Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm
Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i slané a ručíme vám za to, že si pochutnáte. Lehce, zdravě a bez zbytečných kalorií.
Zoodle je vlastně moderní označení pro zeleninové nudle. K jejich přípravě se používá takzvaný spiralizér, což je kuchyňská pomůcka, která vyrobí nudle prakticky z jakékoliv tvrdší zeleniny. Oproti klasickým nudlím neobsahují zoodle žádnou mouku, jsou bezlepkové a mají nízký obsah kalorií a vlastně i sacharidů. Připravit si je můžete snadno doma vždy čerstvé.
Zoodle za pár minut
Zeleninové nudle se v některých obchodech dají i koupit, ale dá si říci, že je to zbytečné. Pokud vlastníte spiralizér, máte zoodle připravené doslova během minuty. A navíc čerstvé. Přidat k nim pak můžete, na co máte právě chuť. Třeba arašídovou nebo smetanovou omáčku. Případně je můžete jen posypat parmazánem a pokapat citrónovou šťávu nebo je jednoduše vhoďte do polévky. Možností je nespočet.
Tipy na pěstování cukety: Kam cukíny zasadit a jak na skladování cuket?
Červená řepa je královna české kuchyně: Vyzkoušejte 6 receptů, se kterými oslníte
Domácí těstoviny 7x jinak: Připravíte si vaječné nudle do polévky anebo třeba sépiové špagety?
Tenké zeleninové nudle
Zoodles můžete vyrobit do podoby, v jaké vám sedí nejvíce. Právě pro tento účel je dobré využít spiralizér. Ručně připravované zoodle by vám zabraly příliš mnoho času. Například celerové nudle s mákem jsou nejlepší ve tvaru širokých nudlí. Ale zase cuketové nudličky s ořechy a máslovým přelivem jsou jednoznačně nejlepší co nejtenčí. Spiralizérů je na trhu celá řada. Jednoduché, které zvládnou jen jeden tvar až po složité, kde si můžete vybrat, co přesně chcete. Spiralizéry jsou k mání levné ruční nebo dražší elektrické, až po profesionální řadu. Pokud už budete nějaký vybírat, je rozhodně lepší sáhnout po variantě v elektrice. Práce s takovým spiralizérem je mnohem jednodušší. A rychlejší.
Zdravé zoodle pro každého
Dáte-li si zeleninové nudle v restauraci, počítejte s tím, že si celkem připlatíte. Jde o to, že zoodle jsou dnes moderním pokrmem a ne všude je mají v nabídce. Když už je někde objevíte, nejspíš budou uvedeny jako “specialita”, tudíž budou o nějakou tu korunu dražší než klasické těstoviny. Ovšem výhody pro tělo mají neoddiskutovatelné.
Zoodle pro štíhlou linii
Po zeleninových nudlích rozhodně nepřiberete. Tedy pokud si je nenaservírujete s hromadou tuku a sacharidů. Samotné zoodle mají velice nízký obsah kalorií a tak jich můžete sníst, kolik chcete. To samé platí i o obsahu sacharidů či tuků. Přičemž nejdietnější jsou zoodle z cukety nebo jiných tykvovitých druhů zeleniny. Jsou tedy rozhodně vhodné pro nízkosacharidovou dietu.
Zoodle s vitamíny a minerály
Oproti klasickým nudlím mají zoodle spoustu cenných látek. Především pak vitamín C nebo A či K, vitamíny skupiny B, draslík a mnoho dalších živin. Navíc zoodle tělu doplní asi 15 procent doporučené denní dávky vlákniny.
Zeleninové nudle: Zoodle ve smetanové omáčce
Přísady:
- 2 středně velké cukety
- 1 balení smetany (může být rostlinná)
- 1 avokádo
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
Příprava:
Cuketu omyjeme a pořádně očistíme. Pomocí spiralizéru připravíme cuketové špagety. Ingredience na omáčku dejte do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte. Osolíme, opepříme a chuť doladíme citrónovou šťávou. Omáčku mírně zahřejeme a přelijeme s ní cuketové špagety. Jídlo můžeme dozdobit překrojenými cherry rajčátky.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku