Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Vyzkoušejte recept na kvašáky – chutnou vitamínovou bombu, která zlepší zažívání a imunitu

Máte doma zásobu přerostlých nakládacích okurek, které se na zavařování už úplně nehodí? Připravte z nich chutné kvašáky. Jejich kyselá chuť v létě příjemně osvěží, dodá vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály, pomůže zlepšit zažívání a posílí imunitu. Kvašené okurky nejsou náročné na přípravu a jejich chuť si oblíbíte.

Čtěte také:

Pickles: Kvašená zelenina dokáže upravit rozhozené zažívání i náladu

Jako kvašáky se označují okurky kysané v solném nálevu. Obvykle se připravují z přerostlých nakládacích okurek, které už se nehodí na zavařování. Okurky se očistí a omyjí, naloží se do nádoby a zalijí slaným nálevem, ve kterém vlivem mléčného kvašení zkvasí, změknou a získají nakyslou chuť.

Kvašáky – dříve nutnost, dneska pochoutka

Jde vlastně o druh konzervace. V dobách dávno minulých lidé tímto způsobem uchovávali zeleninu plnou vitamínů na zimu. Dnes už máme zeleninu i ovoce k dispozici prakticky celoročně, navíc s vynálezem sterilizace okurek se nakládačky stále častěji připravují právě zavařením v sladkokyselém nálevu. Kvašené okurky však zejména díky své nezaměnitelné příjemně nakyslé chuti ze spousty českých stolů jen tak nezmizí. Na kvašáky jsou vhodné jen některé druhy okurek.

Rychlokvašky a trvanlivější zimní kvašáky

Existují v podstatě dva základní druhy kvašáků – takzvané rychlokvašky a kvašáky na zimu. Rychlokvašky, jak už jejich název napovídá, jsou rychle hotové. Už po týdnu či dvou od naložení je můžete konzumovat, na druhou stranu se rychleji kazí, takže by se měly sníst do několika týdnů. Na rozdíl od trvanlivých kvašáků na zimu se zalévají teplou vodou místo studené, občas se do nich přidává kousek chleba, ovoce nebo cukr na podporu a urychlení kvašení. Nechávají se také uložené v teple, zatímco zimní kvašáky se v nádobách ukládají na chladné místo, třeba do sklepa, takže kvasí delší dobu, zároveň ale také déle vydrží.

Vitamínová bomba jménem kvašák

Kromě toho, že jsou kvašáky dobré, jsou také zdravé. Stejně jako kysané zelí obsahují spoustu vitamínů. Podporují imunitu a trávení, přispívají k tvorbě zdravé a tolik potřebné střevní mikroflóry. Obsahují důležité minerály, které z nich lidský organismus snadno získává. Navíc jsou kvašené okurky zejména v létě příjemným osvěžením a vhod přijdou i ráno po alkoholových dýcháncích. Stejně jako kvašáky účinkuje i lák z nich. Máte rádi kvašenou zeleninu? Vyzkoušejte také kvašené cuketové pickles

Kvašáky2

Zaručený recept na kvašáky

Při hledání receptu na kvašáky se pravděpodobně potkáte s mnoha různými variantami, které se od sebe lehce nebo i výrazněji liší. Platí, že každý výrobce kvašených okurek má svůj recept. A i když se vám to na první pohled bude zdát složité, vůbec tomu tak není. Stačit vám budou pouze tři suroviny:

Ingredience

  • okurky
  • sůl
  • voda

Správný poměr je vlastně na vás. Stejně tak můžete dle chuti do nálevu přidat:

  • křen
  • kopr
  • česnek
  • bobkový list
  • hořčičná semínka
  • pepř
  • nové koření
  • mrkev
  • petržel
  • nebo cibuli

Příprava

Nyní už samotný recept na kvašáky.

  1. Okurky omyjte a nechte je několik hodin odstát ve vodě – zbaví se tím hořké chuti.
  2. Poté je naskládejte do větší nádoby, ideálně do pětilitrové sklenice, hliněného soudku nebo většího hrnce.
  3. Okurky zalijte horkou vodou se solí tak, aby byly všechny ponořené.
  4. Do vody můžete také přidat další ingredience (buď ještě v průběhu vaření, nebo je nasypte do horké vody).
  5. Doporučuje se okurky zatížit třeba sklenicí nebo zkříženými špejlemi, aby zůstaly celou dobu kvašení ponoření.

Kvašáky potřebují 7 až 14 dní

Nádobu poté zakryjte prodyšnou látkou nebo plátnem, případně na ni volně položte víčko, aby mohly unikat plyny, které během kvašení vznikají. Okurky nechte kvasit zhruba 7 až 14 dní při pokojové teplotě. Hotové kvašáky poznáte podle chuti a mléčně zakaleného nálevu. Hotové kvašáky přesuneme do chladu (do ledničky či do sklepa), abychom proces kvašení zastavili. Kvašáky lze také ve sklenicích sterilizovat, aby vám déle vydržely.

Kvašáky1

Několik rad na závěr, aby se kvašáky povedly

Při výrobě kvašených okurek je třeba dodržovat několik pravidel, aby byl výsledek dokonalý. Zejména je potřeba okurky vždy zcela ponořit do solného roztoku. Pokud zůstane část okurky na vzduchu, nezkvasí, ale shnije. Kvašení bude nejlépe probíhat, pokud použijete čistou sůl – bez přidaného jódu a fluoru. Nepoužívejte ani mořskou sůl. Někdy se do nálevu přidává také chleba na podporu kvašení. Rozhodně ale nepřidávejte ocet pro zlepšení kyselosti – tu vám obstará právě kvašení.

A ještě zásadní otázka – propíchávat, nebo ne?

Při výrobě kvašáků se také setkáte s otázkou, zda okurky před naložením propíchat nebo ne. Pokud je vidličkou či párátkem propícháte, během kvašení z nich bude unikat vznikající oxid uhličitý a při skousnutí pak hotový kvašák nebude prskat a stříkat šťávu. Naopak někdo takové prskání považuje za důležitý znak kvašáků a okurky schválně nepropíchává, čímž vznikne takzvaný močák.

Většina receptů se přiklání k alespoň drobnému propíchávání, protože kvašák lépe nasákne nálev a je rychleji hotový. Nicméně záleží jen na vás a na tom, jak máte kvašáky radši.

Podívejte se také, jak si připravit klasické okurky nakládačky.



Diskuse k článku

  • jiří

    18:13 30. 8. 2020 -1
    zase čtu snůšku cypovin a výmyslů podle chuti pisatelů. kvasit lze i běžné nakladačky to za prve, jsou i chutnější. Za druhé, do sklinky jen listy buď višeň, nebo vinná réva nebo obojí, kopru poskromnu, kdo má rád pikantní přidá čerstvou pálivou papriku nebo kozí roh, to roste všude. Polévkové lžíce soli a víčko buď položit pokud je to omnia, nebo šroubovací lehce dotáhnout. Nechat venku na zemi, na stole, kam nepere slunko pořád. Až do podzimu. Sklinky se sami uzavřou, pak je umejt a zaskladnit. Kvašák i bez výmyslů a nesmyslných ingrediencí i tak projede mléčným kvašením, a o to jde především. Keci typu jaká to je superpotravina jsou k ničemu. Kdo má zahradu, a věnuje se zahradě ví, že od jara do zimy pořád jíme čerstvé ovoce a zeleninu. Kdo bývá v paneláku tak ten si hold zakoupí bifidus active od Danone, to je ten skvělý recept pro městskou komunitu :-D

Lunární kalendář

ČTVRTEK 21. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.