Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Máte doma zásobu přerostlých nakládacích okurek, které se na zavařování už úplně nehodí? Připravte z nich chutné kvašáky. Jejich kyselá chuť v létě příjemně osvěží, dodá vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály, pomůže zlepšit zažívání a posílí imunitu. Kvašené okurky nejsou náročné na přípravu a jejich chuť si oblíbíte.

Čtěte také:

Pickles: Kvašená zelenina dokáže upravit rozhozené zažívání i náladu

Jako kvašáky se označují okurky kysané v solném nálevu. Obvykle se připravují z přerostlých nakládacích okurek, které už se nehodí na zavařování. Okurky se očistí a omyjí, naloží se do nádoby a zalijí slaným nálevem, ve kterém vlivem mléčného kvašení zkvasí, změknou a získají nakyslou chuť.

Kvašáky – dříve nutnost, dneska pochoutka

Jde vlastně o druh konzervace. V dobách dávno minulých lidé tímto způsobem uchovávali zeleninu plnou vitamínů na zimu. Dnes už máme zeleninu i ovoce k dispozici prakticky celoročně, navíc s vynálezem sterilizace okurek se nakládačky stále častěji připravují právě zavařením v sladkokyselém nálevu. Kvašené okurky však zejména díky své nezaměnitelné příjemně nakyslé chuti ze spousty českých stolů jen tak nezmizí. Na kvašáky jsou vhodné jen některé druhy okurek.

Rychlokvašky a trvanlivější zimní kvašáky

Existují v podstatě dva základní druhy kvašáků – takzvané rychlokvašky a kvašáky na zimu. Rychlokvašky, jak už jejich název napovídá, jsou rychle hotové. Už po týdnu či dvou od naložení je můžete konzumovat, na druhou stranu se rychleji kazí, takže by se měly sníst do několika týdnů. Na rozdíl od trvanlivých kvašáků na zimu se zalévají teplou vodou místo studené, občas se do nich přidává kousek chleba, ovoce nebo cukr na podporu a urychlení kvašení. Nechávají se také uložené v teple, zatímco zimní kvašáky se v nádobách ukládají na chladné místo, třeba do sklepa, takže kvasí delší dobu, zároveň ale také déle vydrží.

Vitamínová bomba jménem kvašák

Kromě toho, že jsou kvašáky dobré, jsou také zdravé. Stejně jako kysané zelí obsahují spoustu vitamínů. Podporují imunitu a trávení, přispívají k tvorbě zdravé a tolik potřebné střevní mikroflóry. Obsahují důležité minerály, které z nich lidský organismus snadno získává. Navíc jsou kvašené okurky zejména v létě příjemným osvěžením a vhod přijdou i ráno po alkoholových dýcháncích. Stejně jako kvašáky účinkuje i lák z nich. Máte rádi kvašenou zeleninu? Vyzkoušejte také kvašené cuketové pickles

Kvašáky2

Zaručený recept na kvašáky

Při hledání receptu na kvašáky se pravděpodobně potkáte s mnoha různými variantami, které se od sebe lehce nebo i výrazněji liší. Platí, že každý výrobce kvašených okurek má svůj recept. A i když se vám to na první pohled bude zdát složité, vůbec tomu tak není. Stačit vám budou pouze tři suroviny:

Ingredience

  • okurky
  • sůl
  • voda

Správný poměr je vlastně na vás. Stejně tak můžete dle chuti do nálevu přidat:

  • křen
  • kopr
  • česnek
  • bobkový list
  • hořčičná semínka
  • pepř
  • nové koření
  • mrkev
  • petržel
  • nebo cibuli

Příprava

Nyní už samotný recept na kvašáky.

  1. Okurky omyjte a nechte je několik hodin odstát ve vodě – zbaví se tím hořké chuti.
  2. Poté je naskládejte do větší nádoby, ideálně do pětilitrové sklenice, hliněného soudku nebo většího hrnce.
  3. Okurky zalijte horkou vodou se solí tak, aby byly všechny ponořené.
  4. Do vody můžete také přidat další ingredience (buď ještě v průběhu vaření, nebo je nasypte do horké vody).
  5. Doporučuje se okurky zatížit třeba sklenicí nebo zkříženými špejlemi, aby zůstaly celou dobu kvašení ponoření.

Kvašáky potřebují 7 až 14 dní

Nádobu poté zakryjte prodyšnou látkou nebo plátnem, případně na ni volně položte víčko, aby mohly unikat plyny, které během kvašení vznikají. Okurky nechte kvasit zhruba 7 až 14 dní při pokojové teplotě. Hotové kvašáky poznáte podle chuti a mléčně zakaleného nálevu. Hotové kvašáky přesuneme do chladu (do ledničky či do sklepa), abychom proces kvašení zastavili. Kvašáky lze také ve sklenicích sterilizovat, aby vám déle vydržely.

Kvašáky1

Několik rad na závěr, aby se kvašáky povedly

Při výrobě kvašených okurek je třeba dodržovat několik pravidel, aby byl výsledek dokonalý. Zejména je potřeba okurky vždy zcela ponořit do solného roztoku. Pokud zůstane část okurky na vzduchu, nezkvasí, ale shnije. Kvašení bude nejlépe probíhat, pokud použijete čistou sůl – bez přidaného jódu a fluoru. Nepoužívejte ani mořskou sůl. Někdy se do nálevu přidává také chleba na podporu kvašení. Rozhodně ale nepřidávejte ocet pro zlepšení kyselosti – tu vám obstará právě kvašení.

A ještě zásadní otázka – propíchávat, nebo ne?

Při výrobě kvašáků se také setkáte s otázkou, zda okurky před naložením propíchat nebo ne. Pokud je vidličkou či párátkem propícháte, během kvašení z nich bude unikat vznikající oxid uhličitý a při skousnutí pak hotový kvašák nebude prskat a stříkat šťávu. Naopak někdo takové prskání považuje za důležitý znak kvašáků a okurky schválně nepropíchává, čímž vznikne takzvaný močák.

Většina receptů se přiklání k alespoň drobnému propíchávání, protože kvašák lépe nasákne nálev a je rychleji hotový. Nicméně záleží jen na vás a na tom, jak máte kvašáky radši.

Podívejte se také, jak si připravit klasické okurky nakládačky.



Diskuse k článku

  • jiří

    18:13 30. 8. 2020 -1
    zase čtu snůšku cypovin a výmyslů podle chuti pisatelů. kvasit lze i běžné nakladačky to za prve, jsou i chutnější. Za druhé, do sklinky jen listy buď višeň, nebo vinná réva nebo obojí, kopru poskromnu, kdo má rád pikantní přidá čerstvou pálivou papriku nebo kozí roh, to roste všude. Polévkové lžíce soli a víčko buď položit pokud je to omnia, nebo šroubovací lehce dotáhnout. Nechat venku na zemi, na stole, kam nepere slunko pořád. Až do podzimu. Sklinky se sami uzavřou, pak je umejt a zaskladnit. Kvašák i bez výmyslů a nesmyslných ingrediencí i tak projede mléčným kvašením, a o to jde především. Keci typu jaká to je superpotravina jsou k ničemu. Kdo má zahradu, a věnuje se zahradě ví, že od jara do zimy pořád jíme čerstvé ovoce a zeleninu. Kdo bývá v paneláku tak ten si hold zakoupí bifidus active od Danone, to je ten skvělý recept pro městskou komunitu :-D

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?