Vitamín C je pro pevné zdraví nezbytný

Pořádná dávka vitamínu C? Zapomeňte na syntetické doplňky stravy. Jezte potraviny, které v sobě ukrývají pořádnou porci céčka

Vitamín C posiluje imunitní systém a chrání nás před nachlazením i různými dalšími nemocemi. Jde o silný antioxidant, který rozhodně potřebujeme k tomu, abychom byli zdraví. Vitamín C ale našemu tělu dodává také kolagen, který je nezbytný pro kůži, vazy i kosti. Dobrou zprávou je, že nemusíme kupovat žádné zázračné doplňky stravy. Abychom tělu poskytly dostatečnou denní dávku vitamínu C, je důležité jíst ty správné potraviny.

Když se řekne “vitamín C”, každému se hned vybaví citrusové plody. Ty pochopitelně vysokým množstvím céčka oplývají, ale rozhodně nejsou samy. Vysoké množství vitamínu C obsahuje třeba i paprika, meloun, jahody nebo papája. Také květák, račjata, špenát a dokonce i brambory. A vitamín C se hojně nachází také v některých bylinkách, třeba v tymiánu nebo mátě.

Vitamín C nesnese zahřívání

Vitamín C je termolabilní, což znamená, že nesnáší zahřívání. Veškeré potraviny, které céčko obsahují bychom proto měli konzumovat ideálně za studena. Vitamín C se ničí při teplotách nad 40 stupňů a pokud jej vystavíte teplotě vyšší než 60 stupňů, nezůstane vám z něj v dané potravině vůbec nic. Tělu tak nejlépe vitamín C dodáme, pokud budeme potraviny na něj bohaté konzumovat syrové. Rozhodně však nezapomeňte ovoce i zeleninu před konzumací dobře omýt, ideálně ve vlažné vodě.

Čtěte také:

Vitamín C a jeho účinky na náš organismus. Víte proč je pro nás tak důležitý?

Vitamíny podle abecedy: Opravdu nás vitamín C ochrání před nemocemi z nachlazení? A znáte pravidla pro jeho užívání?

Znáte bergamot? Citrus, který chrání srdce a umí zajistit dlouhověkost

Nejlepší zdroje vitamínu C: Goji

Plody kustovnice čínské čili goji jsou extrémně bohaté na vitamín C. Nejčastěji se konzumují sušené, ale můžete si také pochutnat na šťávě z goji. Ta by měla být pochopitelně získávaná cestou za studena. Jako prevence nemocí z nachlazení se doporučuje jíst 10-20 g sušených bobulí denně alespoň po dobu jednoho měsíce.

Nejlepší zdroje vitamínu C: Petržel

Měli jste tušení, že petržel je obřím zdrojem vitamínu C? Má ho dokonce více než pomeranč. Petržel přidáte snadno do jakéhokoliv pokrmu, hodí se naprosto všude. Skvělá je pak na saláty nebo jako příloha k masu. Nejvíce vitamínu C ukrývá pochopitelně petrželová nať, ale ani kořen není pozadu. Obojí se vyplatí konzumovat ve vyšším množství.

Nejlepší zdroje vitamínu C: Rakytník

Rakytník je tak trošku opomíjená rostlina. Přitom na pěstování není příliš náročná a každoročně vám poskytne zdroj vitamínu C na celou zimu. Krom céčka však ukrývá také vitamíny A, B, E, F, K a P či minerály, stopové prvky a kyseliny. Ne náhodou je tento univerzální multivitamín či doplněk stravy označován jako superpotravina. Z rakytníku si můžete vylisovat šťávu nebo si jej zamrazit a používat jej každý den dle aktuální chutě.

Rybíz patří mezi jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C

Nejlepší zdroje vitamínu C: Černý rybíz

I když není jeho sezóna, můžete si pochutnávat na jeho šťávě nebo lyofilizovaném černém rybízu. Obojí vám poskytne obří množství vitamínu C. Ale také vitamin E nebo většinu vitamínů skupiny B, betakaroten a vlákninu. Černý rybíz má poměrně specifickou kyselou chuť, která neosloví každého, ale je možné z něj vykouzlit spoustu dobrot. Ať už sladkých nebo slaných. 

Nejlepší zdroje vitamínu C: Acerola

Možná jste si všimli, že acerola neboli barbadoská třešeň je součástí některých doplňků stravy, které se pyšní tím, že poskytují přírodní vitamín C. Právě acerola totiž obsahuje céčko skutečně ve velkém množství. Sehnat se dá v tobolkách nebo také ve formě šťávy či prášku, který můžete přidávat podle libosti do jídla. Mimochodem, acerola obsahuje dvakrát víc hořčíku, vitamínu B5 a draslíku než pomeranče. Dále pak železo, fosfor, betakaroten a další silné antioxidanty.

Nejlepší zdroje vitamínu C: Paprika

Obyčejná paprika se pyšní opravdu vysokým množstvím vitamínu C. Ale také vitamín A, betakaroten, vitamíny skupiny B a vitamín E. V kuchyni jde o naprosto univerzální potravinu. Přidávat ji můžete naprosto kamkoliv nebo s ní jen ozdobit například chlebíčky. A chutná i samotná. Můžete ji přidat do salátů nebo ji marinovat a tepelně nezpracovanou pak přidat jako přílohu k masu.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!