Nepečené sýrové kuličky se budou na svátečním stole vyjímat. Ke všemu jsou velmi chutné!

Slané cukroví ve čtyřech receptech: Vsaďte na nevšednost chutí nejen o Vánocích!

Slané cukroví nebo chcete-li "sůloví" se netěší v tuzemsku takové popularitě, avšak ocení jej ti, kteří příliš neholdují sladkému. Máte už dost lineckých koleček, vanilkových rohlíčků, včelích úlků nebo pracen? Vsaďte na známé i neznámé chuťovky, které se ve sváteční čas hodí k nejrůznějším alkoholovým drinkům!

Pokud se před Vánoci naučíte několik snadných receptů na pečené i nepečené slané cukroví, přijdou vám vhod i před Silvestrem! Pojídat je můžete k pivu, vínu i něčemu ostřejšímu. Máme pro vás variace, které ocení nejen vegetariáni, ale i milovníci uzenin.

Slané cukroví: SÝROVÉ KREKRY

Jakousi osvědčenou klasikou je slané cukroví v podobě sýrových krekrů. Ty jsou připravované z křehkého máslového těsta, které se po upečení jen rozplývá na jazyku. Pojďte si společně s námi připravit tuto laskominu.

Čtěte také:

Osvědčené tipy, jak se přes Vánoce stravovat zdravě a nepřibrat

Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě sýrových krekrů

  • hladká mouka 200 g
  • tvrdý sýr cca 200 g (jemně nastrouhaný)
  • vaječný žloutek 2 ks
  • vychlazené máslo 200 g

RECEPT na slané cukroví – sýrové krekry

Kousky vychlazené másla, vaječné žloutky, hladkou mouku a strouhaný tvrdý sýr smíchejte v kuchyňském robotu, abyste získali vláčné homogenní těsto. Vypracovat jej samozřejmě můžete i ručně, je to ale pracnější. Poté těsto zabalte do potravinové folie a dejte asi na 45 až 60 minut do lednice. Následně jej vyjměte a vyválejte na vále v plát silný asi 0,5 cm. Z těsta pak vykrajujte vykrajovátky klidně i vánoční motivy. Polotovary slaného cukroví vyskládejte nakonec na plech s pečícím papírem a dejte do trouby péct při 180 °C asi 8 až 10 minut. Upečené sýrové krekry vyjměte z trouby a po vychladnutí konzumujte. Uschovávejte v uzavíratelné dóze. Dobrou chuť!

Slané cukroví: ITALSKÉ SUŠENKY

Milujete italskou kuchyni? Potom budete nadšení ze slaného cukroví v podobě italských sušenek, které obsahují nejen sušená rajčata, ale také skvělé černé olivy! Tato chuťovka bude dokonalá například k suchému bílému vínu.

Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě italských sušenek

  • hladká mouka 200 g
  • vychlazené máslo cca 80 g
  • prášek do pečiva ½ balíčku
  • špetka soli a špetka mletého pepře
  • sýr mascarpone 2 velké lžíce
  • vajíčko 1 ks
  • piniové oříšky 60 g
  • sušená rajčata (nakládaná a okapaná) cca 60 g
  • černé olivy (nakládané a okapané) cca 60 g

RECEPT na slané cukroví – italské sušenky

Pomocí kuchyňského robota si smíchejte kousky vychlazené másla spolu s mascarpone, hladkou moukou, kypřícím práškem, špetkou soli a špetkou pepře. Poté máslové těsto z mísy vyklopte na vál a zapracujte do něj rukama vajíčko, najemno nakrájená a okapaná sušená rajčata, piniové oříšky a najemno nakrájené, okapané a vypeckované černé olivy. Dále si z homogenního těsta odtrhujte menší kousky (cca 10 až 15 g) a z nich tvořte kuličky. Ty pak vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi čtvrt hodiny při 170 až 180 °C. Upečené slané cukroví vyjměte a po zchladnutí podávejte. Uchovávejte na suchém, chladném a tmavém místě. Dobrou chuť!

Skvělé budou též čistě máslové krekry bez sýru anebo ty makové!

Slané cukroví: MINI ŠNECI Z LISTOVÉHO TĚSTA (SE ŠUNKOU A SÝREM)

Chcete si připravit snadnou a rychlou chuťovku? Pak vsaďte na slané cukroví z listového těsta v podobě mini šneků se šunkou a sýrem. Během pár minut máte na stole úžasné pohoštění!

Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě mini šneků z listového těsta (se šunkou a sýrem)

  • hotové listové těsto (vyválené) 2 balíčky
  • šunkový salám 350 až 400 g
  • plátkový tvrdý sýr (gouda, ementál, čedar) 350 až 400 g
  • sladký kečup dle chuti
  • sušené bylinky dle chuti (např. bazalka a oregano)
  • vajíčko 1 ks

RECEPT na slané cukroví – mini šneci z listového těsta (se šunkou a sýrem)

Začněte tím, že si pláty listového těsta rozdělíte na další dva, jejich srolováním tak získáte drobnější kusy slaného cukroví. Poté každý plát (celkem tedy 4 menší) potřete dle libosti kečupem, posypte bylinkami a poklaďte po celém povrchu šunkový salám a také plátkový sýr. Nakonec pláty pevně zarolujte – získáte tak čtyři užší válečky. Ty pak nakrájejte na stejně široká kolečka a poklaďte je na plech s pečícím papírem. Šneky z listového těsta ještě potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 15 až 20 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Hotovou chuťovku podávejte třeba k vínu a pivu po zchladnutí. Dobrou chuť.

Slané cukroví: NEPEČENÉ SÝROVÉ KULIČKY S KOKOSEM

A na závěr pro vás máme skutečnou delikatesu s nádechem exotiky. Nepečené sýrové kuličky s kokosem váš sváteční stůl dozajista zpestří. Nenechte si ujít toto skvělé slané cukroví a připravte jej jednoduše v pár krocích.

Potřebné ingredience na slané cukroví v podobě nepečených sýrových kuliček s kokosem

  • česnekové stroužky 4 ks
  • tvrdý sýr dle obliby – např. gouda, čedar nebo ementál (jemně strouhaný) cca 300 g
  • majonéza 3 velké lžíce
  • strouhaný kokos cca 1 hrníček nebo dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • případně bylinky dle chuti a špetka bílého pepře

RECEPT na slané cukroví – nepečené sýrové kuličky s kokosem

V míse si smíchejte prolisované česnekové stroužky spolu s majonézou a jemně strouhaným tvrdým sýrem. Také hmotu dosolte a opepřete dle chuti. Možné je přidat i bylinky dle preferencí, jako například sušený či čerstvý a jemně nasekaný koriandr. Nakonec vše zabalte do potravinové folie a dejte hladit do ledničky na cca 60 až 80 minut. Následně tvarujte navlhčenýma rukama stejně velké kuličky, obalujte je ve strouhaném kokosu a vkládejte do papírových košíčků. Před podáváním ještě nechte chvíli zchladit v lednici. Toto nepečené slané cukroví by se mělo zkonzumovat co nejdříve. Hodit se k němu budou třeba krekry nebo plátek rozpečené bagetky. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!