Černé fazole chrání srdce a rýsují štíhlou postavu. Chutnají božsky a jsou rychle připravené
Černé fazole jsou sice méně oblíbené než klasické červené nebo bílé fazole, ale rozhodně by nám měly stát za pozornost. Jsou rychlejší na přípravu a ukrývají v sobě obrovské množství makro i mikroživin, které naše tělo potřebuje. Navíc je to bohatý zdroj vlákniny a mohou nám pomoci zhubnout!
Černé fazole jsou zajímavým zdrojem bílkovin, patří mezi silné antioxidanty a jsou nutričně bohaté. Podporují pocit sytosti a rozhodně jsou vhodné pro všechny, kteří se snaží nějaký ten kilogram zhubnout. Černé fazole jsou navíc i zdrojem kvalitních sacharidů, tudíž nám poskytují energii, kterou naše tělo skvěle využije.
Černé fazole pro zdraví
Černé fazole patří mezi luštěniny a jsou jedním z nejbohatších zdrojů vlákniny. Podporují tak zdravé zažívání a pečují i o střeva. Při konzumaci v dostatečném množství stimulují střevní peristaltiku, čím pomáhají v boji proti zácpě. Umí však i srovnat hladinu cholesterolu či hladinu krevního cukru. Obsažená vláknina zase podporuje pocit sytosti a má i ochranný účinek proti vzniku některých chorob, především zažívacích a kardiovaskulárních. Vláknina navíc zamezí přejídání a tím je schopna pomoci eliminovat nadbytečné kilogramy.
Módní vlna, jíme bílkoviny. Opravdu jsou pro život tak nezbytné?
Superpotraviny podobné lidským orgánům, které léčí: Jezte fazole pro zdravé ledviny!
Luštěniny na talíři. Proč jim věnovat pozornost a co s nimi?
Černé fazole jsou vhodné pro rostlinnou stravu
Především vegetariáni a vegani by měli zbystřit, neboť černé fazole mají vysoký obsah kvalitních bílkovin. V alternativním způsobu stravování tak rozhodně mají své místo. Rovněž mohou pomoci v budování svalové hmoty. Černé fazole mají vysokou nutriční hodnotu a doslova vynikají obrovským množstvím základních vitamínů a minerálů. Jsou obzvláště bohaté na železo, hořčík, fosfor, vitamín B9 i další vitamíny skupiny B, které hrají nezaměnitelnou roli v metabolismu.
Černé fazole jako silný antioxidant
Černé fazole jsou bohaté na antioxidanty. Ve výsledku jejich konzumací tedy pomáháme předcházet předčasnému stárnutí tělesných buněk. Antioxidanty však bojují i proti volným radikálům. A zároveň je důležité zmínit, že díky svému složení působí v těle silně protizánětlivě.
Černé fazole je nutné kombinovat
Stejně jako ostatní luštěniny, ani černé fazole neobsahují všechny takzvané esenciální aminokyseliny. Proto je tedy vhodné kombinovat je s jinými rostlinnými nebo živočišnými zdroji bílkovin. Tím se pak stanou kompletní potravinou. Lidé konzumující výhradně rostlinnou stravu mohou černé fazole kombinovat například s celozrnnými výrobky a zeleninou.
Černé fazole v kuchyni
Černé fazole jsou jednou ze základních potravin jihoamerické gastronomie. V jídle vypadají hezky a přesto, že jsou mírně nasládlé, výborně lahodí v mnoha kombinacích. I těch netradičních. U nás je možné černé fazole koupit konzervované nebo suché. V případě druhé možnosti je nutné udržovat je mimo přímé světlo a teplo. Po uvaření je však možné je zmrazit nebo uchovávat několik dní v lednici v uzavřené nádobě.
Černé fazole se hojně využívají do salátů, bezvadně lahodí i s avokádem a čerstvými bylinkami. Často se objevují v receptech společně s chilli. Hodí se k pečenému masu, do zeleninového guláše nebo indického kari. Vynikající jsou však i polévky z černých fazolí, zde si rozumí především s mrkví.
Černé fazole nejsou pro každého
Stejně jako většina luštěnin, i černé fazole mohou některým lidem způsobovat zažívací potíže. Opatrní s jejich konzumací by měli být především jedinci, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku nebo střevní přecitlivělostí. Po konzumaci se u nich mohou totiž objevit bolesti žaludku, nadměrná plynatost, průjem a podobně. Konzervované černé fazole jsou navíc bohaté na sodík, tudíž by se jim měli vyhýbat lidé s otoky, nemocnými ledvinami nebo se srdečním onemocněním.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
redakce
děkujeme, že jste naší věrnou čtenářkou a zároveň jsme vděční za upozornění na chybu. Věřte, že i redaktor či novinář je jen člověk a může se prostě v tom množství textů upsat navzdory automatickým opravám gramatiky atd.
Každá práce obnáší něco. Ta naše je o tom, dělat radost druhým texty a zároveň umět přijímat konstruktivní kritiku - když se prostě něco nepodaří, nebo se někde vyskytne chyba. Vaše poznámka byla do jisté míry konstruktivní a děkujeme za ni. Snažíme a budeme se snažit dělat vše pro to, aby naše texty byly perfektní, přínosné a pohodové ke čtení.
Budeme nadále rádi, když nám poskytnete zpětnou vazbu - každý člověk musí umět přijímat pozitivní i negativní vazbu - a vězte, že my redaktoři se musíme častěji potýkat s tím druhým a umět z toho diplomaticky vybruslit. Nechceme totiž nikoho urážet. Chceme být však fér. Proto se tímto stavím za svou kolegyni. Stát se to prostě může, jsme ovšem připraveni vždy hbitě na vše reagovat a opravit.
Bez vás čtenářů by to nešlo, tudíž vám všem děkujeme. Přejeme radostnou mysl...
S úctou za redakci Spektrum Zdraví redaktorka Iveta Reinisch
Ellen