Protizánětlivá dieta vyčistí tělo, pomůže zhubnout a může vyřešit i některé zdravotní obtíže
Jedna z diet, kterou i mnozí odborníci vzali na milost. Protizánětlivá dieta je totiž nejen o hubnutí, ale rovněž o zlepšení zdraví. Potraviny ke konzumaci jsou vybírány tak, aby chránily tělo před případným vznikem zánětu. Případně jej eliminovali, pokud už v těle nějaký probíhá. Protizánětlivá dieta je tak schopna vylepšit zdraví a zároveň i celkově zlepšit naši celkovou pohodu.
Protizánětlivá dieta klade důraz na plnohodnotné potraviny, ovoce, zeleninu a zdravé tuky. Zároveň minimalizuje příjem zpracovaných potravin. Účelem je nejen snížení tukové hmoty, ale především boj proti zánětu a zlepšení celkového zdraví. Výhodou diety je i to, že je možné držet ji dlouhodobě, i když vyhýbat by se jí raději měli lidé, kteří mají problémy s ledvinami či chronické nemoci. A pochopitelně není určena ani pro těhotné a kojící ženy.
Protizánětlivá dieta podpoří zdraví
Protizánětlivá dieta je vytvořena tak, aby snižovala riziko vzniku onemocnění souvisejících se zánětem. Především se jedná o srdeční problémy či autoimunitní poruchy. Protizánětlivá dieta je skvělou volbou i v případě, že vás trápí nějaký chronický zánět. Protizánětlivá dieta preferuje především potraviny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, bílkoviny (například ryby a kuřecí maso) a zdravé tuky (olivový olej, ořechy). Naopak se vyhýbá potravinám, které záněty způsobují. Sem patří zejména zpracované potraviny, sladkosti či trans-tuky. Protizánětlivá dieta hojně využívá i protizánětlivé byliny a koření.
Bezlepková dieta je jediné řešení při nestravitelnosti glutenu
Zdravá dieta neznamená hladovění. Hubnutí pomocí nebezpečných diet je cesta do pekel
Protikvasinková dieta – co jíst a co ne, abyste se zbavili kvasinek
Protizánětlivá dieta a její možnosti
Je mnoho druhů protizánětlivých diet, je tedy na vás, kterou zvolíte. Přinášíme seznam těch nejpopulárnějších:
Středomořská strava
Tato protizánětlivá dieta klade velký důraz na začlenění čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, kvalitních zdrojů bílkovin a zdravých tuků. Středomořská dieta omezuje spotřebu červeného masa a zpracovaných potravin. Hojně se využívají bylinky a koření. Středomořská strava cíleně snižuje riziko vzniku chronických onemocnění a zánětů a celkově zlepšuje zdraví organismu.
Paleo dieta
Protizánětlivá dieta, která se zaměřuje na kompletní, nefalšované potraviny. Především se konzumuje dostatek libového masa, mořských plodů, ovoce, zeleniny, ořechů a semínek. Naopak se nekonzumují obiloviny, mléčné výrobky a zpracované potraviny. Paleo dieta napomáhá celkové pohodě a zdraví.
Keto dieta
Keto dieta nebo také ketogenní dieta je zaměřena na velký příjem bílkovin a minimální příjem sacharidů. Tělo tlačí do stavu ketózy. Větší důraz se zde klade na tuky. Keto dieta však rozhodně nevyhovuje všem a není vhodné držet ji dlouhodobě.
Veganská strava
I když jde o životní styl, je to vlastně zároveň i protizánětlivá dieta. Veganský jídelníček se zaměřuje na rostlinnou výživu a zahrnuje širokou škálu ovoce, zeleniny, luštěnin a obilovin, které jsou nabité živinami. Jde o dietu, která pomáhá potlačit záněty a podporuje optimální zdraví tím, že se vyhýbá nasyceným tukům a čerpá spoustu zdravotních výhod z antioxidantů.
Autoimunitní protokol
Je to vlastně zároveň i protizánětlivá dieta především pro ty, kteří mají nějaký autoimunitní problém. Styl stravování je podobný jako u paleo stravy, je však mnohem přísnější. Zcela zakázané jsou zpracované potraviny, alkohol, nejrůznější přísady do jídel, rafinované cukry, káva, čaj a oleje. Tato protizánětlivá dieta pomáhá zklidnit imunitní systém a snižuje záněty.
Protizánětlivá dieta a její výhody
Protizánětlivá dieta pomáhá udržovat stabilní glykemickou odezvu, může pomáhat proti zánětivým onemocněním kloubů a snižovat jejich bolest a díky vhodnému složení stravy může být i zajímavou prevencí rakoviny. Protizánětlivá dieta a především tedy konzumace protizánětlivých potravin podporuje kognitivní funkce a zlepšuje zdraví pokožky i vlasů. A v neposlední řadě pak podporuje zdraví střev a snižuje oxidační stres.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku