Vlašské ořechy pod mikroskopem. Co všechno obsahují a s čím nám mohou pomoci?
Vlašské ořechy jsou kulinářskou lahůdkou. Říká se, že pro zdraví bychom měli sníst hrst ořechů denně. Při vnitřním užití jsou blahodárným prostředkem pro náš organismus. Stejně však působí i olej z ořechů či listy ořešáku. Právě teď je čas vlašské ořechy sbírat, zajděte si na ně!
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku. Je to strom, který má svůj domov původně ve Střední Asii a na Balkáně, u nás už dávno zdomácněl. Dorůstá výšky až třicet metrů a je považován za krále mezi stromy. Ne náhodou je jeho celé jméno ořešák královský. Vlašské ořechy jsou součástí lidské stravy po tisíce let.
Vlašské ořechy a jejich nutriční hodnoty
Vlašské ořechy v sobě ukrývají zhruba 65 procent tuků a 15 procent bílkovin. Sacharidů mají jen velmi málo. Pokud bychom přepočítali vlašské ořechy na jednu porci, pak by nám vycházelo, že mají:
Lískové ořechy – proti stresu i špatné náladě
Domácí máslo? Připravte si jej ze smetany nebo ořechů
Ořechovka neboli ořechovice patří do každé domácnosti. Čistí žaludek a má antibiotické účinky
- 185 kalorií
- 4 procenta vody
- 4,3 gramů bílkovin
- 3,9 gramů sacharidů
- 0,7 gramů cukru
- 1,9 gramů vlákniny
- 18,5 gramů tuků
Vlašské ořechy jsou plné tuku
Vlašské ořechy obsahují sice většinu tuku, což z nich dělá energeticky vydatný pokrm. Ovšem podle studií, které byly provedeny, nemohou být považovány za potravinu, která by zvyšovala riziko obezity. Vlašské ořechy jsou bohatší, více než většina jiných druhů ořechů, na polonenasycené tuky neboli polonenasycené mastné kyseliny (PUFA). Přičemž nejhojněji je zde obsažena omega-6 mastná kyselina: kyselina linolová. Vlašské ořechy ukrývají rovněž relativně vysoké procento zdravých omega-3 tuků alfa-linolenové kyseliny (ALA). Právě vlašské ořechy jsou jediné, které obsahují významné množství ALA. Ta je považována za zvláště prospěšnou pro zdraví srdce a také pomáhá snižovat záněty v těle i zlepšovat složení krevních tuků. ALA je navíc také předchůdkyní omega-3 mastných kyselin EPA a DHA s dlouhým řetězcem, které jsou spojovány s řadou zdravotních výhod.
Vitamíny a minerály, které ukrývají vlašské ořechy
Vlašský ořechy jsou důležitým zdrojem i některých vitamínů a minerálních látek. Mezi ty nejcennější patří především:
Měď: jde o minerál, který pečuje o zdravé srdce. Rovněž pomáhá udržovat zdravé kosti, nervy a pečuje o správně fungující imunitní systém.
Kyselina listová: je známá také jako folát a je spojována s mnoha zdravotními benefity. Především se bez ní neobejdou ženy, které chtějí otěhotnět nebo nastávající maminky v prvním trimestru těhotenství.
Vitamín B6: má velký podíl na správné funkci imunitního systému a pečuje o zdraví nervového systému. Nedostatek vitamínu B6 může způsobit i anémii.
Vitamín E: ve srovnání s jinými druhy ořechů obsahují vlašské ořechy vysoké hladiny gama-tokoferolu, což je speciální forma vitamínu E. Jde o silný antioxidant.
Vlašské ořechy a další zajímavé sloučeniny
Vlašské ořechy v sobě skrývají komplexní směs bioaktivních rostlinných sloučenin. Především jsou značně bohaté na antioxidanty, které jsou koncentrovány zejména v tenké hnědé “kůži” ořechů. Dál pak obsahují například kyselinu ellagovou, což je polyfenol, který umí snižovat riziko srdečních chorob i nádorových onemocnění.
Dále je v nich obsažen také flavonoid katechin, který pečuje o zdravé srdce. A v neposlední řadě pak obsahují i melatonin, což je hormon, který je nezbytný pro správný biorytmus spánku a bdění.
Vlašské ořechy a jejich benefity pro naše zdraví
Rozhodně ne omylem jsou vlašské ořechy spojovány s řadou zdravotních výhod. Údajně jsou skutečně schopny chránit nás před kardiovaskulárními nemocemi nebo před nádorovým bujením. Pečují rovněž o zdravé funkce mozku. Snižují cholesterol i případné záněty v těle. A dodávají nám spoustu cenných látek, které lidské tělo ke svému správnému fungování potřebuje. Tak si dejte denně alespoň jednu hrst – na zdraví!
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku