Sezónní recepty z čerstvé zeleniny. Lehce, rychle a levně. Ochutnejte!
První jarní zelenina je tu a tak je načase využít ji na maximum v kuchyni. Přichystali jsme pro vás sezónní recepty, které jsou rychlé, levné a především zdravé a výživné. Díky čerstvé zelenině a dodáte tělu spoustu cenných látek a budete se cítit skvěle.
Sezónní recepty mají hned několik výhod. Využívají se na ně zcela čerstvé suroviny, většinou jde o potraviny lokální a často dokonce od malých farmářů, kteří své čerstvě vypěstované produkty prodávají ať už “ze dvora” nebo například na farmářských trzích. A výhody přináší taková strava i pro naše tělo, neboť stravovat se sezónně je pro organismus přirozené.
Sezónní recepty: Ředkvičky
Ředkvičky jsou plné cenných látek. Ukrývají se v nich vitamíny skupiny B, vitamín C, vláknina, draslík, vápník či karoten. Ředkvičky patří mezi sezónní potraviny s téměř nulovou kalorickou hodnotou. A navíc, vypěstovat si je na vlastní zahradě je vcelku hračka.
Sezónní ovocné koláče: Zpříjemněte si léto lehkým dezertem
Zaostřeno na smoothie: Je opravdu tak zdravé, jak se říká? Vybrali jsme pro vás 5 nej receptů
Jarní recepty - kuře s nádivkou, jarní bramborový salát a jarní zeleninová polévka
Ředkvičky – recept: Pečené ředkvičky se slunečnicovými semínky
Přísady:
- 1-2 svazky ředkviček
- bylinky podle chuti
- sůl, pepř
- olivový olej
- citrónová šťáva
- rukolové pesto
- hrst slunečnicových semínek
Příprava:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Ředkvičky očistíme, odřízneme nať a nakrájíme je na poloviny. Dáme je do mísy a přidáme přichystané čerstvé bylinky. Skvěle se hodí například bazalka, tymián nebo oregano. Lehce zakápneme olivovým olejem a přidáme i trošku citrónové šťávy. Promícháme. Přichystáme si zapékací misku. Buď ji vyložíme papírem na pečení nebo ji jen lehce potřeme olivovým olejem. Vsypeme na ni ředkvičkovou směs a dáme zapékat na cca 20-25 minut do trouby. Sezónní recepty s ředkvičkami je možno podávat například s rukolovým pestem, které k ředkvičkám báječně ladí. Před podáváním posypeme pečené ředkvičky slunečnicovými semínky.
Sezónní recepty: Saláty
Salát je nabitý především vitamínem C a také kyselinou listovou. Má nízkou kalorickou hodnotu a dá se připravit na nespočet způsobů. Kombinovat jej můžete s luštěninami, obilovinami, masem nebo třeba sýry. Zkrátka možností je nespočet.
Salát – recept: Medový salát s kozím sýrem a dýňovými semínky
Přísady:
- ½ ledového salátu
- ⅓ červeného salátu
- 2 hrsti polníčku
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl, pepř
- 100 g kozího sýru
- hrst dýňových semínek
Příprava:
Sezónní recepty sice ukrývají čerstvou zeleninu, ale i ta vypěstovaná na vlastní zahradě by se měla omýt. Tedy v první řadě všechny saláty důkladně propereme pod tekoucí vodou. Následně je natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Dáme do větší mísy. Z medu, oleje, balzamikového octa a koření umícháme dresing. A salát jím přelijeme. Pořádně promícháme. V dalším kroku přidáme nadrobno nakrájený kozí sýr. Dýňová semínka nejprve nasucho opečeme na pánvi a pak je přisypeme k salátu. Ihned podáváme.
Sezónní recepty: Chřest
Chřest je ryze jarní zelenina. Sezónní recepty z něj musíme vyzkoušet, dokud je k dispozici. Díky svému složení je chřest doslova elixírem zdraví. Koktejl vitamínů skupiny B, vitamínu K, C a E a spousty minerálních látek, je schopen zajistit, že nám chřest pročistí cévy, sníží krevní tlak a je dokonce schopen zabránit vzniku krevních sraženin.
Chřest – recept: Chřestové risotto
Přísady:
- 10 ks zeleného chřestu
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 červená cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- 300 g rýže
- 150 ml bílého suchého vína
- 100 g parmazánu
- kousek másla
- sůl, pepř
Příprava:
Některé sezónní recepty skutečně stojí za vyzkoušení. A chřestové risotto je právě jedním z nich. V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Řapíky celeru nakrájíme nadrobno. Obojí vhodíme současně na pánev, přidáme rýži a chvíli restujeme. Následně zalijeme vínem a necháme jej chvíli odpařit. Teď přišel čas na zeleninový vývar, který ke směsi musíme přilévat opravdu pomalu a postupně. Občas promícháváme. A přichystáme si mezitím chřest. Odlomíme dřevnaté konce a stonky nakrájíme na asi dvoucentimetrové špalíky. Jakmile se bude zdát, že bude rýže brzy hotová, přihodíme k ní chřest, máslo a nastrouhaný parmazán. Osolíme, opepříme, odstravíme a přikryjeme pokličkou. Necháme zhruba pět minut dojít.
Sezónní recepty: Špenát
Špenátové listy se pěstují už velice brzy na jaře, ale čerstvý špenát je k dispozici prakticky celou sezónu. Špenát obsahuje spoustu minerálních látek, jako je například vápník, hořčík, zinek, selen nebo železo. A nechybí ani vitamíny, zejména pak kyselina listová. Sezónní recepty nabízejí špenát vařený, zapékaný, ale rozhodně jej můžete využít v nejzdravější formě, tedy zasyrova. Připravit lze podobně jako salát.
Špenát – recept: Jarní těstoviny se špenátovými listy
Přísady:
- 300 g oblíbených těstovin
- svazek čerstvých špenátových listů
- 2 stroužky česneku
- plátek másla
Na omáčku:
- 1 menší cibule
- malé balení smetany na vaření
- 1 polévková lžíce taveného sýra
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mouky
- olej
- sůl
- špetka mletého muškátového oříšku
Příprava:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. V druhém hrnci rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Lehce ji zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a pořádně promícháme. Nakonec přidáme tavený sýr a necháme jej zcela rozpustit. Promícháme a odstavíme z plotny. Nyní přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a dochutíme špetkou muškátového oříšku. V menším hrnci pak rozpálíme máslo, vhodíme na něj na prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme nakrájené špenátové listy a chvíli orestujeme. Uvařené těstoviny scedíme a přidáme je do připravené smetanové omáčky. Do té pak přidáme i orestovaný špenát. Vše dobře promícháme, osolíme a případně dochutíme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku