Vsaďte během chladných zimních dnů na chutné saláty - posílíte svou imunitu a předejdete nachlazení.

Zimní salát v 5 skvělých receptech, díky nimž doplníte potřebné vitamíny

Zimní salát je ideální volbou pro období, kdy naše tělo potřebuje zvýšený přísun vitamínů a minerálů, aby odolávalo chladu a nemocem. Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, jsou salátové variace z dostupné sezónní zeleniny a ovoce. Inspirujte se těmito pěti recepty, které nejen doplní vaši stravu o zdravé látky, ale také potěší vaše chuťové pohárky.

V zimě je nabídka čerstvé zeleniny omezenější, ale zimní salát lze přesto připravit z ingrediencí plných vitamínů, které podporují naši imunitu a energii. Tyto recepty kombinují sezónní suroviny, jako jsou například batáty, květák, fenykl, rukola, čekanka, mrkev, růžičková kapusta a citrusy, se zdravými tuky a bílkovinami. Příprava je snadná a rychlá – ideální volba i pro hektické zimní dny.

1. ZIMNÍ SALÁT S BATÁTY A FETOU

Tento zimní salát spojuje nasládlé batáty s fetou, kešu ořechy, špenátem, rukolou a řeřichou. Balzamiková zálivka zvýrazňuje chutě a salát je ideální jako lehký oběd nebo příloha. Snadno ho přizpůsobíte podle svých chutí.

Čtěte také:

Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 3 malé batáty, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky římského kmínu (celá semínka)
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • ⅓ hrnku kešu ořechů
  • 170 g fety, nakrájené na kostky
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • 1 hrnek rukoly
  • 1 hrnek řeřichy
  • 3 lžíce čerstvého nasekaného koriandru

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špetka bílého cukru
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

RECEPT na zimní salát s batáty a fetou

  1. Předehřejte troubu: Troubu nastavte na 175 °C.
  2. Připravte batáty: Batáty smíchejte s olivovým olejem, římským kmínem, solí a pepřem na pečicím plechu. Promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  3. Přidejte kešu ořechy: Rozložte kešu ořechy na samostatný plech.
  4. Pečte batáty a ořechy: Batáty pečte v předehřáté troubě, dokud nezměknou a nezačnou se lehce zbarvovat na okrajích (30 až 45 minut). Po 20 minutách batáty promíchejte. Kešu ořechy pečte současně, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět (10 až 15 minut). Po vychladnutí je nasekejte.
  5. Připravte zálivku: Mezitím si v malé misce vyšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, cukr, sůl a pepř.
  6. Servírování: Rozdělte sýr feta, špenát, rukolu, řeřichu a koriandr na tři talíře. Navrch přidejte teplé batáty a kešu ořechy. Zimní salát nakonec přelijte zálivkou a podávejte.

2. ZIMNÍ SALÁT S CITRUSY, FENYKLEM A AVOKÁDEM

Tento zimní salát rozzáří jídelníček. Je svěží, lehký a plný chutí díky citrusům, fenyklu, čerstvé mátě, avokádu a dalším lahodným ingrediencím. Ideální jako příloha k večeři, součást brunche nebo lehký hlavní chod.

Potřebné Ingredience (pro 4 až 6 porcí):

Salát:

  • 1 fenyklová bulva, nakrájená na klínky a upečená
  • 1 fenyklová bulva, velmi tenké plátky
  • 5 listů čekanky, natrhaných na kousky
  • 1 menší pomeranč, na segmenty
  • 1 menší růžový grep, na segmenty
  • 1 avokádo, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 60 g nastrouhaného sýra pecorino
  • 60 g čerstvých lístků máty
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Citronový dresink:

  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • ¼ lžičky mořské soli

RECEPT na zimní salát s citrusy, fenyklem a avokádem

  1. Příprava pečeného fenyklu: Fenykl nakrájejte na klínky, lehce pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě při 200 °C, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje (cca 20 až 25 minut).
  2. Příprava dresinku: V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici a sůl, dokud nevznikne hladký dresink.
  3. Úprava syrového fenyklu: Plátky fenyklu vložte do misky, pokapejte částí dresinku a nechte 15 minut marinovat, aby lehce změkly.
  4. Sestavení salátu: Na servírovací mísu vrstvěte polovinu plátků fenyklu, veškerý pečený fenykl, čekanku a polovinu citrusových segmentů. Pokapejte dresinkem a lehce osolte. Přidejte zbytek plátků fenyklu, citrusy, plátky avokáda, piniové oříšky, pecorino a lístky máty. Nakonec zimní salát pokapejte další dávkou dresinku, přidejte sůl i pepř podle chuti a podávejte.

Hutnější zimní saláty vás skvěle zasytí, proto se hodí i na lehký oběd nebo večeři.

3. ZIMNÍ SALÁT S MRKVÍ, DATLEMI A PISTÁCIEMI

Tento zimní salát je jednoduchý, svěží a plný chutí. Kombinace mrkve, sladkých datlí, křupavých pistácií a aromatické zálivky s tahini a citronem dělá z tohoto pokrmu skvělou přílohu k večeři nebo na brunch. Díky čerstvým bylinkám a svěžesti mrkve je ideální i jako lehký oběd, který si můžete připravit předem. Salát vydrží v lednici až tři dny, takže je perfektní volbou do krabičky na cesty nebo do práce.

Potřebné ingredience:

Na salát:

  • 450 g mrkve, nakrájené na tenké proužky (julienne)
  • 3 datle, vypeckované a nakrájené na kousky
  • 60 g nasekaných pistácií
  • 80 g jemně nasekaného koriandru
  • 60 g lístků máty (volitelné)

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce medu
  • 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky mořské soli

RECEPT na zimní salát s mrkví, datlemi a pistáciemi

  1. Připravte základ salátu: Do velké mísy dejte nakrájenou mrkev a posypte ji kousky datlí.
  2. Připravte zálivku: V malé misce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, tahini, med, česnek, římský kmín a sůl.
  3. Smíchejte: Zálivku přelijte přes mrkev a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  4. Dokončení: Přidejte nasekané pistácie a koriandr, opět promíchejte. Na závěr zimní salát posypte lístky máty (pokud je použijete) a podávejte.

4. ZIMNÍ SALÁT S DIVOKOU RÝŽÍ, BATÁTY A BRUSINKAMI

Tento zimní salát s divokou rýží je skvělým doplňkem k různým jídlům. Barevné ingredience, jako jsou sladké brambory, brusinky a kapusta, spolu s oříšky a bylinkami, tvoří harmonickou kombinaci chutí. Salát je perfektní jako příloha, ale díky jeho sytosti se hodí i jako lehký oběd. Zbytky snadno sbalíte na druhý den!

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek směsi hnědé a divoké rýže, dobře propláchnuté
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce + 1 lžička extra panenského olivového oleje (+ na pokapání)
  • 1 sladká brambora, oloupaná a nakrájená na malé kostky
  • 2 šalotky, nakrájené na 2,5cm kousky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky mořské soli (+ na dochucení)
  • 1 hrnek velmi jemně nakrájené růžičkové kapusty
  • ½ hrnku sušených brusinek 
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
  • ⅓ hrnku nasekané čerstvé petrželky (+ na ozdobu)
  • čerstvě mletý černý pepř

RECEPT na zimní salát s divokou rýží, batáty a brusinkami

  1. Předehřát troubu a připravit plech: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Uvařit rýži: V menším hrnci smíchejte rýži, vodu a 1 lžičku olivového oleje. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu a vařte 45 minut, dokud se voda nevstřebá. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě 10 minut. Poté načechrejte vidličkou.
  3. Upéct sladké brambory a šalotku: Na připravený plech dejte kostky sladkých brambor a kousky šalotky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou měkké a lehce opečené.
  4. Připravit dresink: Do teplé rýže vmíchejte 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet, česnek, tymián, sůl a trochu čerstvě namletého černého pepře.
  5. Kompletace jídla: K rýži přidejte jemně pokrájenou růžičkovou kapustu, pečené sladké brambory, šalotku, brusinky, pekanové ořechy a petrželku. Vše dobře promíchejte.
  6. Servírování: Podle preferencí zimní salát dochuťte, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.

5. ZIMNÍ SALÁT S PEČENÝM KVĚTÁKEM A ČOČKOU

Tento svěží a sytý zimní salát s pečeným květákem vás nadchne kombinací chutí a textur. Je plný rukoly, nakládané cibule, sušených meruněk a krémové tahini zálivky. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo příloha k večeři. Navíc je veganský a bezlepkový, takže si ho může vychutnat téměř každý. Ideální i na přípravu předem!

Potřebné ingredience:

  • růžičky z 1 malé hlávky květáku
  • extra panenský olivový olej na pokapání
  • 2 hrnky rukoly
  • ½ hrnku vařené zelené čočky
  • citrónové klínky na zakápnutí a podávání
  • ½ hrnku tahini omáčky
  • ¼ hrnku nakládané cibule
  • ¼ hrnku piniových oříšků, plátků mandlí nebo dýňových semínek
  • 4 sušené meruňky (nebo datle), nakrájené na kousky
  • ¼ hrnku nasekaných oliv nebo 1 lžíce kaparů
  • mikrobylinky (volitelné)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

RECEPT na zimní salát s pečeným květákem a čočkou

  1. Pečení květáku: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem. Květákové růžičky pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé na okrajích.
  2. Základ salátu: V míse promíchejte rukolu a pečený květák s trochou olivového oleje, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte. Směs rozprostřete na talíř nebo mísu.
  3. Dokončení: Na salát přidejte třetinu tahini omáčky, posypte čočkou, nakládanou cibulí, piniovými oříšky, sušenými meruňkami a olivami (nebo kapary). Zbytek tahini omáčky pokapejte navrch podle chuti. Ozdobte mikrobylinkami, pokud je používáte.
  4. Servírování: Dochutíte solí, pepřem a zimní salát podávejte s citronovými klínky.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 29. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je novoluní. Něco si přejte, přání se o novoluní plní. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nepřetěžujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Potřebujete urgentní půjčku od velmi silného investora na konsolidaci nevýhodných půj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!