Bezinkový likér a další recepty z plodů černého bezu
Léto se sice blíží ke konci a většina oblíbeného ovoce je již sklizená a zpracovaná, ale přesto nemusíte mít strach, že je letos všem dobrotám konec. Na přelomu srpna a září totiž začíná dozrávat černý bez, čehož je potřeba využít. Tato rostlina má nejen blahodárné účinky na lidské zdraví, ale i skvělou chuť. Vyrazte tedy do přírody, nasbírejte černý bez a vyrobte si například lahodný bezinkový likér, sirup z černého bezu nebo další skvělé produkty. Poradíme vám, jak na to.
Zázračná rostlina jménem černý bez
Kdo někdy vyzkoušel bezinkový likér, šťávu či sirup z černého bezu nebo třeba bezinkový čaj, pravděpodobně na černý bez už nedá dopustit. I když se jedná o keř poměrně nenápadný a často přehlížený, jeho květy i plody jsou skvělým pomocníkem na léčbu řady chorob, ale i chutným doplňkem v kuchyni.
Naši předci si bez černého bezu dokonce neuměli ani život představit. Tento keř byl součástí téměř každého dvorku a lidé si ho velmi vážili. Byli si totiž vědomi jeho zázračných účinků na zdraví. Dokazuje to i staré přísloví „Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni.“.
Na přelomu léta a podzimu dozrávají plody černého bezu, které obsahují vitamíny C a B, karoteny, organické kyseliny, cholin, glykosidy, antokyan a další látky, díky nimž jsou produkty z bezu zdraví velmi prospěšné. A vzhledem k tomu, že černý bez roste ve volné přírodě v hojném množství, byla by škoda toho nevyužít.
Černý bez léčí migrénu i nevolnost
Černý bez je mezi lidmi od pradávna oblíbený nejen díky lahodné chuti, kterou dokáže dodat, ale především pro své léčebné účinky. Využít se dá v léčitelství celá rostlinka – kořen, list, květ i plod. Čaj z květů například mírní kašel, rýmu, horečku, ale i zažívací potíže. Výhonky léčí bolesti zubů, listy zase mírní popáleniny. Plody černého bezu jsou pak vynikajícím pomocníkem při léčení migrén a nervových chorob, především zánětů nervů. Mít tedy doma vždy připravený například sirup z černého bezu je pro každý případ vhodné.
Proč je nutné černý bez dobře zpracovat?
Pozor však na projímavé účinky černého bezu. Pokud budete konzumovat ne zcela zralé plody, můžete se s tímto problémem setkat. Doporučuje se tedy buď nechat plody opravdu pořádně dozrát, nebo převařit. Vařením černý bez své projímavé účinky ztrácí. Konzumace syrových bezinek se nedoporučuje, jelikož obsahují glykosid sambunigrin, který může způsobit nevolnost. Ten se tepelnou úpravou či sušením vytrácí.
Na výslednou chuť produktu mohou mít neblahý vliv také stopečky. Je proto dobré je důkladně otrhat.
Bezinkový likér na tři způsoby
Pokud se rozhodnete vyrobit si bezinkový likér, určitě neprohloupíte. Je výborný, slaďoučký a má řadu příznivých účinků na zdraví. Pomáhá například při revmatismu, bolestech páteře, příznivě působí na zažívání a má protineuralgický účinek.
Každá hospodyňka má ve zvyku bezinkový likér vyrábět trošku jinak. Někdo dává více cukru, někdo méně, někdo ho chce silnější, někdo slabší, někdo rád dochucuje tím, někdo zase tamtím a podobně. My vám nabídneme tři recepty, z nichž si snad každý vybere podle svých preferencí.
Bezinkový likér 1
Suroviny:
- 5 kg černého bezu - zralé plody
- 2 kg cukru krupice
- 3 l vody
- 1 l rumu
- 2 citróny
- 5 lžic mleté kávy
- 5 ks hřebíčku
Bezinkový likér 1 – recept:
Zralé plody černého bezu důkladně propereme, zbavíme stopek a přelijeme vodou tak, aby byl všechen černý bez ponořený. Přidáme omytý a na kolečka nakrájený a vypeckovaný citrón, hřebíček a společně přivedeme k varu. Asi 10 minut povaříme, následně přecedíme a důkladně vymačkáme přes cedník či plátno do velikého hrnce tak, abychom se zbavili veškerého odpadu.
Do hrnce s vymačkanou šťávou přidáme nachystaný cukr s kávou a důkladně promícháme. Ochutnáme a podle chuti přisladíme, přikyselíme či přidáme kávu. Následně vše společně za občasného míchání vaříme ještě 15 minut.
Bezinkový likér necháme vychladnout a přilijeme do něj rum. Dobře promícháme a rozlijeme do skleněných uzavíratelných lahví.
Hotový bezinkový likér skladujeme v chladu a temnu, podáváme vychlazený a s ledem.
Bezinkový likér 2
Suroviny:
- 4 kg černého bezu – zralé plody
- 1 kg cukru krupice
- 2 l vody
- 1 l vodky
- 1 citrón
- 2 ks celé skořice
- 2 ks badyánu
Bezinkový likér 2 – recept:
Nejprve si propereme zralé a stopek zbavené plody černého bezu. Stopky odstraníme opravdu důkladně, jinak by mohl být výsledný bezinkový likér hořký. Nachystaný černý bez přelijeme vodou, abychom všechny kuličky měli ponořené a společně s nakrájeným a vypeckovaným citrónem vaříme asi 10 minut. Následně přecedíme přes síto či plátýnko tak, abychom se zbavili veškerého odpadu.
Do přeceděné bezové šťávy přidáme cukr, badyán a skořici a za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Po vychladnutí odebereme koření, přidáme vodku a promícháme.
Hotový bezinkový likér rozlejeme do čistých skleněných nádob s uzávěrem a uchováváme v chladu a temnu. Likér podáváme dobře vychlazený.
Bezinkový likér 3
Suroviny:
- 4,5 kg černého bezu – zralé plody
- 1,5 kg cukru krupice
- 3 l vody
- 1 l slivovice
- 2 citróny
- 4 lžíce mleté kávy
- 2 lžičky černého pepře
- 2 ks celé skořice
Bezinkový likér 3 – recept:
Zralý a stopek zbavený černý bez dobře propereme, přidáme nakrájený a vypeckovaný citrón a vaříme asi 10 minut v hrnci s vodou tak, aby byly všechny plody ponořené. Následně přecedíme obsah hrnce přes sítko s plátýnkem tak, aby nám zůstala pouze čistá bezová šťáva. Do ní přidáme cukr, kávu, pepř a skořici a za občasného míchání vaříme společně asi 15 minut.
Uvařenou směs necháme vychladnout, odebereme koření, přidáme slivovici a dobře promícháme. Bezinkový likér nalahvujeme do uzavíratelných sklenic a skladujeme v chladu a temnu. Před podáváním dobře vychladíme.
Další recepty z plodů černého bezu
Sirup z plodů černého bezu
Suroviny:
- 2 kg zralých plodů černého bezu
- 1 kg cukru
- 20 g kyseliny citrónové
- voda
Sirup z plodů černého bezu – recept:
Černý bez opereme, zbavíme stopek a přelijeme vodou tak, aby byly všechny bobulky ponořené. Přidáme kyselinu citrónovou, promícháme a na 30 – 40 hodin dáme do chladu. Následně vše promixujeme a přes síto s plátýnkem propasírujeme a procedíme tak, aby nám zbyla pouze čirá tekutina. Přidáme cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
Sirup z černého bezu rozlejeme do skleněných uzavíratelných nádob a skladujeme v chladu.
Čaj z plodů černého bezu
Suroviny:
- 1 kg zralého černého bezu
- 1 citron
- med
- voda
Čaj z plodů černého bezu – recept
Nasbíraný černý bez dobře propereme a zbavíme ho veškerých stopek. Citrón omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Kuličky bezu společně s nadrobno nakrájeným citrónem rozložíme rovnoměrně na suché, teplé, provzdušněné místo a necháme řádně vysušit. Pokud máme sušičku na ovoce, použijeme ji, celý proces se urychlí.
Jakmile máme černý bez pořádně proschlý, uchováváme jej v uzavíratelné nádobě, aby se k němu nedostávala vlhkost.
Samotný čaj připravíme tak, že jednu lžíci sušeného bezu přelijeme 250 ml vroucí vody, přidáme lžičku medu a necháme 15 minut louhovat.
Džem z plodů černého bezu
Suroviny:
- 2 kg zralých plodů černého bezu
- 2 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 600 ml vody
Džem z plodů černého bezu – recept:
Zralé bobulky černého bezu propereme, zbavíme stopek a rozmixujeme. Přidáme cukr a vodu, dobře promícháme a necháme vařit do té doby, než směs zhoustne. Následně přidáme kyselinu citrónovou a ještě velmi krátce povaříme.
Dokud je džem ještě horký, rozdělíme ho do omytých sklenic, uzavřeme je a necháme vychladnout dnem vzhůru. V případě, že džem zavařujeme, učiníme tak při teplotě 85°C po dobu 10 minut.
Diskuse k článku