Nasušte si bylinky do zásoby

Víte, jak na správné sušení bylinek? Udělejte si zásoby na celou zimu

Svoje oblíbené bylinky nemusíte přes zimu oplakávat, ani je těžce shánět v bylinkářství. Ke konci sezóny je jednoduše skliďte nebo vyrazte na sběr a nasušte si je. A nebojte se ničeho, sušení bylinek není žádná věda. Poradíme vám, jak nejlépe na to!

Jestliže jste se rozhodli, že se pustíte do sušení bylinek, měli byste si pospíšit. Je totiž už nejvyšší čas, pokud si ještě nějaké zásoby chcete vytvořit. Brzy přijde ochlazení, díky kterému už se bylinky začnou ukládat k zimnímu spánku. Tedy nyní je nejlepší doba pro sběr i sušení bylinek.

Pravidla pro sušení bylinek

Každá bylina má odlišná pravidla sběru i sušení. Přesto všechno však platí, že nejlepší je sbírat byliny vždy za slunného a suchého dne. Některé byliny se sbírají po ránu, jiné v poledne. Některé byliny je možné sbírat i později odpoledne nebo večer, u většiny se to však už nedoporučuje. Zároveň je nutné dodržet, abychom sbírali výhradně jen zdravé části rostlin. Sušení bylinek by pak mělo probíhat hlavně rychle. Přičemž některé byliny vyžadují nízkou teplotu, jiné zase musíme sušit na teplotu poměrně vysokou, aby vůbec proschly. Nízká teplota se týká všeobecně listů a jemných květů. Patří sem například jitrocel kopinatý nebo sléz maurský, teplota při sušení bylinek by v takovém případě neměla překročit 35 stupňů. Naopak měsíček lékařský nebo plody šípku vyžadují teplotu vyšší. Klidně 50-55 stupňů. A kořeny jsou kapitolou samostatnou. Ty je třeba pořádně prosušit klidně při teplotě 60 stupňů Celsia. Vždy pamatujte na to, že je byliny nutné dokonale prosušit, abychom předešli případnému plesnivění. Tím by celá sklizeň přišla vniveč.

Čtěte také:

Fytoterapie využívá léčivou moc bylinek a uzdravuje lidské tělo do hloubky

Chřipková epidemie? Chřipka a nachlazení jsou nemoci, které lze zahnat bylinkami

Jak na sušení hub – v troubě, v sušičce, na slunci

Sběr a sušení bylinek v říjnu

V tento čas se již příroda začíná ukládat do klidu a spánku, tedy logicky sortiment bylinek ke sběru v přírodě rychle ubývá. V tento čas je ideální chvíle pro sběr plodů hlohu, jalovce nebo i šípku. Dá se sbírat také oddenek pýru, puškvorce nebo kozlíku. A na zahrádce si nezapomeňte sklidit veškeré bylinky, které se ještě pnou na záhonku. Především pak meduňku, mátu, bazalku nebo šalvěj. Jakmile je přejde první mráz, už je nebudete moci využít. Kuchyňské bylinky navíc nemusíte jen sušit, ale můžete je také zamrazit. Buď samostatně nebo například do másla, což může být hodně zajímavá alternativa uskladnění bylinek.

Ze sušených bylinek si můžete udělat směs koření nebo vlastní čajovou směs

Samostatnou kapitolou je pak sběr kořenů. To se provádí ideálně až v druhé půli října. Rostliny už musí být zcela uložené ke spánku, čímž se do kořenů přesune i veškerá jejich síla. Sbíráme zejména kořen pampelišky nebo čekanky (na výbornou rostlinnou kávu z kořenů), kořen kostivalu (pohmožděniny, naraženiny) nebo lopuchu (ekzémy a oplachy pro krásné vlasy) a nasbírat můžeme i kořen pupavy, která se hodí třeba na omývání končetin proti plísním. Sušení bylinek, respektive kořenů je samozřejmě o něco náročnější. Kořen je třeba nejprve důkladně očistit a omýt, následně pak nakrájet na jednocentimetrové plátky a následně pak sušit. Buď pozvolna na větraném, stinném místě, na prodyšných sušících sítech. Anebo rychle v troubě či sušičce.

Základní rady pro sušení bylinek:

  • sušení bylinek by mělo být rychlé
  • vždy sušíme na prodyšné ploše (sušička, sušící síta)
  • sušíme očištěné, čisté byliny
  • sušení musí proběhnout za přispění umělého tepla nebo ve stínu v průvanu, nikdy ne přímo na slunci
  • při sušení bylinek se rostliny nesmí pomačkat
  • usušené byliny nesmí navlhnout, jinak by se mohla objevit plíseň
  • po sušení bylinek ukládáme rostlinný materiál vždy do pevně uzavíratelné sklenice, kterou opatříme datem sběru a sušení
  • byliny skladujeme výhradně v suchu a temnu, maximálně při pokojové teplotě

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!