Kořen pampelišky čistí játra a ledviny a pomáhá při hubnutí i cukrovce
Někdo ji považuje za otravný plevel, bylináři ale za malý zázrak – pampeliška si svůj přívlastek lékařská právem zaslouží. Využít můžeme nejen listy a květy, ale také kořen pampelišky. Ten si usušte a připravujte si čaj z kořene pampelišky. Tinktura z kořene pampelišky je na výrobu sice náročnější, ale zato vám bude dlouho ku prospěchu.
Pampeliškový med, pampeliškový sirup a pampeliškové víno. Tři recepty, které rozhodně vyzkoušejte
Kořen pampelišky – účinky
Kořen pampelišky můžeme sbírat celoročně, největší sílu má ale na podzim. Pozitivních účinků na zdraví má mnoho, proto se pampeliška využívá na různé recepty z pampelišky, například pampeliškový med či pampeliškový sirup.
- Rozproudí lymfu a tím pomáhá odvádět škodlivé látky z těla.
- Povzbuzuje činnost jater, žlučníku a slinivky, a tím zlepšuje trávení.
- Díky obsahu inulinu reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tak zvládat cukrovku.
- Má protizánětlivé účinky.
- Čistí ledviny a zvyšuje tvorbu moči, čímž pomáhá pročistit krev a celý organismus.
- Snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
- Pomáhá při léčbě kloubních onemocnění jako je revmatismus, dna a dalších.
- Čistí pleť a pomáhá v boji s alergiemi.
- Studie naznačují pozitivní vliv kořene pampelišky při léčbě rakoviny.
Pampeliška obsahuje mnoho prospěšných látek – některé vitamíny z řady B, dále vitamíny A, C, D a z minerálních látek především draslík, mangan, měď, fosfor. Najdeme v ní také hořčiny, třísloviny, aminokyseliny a další.
Kořen pampelišky – uchování
Čerstvý kořen pampelišky můžeme rovnou užívat a spotřebovat. Děláme z něj nejen čaj, ale přidáváme ho třeba i nasekaný do salátů. Pokud jej chceme dlouhodobě uchovat, můžeme jej usušit, vyrobit tinkturu, pampeliškové víno nebo olej.
Kořen pampelišky sušíme na vzdušném místě ve stínu nebo na slunci. Pokud využijeme sušičku, teplota sušení může být maximálně 50 stupňů. Před sušením kořen důkladně umyjeme a osušíme. Po skončení sušení se ujistíme, že je kořen skutečně suchý, aby nám později nezplesnivěl – kořen nesmí být pružný, při zlomení praskne. Usušený jej můžeme uchovat v suchu v uzavřené nádobě v celku nebo jej pomlít a uchovat jej pomletý.
Čaj z kořene pampelišky
Čaj můžeme připravit z čerstvého nebo sušeného kořene pampelišky. Do hrnku dáme 1-2 lžičky nasekaného kořene a zalijeme jej horkou vodou. Čaj necháme 15 minut louhovat a poté jej scedíme. Pokud nám vadí jeho nahořklá chuť, můžeme čaj osladit medem nebo dochutit citrónem. Čaj z kořene pampelišky pijeme tři týdny 2x denně před jídlem.
Tinktura z kořene pampelišky
Na přípravu tinktury budeme potřebovat:
- 2 lžíce nadrcených nebo namletých kořenů pampelišky
- 300 ml 60% lihu nebo kvalitní pálenky
- Kořen pampelišky zalijeme alkoholem a necháme 2 týdny na teplém místě louhovat.
- Na výrobu tinktury můžeme použít také méně procentní alkohol – dobu louhování pak prodloužíme až na 4 týdny.
- Každý den směs protřepeme a na závěr ji přecedíme.
- Hotová tinktura z kořene pampelišky se uchovává v tmavé nádobě v chladu.
- Tinkturu užíváme 3x denně přidáním 25 kapek do sklenice vlažné vody po dobu 4 týdnů.
- Vyzkoušejte také další recept na tinkturu z pampelišky.
Diskuse k článku