Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky
Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jsou úplně něco jiného. Pochutnají si malí i velcí. O blahodárných přínosech na lidské tělo nemluvě.
Je zhruba 130 druhů zelených fazolek. Některé zasadíte a o víc se nestaráte, jiné musíte podpírat tyčkami. Jejich původní domovinou je Peru, kde se hojně pěstovaly už před 7000 lety.
Zelené fazolky a jejich benefity pro zdraví
Všechny druhy fazolí i fazolek jsou bohaté na vitamíny skupiny B i spoustu minerálních prvků. Zejména se pyšní vysokým obsahem železa, vápníku, draslíku, hořčíku a manganu. Nechybí spoustu karotenoidů, což jsou antioxidanty. A ukrývají v sobě i bílkoviny. Co se zdravotních výhod týče, pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi, pečují o zdravý kardiovaskulární systém, jsou prevencí nádorových onemocnění, zlepšují plodnost, starají se o optimálně fungující trávicí systém a v neposlední řadě chrání kosti.
Superpotraviny podobné lidským orgánům, které léčí: Jezte fazole pro zdravé ledviny!
Luštěniny na talíři. Proč jim věnovat pozornost a co s nimi?
Pečený losos s fazolkami, batáty, žampiony a tahini omáčkou – vhodné pro diabetiky
Zelené fazolky: Zeleninové hranolky s jogurtovým dipem
Zelené fazolky propláchněte pod tekoucí vodou, obalte v oblíbeném koření a rozložte na pečicí papír na plech. Pečte při 200 stupních tak dlouho, dokud nebudou křupavé. Hranolky ze zelených fazolek podávejte s jogurtovým dipem. Do něj můžete dát například jen sůl a kopr. Promíchejte a podávejte.
Zelené fazolky s anglickou slaninou
Snadný a rychlý pokrm, který díky spoustě bílkovin zasytí, ale především si na něm neskutečně pochutnáte. Zelené fazolky se slaninou můžete v tento čas servírovat například ke grilovanému masu. Žádná další příloha pak už nebude vůbec potřeba.
Zelené fazolky: Salát s balzamikovým octem
Rychý a snadno stravitelný salát, ideální pro horké letní dny. Čerstvé zelené fazolky povaříme ve vodě. Jakmile změknout, slijeme vodu a promícháme je s balzamikovým octem, sýrem feta, čerstvými nakrájenými cherry rajčátky a můžeme přidat i na kousky orestované krůtí maso. Jakmile bude salát hotový, dejte jej alespoň na hodinu do lednice vychladit. Podávejte vychlazený.
Hrášková přesnídávka se zelenými fazolkami
Máte na zahradě čerstvou zeleninu? Vykouzlete si lehkou přesnídávku z hrášku a zelených fazolek. Máte-li doma potomka, který začíná s příkrmy, bude to pro něj ideální jídlo. Dospěláci zase mohou přesnídávku využít například jako “sos” k pečenému masu a bramborám.
Zelené fazolky: Netradiční řecký salát
Proč jednou nevyzkoušet něco jinak? Klasický řecký salát jistě znáte. Tento je mu vlastně podobný. Smícháme rajčata, červenou papriku, zelené fazolky a na kostky nakrájený balkánský sýr. Přidáme olivy a přelijeme dresingem na řecký salát. Ten připravíme z extra panenského olivového oleje, dijonské hořčice, bílého vinného octa a oblíbených bylinek.
Zelené fazolky na smetaně
Klasický pokrm, který si právě možná pamatujete ze školní jídelny. Ale tenhle vám rozhodně chutnat bude. Dejte zeleným fazolkám ještě alespoň jednu šanci a dopřejte si jídlo, které vás na dlouho zasytí. Zelené fazolové lusky na smetaně můžete podávat jen s bramborami a vejcem nebo si k nim připravte i vařené hovězí maso.
Zelené fazolky: Salát s quinoou a citronovým dresinkem
V horkých dnech není nic lepšího. Tento salát vás dokonale ochladí. Zároveň ale také zažene hlad a budete se po něm cítit lehce. Jednoduše uvařte quinou, která je bohatá na bílkoviny. Povařte zelené fazolky a pak obojí smíchejte. Přidjte pražené mandle, feta sýr a mandarinky. Na dresink pak smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, javorový sirup a trošku oleje. Salát dresinkem zalijte a nechce vychladit.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku