Zimní salát v 5 skvělých receptech, díky nimž doplníte potřebné vitamíny
Zimní salát je ideální volbou pro období, kdy naše tělo potřebuje zvýšený přísun vitamínů a minerálů, aby odolávalo chladu a nemocem. Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, jsou salátové variace z dostupné sezónní zeleniny a ovoce. Inspirujte se těmito pěti recepty, které nejen doplní vaši stravu o zdravé látky, ale také potěší vaše chuťové pohárky.
V zimě je nabídka čerstvé zeleniny omezenější, ale zimní salát lze přesto připravit z ingrediencí plných vitamínů, které podporují naši imunitu a energii. Tyto recepty kombinují sezónní suroviny, jako jsou například batáty, květák, fenykl, rukola, čekanka, mrkev, růžičková kapusta a citrusy, se zdravými tuky a bílkovinami. Příprava je snadná a rychlá – ideální volba i pro hektické zimní dny.
1. ZIMNÍ SALÁT S BATÁTY A FETOU
Tento zimní salát spojuje nasládlé batáty s fetou, kešu ořechy, špenátem, rukolou a řeřichou. Balzamiková zálivka zvýrazňuje chutě a salát je ideální jako lehký oběd nebo příloha. Snadno ho přizpůsobíte podle svých chutí.
Potřebné ingredience:
Na salát:
- 3 malé batáty, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu (celá semínka)
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- ⅓ hrnku kešu ořechů
- 170 g fety, nakrájené na kostky
- 1 hrnek čerstvého špenátu
- 1 hrnek rukoly
- 1 hrnek řeřichy
- 3 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
Na zálivku:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- špetka bílého cukru
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
RECEPT na zimní salát s batáty a fetou
- Předehřejte troubu: Troubu nastavte na 175 °C.
- Připravte batáty: Batáty smíchejte s olivovým olejem, římským kmínem, solí a pepřem na pečicím plechu. Promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Přidejte kešu ořechy: Rozložte kešu ořechy na samostatný plech.
- Pečte batáty a ořechy: Batáty pečte v předehřáté troubě, dokud nezměknou a nezačnou se lehce zbarvovat na okrajích (30 až 45 minut). Po 20 minutách batáty promíchejte. Kešu ořechy pečte současně, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět (10 až 15 minut). Po vychladnutí je nasekejte.
- Připravte zálivku: Mezitím si v malé misce vyšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, cukr, sůl a pepř.
- Servírování: Rozdělte sýr feta, špenát, rukolu, řeřichu a koriandr na tři talíře. Navrch přidejte teplé batáty a kešu ořechy. Zimní salát nakonec přelijte zálivkou a podávejte.
2. ZIMNÍ SALÁT S CITRUSY, FENYKLEM A AVOKÁDEM
Tento zimní salát rozzáří jídelníček. Je svěží, lehký a plný chutí díky citrusům, fenyklu, čerstvé mátě, avokádu a dalším lahodným ingrediencím. Ideální jako příloha k večeři, součást brunche nebo lehký hlavní chod.
Potřebné Ingredience (pro 4 až 6 porcí):
Salát:
- 1 fenyklová bulva, nakrájená na klínky a upečená
- 1 fenyklová bulva, velmi tenké plátky
- 5 listů čekanky, natrhaných na kousky
- 1 menší pomeranč, na segmenty
- 1 menší růžový grep, na segmenty
- 1 avokádo, nakrájené na plátky
- 2 lžíce piniových oříšků
- 60 g nastrouhaného sýra pecorino
- 60 g čerstvých lístků máty
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Citronový dresink:
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- ½ lžičky dijonské hořčice
- ¼ lžičky mořské soli
RECEPT na zimní salát s citrusy, fenyklem a avokádem
- Příprava pečeného fenyklu: Fenykl nakrájejte na klínky, lehce pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě při 200 °C, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje (cca 20 až 25 minut).
- Příprava dresinku: V malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici a sůl, dokud nevznikne hladký dresink.
- Úprava syrového fenyklu: Plátky fenyklu vložte do misky, pokapejte částí dresinku a nechte 15 minut marinovat, aby lehce změkly.
- Sestavení salátu: Na servírovací mísu vrstvěte polovinu plátků fenyklu, veškerý pečený fenykl, čekanku a polovinu citrusových segmentů. Pokapejte dresinkem a lehce osolte. Přidejte zbytek plátků fenyklu, citrusy, plátky avokáda, piniové oříšky, pecorino a lístky máty. Nakonec zimní salát pokapejte další dávkou dresinku, přidejte sůl i pepř podle chuti a podávejte.
3. ZIMNÍ SALÁT S MRKVÍ, DATLEMI A PISTÁCIEMI
Tento zimní salát je jednoduchý, svěží a plný chutí. Kombinace mrkve, sladkých datlí, křupavých pistácií a aromatické zálivky s tahini a citronem dělá z tohoto pokrmu skvělou přílohu k večeři nebo na brunch. Díky čerstvým bylinkám a svěžesti mrkve je ideální i jako lehký oběd, který si můžete připravit předem. Salát vydrží v lednici až tři dny, takže je perfektní volbou do krabičky na cesty nebo do práce.
Potřebné ingredience:
Na salát:
- 450 g mrkve, nakrájené na tenké proužky (julienne)
- 3 datle, vypeckované a nakrájené na kousky
- 60 g nasekaných pistácií
- 80 g jemně nasekaného koriandru
- 60 g lístků máty (volitelné)
Na zálivku:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce tahini pasty
- 1 lžíce medu
- 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný
- ¼ lžičky římského kmínu
- ¼ lžičky mořské soli
RECEPT na zimní salát s mrkví, datlemi a pistáciemi
- Připravte základ salátu: Do velké mísy dejte nakrájenou mrkev a posypte ji kousky datlí.
- Připravte zálivku: V malé misce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, tahini, med, česnek, římský kmín a sůl.
- Smíchejte: Zálivku přelijte přes mrkev a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Dokončení: Přidejte nasekané pistácie a koriandr, opět promíchejte. Na závěr zimní salát posypte lístky máty (pokud je použijete) a podávejte.
4. ZIMNÍ SALÁT S DIVOKOU RÝŽÍ, BATÁTY A BRUSINKAMI
Tento zimní salát s divokou rýží je skvělým doplňkem k různým jídlům. Barevné ingredience, jako jsou sladké brambory, brusinky a kapusta, spolu s oříšky a bylinkami, tvoří harmonickou kombinaci chutí. Salát je perfektní jako příloha, ale díky jeho sytosti se hodí i jako lehký oběd. Zbytky snadno sbalíte na druhý den!
Potřebné ingredience:
- 1 hrnek směsi hnědé a divoké rýže, dobře propláchnuté
- 2 hrnky vody
- 2 lžíce + 1 lžička extra panenského olivového oleje (+ na pokapání)
- 1 sladká brambora, oloupaná a nakrájená na malé kostky
- 2 šalotky, nakrájené na 2,5cm kousky
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- ½ lžičky mořské soli (+ na dochucení)
- 1 hrnek velmi jemně nakrájené růžičkové kapusty
- ½ hrnku sušených brusinek
- ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
- ⅓ hrnku nasekané čerstvé petrželky (+ na ozdobu)
- čerstvě mletý černý pepř
RECEPT na zimní salát s divokou rýží, batáty a brusinkami
- Předehřát troubu a připravit plech: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Uvařit rýži: V menším hrnci smíchejte rýži, vodu a 1 lžičku olivového oleje. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu a vařte 45 minut, dokud se voda nevstřebá. Odstavte a nechte pod pokličkou ještě 10 minut. Poté načechrejte vidličkou.
- Upéct sladké brambory a šalotku: Na připravený plech dejte kostky sladkých brambor a kousky šalotky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nejsou měkké a lehce opečené.
- Připravit dresink: Do teplé rýže vmíchejte 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet, česnek, tymián, sůl a trochu čerstvě namletého černého pepře.
- Kompletace jídla: K rýži přidejte jemně pokrájenou růžičkovou kapustu, pečené sladké brambory, šalotku, brusinky, pekanové ořechy a petrželku. Vše dobře promíchejte.
- Servírování: Podle preferencí zimní salát dochuťte, ozdobte petrželkou a ihned podávejte.
5. ZIMNÍ SALÁT S PEČENÝM KVĚTÁKEM A ČOČKOU
Tento svěží a sytý zimní salát s pečeným květákem vás nadchne kombinací chutí a textur. Je plný rukoly, nakládané cibule, sušených meruněk a krémové tahini zálivky. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo příloha k večeři. Navíc je veganský a bezlepkový, takže si ho může vychutnat téměř každý. Ideální i na přípravu předem!
Potřebné ingredience:
- růžičky z 1 malé hlávky květáku
- extra panenský olivový olej na pokapání
- 2 hrnky rukoly
- ½ hrnku vařené zelené čočky
- citrónové klínky na zakápnutí a podávání
- ½ hrnku tahini omáčky
- ¼ hrnku nakládané cibule
- ¼ hrnku piniových oříšků, plátků mandlí nebo dýňových semínek
- 4 sušené meruňky (nebo datle), nakrájené na kousky
- ¼ hrnku nasekaných oliv nebo 1 lžíce kaparů
- mikrobylinky (volitelné)
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
RECEPT na zimní salát s pečeným květákem a čočkou
- Pečení květáku: Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem. Květákové růžičky pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé na okrajích.
- Základ salátu: V míse promíchejte rukolu a pečený květák s trochou olivového oleje, zakápněte citronovou šťávou a lehce osolte. Směs rozprostřete na talíř nebo mísu.
- Dokončení: Na salát přidejte třetinu tahini omáčky, posypte čočkou, nakládanou cibulí, piniovými oříšky, sušenými meruňkami a olivami (nebo kapary). Zbytek tahini omáčky pokapejte navrch podle chuti. Ozdobte mikrobylinkami, pokud je používáte.
- Servírování: Dochutíte solí, pepřem a zimní salát podávejte s citronovými klínky.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku