Mungo fazole se slaninou
Vynikající pochoutka z Mungo fazolí. Bude zaručeně chutnat i zatvrzelým odpůrcům zdravé výživy!
Suroviny na naši mungo fazole pochoutku:
- Mungo fazole naklíčené (půl sáčku – asi 250 g)
- Špek 50 g (půl menšího prkýnka)
- Anglická slanina 100 g (6 plátků)
- Kukuřice 140 g (půl konzervy)
Fazole mungo recept - postup:
Mungo klíčky - nejdříve musíme nechat naklíčit mungo fazole, viz.dole.*
Nakrájíme špek na nudličky, vložíme na rozpálenou pánev a necháme vysmažit do zhnědnutí. Nakrájíme nahrubo velkou cibuli a přidáme do pánve ke špeku. Necháme cibuli zesklovatět a přisypeme na kousky nakrájenou anglickou slaninu. Do mísy s naklíčenou mungo fazolí vmícháme kukuřici, lehce osolíme, kdo má rád výraznější chuť, doporučuji opepřit. Směs munga a kukuřice smícháme s ostatním v pánvi (doporučuji pánev typu Wok s vyšším okrajem) a krátce orestujeme. A nyní je pochoutka hotová. Můžete si k ní dát chléb, opečený toust nebo cokoli jiného dle vaší individuální chuti. Přeji dobrou chuť!
TIP k fazole mungo: sám jsem byl překvapený, ale když jsem dal první sousto do úst, okamžitě mě napadlo…. „bylo by k tomu fantastické pivo, taková jedenáctka ideální.“ Doporučuji.
Jinak po zběžném spočítání nákladů zjistíte, že nasytíte 3 lidi k prasknutí do 50 Kč, přitom jste originální, pochutnáte si a přinesete do svého jídelníčku zajímavou změnu díky mungo fazolím.
* Mungo fazole je ideální plodinou k nakličování. Naklíčené obsahuje mimořádně mnoho bílkovin, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B. Můžeme je konzumovat v syrovém i vařeném stavu. Chutí připomíná vařený hrášek. Naklíčené mungo fazole lze také použít do pomazánek, do salátů i samotné.
Návod ke klíčení mungo fazolí
- Mungo namočit na 12 h do vody ve skleněné nádobě
- Uchovat v lednici, nejlépe přes noc, ráno pak scedit
- Vrátit jej do nádoby a ponechat je v pokojové teplotě, nyní již v suché nádobě bez vody
- Proplachovat dvakrát denně pro zachování vláhy a čerstvosti
- Mungo fazole by měla začít klíčit během 3-5 dnů
- Ideální délka klíček činí 2 cm
Autor receptu: René Libiš
Diskuse k článku
Oldřich Beran
René Libiš
Januše