Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Máte doma zásobu přerostlých nakládacích okurek, které se na zavařování už úplně nehodí? Připravte z nich chutné kvašáky. Jejich kyselá chuť v létě příjemně osvěží, dodá vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály, pomůže zlepšit zažívání a posílí imunitu. Kvašené okurky nejsou náročné na přípravu a jejich chuť si oblíbíte.

Čtěte také:

Pickles: Kvašená zelenina dokáže upravit rozhozené zažívání i náladu

Jako kvašáky se označují okurky kysané v solném nálevu. Obvykle se připravují z přerostlých nakládacích okurek, které už se nehodí na zavařování. Okurky se očistí a omyjí, naloží se do nádoby a zalijí slaným nálevem, ve kterém vlivem mléčného kvašení zkvasí, změknou a získají nakyslou chuť.

Kvašáky – dříve nutnost, dneska pochoutka

Jde vlastně o druh konzervace. V dobách dávno minulých lidé tímto způsobem uchovávali zeleninu plnou vitamínů na zimu. Dnes už máme zeleninu i ovoce k dispozici prakticky celoročně, navíc s vynálezem sterilizace okurek se nakládačky stále častěji připravují právě zavařením v sladkokyselém nálevu. Kvašené okurky však zejména díky své nezaměnitelné příjemně nakyslé chuti ze spousty českých stolů jen tak nezmizí. Na kvašáky jsou vhodné jen některé druhy okurek.

Rychlokvašky a trvanlivější zimní kvašáky

Existují v podstatě dva základní druhy kvašáků – takzvané rychlokvašky a kvašáky na zimu. Rychlokvašky, jak už jejich název napovídá, jsou rychle hotové. Už po týdnu či dvou od naložení je můžete konzumovat, na druhou stranu se rychleji kazí, takže by se měly sníst do několika týdnů. Na rozdíl od trvanlivých kvašáků na zimu se zalévají teplou vodou místo studené, občas se do nich přidává kousek chleba, ovoce nebo cukr na podporu a urychlení kvašení. Nechávají se také uložené v teple, zatímco zimní kvašáky se v nádobách ukládají na chladné místo, třeba do sklepa, takže kvasí delší dobu, zároveň ale také déle vydrží.

Vitamínová bomba jménem kvašák

Kromě toho, že jsou kvašáky dobré, jsou také zdravé. Stejně jako kysané zelí obsahují spoustu vitamínů. Podporují imunitu a trávení, přispívají k tvorbě zdravé a tolik potřebné střevní mikroflóry. Obsahují důležité minerály, které z nich lidský organismus snadno získává. Navíc jsou kvašené okurky zejména v létě příjemným osvěžením a vhod přijdou i ráno po alkoholových dýcháncích. Stejně jako kvašáky účinkuje i lák z nich. Máte rádi kvašenou zeleninu? Vyzkoušejte také kvašené cuketové pickles

Kvašáky2

Zaručený recept na kvašáky

Při hledání receptu na kvašáky se pravděpodobně potkáte s mnoha různými variantami, které se od sebe lehce nebo i výrazněji liší. Platí, že každý výrobce kvašených okurek má svůj recept. A i když se vám to na první pohled bude zdát složité, vůbec tomu tak není. Stačit vám budou pouze tři suroviny:

Ingredience

  • okurky
  • sůl
  • voda

Správný poměr je vlastně na vás. Stejně tak můžete dle chuti do nálevu přidat:

  • křen
  • kopr
  • česnek
  • bobkový list
  • hořčičná semínka
  • pepř
  • nové koření
  • mrkev
  • petržel
  • nebo cibuli

Příprava

Nyní už samotný recept na kvašáky.

  1. Okurky omyjte a nechte je několik hodin odstát ve vodě – zbaví se tím hořké chuti.
  2. Poté je naskládejte do větší nádoby, ideálně do pětilitrové sklenice, hliněného soudku nebo většího hrnce.
  3. Okurky zalijte horkou vodou se solí tak, aby byly všechny ponořené.
  4. Do vody můžete také přidat další ingredience (buď ještě v průběhu vaření, nebo je nasypte do horké vody).
  5. Doporučuje se okurky zatížit třeba sklenicí nebo zkříženými špejlemi, aby zůstaly celou dobu kvašení ponoření.

Kvašáky potřebují 7 až 14 dní

Nádobu poté zakryjte prodyšnou látkou nebo plátnem, případně na ni volně položte víčko, aby mohly unikat plyny, které během kvašení vznikají. Okurky nechte kvasit zhruba 7 až 14 dní při pokojové teplotě. Hotové kvašáky poznáte podle chuti a mléčně zakaleného nálevu. Hotové kvašáky přesuneme do chladu (do ledničky či do sklepa), abychom proces kvašení zastavili. Kvašáky lze také ve sklenicích sterilizovat, aby vám déle vydržely.

Kvašáky1

Několik rad na závěr, aby se kvašáky povedly

Při výrobě kvašených okurek je třeba dodržovat několik pravidel, aby byl výsledek dokonalý. Zejména je potřeba okurky vždy zcela ponořit do solného roztoku. Pokud zůstane část okurky na vzduchu, nezkvasí, ale shnije. Kvašení bude nejlépe probíhat, pokud použijete čistou sůl – bez přidaného jódu a fluoru. Nepoužívejte ani mořskou sůl. Někdy se do nálevu přidává také chleba na podporu kvašení. Rozhodně ale nepřidávejte ocet pro zlepšení kyselosti – tu vám obstará právě kvašení.

A ještě zásadní otázka – propíchávat, nebo ne?

Při výrobě kvašáků se také setkáte s otázkou, zda okurky před naložením propíchat nebo ne. Pokud je vidličkou či párátkem propícháte, během kvašení z nich bude unikat vznikající oxid uhličitý a při skousnutí pak hotový kvašák nebude prskat a stříkat šťávu. Naopak někdo takové prskání považuje za důležitý znak kvašáků a okurky schválně nepropíchává, čímž vznikne takzvaný močák.

Většina receptů se přiklání k alespoň drobnému propíchávání, protože kvašák lépe nasákne nálev a je rychleji hotový. Nicméně záleží jen na vás a na tom, jak máte kvašáky radši.

Podívejte se také, jak si připravit klasické okurky nakládačky.



Diskuse k článku

  • jiří

    18:13 30. 8. 2020 -1
    zase čtu snůšku cypovin a výmyslů podle chuti pisatelů. kvasit lze i běžné nakladačky to za prve, jsou i chutnější. Za druhé, do sklinky jen listy buď višeň, nebo vinná réva nebo obojí, kopru poskromnu, kdo má rád pikantní přidá čerstvou pálivou papriku nebo kozí roh, to roste všude. Polévkové lžíce soli a víčko buď položit pokud je to omnia, nebo šroubovací lehce dotáhnout. Nechat venku na zemi, na stole, kam nepere slunko pořád. Až do podzimu. Sklinky se sami uzavřou, pak je umejt a zaskladnit. Kvašák i bez výmyslů a nesmyslných ingrediencí i tak projede mléčným kvašením, a o to jde především. Keci typu jaká to je superpotravina jsou k ničemu. Kdo má zahradu, a věnuje se zahradě ví, že od jara do zimy pořád jíme čerstvé ovoce a zeleninu. Kdo bývá v paneláku tak ten si hold zakoupí bifidus active od Danone, to je ten skvělý recept pro městskou komunitu :-D

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!