Recepty z brokolice pro každý den

Recepty z brokolice pro každý den

Brokolice patří mezi superzdravou zeleninu. Díky obsahu hořčíku je ideálním doplňkem stravy pro sportovce, ale i těhotné ženy, které hořčík potřebují. Obsahuje také vitamin C, proto byste recepty z brokolice měli do svého jídelníčku zařadit na podporu imunity. A v neposlední řadě je významným zdrojem draslíku, kyseliny listové, sodíku, vápníku, zinku a dalších vitaminů. Tak které recepty z brokolice si připravíte jako první? 

Čtěte také:

Vyzkoušejte recepty z brokolice, superzdravé zeleniny

  • RECEPTY Z BROKOLICE: JEDNODUCHÁ BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Suroviny: 1 brokolice, 1 větší brambora, 1/2 pórku, 250 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, muškátový oříšek, sůl, pepř

Příprava: Nejprve si omyjeme a nakrájíme pórek na kolečka, který začneme pomalu restovat na zpěněném másle. Až je pórek zlatý, přidáme do hrnce očištěnou bramboru nakrájenou na kostky. Dvě minuty zasmažíme a přidáme růžičky z brokolice, které jsme si omyli ve vodě.

Poté celou zeleninovou směs zalijeme vodou, přiklopíme pokličkou a na mírním plameni vaříme 15 minut od bodu varu. Poté si vezmeme na pomoc tyčový mixér a polévku dobře rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidáme celou smetanu. Promícháme a podáváme s chlebovými krutónky. 

Připravte si také krémovou brokolicovou polévku nebo brokolicovou polévku pro děti

  • RECEPTY Z BROKOLICE: BROKOLICOVÝ NÁKYP S KUSKUSEM

Ingredience: 500 g brokolice, 250 ml zakysané smetany, 150 g sýru gouda, 5 vajec, 120 g uvařeného kuskusu, 1 lžička kypřicího prášku, 1 lžíce olivového oleje, pepř, sůl, majoránka 

Příprava: Brokolici si očistíme a povaříme v osolené vodě. Rozebereme na růžičky a nakrájíme drobné kousky, dáme stranou. Připravíme si vekou mísu, do které si dáme zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr gouda, uvařený kuskus, olivový olej, kypřicí prášek a dobře promícháme. Do jiné misky nebo do hrnečku si rozklepneme všechny vejce, které postupně přilijeme do první misky. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.

Připravíme si vyšší plech, který si vymažeme máslem a moukou nebo si ho vyložíme pečicím papírem. Směs opatrně nalijeme na plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 45 minut nebo podle potřeby.

Zhruba 10 minut před koncem pečení si na vrchní část nákypu nastrouháme parmazán a necháme zapéct v křupavou krustičku. Brokolicový nákyp s kuskusem podáváme s bramborovou kaší nebo jen tak samostatně. 

Přečtěte si, jak na pěstování brokolice

  • RECEPTY Z BROKOLICE: BROKOLICOVÉ PLACIČKY

Ingredience: 1 brokolice, 3 vejce, 3 lžíce kukuřičné strouhanky, 3 lžíce polohrubé mouky, 150 g strouhaného tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, olej na smažení placiček 

Příprava: Brokolici si povaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme ji na malé kousky, případně ji trošku rozmačkáme vidličkou. Připravíme si mísu, ve které si rozšleháme vejce a smícháme je s nastrouhaným sýrem, se strouhankou, s moukou, s prolisovaným česnekem a s rozmačkanou brokolicí. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Měla by nám vzniknout kompaktní hmota s nepříliš velkými kusy brokolice, aby se nám dobře tvarovaly placičky. Pokud ve směsi přeci jen větší kousky brokolice budou, rozmačkejte je vidličkou.

Brokolicové placičky smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pokládáme na ubrousek, který vsákne přebytečnou mastnotu. Brokolicové placičky patří mezi recepty z brokolice, které budou nejlepší s bramborovou kaší a zelným nebo rajčatovým salátem.

  • RECEPTY Z BROKOLICE: BROKOLICOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: 250 g brokolice, 1 vanička polotučného tvarohu nebo domácí lučiny, 3 lžičky dijonské hořčice, 1 prolisovaný stroužek česneku, 2 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř

Příprava: V osolené vodě si uvaříme doměkka brokolici, tuhé části nakrájíme nadrobno a měkké části rozmačkáme vidličkou. V misce si smícháme tvaroh s hořčicí, citrónovou šťávou, česnekem a brokolicí. Osolíme, opepříme a podáváme. 

recept

  • RECEPTY Z BROKOLICE: ZAPEČENÁ BROKOLICE SE SÝREM

Suroviny: 1 brokolice, 300 g strouhaného sýra, domácí bešamelová omáčka z 300 ml mléka, sůl, pepř

Příprava: Brokolici si předvaříme v osolené vodě 4 minuty a dáme stranou. Podle receptu v odkazu si vyrobíme bešamel z 300 ml polotučného mléka. Nastrouháme si sýr. Připravíme si pekáček, který si vymažeme máslem a na dno dáme všechnu brokolici rozebranou na růžičky. Osolíme a opepříme. Na brokolici rovnoměrně nalijeme bešamel a poté posypeme sýrem. Dáme zapéct na 180 stupňů 10 minut a poté ještě dopečeme pod grilem v troubě 5-10 minut, dokud nebude sýrová krusta zlatavá. 

brokolice recepty2

  • RECEPTY Z BROKOLICE: BROKOLICOVÝ KRÉM S CHŘESTEM

Suroviny: 1/2 brokolice, menší svazek chřestu, 600 ml vývaru, 100 ml smetany, 1 cibule, olivový olej+máslo, sůl, pepř

Příprava: Brokolici si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Chřest zbavíme dřevnatých konců, oloupeme a také nakrájíme na malé špalíky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a dáme smažit do hrnce na máslo s kapkou olivového oleje. Jakmile je cibulka zlatavá, přidáme do hrnce chřest a brokolici. Chvíli zasmažíme a poté zalijeme horkým vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni zhruba 12 minut. Poté vypneme plamen, polévku rozmixujeme dohladka, naředíme smetanou, opepříme a podáváme. 

recept

  • RECEPTY Z BROKOLICE: ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S BROKOLICÍ

Ingredience: 400 g penne nebo vrtulí, 250 g brokolice, 300 ml zakysané smetany, 1 červená cibule, 150 g tvrdého strouhaného sýra, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, sušený nebo čerstvý tymián 

Příprava: Nejprve si povaříme brokolici zhruba 3 minuty, rozdělíme na růžičky a košťál nakrájíme na malé kousky a dáme stranou. Těstoviny si povaříme al dente tak, aby zůstaly na skus trošku pevné (dodělají se při zapékání). Mezitím, než se nám uvaří těstoviny si na pánvi usmažíme drobně nakrájenou cibuli a dáme stranou. Těstoviny si slijeme a zhruba 1/3 vody z těstovin si necháme stranou a nevylíváme.

Nyní si vezmeme hrnec, který nám zbyl od vaření a v něm si důkladně smícháme uvařené slité těstoviny se zakysanou smetanou, polovinou nastrouhaného sýra, uvařenou brokolicí, opraženou cibulkou a olivovým olejem. Přidáme asi 150 ml vody, která nám zbyla z vařené těstovin, osolíme, opepříme, dochutíme sušeným tymiánem a celou směs si vložíme do pekáčku, který jsme si vyložili pečicím papírem. Navrch přidáme druhou polovinu zbylého nastrouhaného sýra, aby se nám vytvořila křupavá krusta.  Pekáček vložíme do předehřáté trouby nastavené na režim gril a zapečené těstoviny zapékáme asi 6 minut, dokud povrch nezezlátne.

  • RECEPTY Z BROKOLICE: ZAPEČENÁ BROKOLICE S BRAMBOREM

Suroviny: 1 brokolice, 5 brambor, kopr na ozdobení, domácí sýrová omáčka, 50 g strouhaného sýra, sůl, pepř

Příprava: Brokolici i brambory se slupkou si předvaříme v osolené vodě, brambory mohou zůstat trošku nedovařené (dopečou se v troubě) a brokolice by měla být na skus. Podle receptu v odkazu si připravíme sýrovou omáčku. Zapékací mísu si vymažeme máslem a klademe vždy vrstvu brambor a brokolice a promažeme sýrovým dipem. Poté opět další vrstva, dokud nebude zapékací mísa plná.

Nakonec vrchní část posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme na 180 stupňů zhruba 25 minut. Posledních 5 minut můžeme zapnout gril, aby se vytvořila křupavá vrstva. 

brokolice recepty1

  • RECEPTY Z BROKOLICE: VÝBORNÁ BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Suroviny: 1/4 brokolice, 3 brambory, 50 g sušených hub, 1 mrkev, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 500 ml vývaru, olej, sůl, pepř, chilli papričky

Příprava: Houby si namočíme do horké vody a poté si připravíme zeleninu. Omytou brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a dáme stranou. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky 1x1 cm. Mrkev si oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Cibuli si nakrájíme najemno a česnek si nakrájíme na plátky.

Do hrnce nalijeme zhruba 4 polévkové lžíce oleje a začneme smažit cibulku. Jakmile je zlatavá, přidáme mrkev. Po 1 minutě přidáme brambory společně s houbami, které jsme si slili. Opět smažíme 1 minutu a poté přidáme brokolici. Ozdobíme chilli papričkami. 

  • RECEPTY Z BROKOLICE: BROKOLICOVÝ SALÁT S VEJCEM

Suroviny: 500 g brokolice, 3 brambory, 4 vejce uvařená natvrdo, sušený tymián 

Zálivka: 200 g zakysané smetany, 50 g sýru niva, 1 lžička olivového oleje, sůl, pepř

Příprava: Nejprve si uvaříme brambory ve slupce. Jakmile vychladnou, oloupeme si je a nakrájíme na malé kousky. Stejně tak si uvaříme brokolici v osolené vodě, stačí zhruba 5 minut. Brokolici poté nakrájíme na malé kousky a smícháme s bramborami. Osolíme a opepříme.

Připravíme si zálivku ze zakysané smetany, jemně nastrouhané nivy, pepře a olivového oleje a dobře promícháme. Brokolicový salát s vejcem servírujeme tak, že do talíře dáme směs brokolice a brambor, zalijeme zálivkou a ozdobíme jedním vejcem, které ještě opepříme a osolíme. 



Diskuse k článku

  • lussyB

    21:05 30. 10. 2019 0
    Brokolici doma zbožňujeme, je skvělá a připravujeme ji jen v parním hrnci a to je pak úplně jiná báseň.

Lunární kalendář

STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 08. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

MIND dieta je klíč ke zdravému mozku a může být i prevencí demence

MIND dieta je kombinací dvou populárních stravovacích režimů – spojuje prvky středomořské a DASH diety. Je zaměřená na zlepšení zdraví mozku a prevenci nemocí, jako je Alzheimerova choroba. Jídelníček se u MIND...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.