Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

Jidáše patří mezi tradiční velikonoční recepty. Jejich původ je již podle názvu provázán s křesťanstvím – jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Kynuté těsto na jidáše je podobné tomu na vánočku nebo velikonoční mazanec, ale je ještě o něco bohatší jako symbol konce předvelikonočního půstu.

Čtěte také:

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Jidáše – kdy a proč je jíst?

Jidáše bychom měli upéct a sníst na Zelený čtvrtek, tj. v den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Podle tradice, kdo sní jidáše ještě ráno před svítáním, bude se těšit dobrému zdraví. Navíc tím bude ochráněn před zradou, uštknutím hadem nebo popícháním včelami.

Stejně jako další velikonoční recepty i ten na jidáše zahrnuje mimo jiné vejce, máslo a smetanu. Díky kynutému těsto jsou jidáše symbolem hojnosti a medem se potírají na znamení plodnosti. Hodí se tak na velikonoční stůl kterýkoliv den a můžete jimi potěšit i pondělní koledníky. Přečtěte si, jak na kynuté těsto

Jidáše se jí samotné nebo rozkrojené a pomazané medem nebo medovým máslem. A pokud vás zaujalo sladké velikonoční pečení, přečtěte si také jak na velikonoční cupcakes a velikonoční perníčky

jidáše1

Jidáše – recept

Na jidáše budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 300 ml 12% smetany na vaření
  • 70 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • špetku soli
  • trochu kůry z citrónu

Volitelně můžeme do receptu na jidáše přidat rozinky, nasekané mandle nebo část cukru nahradit medem. Citrónovou kůru můžeme nahradit špetkou strouhaného muškátového květu nebo muškátového oříšku.

Na potření budeme ještě potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci másla
  • Podle chuti můžeme k potření přidat i trochu rumu

Jidáše – postup

  1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, žloutky by také měly mít pokojovou teplotu. Smetanu lehce přihřejeme, aby byla vlažná. Droždí promícháme se lžičkou cukru a vytvoříme kvásek spolu s třetinou smetany a lžící mouky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat.
  2. V míse mezitím připravíme ostatní ingredience, mouku do mísy prosejeme. Zbytek smetany přidáme jako poslední opět vlažný, aby nám těsto lépe kynulo. Na závěr do mísy přidáme kvásek a vše důkladně prohněteme.
  3. Pokud těsto hněteme ručně, budeme na důkladném propracování těsta pracovat asi 10 minut. S kuchyňským robotem bude proces rychlejší. Výsledkem má být hladké a pružné těsto, které nelepí. Pokud přidáváme rozinky a/nebo mandle, uděláme to nyní.
  4. Z těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto ještě jednou opatrně prohněteme.
  5. Z hotového těsta oddělujeme menší kousky, ze kterých tvoříme válečky tlusté asi 1 cm a dlouhé cca 25 cm. Z válečků tvarujeme spirály, esíčka nebo uzlíky a pokládáme je na pečící plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kusy necháváme dostatečný odstup, ještě nakynou.
  6. Připravené jidáše necháme ještě 20 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
  7. Mezitím si připravíme medovou polevu.
  8. Med ohřejeme, do horkého medu vložíme máslo a vše promícháme tak, aby se máslo rozpustilo. Ještě horké jidáše ihned po vytažení z trouby potíráme medovou směsí a poté je necháme vychladnout.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?