Vsaďte během chladných zimních dnů na chutné saláty - posílíte svou imunitu a předejdete nachlazení.

Zimní salát v 5 skvělých receptech, díky nimž doplníte potřebné vitamíny

Zimní salát je ideální volbou pro období, kdy naše tělo potřebuje zvýšený přísun vitamínů a minerálů, aby odolávalo chladu a nemocem. Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, jsou salátové variace z dostupné sezónní zeleniny a ovoce. Inspirujte se těmito pěti recepty, které nejen doplní vaši stravu o zdravé látky, ale také potěší vaše chuťové pohárky.

V zimě je nabídka čerstvé zeleniny omezenější, ale zimní salát lze přesto připravit z ingrediencí plných vitamínů, které podporují naši imunitu a energii. Tyto recepty kombinují sezónní suroviny, jako jsou například batáty, květák, fenykl, rukola, čekanka, mrkev, růžičková kapusta a citrusy, se zdravými tuky a bílkovinami. Příprava je snadná a rychlá – ideální volba i pro hektické zimní dny.

1. ZIMNÍ SALÁT S BATÁTY A FETOU

Tento zimní salát spojuje nasládlé batáty s fetou, kešu ořechy, špenátem, rukolou a řeřichou. Balzamiková zálivka zvýrazňuje chutě a salát je ideální jako lehký oběd nebo příloha. Snadno ho přizpůsobíte podle svých chutí.

Čtěte také:

Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 3 malé batáty, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky římského kmínu (celá semínka)
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • ⅓ hrnku kešu ořechů
  • 170 g fety, nakrájené na kostky
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • 1 hrnek rukoly
  • 1 hrnek řeřichy
  • 3 lžíce čerstvého nasekaného koriandru

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka bílého cukru
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

RECEPT na zimní salát s batáty a fetou

  1. Předehřejte troubu: Troubu nastavte na 175 °C.
  2. Připravte batáty: Batáty smíchejte s olivovým olejem, římským kmínem, solí a pepřem na pečicím plechu. Promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  3. Přidejte kešu ořechy: Rozložte kešu ořechy na samostatný plech.
  4. Pečte batáty a ořechy: Batáty pečte v předehřáté troubě, dokud nezměknou a nezačnou se lehce zbarvovat na okrajích (30 až 45 minut). Po 20 minutách batáty promíchejte. Kešu ořechy pečte současně, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět (10 až 15 minut). Po vychladnutí je nasekejte.
  5. Připravte zálivku: Mezitím si v malé misce vyšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, cukr, sůl a pepř.
  6. Servírování: Rozdělte sýr feta, špenát, rukolu, řeřichu a koriandr na tři talíře. Navrch přidejte teplé batáty a kešu ořechy. Zimní salát nakonec přelijte zálivkou a podávejte.

2. ZIMNÍ SALÁT S CITRUSY, FENYKLEM A AVOKÁDEM

Tento zimní salát rozzáří jídelníček. Je svěží, lehký a plný chutí díky citrusům, fenyklu, čerstvé mátě, avokádu a dalším lahodným ingrediencím. Ideální jako příloha k večeři, součást brunche nebo lehký hlavní chod.

Potřebné Ingredience (pro 4 až 6 porcí):

Salát:

  • 1 fenyklová bulva, nakrájená na klínky a upečená
  • 1 fenyklová bulva, velmi tenké plátky
  • 5 listů čekanky, natrhaných na kousky
  • 1 menší pomeranč, na segmenty
  • 1 menší růžový grep, na segmenty
  • 1 avokádo, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 60 g nastrouhaného sýra pecorino
  • 60 g čerstvých lístků máty
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Citronový dresink:

  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • ¼ lžičky mořské soli

RECEPT na zimní salát s citrusy, fenyklem a avokádem

  1. Příprava pečeného fenyklu: Fenykl nakrájejte na klínky, lehce pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě při 200 °C, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje (cca 20 až 25 minut).
  2. Příprava dresinku: V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici a sůl, dokud nevznikne hladký dresink.
  3. Úprava syrového fenyklu: Plátky fenyklu vložte do misky, pokapejte částí dresinku a nechte 15 minut marinovat, aby lehce změkly.
  4. Sestavení salátu: Na servírovací mísu vrstvěte polovinu plátků fenyklu, veškerý pečený fenykl, čekanku a polovinu citrusových segmentů. Pokapejte dresinkem a lehce osolte. Přidejte zbytek plátků fenyklu, citrusy, plátky avokáda, piniové oříšky, pecorino a lístky máty. Nakonec zimní salát pokapejte další dávkou dresinku, přidejte sůl i pepř podle chuti a podávejte.

Hutnější zimní saláty vás skvěle zasytí, proto se hodí i na lehký oběd nebo večeři.

3. ZIMNÍ SALÁT S MRKVÍ, DATLEMI A PISTÁCIEMI

Tento zimní salát je jednoduchý, svěží a plný chutí. Kombinace mrkve, sladkých datlí, křupavých pistácií a aromatické zálivky s tahini a citronem dělá z tohoto pokrmu skvělou přílohu k večeři nebo na brunch. Díky čerstvým bylinkám a svěžesti mrkve je ideální i jako lehký oběd, který si můžete připravit předem. Salát vydrží v lednici až tři dny, takže je perfektní volbou do krabičky na cesty nebo do práce.

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 450 g mrkve, nakrájené na tenké proužky (julienne)
  • 3 datle, vypeckované a nakrájené na kousky
  • 60 g nasekaných pistácií
  • 80 g jemně nasekaného koriandru
  • 60 g lístků máty (volitelné)

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce medu
  • 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky mořské soli

RECEPT na zimní salát s mrkví, datlemi a pistáciemi

  1. Připravte základ salátu: Do velké mísy dejte nakrájenou mrkev a posypte ji kousky datlí.
  2. Připravte zálivku: V malé misce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, tahini, med, česnek, římský kmín a sůl.
  3. Smíchejte: Zálivku přelijte přes mrkev a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  4. Dokončení: Přidejte nasekané pistácie a koriandr, opět promíchejte. Na závěr zimní salát posypte lístky máty (pokud je použijete) a podávejte.

4. ZIMNÍ SALÁT S DIVOKOU RÝŽÍ, BATÁTY A BRUSINKAMI

Tento zimní salát s divokou rýží je skvělým doplňkem k různým jídlům. Barevné ingredience, jako jsou sladké brambory, brusinky a kapusta, spolu s oříšky a bylinkami, tvoří harmonickou kombinaci chutí. Salát je perfektní jako příloha, ale díky jeho sytosti se hodí i jako lehký oběd. Zbytky snadno sbalíte na druhý den!

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek směsi hnědé a divoké rýže, dobře propláchnuté
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce + 1 lžička extra panenského olivového oleje (+ na pokapání)
  • 1 sladká brambora, oloupaná a nakrájená na malé kostky
  • 2 šalotky, nakrájené na 2,5cm kousky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky mořské soli (+ na dochucení)
  • 1 hrnek velmi jemně nakrájené růžičkové kapusty
  • ½ hrnku sušených brusinek 
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • ⅓ hrnku nasekané čerstvé petrželky (+ na ozdobu)
  • čerstvě mletý černý pepř

RECEPT na zimní salát s divokou rýží, batáty a brusinkami

  1. Předehřát troubu a připravit plech: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Uvařit rýži: V menším hrnci smíchejte rýži, vodu a 1 lžičku olivového oleje. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu a vařte 45 minut, dokud se voda nevstřebá. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě 10 minut. Poté načechrejte vidličkou.
  3. Upéct sladké brambory a šalotku: Na připravený plech dejte kostky sladkých brambor a kousky šalotky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou měkké a lehce opečené.
  4. Připravit dresink: Do teplé rýže vmíchejte 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet, česnek, tymián, sůl a trochu čerstvě namletého černého pepře.
  5. Kompletace jídla: K rýži přidejte jemně pokrájenou růžičkovou kapustu, pečené sladké brambory, šalotku, brusinky, pekanové ořechy a petrželku. Vše dobře promíchejte.
  6. Servírování: Podle preferencí zimní salát dochuťte, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.

5. ZIMNÍ SALÁT S PEČENÝM KVĚTÁKEM A ČOČKOU

Tento svěží a sytý zimní salát s pečeným květákem vás nadchne kombinací chutí a textur. Je plný rukoly, nakládané cibule, sušených meruněk a krémové tahini zálivky. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo příloha k večeři. Navíc je veganský a bezlepkový, takže si ho může vychutnat téměř každý. Ideální i na přípravu předem!

Potřebné ingredience:

  • růžičky z 1 malé hlávky květáku
  • extra panenský olivový olej na pokapání
  • 2 hrnky rukoly
  • ½ hrnku vařené zelené čočky
  • citrónové klínky na zakápnutí a podávání
  • ½ hrnku tahini omáčky
  • ¼ hrnku nakládané cibule
  • ¼ hrnku piniových oříšků, plátků mandlí nebo dýňových semínek
  • 4 sušené meruňky (nebo datle), nakrájené na kousky
  • ¼ hrnku nasekaných oliv nebo 1 lžíce kaparů
  • mikrobylinky (volitelné)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

RECEPT na zimní salát s pečeným květákem a čočkou

  1. Pečení květáku: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem. Květákové růžičky pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé na okrajích.
  2. Základ salátu: V míse promíchejte rukolu a pečený květák s trochou olivového oleje, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte. Směs rozprostřete na talíř nebo mísu.
  3. Dokončení: Na salát přidejte třetinu tahini omáčky, posypte čočkou, nakládanou cibulí, piniovými oříšky, sušenými meruňkami a olivami (nebo kapary). Zbytek tahini omáčky pokapejte navrch podle chuti. Ozdobte mikrobylinkami, pokud je používáte.
  4. Servírování: Dochutíte solí, pepřem a zimní salát podávejte s citronovými klínky.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 16. 04. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 17. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 18. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Život je sladký. Ochutnejte.

Servíruje vám život samé kyselé zážitky a prožíváte jeden perný den za druhým? Máme pro vás recept, jak z tohoto začarovaného kruhu ven. Otevřete dveře cukrárny, vejděte dovnitř, objednejte si, na co máte chuť ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Oprava a restaurování starého nábytku: Jak oživit rodinné kousky?

Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.