Připravte si jarní bylinky k jídlu, chutnají skvěle!

Jarní bylinky na talíři. Co se vyplatí sbírat a po čem bychom měli v tomto čase na louce sáhnout?

Jarní bylinky mají neuvěřitelnou sílu. Jsou nabité vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami. Tudíž nás po dlouhé zimě mohou velice rychle postavit na nohy. Říká se, že v dubnu bychom měli do jídelníčku zařazovat všechno, co je zelené. Rozhlédněte se tedy kolem sebe, co je možné dát si už teď venku k snědku.

Mezi nejpopulárnější a nejchutnější jarní bylinky patří bezesporu bršlice kozí noha. Nejchutnější je právě v tomto období, kdy se probírá ze zimního spánku. Její lístky jsou drobné a neuvěřitelně šťavnaté. Je možné využít ji například do pomazánek, na ochucení omáček nebo si z ní připravit netradiční jarní špenát. Pokud jde o zelené jarní bylinky, minout byste rozhodně neměli ani medvědí česnek, pampeliškové listy nebo listy jahodníku. Možností je mnoho, stačí jen vyrazit ven do čisté přírody a rozhlédnout se.

Jarní bylinky a kopřiva

Asi nejznámější dubnovou rostlinou je kopřiva dvoudomá, která se vyskytuje prakticky všude kolem nás. Kopřiva je pokryta žahavými chloupky, jež nás mají uchránit proti revmatismu. Rozhodně ale patří mezi jarní bylinky, které jsou nabité spoustou zajímavých látek pro naše tělo. Mladé kopřivy obsahují vitamíny C, A, B2, dále pak minerální látky (nejvýznamnější je hořčík), sacharidy a mnoho dalších. Nejúčinnější jsou právě rostliny nasbírané teď v dubnu, kdy v nich najdeme nejvíce účinných látek. Kopřiva je velice prospěšná lidskému tělu – pomáhá ho detoxikovat, regeneruje, snižuje krevní tlak, léčí záněty a kašel, podporuje trávení, snižuje hladinu cukru, pomáhá při menstruaci a mnoho dalšího. 

Čtěte také:

Sami sobě lékařem. Zázračné divoké jarní bylinky, které si nasbíráte zdarma v přírodě

Kerblík třebule: Chutná jarní bylinka pro zdraví. Vypěstujte si ho klidně hned!

Připravte se na první jarní bylinky. Jaké sbírat, jaké vypěstovat doma?

Jarní bylinky a zelená šťáva

Jarní bylinky je možné konzumovat vcelku, třeba jen tak. Nebo je dát do salátů. Ale můžete je zkusit i odšťavnit. Když už jsme u té kopřivy, zcela nejjednodušším receptem z mladých kopřiv je čerstvá šťáva. Unavenému tělu dodá tolik potřebnou vitalitu. Při slunečném počasí si nasbíráme vrcholky mladých kopřiv, které umyjeme, vysušíme, dáme do mixéru společně se čtvrtkou citrónu a rozmixujeme. Přecedíme přes velmi jemné síto nebo plátýnko (i mladá kopřiva má na sobě žahavé chloupky, jež by nám mohly trochu popálit krk) a do přeceděné šťávy přidáme med dle chuti. Šťáva v lednici vydrží až jeden týden, pijeme ji zředěnou s vodou v poměru jedna ku jedné. 

Jarní bylinky a recepty: Špenát z kopřiv

Na kopřivový špenát budeme potřebovat středně velkou cibuli, lžíci másla, dvě až tři vajíčka, česnek, sůl, pepř a samozřejmě kopřivy. Nasbírané mladé kopřivy dobře opláchneme vodou a oddělíme listy od stonků. Stonky můžeme usušit a nakrájet a použít při výrobě domácího čaje.

Špenát je tradiční oblíbenou jarní bylinou

V případě potřeby natrháme listy na menší kousky. Listy vložíme do vody a vaříme přibližně patnáct minut. Mezitím si připravíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. K cibuli pak přidáme uvařené a scezené listy kopřivy spolu s vajíčky. Vše necháme důkladně spojit, poté osolíme, opepříme a dochutíme česnekem dle chuti. Takto připravený pokrm je nejlepší podávat s vařenými brambory. 

Jarní bylinky a recepty: Slaná špenátová buchta

Na přípravu této dobroty z jarní bylinky budeme potřebovat 100 g mladých spařených listů z kopřiv, 250 g balkánského sýra, 2 vajíčka, 500 g bílého jogurtu, 1 malou nadrobno nakrájenou cibulku, 2 hrnky polohrubé mouky, ½ hrnku oleje, 1 lžičku sody, 1 lžičku cukru a případně trochu soli (se solí velmi opatrně, balkánský sýr je hodně slaný sám o sobě).

Rozšleháme vejce a následně velice pomalu a za stálého míchání přidáváme olej. Mouku promícháme s cukrem, sodou a solí. Do vajec přidáme mouku, cibuli, jogurt a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme kopřivy a balkánský sýr. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 160–170 °C (podle trouby) zhruba 35–40 minut. Místo kopřiv lze případně použít i mangoldové listy

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!