Vliv Měsíce na výživu
Olej obsažený v olivě se v „olejový den“ chová jinak než v ostatní dny a stejně tak se mění schopnost našeho těla tento olej optimálně zhodnotit. Jinými slovy: Harmonická souhra mezi rostlinou, sloužící jako strava, a tělem je závislá na okamžiku jídla.
Když vás zlobí například váš systém žláz, dbejte na to, co vám v kterých dnech více chutná a sami možná zjistíte, že si pochutnáváte přesně na tom „špatném“. Mnohdy stačí i drobná úprava jídelníčku.
V mokrých dnech (Rak, Štír, Ryby), pokud vás trápí nadváha, se vyhněte pokrmům s vysokým obsahem uhlovodanů (moučníky, chleba, rohlíky).
Dny země (Býk, Panna, Kozoroh) – vzdejte se špeku, šunky, solených herinků, taveného sýra a všech jídel s vyšším obsahem soli.
V teplých dnech (Beran, Lev, Střelec) sledujte, jestli nekonzumujete příliš mnoho bílkovin a ovoce.
Stravování podle fází Měsíce
Měsíc putuje kolem Země 29,5 dne a má čtyři fáze. V každé z nich se aktivizují určité orgány našeho těla a tomu bychom měli přizpůsobit výběr potravin.
I. FÁZE - začíná novoluním, 1. - 7. den, dorůstající Měsíc
Orgány, které se aktivizují: hlava, mozek, nervový systém, cévy, ústa, oči, nos, čelní dutiny, štítná žláza, plíce, průdušky
Vhodné potraviny: živá a čerstvá strava, čerstvá zelenina a ovoce, sója, fazole, kukuřice, vločky, ořechy a semínka
Částečně vhodné potraviny: maso, ryby, vejce, máslo, sýr, smažená jídla, játra, těstoviny
Nevhodné potraviny: mléko a mléčné výrobky, sladkosti, moučná jídla, káva, čokoláda
II. FÁZE - 8. - 14. den, dorůstající Měsíc
Orgány, které se aktivizují: žaludek, srdce, sleziny, slinivka, játra, žlučník, střeva
Vhodné potraviny: strava tepelně upravovaná, zvláště dušená a vařená, polévky, kaše, omáčky, nakládaná a dušená zelenina, kompoty, těstoviny, brambory
Částečně vhodné potraviny: mléčné výrobky, sladkosti, citrusy
Nevhodné potraviny: smažené pokrmy, maso, uzeniny, studené nápoje
III. FÁZE - začíná úplňkem, 15. - 21. den, ubývající Měsíc
Orgány, které se aktivizují: ledviny, močový měchýř, pohlavní orgány, nohy, střeva
Vhodné potraviny: živá a čerstvá strava, ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy
Částečně vhodné potraviny: smažená jídla, vejce, sýry a mléčné výrobky, maso, kynuté pečivo, sladkosti
Nevhodné potraviny: paprika, zelí, čokoláda, hořčice
IV. FÁZE - 22. - 29. den, ubývající Měsíc
Orgány, které se aktivizují: trávící trakt, nohy, kůže, kostra, krevní oběh, lymfatický systém
Vhodné potraviny: strava tepelně upravovaná, zvláště dušená a vařená, polévky, kaše, omáčky, nakládaná a dušená zelenina, kompoty, těstoviny, brambory
Částečně vhodné potraviny: ryby, kvašená zelenina, mléčné výrobky, kysané zelí, česnek, zakysané mléčné výrobky, sladkosti
Nevhodné potraviny: maso a uzeniny, čokoláda, smažené pokrmy
Obecné rady ke zdravé výživě
Postění je kratší nebo delší doba bez jakékoliv tuhé stravy. Je vhodné jako jednorázová kůra, aby tělo dostalo příležitost zbavit se jedovatých látek a regenerovat. Jako prostředek k hubnutí na delší dobu nemá skoro nikdy úspěch.
- Půst o novoluní je prevencí proti nemocem, v ten den se tělo účinně zbavuje jedů. Příjem potravy může tento proces brzdit nebo zastavit
- Je dobré jíst méně ve dnech před úplňkem a o úplňku
- Jednotlivá jídla by se neměla jíst zároveň, ale po sobě
- Syrové potraviny by se vždy měly jíst před vařenými. Ovoce nebo ořechy před zeleninou
- Jezte špaldu a zelené zrní, používejte špaldovou mouku. Špalda obsahuje ve vyváženém poměru téměř všechny živiny, které člověk potřebuje a je geneticky zdravá
- Večer žádná tučná jídla
- Ve středu a v pátek žádné maso
- Hrnce na vaření – doporučujeme smalt. Ne ocel, železo, teflon, měď, hliník. Nebo je aspoň příliš nerozpalujte.Připravte si stejný pokrm v různých hrncích a pak ochutnejte, přičichněte a porovnejte
Kombinace jídel
- Vždy byste měli dbát, aby potraviny rostoucí pod zemským povrchem a nad zemským povrchem byly v dobře vyváženém poměru
Každé vychýlení z rovnováhy má následky, které působí na celou osobnost, na tělo i psychiku. Doporučuje se dávat vždy na brambory petržel, pažitku nebo jiné koření. Množstvím sice netvoří protiváhu k bramborám, ale mají v sobě síly, které mohou vyvážit „podzemní“ tón.
- Kdo má citlivý žaludek, neměl by jíst dva druhy zeleniny najednou
- Zeleninové druhy, které ani v zahradě netvoří harmonické společenství, nepatří spolu ani na talíř. Které to jsou se dozvíte v našem přehledu kombinací rostlin pro smíšené výsadby.
Nevhodné kombinace potravin
- Kofein a celozrnné produkty (způsobuje bolesti hlavy, migrény, netrpělivost, agresivitu)
- Sýr a hroznové víno (podobné účinky)
Diskuse k článku
I.J.