Slané cukroví ve čtyřech receptech: Vsaďte na nevšednost chutí nejen o Vánocích!
Slané cukroví nebo chcete-li "sůloví" se netěší v tuzemsku takové popularitě, avšak ocení jej ti, kteří příliš neholdují sladkému. Máte už dost lineckých koleček, vanilkových rohlíčků, včelích úlků nebo pracen? Vsaďte na známé i neznámé chuťovky, které se ve sváteční čas hodí k nejrůznějším alkoholovým drinkům!
Pokud se před Vánoci naučíte několik snadných receptů na pečené i nepečené slané cukroví, přijdou vám vhod i před Silvestrem! Pojídat je můžete k pivu, vínu i něčemu ostřejšímu. Máme pro vás variace, které ocení nejen vegetariáni, ale i milovníci uzenin.
Slané cukroví: SÝROVÉ KREKRY
Jakousi osvědčenou klasikou je slané cukroví v podobě sýrových krekrů. Ty jsou připravované z křehkého máslového těsta, které se po upečení jen rozplývá na jazyku. Pojďte si společně s námi připravit tuto laskominu.
Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě sýrových krekrů
- hladká mouka 200 g
- tvrdý sýr cca 200 g (jemně nastrouhaný)
- vaječný žloutek 2 ks
- vychlazené máslo 200 g
RECEPT na slané cukroví – sýrové krekry
Kousky vychlazené másla, vaječné žloutky, hladkou mouku a strouhaný tvrdý sýr smíchejte v kuchyňském robotu, abyste získali vláčné homogenní těsto. Vypracovat jej samozřejmě můžete i ručně, je to ale pracnější. Poté těsto zabalte do potravinové folie a dejte asi na 45 až 60 minut do lednice. Následně jej vyjměte a vyválejte na vále v plát silný asi 0,5 cm. Z těsta pak vykrajujte vykrajovátky klidně i vánoční motivy. Polotovary slaného cukroví vyskládejte nakonec na plech s pečícím papírem a dejte do trouby péct při 180 °C asi 8 až 10 minut. Upečené sýrové krekry vyjměte z trouby a po vychladnutí konzumujte. Uschovávejte v uzavíratelné dóze. Dobrou chuť!
Slané cukroví: ITALSKÉ SUŠENKY
Milujete italskou kuchyni? Potom budete nadšení ze slaného cukroví v podobě italských sušenek, které obsahují nejen sušená rajčata, ale také skvělé černé olivy! Tato chuťovka bude dokonalá například k suchému bílému vínu.
Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě italských sušenek
- hladká mouka 200 g
- vychlazené máslo cca 80 g
- prášek do pečiva ½ balíčku
- špetka soli a špetka mletého pepře
- sýr mascarpone 2 velké lžíce
- vajíčko 1 ks
- piniové oříšky 60 g
- sušená rajčata (nakládaná a okapaná) cca 60 g
- černé olivy (nakládané a okapané) cca 60 g
RECEPT na slané cukroví – italské sušenky
Pomocí kuchyňského robota si smíchejte kousky vychlazené másla spolu s mascarpone, hladkou moukou, kypřícím práškem, špetkou soli a špetkou pepře. Poté máslové těsto z mísy vyklopte na vál a zapracujte do něj rukama vajíčko, najemno nakrájená a okapaná sušená rajčata, piniové oříšky a najemno nakrájené, okapané a vypeckované černé olivy. Dále si z homogenního těsta odtrhujte menší kousky (cca 10 až 15 g) a z nich tvořte kuličky. Ty pak vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi čtvrt hodiny při 170 až 180 °C. Upečené slané cukroví vyjměte a po zchladnutí podávejte. Uchovávejte na suchém, chladném a tmavém místě. Dobrou chuť!
Slané cukroví: MINI ŠNECI Z LISTOVÉHO TĚSTA (SE ŠUNKOU A SÝREM)
Chcete si připravit snadnou a rychlou chuťovku? Pak vsaďte na slané cukroví z listového těsta v podobě mini šneků se šunkou a sýrem. Během pár minut máte na stole úžasné pohoštění!
Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě mini šneků z listového těsta (se šunkou a sýrem)
- hotové listové těsto (vyválené) 2 balíčky
- šunkový salám 350 až 400 g
- plátkový tvrdý sýr (gouda, ementál, čedar) 350 až 400 g
- sladký kečup dle chuti
- sušené bylinky dle chuti (např. bazalka a oregano)
- vajíčko 1 ks
RECEPT na slané cukroví – mini šneci z listového těsta (se šunkou a sýrem)
Začněte tím, že si pláty listového těsta rozdělíte na další dva, jejich srolováním tak získáte drobnější kusy slaného cukroví. Poté každý plát (celkem tedy 4 menší) potřete dle libosti kečupem, posypte bylinkami a poklaďte po celém povrchu šunkový salám a také plátkový sýr. Nakonec pláty pevně zarolujte – získáte tak čtyři užší válečky. Ty pak nakrájejte na stejně široká kolečka a poklaďte je na plech s pečícím papírem. Šneky z listového těsta ještě potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 15 až 20 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Hotovou chuťovku podávejte třeba k vínu a pivu po zchladnutí. Dobrou chuť.
Slané cukroví: NEPEČENÉ SÝROVÉ KULIČKY S KOKOSEM
A na závěr pro vás máme skutečnou delikatesu s nádechem exotiky. Nepečené sýrové kuličky s kokosem váš sváteční stůl dozajista zpestří. Nenechte si ujít toto skvělé slané cukroví a připravte jej jednoduše v pár krocích.
Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě nepečených sýrových kuliček s kokosem
- česnekové stroužky 4 ks
- tvrdý sýr dle obliby – např. gouda, čedar nebo ementál (jemně strouhaný) cca 300 g
- majonéza 3 velké lžíce
- strouhaný kokos cca 1 hrníček nebo dle potřeby
- sůl dle chuti
- případně bylinky dle chuti a špetka bílého pepře
RECEPT na slané cukroví – nepečené sýrové kuličky s kokosem
V míse si smíchejte prolisované česnekové stroužky spolu s majonézou a jemně strouhaným tvrdým sýrem. Také hmotu dosolte a opepřete dle chuti. Možné je přidat i bylinky dle preferencí, jako například sušený či čerstvý a jemně nasekaný koriandr. Nakonec vše zabalte do potravinové folie a dejte hladit do ledničky na cca 60 až 80 minut. Následně tvarujte navlhčenýma rukama stejně velké kuličky, obalujte je ve strouhaném kokosu a vkládejte do papírových košíčků. Před podáváním ještě nechte chvíli zchladit v lednici. Toto nepečené slané cukroví by se mělo zkonzumovat co nejdříve. Hodit se k němu budou třeba krekry nebo plátek rozpečené bagetky. Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku