Kuchyňský dřez vybírejte podle druhu materiálů a jejich vlastností. Zaručené rady, jak nesáhnout vedle
Rekonstruujete nebo zařizujete novou kuchyň? Může se zdát, že vybrat kuchyňský dřez bude ta nejjednodušší věc, jenže opak je pravdou. Je to větší věda než byste čekali. Poradíme vám, jak takový dřez do kuchyně vybrat, aby vám perfektně sloužil.
Vybrat ten správný kuchyňský dřez dá zabrat. Tedy pokud jej chcete mít v kuchyni na dlouho a chcete být opravdu spokojeni. Nezáleží jen na tvaru dřezu, ale i na jeho velikosti a rozhodně i na výběru materiálu a správném umístění. To všechno je na vás i v případě, že vám další odborné práce dělá firma. Výběr dřezu i jeho instalaci na správné místo si pohlídejte.
Dřez na celý život
Kuchyňský dřez je pro někoho alfou i omegou kuchyně, jiný jej zase téměř vůbec nevyužívá. I podle toho je třeba vybírat ten správný, který do vaší kuchyně bude nejlépe pasovat. Jestliže nemáte myčku a tedy ve dřezu myjete veškeré nádobí, pak pro vás může být ideální dvojdřez. Nejlépe s velkou okapovou plochou. V případě, že nádobí ručně vůbec nemyjete a dřez ani jinak příliš nevyužíváte, bohatě postačí, když si pořídíte mini dřez bez okapové plochy. Nicméně i tak má dřez v kuchyni své jasné místo. Počítejte také s tím, že jde o součást kuchyně, která s námi vydrží mnoho let.
Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně
Chov perliček skrývá mnoho výhod pro vaši zahradu i kuchyni. Chovali je už staří Egypťané
Využíváte léčivé koření do jídla? Druhy koření, které by ve vaší kuchyni neměly chybět
Velký nebo malý dřez?
Malý dřez se hodí pouze v případě, že v kuchyni máte myčku a třeba ani příliš nevaříte. Větší dřez najde v kuchyni rozhodně větší využití. I v případě, že máte myčku nádobí. Větší kuchyňský dřez můžete využít například i na omývání ovoce a zeleniny. Případně třeba i na slupky od brambor, v takovém případě je pak ale vhodné nainstalovat vedle dřezu zároveň i otvor na malý domácí kompost, který bude umístěn pod dřezem. Jde o velice praktické řešení.
Výběr dřezu do kuchyně
Ve chvíli, kdy budete mít rozmyšleno, jaký dřez do své kuchyně chcete, je třeba rozhodnout se pro vhodný materiály. Dříve se vyráběly plastové, plechové nebo nerezové dřezy. Všechny tři druhy jsou sice v nabídce pořád, avšak jednoznačně vévodí nerez. Další možností, po které je dobré se poohlédnout, je granit. S granitovým dřezem opadnou například nevzhledené skvrny na dřezu a neustálé omývání a leštění. Navíc jde o moderní a kvalitní materiál. Granit na kuchyňský dřez je velice odolný, dobře se udržuje a navíc i hezky vypadá. Sáhnout ale můžete i po keramice. Ta bývá, oproti granitu, většinou levnější.
Dřez a baterie k sobě neodmyslitelně patří
Ke dřezu budete pořizovat pochopitelně i baterii. I na té si dejte záležet. V žádném případě nevolte jen tu obyčejnou a nejlevnější. Vyplatí se investovat například do baterie, která funguje i jako sprcha. Je nenahraditelná právě v případě, že ve dřezu omýváte potraviny. A stejně jako u dřezu, i u baterie se zaměřte na vhodné materiály. Nerezová je sice praktická, ale je na ní vidět každá kapka vody. Granitová nebo keramická se opět bude velice dobře udržovat. A myslete i na špunt. Klasický rozhodně nepořizujte, moderní dřez by měl mít dobře udělanou výpusť. Tedy tak, aby bylo možné napuštěný dřez vypustit suchou rukou z okraje nebo z vrchní části dřezu.
Pravý nebo levý dřez?
Při výběru dřezu se často zapomíná nahlížet na to, jestli jedinec, který dřez bude využívat, je levák nebo pravák. Přitom je to podstatná informace. Pokud jste totiž praváci, pak byste měli mít dřez nalevo od varného panelu. V případě leváka by to mělo být právě naopak. Tedy napravo.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku