srdce, křeče a bolesti hlavy. Jednorázově zvládne dospělý jedinec přijmout maximálně 250 mg. Vyšší množství je třeba rozložit do více denních dávek, protože tělo není schopno jednorázově vyšší dávku vstřebat a využije pouze to, co potřebuje, zbytek vyloučí. V době onemocnění, při zranění, v případě, že kouříte a v dalších situacích, kdy je zvýšen oxidativní stres, potřebuje organismus běžně vyšší než doporučená množství. To je pak už vhodnější dodat tělu nitrožilně. Případně užívat jednorázovou nejvyšší dávku 250 mg několikrát – třeba i 8x – denně. Hlavním propagátorem užívání vysokých dávek vitamínu C byl dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling. Doporučoval vitamín C k léčbě nejrůznějších zdravotních potíží od nachlazení až po nádorová onemocnění.
Nezapomínejte v létě na citrusy. Pomáhají při hubnutí i hydrataci těla
Potřebujete tělu dodat vitamín C? Připravte si jídlo, ve kterém kralují citrusy
Vitamín C a megaskorbická léčba
Léčba vysokými dávkami vitamínu C se, podle veškerých dostupných výzkumů, zdá být i zajímavým preventivním prostředkem. Označuje se jako “megaskorbická léčba” a má řadu svých příznivců. V rámci prevence je možné zajít si několikrát za rok na infuze vitamínu C, kde se podává dávka cca 0,05–0,6 g vitaminu C na 1 kg tělesné hmotnosti. Většinou se doporučuje absolvovat minimálně 5–10 infuzí, protože toto množství vitamínu C má na organismus silný účinek antioxidační, imunomodulační, protizánětlivý a selektivně cytostatický vůči nádorovým buňkám. Lidem se sníženou imunitou či se stresovým stylem života se doporučuje tyto infuze čas od času podstoupit. Naproti tomu u nádorových onemocnění, se mohou podávat i dávky mnohonásobně vyšší. V takovém případě je však nutné, aby daný člověk byl pod trvalým dohledem lékařů. Jelikož nadměrně vysoké dávky vitamínu C mohou mít neblahý vliv na ledviny.
Ovšem například v jedné ze studií, jež byly na toto téma provedeny, autoři konstatují, že dávka 1,5 g/ kg vitamínu C podávaná třikrát týdně je bezpečná, bez závažnější toxicity pro pacienty s normální funkcí ledvin a bez známek urolitiázy při výchozím vyšetření. Pro podávání vyšších dávek je pak nutné skutečně být už pod trvalým lékařským dohledem. Klinické studie, které byly provedeny, rovněž potvrdily účinky vysokých dávek vitamínu C jako netoxického chemoterapeutika. Výzkumy v této oblasti však i nadále probíhají.
Vitamín C jako lék z přírody
Vitamín C má své zdroje všude kolem nás. Preventivně nám postačí zařazovat do jídelníčku potraviny obsahující jeho vyšší množství, což jsou především šípky, rakytník řešetlákový, zelenina (petrželová nať, rajčata, mladá pšeničná travička, brokolice, paprika, křen, pažitka, růžičková kapusta, brokolice, zelí, kysané zelí, hlávkový salát), ovoce (kiwi, jahody, žlutý meloun, maliny, ostružiny, citrusové plody – grepy, pomeranče, citrony, jeřáb obecný, rybíz či jablka). Vyzkoušet můžete také kustovnici čínskou, známou také pod názvem goji, jež byla pro svůj mimořádně vysoký obsah živin a příznivé terapeutické účinky zařazena mezi tzv. superpotraviny. Krom vitamínu C obsahují její plody vysoké množství dalších vitamínů, stopových prvků a fytochemikálií.
Vitamín C a prevence
Ráno nalačno vypijte sklenici čistého vitamínu C s teplou vodou. Nejvhodnější je čerstvě vymačkaná citrónová šťáva, případně koupená 100% citrónová šťáva či běžně prodávaný sypký vitamín C z lékárny. Ovšem pozor – musí se jednat o 100% kyselinu askorbovou bez jakýchkoliv přídatných látek.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku